We are sleepwalking towards a police state

by

panopticon

«We are sleepwalking towards a police state». «Υπνοβατούμε προς ένα αστυνομικό κράτος». Αυτό δήλωσε στις 17/2 στην Ισπανική Εφημερίδα La Vanguardia η πρώην αρχικατάσκοπος και αφεντικό της Βρετανικής Mi5 από το 1992 ως το 1996 Stella Rimington, περιγράφοντας την κατάσταση της Βρετανίας.

Επειδή η δήλωση αυτή εκφερόταν από τα χείλη ενός ανθρώπου, που έχει βιώσει το θέμα «από τα μέσα», προκάλεσε μεγάλη αίσθηση στη Βρετανία και ανάγκασε πρώην Υπουργό Αστυνομίας της χώρας να δηλώσει ότι η κ. Rimington παραπλανήθηκε.

Μία ημέρα πριν, στις 16/2 διεθνής επιτροπή διακεκριμένων νομικών με έκθεσή της έβγαζε τα ίδια συμπεράσματα για τα αποτελέσματα της παγκόσμιας εκστρατείας κατά της τρομοκρατίας και έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου για τις ελευθερίες ανά τον κόσμο.

Τα δικαιώματα και οι ελευθερίες του πολίτη αποτελούν θεσμούς του αστικού δικαίου και έχουν διττή φύση. Πολύ χονδρικά, αφενός νομιμοποιούν τις κοινωνικές ανισότητες και μεταμφιέζουν με την ρητορική τους την αδικία του συστήματος. Αφετέρου όμως, και αυτό «δένει» και με την ιστορική τους γέννηση και εξέλιξη μέσα από τους κοινωνικούς αγώνες, μπορούν να λειτουργούν προστατευτικά για το άτομο και την κοινωνική ομάδα ή και απονομιμοποιητικά απέναντι στη δράση της κυρίαρχης εξουσίας.

Η οπισθοχώρηση της ελευθερίας την εποχή της τρομοκρατίας κρατών – κεφαλαίου είναι απτή και βιωμένη πραγματικότητα. Ζήτημα όμως είναι να ερευνώνται κάθε φορά οι νέες μορφές καταπίεσης και εξουσίασης, που αυτή η τρομοκρατία κάθε φορά παίρνει, ώστε να αναπτύσσουμε αντίστοιχες αντιστάσεις.

Ήδη από το 1975 με το βιβλίο του Discipline and Punish ο Φουκώ ανέλυε την ιστορική εκλέπτυνση του κοινωνικού ελέγχου από μορφές ωμής βίας σε μορφές πιο υπόρρητης επιβολής και επιρροής, εντέχνως εμπεδωμένες στο χώρο, την εκπαίδευση, τους θεσμούς. Τα βελτιωμένα αυτά εργαλεία εξουσίασης αναβαθμίστηκαν σημαντικά και από τις σύγχρονες τεχνολογίες πληροφορικής και ηλεκτρονικών επικοινωνιών.

Ο Juergen Habermas με το έργο του, A Theory of Communicative Action (1981), πήγε την βαλίτσα ακόμη πιο πέρα, περιγράφοντας γλαφυρά την αποικιοποίηση ανέγγιχτων μέχρι πρότινος πτυχών της προσωπικότητας του ατόμου, των διαπροσωπικών σχέσεων και της καθημερινής ζωής από τις δυνάμεις της αγοράς, του κέρδους, του καταναλωτισμού κτλ.

Στις «δυτικές» κοινωνίες μπορούμε να διαπιστώσουμε την μερική αλήθεια των παραπάνω θεωριών για ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού, που έχει ανταλλάξει οικειοθελώς τη ζωή του για «30 αργύρια». Είναι το κρίσιμο κομμάτι, που έχει τη δύναμη να φέρει τα πάνω κάτω αλλά δεν το κάνει, συμμαχώντας αυτόβουλα όχι με τους καταπιεσμένους αλλά με την κυριαρχία. Σε αυτό το αποφασιστικό κομμάτι πληθυσμού το καρότο (Habermas) και το μαστίγιο (Foucault) του κοινωνικού ελέγχου τουλάχιστον για την ώρα πιάνει. Η σταδιακή όμως μετάλλαξη των «δυτικών» κοινωνιών σε αμιγή αστυνομικά κράτη με σκλήρυνση της καταστολής και περιστολή της ελευθερίας δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα αποτελεί ίση και επαρκή εγγύηση για μια, έστω και επίπλαστη, κοινωνική ειρήνη.

Περισσότερες πηγές για το γεγονός :
The Independent
Washington Post

Advertisements

2 Σχόλια to “We are sleepwalking towards a police state”

  1. L’Enfant de la Haute Mer Says:

    Punishing the Poor: The Neoliberal Government of Social Insecurity (Politics, History, & Culture) του Loic Wacquant

  2. Σκύλος της Βάλια Κάλντα Says:

    Η Στέλλα Ρίμινγκτον έδωσε την έμπνευση στους παραγωγούς να γίνει γυναίκα η Μ, η προισταμένη του James Bond

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: