Τσάκισέ Τον

by

Από το αδιάφορο γεγονός των ευρωεκλογών και πέρα παρακολουθούμε τη μεταστροφή της ατζέντας του συστήματος στο τρίπτυχο «ησυχία, τάξη και ασφάλεια». Η πολιτική του θεάματος βρήκε τον πιο ανώδυνο γι’ αυτήν τρόπο, για να ξεπεράσει την κρίση και να παραπλανήσει τον κόσμο. Μετανάστες, πρόσφυγες, αναρχικοί παρουσιάζονται ξαφνικά ως το νούμερο 1 πρόβλημα του απλού ΈΛληνα, το πρόβλημα που θα έπρεπε να τον απασχολεί κόντρα σε όλα τα υπόλοιπα, και ο κ. Καρατζαφέρης γίνεται ως εκ θαύματος ο προνομιούχος ρυθμιστής αυτής της παράτας του θεάματος ενώ η κυβέρνηση αναλαμβάνει να εφαρμόσει τα ανουσιουργήματα της φαντασίας αυτού και των ομοίων του.

Την ίδια ώρα μαθαίνουμε ότι σε όλη την Ευρώπη σηκώνει κεφάλι η ακροδεξιά και οι μελανοχίτωνες βγαίνουν για περιπολία στους δρόμους της Ιταλίας. Μπροστά στις ραγδαίες αλλαγές που έρχονται αυτοί που είχαν τα ελάχιστα, στην προσπάθειά τους να μη χάσουν ούτε αυτά, μαθαίνουν ως άμυνα από την πολιτική του θεάματος να μισούν αυτούς που δεν έχουν τίποτα παρά να στραφούν ενάντια σε αυτούς που μας παίρνουν τα πάντα. Ως εκ θαύματος τα εγκλήματα του συστήματος, η εκμετάλλευση στους χωρούς εργασίας, η αδυναμία μίας στοιχειώδους και αξιοπρεπούς διαβίωσης, η καταστροφή του περιβάλλοντος, η κατάρρευση της κοινωνικής αλληλεγγύης εξαφανίζονται από το μυαλό του καθενός μας και όλοι μαζί αδελφωμένοι κυνηγάμε τους «ξένους».

Και μετά φυσικά ξυπνήσαμε. Γιατί είναι άλλο η κοινωνία του θεάματος. Και άλλο η πραγματική κοινωνία. Όσο και να το θέλουν οι κύριοι που κατασκευάζουν την πορεία των πραγμάτων, στον ελιγμό αυτό λίγα θα κερδίσουν. Θα κερδίσουν βέβαια αυτούς που μία ζωή γλύφουν το αφεντικό τους αντί για παγωτό, αυτούς που περιπολούσαν με μαδέρια στη Λάρισα και την Πάτρα το Δεκέμβρη, γενικά αυτούς που έχουν ως τρόπο ζωής την αρχή να χτυπούν τον πιο κάτω από αυτούς, για να πάρουν την ψυχική δύναμη που δεν έχουν. Θα χάσουν όμως για πάντα. Όσους έχουν αξιοπρέπεια, όσους θέλουν ελευθερία και δικαιοσύνη, όσους ονειρεύονται. Και κυρίως θα πολώσουν, ήδη πολώνουν, σοβαρά τα πράγματα. Και δεν είμαστε στη δεκαετία του ’30.

Πολλά μπορεί να συγχωρεθούν στον καθένα μας, όμως το μίσος απέναντι στο συνάνθρωπο είναι κάτι που δεν συγχωρείται με τίποτα. Όσο «καλός» και αν είναι ο άνθρωπος, με τον οποίο συνομιλείτε, και ο οποίος υποστηρίζει τέτοια πράγματα, το μίσος δε συγχωρείται. Και όποιος έχει μέσα του μίσος για το συνάνθρωπο, θα πρέπει να περιμένει το μίσος αυτό να γεννήσει μίσος.

ΤΟΝ ΦΑΣΙΣΜΟ ΒΑΘΙΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ
ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙ ΜΟΝΟΣ ΤΣΑΚΙΣΕ ΤΟΝ…

ΤΑΞΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΑΞΗΣ

Advertisements

4 Σχόλια to “Τσάκισέ Τον”

 1. imwrong Says:

  Πάντως, θα πρέπει να παραδεχτείς ότι δεν ήταν και τόσο αδιάφορο γεγονός οι ευρωεκλογές, με το κλίμα που πυροδότησαν – εξαιτίας των ευνοϊκών αποτελεσμάτων για την ακροδεξιά εννοώ. Μέχρι και ο ΓΑΠ, κατεξοχήν παραλίας, ξεκινά με «μηδενική ανοχή» τις 8 θέσεις για τη μετανάστευση.

 2. inlovewithlife Says:

  Οι ευρωεκλογές είναι μία κεντρική πολιτική διαδικασία, όπως μεταφράζεται η λέξη «πολιτική» στη δημοκρατία μας, δηλαδή εντοπισμένη αποκλειστικά στη βουλή και μία ημέρα στα τέσσερα χρόνια στην κοινωνία.

  Με την πραγματική της όμως έννοια, όπως άλλωστε προκύπτει στην πράξη και όχι στην θεαματική της εκδοχή από τα ΜΜΕ, η πολιτική γίνεται καθημερινά στο δρόμο μέσα στην κοινωνία. Με αυτή την έννοια οι πρόσφατες ευρωεκλογές χάνουν την κεντρική τους θέση και παίρνουν την θέση που τους αξίζει, πόσο μάλλον εν προκειμένω που δε συμμετείχε το 40% του πληθυσμού και το 80% της νεολαίας.

  Με δυο λόγια οι ευρωεκλογές αυτές είναι χρήσιμες, για να ανιχνεύονται οι ανακατατάξεις στο σύστημα εξουσίας και δευτερευόντως η καταγραφή των τάσεων μέσα στην κοινωνία. Δε σημαίνει ότι δεν επηρεάζουν, γιατί τότε θα πρέπει να δεχόμασταν ότι δε μας επηρεάζει η εξουσία του συστήματος. Σημαίνει όμως ότι το να αντιπαλέψουμε την εξουσία αυτή δεν περνά από τις εκλογές αλλά από το χτίσιμο κινημάτων από τα κάτω. Εκεί βρίσκεται η ελπίδα και όσο περισσότεροι το συνειδητοποιούμε τόσο καλύτερα.

  Α, και όσον αφορά τη μετανάστευση δεν εκπλήσσομαι από τη μεταστροφή. Πάνω στην εκμετάλλευση των μεταναστών έγκειται το ανώτερο βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων και το θετικό πρόσημο της οικονομικής ανάπτυξης. Χωρίς τα φτηνά εργατικά χέρια αυτών των ανθρώπων δεν θα υπήρχε η σημερινή μηχανή της Ελληνικής οικονομίας. Τώρα με την κρίση, τη μείωση των θέσεων εργασίας, τις κοινωνικές εκρήξεις, που αυτές προκαλούν, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι μετανάστες δε σταματούν να έρχονται, αφού δεν εξαλείφθηκαν τα αίτια που τους φέρνουν, υπάρχει μία ευρύτερη συμμαχία αστικής τάξης και μικροαστικών στρωμάτων για την καταστολή και τον έλεγχό τους. Η αστική τάξη επιθυμεί πάντοτε την καταστολή και τη διάσπαση των εργαζομένων, γιατί κάτι τέτοιο εμπεδώνει όλο και πιο ευνοϊκές γι’ αυτήν συνθήκες εκμετάλλευσης, ενώ στα μικροαστικά στρώματα βρίσκει ανταπόκριση η καρατζαφέρειας επινόησης άποψη ότι θα βαστίξουν τα κεκτημένα τους, που μειώνονται διαρκώς, μέσα από την καταστολή των πιο κάτω.

  Ουσιαστικά πρόκειται για μία επίθεση καταστολής στα κοινωνικά αυτά στρώματα που από τον Δεκέμβρη και μετά σηκώνουν κεφάλι και θέτουν σε κίνδυνο την κοινωνική ειρήνη. Από αυτούς που κερδίζουν από την ύπαρξή της και από όσους έχουν αυταπάτες ότι κερδίζουν.

 3. xamogelo Says:

  @imwrong υπάρχει και η άλλη άποψη. Ότι περίμεναν μετά τις ευρωεκλογές να κάνουν ότι κάνουν. Το είχαν πει μάλιστα από πριν για μετά τις ευρωεκλογές. Πάντως με το μέγεθος της αποχής και αυτοί θα ξέρουν ότι δεν είναι ακριβή τα αποτελέσματα.

 4. imwrong Says:

  Δεν διαφωνώ με κανέναν απ’ τους δύο σας.

  @inlovewithlife, απλώς νομίζω πως το «αδιάφορες ευρωεκλογές» που έγραψες ήταν λίγο άστοχο, και νομίζω πως κι εσύ ανασκευάζεις σχετικά στο σχόλιό σου.

  @xamogelo, η κυβέρνηση δεν κάνει κάτι άλλο απ’ αυτό που έχει ξεκινήσει να κάνει εδώ και πολύ καιρό. Γενικά, νομίζω ότι μεταναστευτική πολιτική έχει. Μπορεί να είναι κακή, ψυχρή κι ανάποδη, πάντως υπάρχει. Η πολιτική στο ζήτημα του ασύλου, φερ’ ειπείν, είναι η ίδια εδώ και χρόνια, τα σχετικά στατιστικά το αποδεικνύουν. Έναντι αυτής, εξάλλου, της προϋπάρχουσας πολιτικής υπάρχουν κι όλοι όσοι δραστηριοποιούνται στα μεταναστευτικά ως αλληλέγγυοι.

  Η επικοινωνιακή έκρηξη των ημερών σ’ ό,τι αφορά το ζήτημα της μετανάστευσης έχει ευθεία σχέση κατά τη γνώμη μου με τα αποτελέσματα των εκλογών. Δεν είναι τυχαίο ότι τώρα ανακάλυψε η τηλεόραση αυτό που συμβαίνει εδώ και τόσο καιρό στην Πέτρου Ράλλη, σ’ ό,τι αφορά το πολιτικό άσυλο. Τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών επίσης παρήγαγαν την ξενοφοβική στροφή όλων των κομμάτων (ακόμη και ο ΣΥΡΙΖΑ άλλαξε κάποια από τα πράγματα που λέει).

  Όσον αφορά τα ίδια τ’ αποτελέσματα (συγγνώμη που καταχρώμαι τη φιλοξενία σου, inlovewithlife!), νομίζω πως ο μόνος τρόπος να τα διαβάσουμε είναι να δούμε τα απόλυτα νούμερα και όχι τα ποσοστά. Εκεί υπάρχουν πολλά ενδιαφέροντα συμπεράσματα για όλους.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: