Το Ευρωκοινοβούλιο Ψηφίζει υπέρ ενός Δικαιώματος για τη Συμμετοχή στην ΚτΠ

by

three strikes law comic

Η ιστορική ψηφοφορία του Ευρωκοινοβουλίου για τη 2η ανάγνωση του νέου τηλεπικοινωνιακού νομοθετικού πακέτου της ΕΕ έληξε με θετικά αποτελέσματα για τις ατομικές ελευθερίες και τα δικαιώματα των πολιτών.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερψήφισε τη δημιουργία ενός δικαιώματος των πολιτών περί συμμετοχής στην Κοινωνία της Πληροφορίας, επαναφέροντας δια πυρός και σιδήρου την περίφημη τροπολογία 138 (νυν 46) με 88% των Ευρωβουλευτών να ψηφίζουν υπέρ της τροπολογίας (407 υπέρ, 57 κατά).

Η τροπολογία 138/46 αναγνωρίζει ρητώς ότι η συμμετοχή στην Κοινωνία της Πληροφορίας αποτελεί βασικό δικαίωμα των πολιτών, ανάλογου εύρους με την ελευθερία στην έκφραση. Οποιαδήποτε νομοθετικά μέτρα επηρεάζουν την πρόσβαση ή/και χρήση υπηρεσιών και εφαρμογών του διαδικτύου θα πρέπει να συμβαδίζουν με τον σεβασμό στο παραπάνω δικαίωμα.

Σε κάθε περίπτωση, οποιαδήποτε περιστολή του δικαιώματος συμμετοχής στην ΚτΠ είτε από κρατικά μέτρα είτε από παρεμβάσεις των φορέων της αγοράς θα κρίνεται από τις δικαστικές αρχές. Αυτό σημαίνει πως νομοθετικές ή ιδιωτικής φύσης πρωτοβουλίες, που θίγουν το παραπάνω δικαίωμα σε πολίτες, όπως το πρόσφατο νομοσχέδιο HADOPI στη Γαλλία, το οποίο έδινε δικαιώματα στους Τηλεπικοινωνιακούς παρόχους να αποκλείουν χρήστες από την πρόσβαση στο διαδίκτυο, θα κρίνονται από τα δικαστήρια ως παράνομες και αντικείμενες στο Ευρωπαϊκό Κοινοτικό δίκαιο και δε θα εφαρμόζονται.

«Αυτό αποτελεί ήττα για τον Nicolas Sarkozy που δε μπορεί πλέον να αγνοεί την ευρεία αυτή πλειοψηφία» δήλωσε ο Ευρωβουλευτής Daniel Cohn-Bendit αναφερόμενος εμμέσως και στην (δεύτερη) ψηφοφορία του νομοσχεδίου HADOPI στα τέλη του μήνα.

Στα αρνητικά της ψηφοφορίας συγκαταλέγεται ωστόσο η αδυναμία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να θωρακίσει νομοθετικά με ρητό τρόπο την αρχή της διαδικτυακής ουδετερότητας, υιοθετώντας μία σαφώς πιο αδύναμη έκδοσή της και αφήνοντας ουσιαστικά ανοιχτό το ενδεχόμενο εμπορευματοποίησης του διαδικτύου και διάσπασής του σε πολλές ταχύτητες σε βάση «pay – per – view» από τους Ευρωπαϊκούς τηλεπικοινωνιακούς παρόχους. Συγκεκριμένα, με τις ψηφισμένες διατάξεις το Ευρωκοινοβούλιο δεν επιτρέπει ούτε απαγορεύει τη δυνατότητα σε περιορισμούς της διαδικτυακής πρόσβασης αλλά αφήνει το ζήτημα προς ρύθμιση από τα εθνικά δίκαια. Θεσπίζει ωστόσο υποχρέωση ενήμερωσης από τους Τηλεπικοινωνιακούς Παρόχους προς τους χρήστες του είδους και της ποιότητας των υπηρεσιών πρόσβασης και διατυπώνει ασαφώς ένα ελάχιστο επίπεδο αυτής.

Η σημερινή μεγάλη νίκη απέναντι στις πολυεθνικές της διασκέδασης, για την οποία σίγουρα έπαιξε ρόλο η δράση και η πίεση των πολιτών προς τους Ευρωβουλευτές, δε σημαίνει όμως και το τέλος της διαμάχης. Το τηλεπικοινωνιακό νομοθετικό πακέτο θα έρθει προς έγκριση στις 12 Ιούνη ενώπιον του Συμβουλίου των Υπουργών Τηλεπικοινωνιών της ΕΕ. Σε περίπτωση που οι τροπολογίες απορριφθούν από το Συμβούλιο, το πακέτο θα επιστρέψει για τρίτη ανάγνωση και ψηφοφορία στο (νέο πλέον) Ευρωκοινοβούλιο. Εκεί θα πρέπει να δοθεί νέα μάχη.

Δείτε τα ψηφισθέντα νομοθετικά κείμενα από εδώ.

Περισσότερες πληροφορίες :
La Quadrature
EDRI
TorrentFreak

Ανάλυση από τα κραταιά ΜΜΕ :
EurActiv
Bloomberg
Wall Street Journal
New York Times

Advertisements

3 Σχόλια to “Το Ευρωκοινοβούλιο Ψηφίζει υπέρ ενός Δικαιώματος για τη Συμμετοχή στην ΚτΠ”

 1. thalassa sto vouno Says:

  Να κάνω μια (τελείως όμως) χαζή ερώτηση;
  Δεν είναι λίγο αντιπαραθετικό αυτό με τη θέσπιση του δικαιώματος φακελώματος όσων κάνουν οι χρήστες του διαδικτύου;
  Όσο πιο ελεύθεροι είμαστε να κινούμαστε και να υπάρχουμε στο διαδίκτυο, μεταφέροντας εκεί τις δραστηριότητές μας, τόσο πιο εύκολο δεν είναι να μας παρακολουθούν και με τη βούλα του νόμου;
  Βέβαια, φαντάζομαι ότι στην πράξη όσο πιο πολλοί είμαστε κι όσο πιο πολλά κάνουμε στο διαδίκτυο, τόσο πιο μεγάλη μάζα πραγμάτων προς παρακολούθηση, τόσο πιο πολλά δεδομένα για ανάλυση οπότε μάλλον τη σκαπουλάρουμε…
  ε;

 2. inlovewithlife Says:

  Προφανώς είναι αντιπαραθετικό. Στο Ευρωπαϊκό δίκαιο δεν είναι θεσπισμένες επαρκώς οι αστικές ελευθερίες πλην των οικονομικών. Κοινώς, μπορούν να ψηφίζουν ό,τι τους κατεβαίνει και αυτό να υπερισχύει των εθνικών συνταγμάτων.

  Ως προς τα ζητήματα παρακολούθησης η πιο σωστή προσέγγιση είναι η εξής. Δε θα περιορίσουμε ούτε ρούπι από τη δράση μας και σε όποια προσπάθεια καταστολής αγωνιστών θα απαντάμε με αλληλεγγύη όλων των ριζοσπαστικών κομματιών. Αυτό μας κρατά ζωντανούς στην Ελλάδα, που ο ριζοσπαστικός χώρος είναι σχετικά ευρύς και οι άνθρωποι γενικά είναι πολιτικοποιημένοι και δημοκρατικοί. Δε συμβαίνει βέβαια το ίδιο πχ στη Βρετανία όπου μια χαρά σε τρώει η Μαρμάγκα από τη μία μέρα στην άλλη.

  Οπότε ας μη φοβόμαστε τίποτα και ας δρούμε/εκφραζόμαστε ελεύθερα, αγωνιζόμενοι βέβαια να μην περνούν τέτοια μέτρα επιτήρησης.

 3. Απόρριψη της Τροπολογίας 138 από το Ευρωκοινοβούλιο « in_love_with_life Says:

  […] τροπολογία 138 είχε ψηφισθεί ήδη δύο φορές στο παρελθόν και με μεγάλη […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: