Ησυχία, Τάξις & Ασφάλεια

by

banksy

Ίδιον του καπιταλισμού είναι η εκπληκτική του δυνατότητα να απορροφά τις κοινωνικές συγκρούσεις στο εσωτερικό του. Είναι αυτή η ιδιότητα, που τον έχει κρατήσει τόσα χρόνια όρθιο. Ωστόσο, σήμερα ανθίζουν νέα δεδομένα. Οι ιδεολογικές δυνάμεις (πχ. αμερικάνικο όνειρο, ψευδεπίγραφο ατομικής ελευθερίας) που έπειθαν τους ανθρώπους σε κοινωνική ειρήνη εκλείπουν. Το πολιτικό σύστημα αδυνατεί πλέον να αναπαράγει τον εαυτό του (βλ. αποχή, δυσαρέσκεια). Το σύνολο αυτό δημιουργεί τριγμούς και στην ήδη υπερχρεωμένη οικονομία.

Στο πλαίσιο αυτό, το σύστημα μοιάζει να αλλάζει στρατηγική. Επενδύει στο τρίπτυχο ησυχία, τάξη και ασφάλεια. Και αυτό συμβαίνει παγκοσμίως όλο και περισσότερο αλλά ιδιαίτερα στην Ελλάδα.

Πρόκειται για στρατηγικό λάθος.

Η στρατηγική «ησυχία, τάξη και ασφάλεια» δίνει βέβαια πρόσκαιρα ζωή στην αναπαραγωγή του συστήματος. Καταρχάς, επενδύει στον τρόμο ως ιδεολογική συσπείρωση των ανθρώπων, προκειμένου να επιτευχθεί η κοινωνική συναίνεση και αναπαραγωγή, που βρίσκεται σε κίνδυνο. Η συστημική ιδεολογία του τρόμου γίνεται μάλιστα μέσα από τα μέσα προπαγάνδας (ΜΜΕ) εξαιρετικά ισχυρή και αποτελεσματική στο σώμα της κοινωνίας. Έτσι, στη βάση του τρόμου επιτυγχάνεται μία εφήμερη συμμαχία των ανώτερων τάξεων με την μικροαστική τάξη, η οποία έχει πράγματι να χάσει πράγματα από τις κοινωνικές εκρήξεις, που έρχονται. Επιπλέον, η στρατηγική «ησυχία, τάξη και ασφάλεια» βρίσκει από τη μία τους κρατικούς μηχανισμούς πάνοπλους και σαν έτοιμους από καιρό ενώ από την άλλη τις κοινωνικές αντιστάσεις πολύ χαμηλές, ώστε να μην προκύπτει ιδιαίτερο πολιτικό κόστος από τέτοιες επιλογές. Τέλος, η στρατηγική αυτή βραχυπρόθεσμα καταστέλλει τις κοινωνικές αντιδράσεις και εμπεδώνει την κυριαρχία του συστήματος.

Ωστόσο, ο εντοπισμός στη στρατηγική «ησυχία, τάξη και ασφάλεια» είναι καταδικασμένος να οδηγεί σε επιτάχυνση της διαδικασίας για την ανατροπή. Η ιδεολογία του τρόμου είναι από τη φύση της αρνητική και δεν συγκρίνεται με τις παλαί ποτέ θετικές ιδεολογίες του συστήματος και την έμπνευση που ασκούσαν στον κόσμο. Αλλά και οι κοινωνικές συγκρούσεις τίθενται σε καταστολή, αυτό όμως εξαφανίζει τις πιθανότητες να απορροφηθούν. Η εκδήλωσή τους είναι δεδομένη και, λόγω συσσώρευσης, θα είναι εξαιρετικά βίαιη και θα έχει χαρακτηριστικά ανατροπής του συστήματος. Το κυριότερο, η διατάραξη της κοινωνικής ειρήνης και η οπισθοχώρηση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών, που καθορίζουν τη σφαίρα του ατόμου στην αστική κοινωνία, οδηγούν και σε επιπτώσεις στην οικονομική ελευθερία του κεφαλαίου αλλά και της κατανάλωσης. Σε συνθήκες τρόμου η εύρυθμη λειτουργία του οικονομικού συστήματος, δηλαδή οι μηχανές της παραγωγής του ιδιωτικού κέρδους, δεν είναι καθόλου εγγυημένη.

Στην Ελλάδα η στρατηγική «ησυχία, τάξη και ασφάλεια» τώρα ξεκινά, με τη φασιστικής πολιτική του Καρατζαφέρη να εκτελείται υπό την προβιά της ΝΔ (ή μετά του ΠΑΣΟΚ). Υπάρχει όμως μία ιδιομορφία στην Ελληνική εφαρμογή της. Ο κοινωνικός ανταγωνισμός είναι ήδη ωξυμένος, ενώ υπάρχουν αρκετά ισχυρές υποδομές αντίστασης. Το εγχείρημά τους είναι να επιχειρήσουν να εκδηλωθεί ο ανταγωνισμός αυτός ως ένα «όλοι εναντίον όλων» ή κατά βάση ως ένας πόλεμος των κατώτερων κοινωνικών στρωμάτων μεταξύ τους. Βρίσκουν βάση στο ξενοφοβικό υπόστρωμα, που υπάρχει μέσα στην κοινωνία, και στη γενικότερη παρακμή των δομών αγώνα στους χώρους εργασίας. Αυτή άλλωστε ήταν η παραδοσιακή τακτική του εθνικοσοσιαλισμού, για να αλώσει τα ριζοσπαστικά κινήματα του 18ου και των αρχών του 19ου αιώνα.

Στην πόλωση που πλέον επιχειρείται εμείς πρέπει να απαντήσουμε με την αντιστροφή του «όλοι εναντίον όλων», δηλαδή να οξύνουμε τον κοινωνικό ανταγωνισμό ως «τάξη εναντίον τάξης».

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: