Τηλεπικοινωνιακό Πακέτο ΕΕ & Διαδικτυακή Ουδετερότητα

by

drm

Εδώ και έναν χρόνο υπάρχει σε εξέλιξη νομοπαρασκευαστική διαδικασία εντός της ΕΕ για την ψήφιση του νέου νομικού πλαισίου σχετικά με τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες. Η διαδικασία αυτή έχει έντονο παρασκήνιο και περιλαμβάνει εξόφθαλμες παρεμβάσεις φορέων της οικονομίας. Η έσχατη τέτοια δολοπλοκία έχει να κάνει με την πιθανή εισαγωγή νομικής διάταξης, που θα αφήνει περιθώριο σε πρακτικές εταιρειών τηλεπικοινωνιών να προβαίνουν σε αποκλεισμό διαδικτυακού περιεχομένου (πχ ιστοσελίδες) ή διαδικτυακών υπηρεσιών (πχ p2p υπηρεσίες) κατά το δοκούν. Οι εταιρείες θα δεσμεύουν τους συνδρομητές τους σε μία τέτοια πιθανότητα (ή καλύτερα βεβαιότητα) με τις γνωστές προδιατυπωμένες συμβάσεις τους.

Η γενικότερη λογική του φιλελεύθερου καπιταλισμού (εδώ η λογική της ελευθερίας των συμβάσεων) επιτρέπει έτσι την περιστολή του δικαιώματος πρόσβασής μας στην Κοινωνία της Πληροφορίας, τον περιορισμό της ελευθερίας πληροφόρησης και έκφρασης και επικροτεί τη λογοκρισία με νομική βάση μία – υποτίθεται ελεύθερα διαπραγματευόμενη – σύμβαση ιδιωτικού δικαίου μεταξύ κολοσσών τηλεπικοινωνιών και απλών συνδρομητών.

Σε περίπτωση που τέτοια νομική διατύπωση «περάσει» και από το Ευρωκοινοβούλιο και θεσμοθετηθεί σε οδηγία, θα υπερισχύει του Ελληνικού Συντάγματος και των άρθρων του, από τα οποία απορρέει η αρχή της διαδικτυακής ουδετερότητας, και θα ανοίγει την πόρτα σε κάθε λογής αυθαιρεσία.

Το πως παίρνονται οι αποφάσεις στην ΕΕ είναι γνωστό, δηλαδή σε κάποιο χλιδάτο εστιατόριο κάπου ανάμεσα σε χαβιάρι και σολωμό με συνδαιτημόνες το κεφάλαιο και τους εκλεγμένους αντιπροσώπους μας. Αν παρθεί τέτοια απόφαση σε αυτό το σοβαρό θέμα, θα είναι πάλι με τον ίδιο τρόπο.

Η αρχή της διαδικτυακής ουδετερότητας έρχεται λοιπόν στο προσκήνιο και στην ΕΕ. Είναι καιρός να θεσμοθετηθεί ρητώς και να αναβαθμιστεί και σε γενική αρχή δικαίου, αν θέλουμε να μιλάμε για «αστικά» δικαιώματα στην ψηφιακή εποχή.

Για να πάρουμε μία ιδέα για τις σκληρές διαπραγματεύσεις και τα διακυβεύματα στις Βρυξέλλες :

EDRI Letter
EurActiv
Art29 Working Party

Advertisements

Ένα Σχόλιο to “Τηλεπικοινωνιακό Πακέτο ΕΕ & Διαδικτυακή Ουδετερότητα”

  1. Τηλεπικοινωνιακό Πακέτο ΕΕ & Διαδικτυακή Ουδετερότητα — ροη σταχυολόγων Says:

    […] Τηλεπικοινωνιακό Πακέτο ΕΕ & Διαδικτυακή Ουδετερότη…Εδώ και έναν χρόνο υπάρχει σε εξέλιξη νομοπαρασκευαστική διαδικασία εντός της ΕΕ για την ψήφιση του νέου νομικού πλαισίου σχετικά με τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες. Η διαδικασία αυτή έχει έντονο παρασκήνιο και περιλαμβάνει εξόφθαλμες παρεμβάσεις φορέων της οικονομίας. Η αρχή της διαδικτυακής ουδετερότητας έρχεται λοιπόν στο προσκήνιο και στην ΕΕ. Είναι καιρός να θεσμοθετηθεί ρητώς και να αναβαθμιστεί και σε γενική αρχή δικαίου, αν θέλουμε να μιλάμε για “αστικά” δικαιώματα στην ψηφιακή εποχή. (0 votes, average: 0 out of 5)You need to be a registered member to rate this post.  Loading … […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: