Ο Χάρτης της Επισφάλειας

by

drooker

Επισφαλείς συνθήκες εργασίας υπήρχαν πάντα στην Ελλάδα. Στη σύγχρονη κατάσταση όμως η επισφάλεια γενικεύεται σε ένα μεγάλο κομμάτι του κόσμου της εργασίας, ιδιαίτερα στη νεολαία, και, με τη δικαιολογία της οικονομικής κρίσης, η γενίκευση αυτή αποκτά και επίσημους υποστηρικτές στην κεντρική πολιτική σκηνή με στόχο το σύνολο των εργαζομένων. Στις νέες αυτές συνθήκες μισθωτής σκλαβιάς οι εργαζόμενοι δε μένουμε αμέτοχοι αλλά αντιδρούμε συλλογικά. Σε πολλούς χώρους εργασίας γίνονται προσπάθειες για τη συσπείρωση του κόσμου, που εργάζεται σε επισφαλείς συνθήκες, και την αντεπίθεση στα αφεντικά. Η συλλογική οργάνωση στην επισφάλεια αποτελεί σημείο – τομή για τους αγώνες απέναντι σε μία πραγματικότητα, που θα συναντούμε όλο και περισσότερο μπροστά μας, και θα αποτελεί από εδώ και μπρος τον κανόνα στις εργασιακές σχέσεις.

Προκειμένου να έχουν αποτελεσματικότητα κινήσεις για τη συλλογική οργάνωση στην επισφάλεια, να εντοπίζονται οι χώροι με όμορες συνθήκες εργασίας και να δημιουργείται κοινή συνείδηση της κατάστασής μας και δεσμοί αλληλεγγύης, θα πρέπει πρώτα να προσδιορίζουμε ποιος κόσμος εργάζεται υπό συνθήκες επισφάλειας και τι είδους συνθήκες είναι αυτές. Αν το μέχρι τώρα κύριο παράδειγμα εργαζομένου, με το οποίο δούλεψε και έζησε η προηγούμενη γενιά εργαζομένων, ήταν – στην καλύτερη βέβαια – το φορντικό μοντέλο εργασίας (δλδ σύμβαση αορίστου, 14 μισθοί, άδειες με αποδοχές, κάλυψη από το εργατικό δίκαιο), ο κόσμος της επισφάλειας θα πρέπει να οριστεί με ευρύ τρόπο, δηλαδή ως κάθε εργαζόμενος σε εξουσιαστική σχέση, που παρεκκλίνει από αυτό το καθεστώς. Μία τέτοια χαρτογράφηση περιλαμβάνει πολύ κόσμο, από την καθεαυτού επισφάλεια, δηλαδή εργαζόμενους σε υπενοίκιαση μέχρι «μπλοκάκηδες» ή με το κομμάτι αλλά και ανασφάλιστους η ορισμένου χρόνου εργαζόμενους και έναν αστερισμό εργασιακών χώρων, που απλώνεται από τα τηλεφωνικά κέντρα, τις υπηρεσίες καθαρισμού και τα καταστήματα εμπορίου μέχρι τις επιχειρήσεις των ΜΜΕ και τα γραφεία των δικηγόρων – αφεντικών.

Οι δυσκολίες σε προσπάθειες οργάνωσης τέτοιων χώρων εργασίας είναι προφανείς. Μολονότι κόσμος, που εργάζεται σε συνθήκες επισφάλειας, έχει κοινές εμπειρίες από τον εργασιακό μεσαίωνα, έχει άλλες τόσες ή ίσως και περισσότερες διαφορές. Έτσι, πολύ δύσκολα «παντρεύεται» στην πράξη το φαντασιακό ή ίσως και η βιωμένη πραγματικότητα του επιστημονικού πρεκαριάτου (πχ. ασκούμενοι – νέοι δικηγόροι, μπλοκάκηδες δημοσιογράφοι ή τεχνικοί) με αυτά του πραγματικού πρεκαριάτου (πχ. ντελιβεράς, εμπορουπάλληλος, σερβιτόρος), παρ’ όλο που τέτοιοι χώροι θα είχαν κάθε λόγο να είναι οικείοι. Στις δυσκολίες αυτές έρχεται να προστεθεί η διαρκής κινητικότητα και ανασφάλεια τέτοιων χώρων εργασίας, κάτι που συνοψίζεται είτε στο «σήμερα είσαι, αύριο δεν είσαι» ή ακόμη και στη συχνή δικαιολογία «δε βαριέσαι, σε λιγάκι θα πιάσω την καλή και θα την κάνω από δω». Επιπλέον προβλήματα δημιουργεί και η έντεχνη περιθωριοποίηση τέτοιων αγώνων από το αστικό δίκαιο, όπως πχ. η θεσμική δυσκολία να αναγνωριστούν εργατικά σωματεία μπλοκάκηδων, πόσο μάλλον ανασφάλιστων ή υπενοικιασμένων, που να μπορούν να καλούν νομότυπα σε απεργίες.

Οι δυσκολίες αυτές θα λυθούν τελικά μόνο στην πράξη μέσα από τους αδιαμεσολάβητους και αμεσοδημοκρατικούς αγώνες των εργαζομένων. Ήδη η συσπείρωση 90 πρωτοβάθμιων σωματείων και εργασιακών σχημάτων έξω από τα πλαίσια της ΓΣΕΕ στην κατεύθυνση της αλληλεγγύης στην Κωνσταντίνα Κούνεβα και με μία πρώτη εκλέπτυνση αιτημάτων κατά της γενικευμένης επισφάλειας αποτελεί σημαντικό πρώτο βήμα προς μία τέτοια κατεύθυνση. Με την εξέγερση του Δεκέμβρη ο αγώνας ενάντια στην τρομοκρατία των αφεντικών περνά στην αντεπίθεση.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: