ΟΠΙ & ΕΕΤΤ = Συνεργασία για την Πάταξη της Πειρατείας?

by

3 strikes

Μετά τις εξελίξεις στη Γαλλία και την Αγγλία ο ΟΠΙ δρομολογεί εξελίξεις και στην Ελλάδα. Αφού η αποτυχία της δημόσιάς του διαβούλευσης ήταν παταγώδης, ο Οργανισμός στρέφεται προς την ΕΕΤΤ, ασκώντας πιέσεις για την από μέρους της παρέμβαση, προκειμένου οι Ελληνικοί πάροχοι διαδικτύου να δεσμευθούν σε ένα μνημόνιο κατά της πειρατείας.

Στόχος του μνημονίου αυτού θα είναι η εγχώρια εφαρμογή της πρακτικής «three strikes and you ‘re out» από τους Ελληνικούς ISPs στους συνδρομητές τους. Τι κι αν έτσι θα παραγκωνίζεται ολόκληρο το «αστικό» δικαιικό σύστημα, τι κι αν η αστυνόμευση του διαδικτύου θα αποδίδεται αποκλειστικά στον ιδωτικό τομέα, τι κι αν άνθρωποι θα χάνουν την πρόσβαση στην κοινωνία της πληροφορίας, αυτά είναι ψιλά πράγματα για τον ΟΠΙ και τα συμφέροντα, που αυτός εκπροσωπεί. Ποτέ η νομιμότητα δε σταθηκε εμπόδιο στη βούληση της κάθε κυριαρχίας, συνήθως λειτουργεί προς όφελος αυτής.

Ταυτόχρονα, μαθαίνουμε ότι το ντόμινο των εξελίξεων, που ξεκίνησαν από τη Γαλλία του Σαρκοζί, εξαπλώνεται και σε άλλες χώρες πέρα από την Ελλάδα. Η μεγαλύτερη Ιρλανδική Εταιρεία παροχής πρόσβασης στο διαδίκτυο, η EIRCOM, τα βρήκε εξωδικαστικά με τη βιομηχανία διασκέδασης και υπέγραψε το γνωστό μνημόνιο για την εφαρμογή της πρακτικής «three strikes and you ‘re out» για τους συνδρομητές της. Συγκεκριμένα, μαθαίνουμε ότι το πρώτο μήνυμα της EIRCOM προς τον συνδρομητή θα είναι ευγενικό, το δεύτερο λιγότερο ευγενικό και το τρίτο δε θα είναι τόσο μήνυμα όσο πράξη, δηλαδή η διακοπή της σύνδεσης. Στα ηλεκτρονικά νέα για το θέμα δεν υπάρχει αναφορά για δημιουργία μαύρης λίστας, στην οποία όποιος μπαίνει δε θα μπορεί να κάνει σύνδεση πουθενά στη χώρα στο όνομά του.

Στην Αγγλία ετοιμάζεται καινούργια νομοθεσία για θέματα πειρατείας, η οποία μεταξύ άλλων θα υποχρεώνει τους ISPs να εφαρμόζουν σύστημα προειδοποίησης προς συνδρομητές και να παραχωρούν προσωπικά δεδομένα συνδρομητών προς τη βιομηχανία της διασκέδασης. Η προκαταρκτική του νόμου έκθεση, που ονομάζεται «Digital Britain», είναι διαθέσιμη εδώ.

Υπενθυμίζεται ότι έχουν γίνει μάχες σε επίπεδο ΕΕ, ώστε τέτοιες «όμορφες» διατάξεις να μην συμπεριληφθούν στο νέο νομικό πλαίσιο για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες, και μέχρι τώρα αυτό έχει επιτευχθεί. Όλα δείχνουν όμως ότι τα πράγματα μπορούν να αντιστραφούν.

Περισσότερα :
EFF

ΥΓ. Και κάτι νομικό για τους περισπούδαστους καθηγητάδες πνευματικής ιδιοκτησίας, που δουλεύουν για τον ΟΠΙ : Σύμφωνα με τη γενική αρχή της νομιμότητας η Διοίκηση μπορεί να προβαίνει μόνο σε ενέργειες που προβλέπονται στο νόμο και σε αντίθετη περίπτωση καταχράται την εξουσία της. Σε καμία διάταξη του σχετικού νομικού πλαισίου δεν προβλέπεται ότι η ΕΕΤΤ μπορεί να επεμβαίνει στο διαδικτυακό περιεχόμενο. Και θα πρέπει να αγωνιστούμε να διατηρηθεί αυτό. Δείτε και εδώ τι χαμό κάνει η IFPI για το piratebay και την πόρτα που έφαγε από την Telenor.

Advertisements

3 Σχόλια to “ΟΠΙ & ΕΕΤΤ = Συνεργασία για την Πάταξη της Πειρατείας?”

 1. Polykarpos Says:

  Ενδιαφέρον. Αντιγράφω αν δεν σε πειράζει…

 2. inlovewithlife Says:

  Υπάρχουν γενικότερες προσπάθειες για την αλλαγή του σχετικού νομικού πλαισίου (Ν. 3431/2006), ώστε η ΕΕΤΤ να εμπλακεί στον έλεγχο του διαδικτυακού περιεχομένου. Για το θέμα αυτό υπάρχει ανοιχτή επαφή ΟΠΙ με το ΥΜΕΤ.

  Η προοπτική αυτή πρέπει να αποτραπεί πάραυτα. Η ΕΕΤΤ δε μπορεί να αστυνομεύει το διαδικτυακό περιεχόμενο. Αυτό μπορεί να γίνεται μόνο δια δικαστικής εξουσίας, αλλιώς θα αποτελεί ξεκάθαρη περιστολή δικαιωμάτων.

  Εμπόδιο σε τέτοιες δρομολογήσεις είναι το επαρκές νομικό πλαίσιο, που έχουμε αναφορικά με το απόρρητο των επικοινωνιών και την προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, τα οποία έχουν καθιερωθεί και στο σύνταγμα.

  Το μόνο όμως ουσιαστικό εμπόδιο που μπορεί να κόψει τον αέρα σε τέτοιες ύπουλες δρομολογήσεις περιστολής των δικαιωμάτων μας είναι οι κοινωνικοί αγώνες.

 3. Γαλλία - Όχι στο Νόμο ενάντια στην Πειρατεία « IN LOVE WITH LIFE Says:

  […] Αντίστοιχες λογικές στα χνάρια του Γάλλου προέδρου προσπαθεί μανιωδώς με κάθε τρόπο να φέρει στην Ελλάδα και ο […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: