Πυροδότηση Εξελίξεων στα ΜΜΕ

by

ετ

Έχουμε ραγδαίες εξελίξεις στο χώρο των ΜΜΕ. Το χορό ανοίγει η οικογένεια Αγγελόπουλου με κλείσιμο του Ελεύθερου Τύπου και του ρ/σ CITY 99,5. Όπως ανακοίνωσε η εργοδοσία των δύο αυτών ΜΜΕ, η απόφαση ελήφθη την προηγούμενη Παρασκευή. Έχουν όμως προηγηθεί απολύσεις προσωπικού και μη ανανέωση συμβάσεων και σε αρκετά άλλα ΜΜΕ, ενώ η κατάσταση είναι γενικότερα πολύ άσχημη και μάλλον θα γίνει χειρότερη. Ανεργία, άθλιες συνθήκες δουλειάς, εκβιασμοί, δουλειά με μπλοκάκι, καμία ασφάλιση κτλ συνοψίζουν την κατάσταση στους χώρους δουλειάς στα ΜΜΕ.

Θα γίνει χειρότερη αν συνεχίσουν να μη σηκώνουν κεφάλι οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ και αν δεν τους δείξουμε όλοι την έμπρακτη αλληλεγγύη μας. Σήμερα όμως γίνεται η αρχή. Οι πεντακόσιοι εργαζόμενοι του Ελεύθερου Τύπου και του ρ/σ CITY 99,5, που βρίσκονται ξαφνικά στο δρόμο και μάλιστα χωρίς καμία προηγούμενη προειδοποίηση ή ενημέρωση σε καιρούς ανεργίας, αποφάσισαν και προχώρησαν σε κατάληψη των κτιρίων του ομίλου και σε συνέχιση του ραδιοφωνικού προγράμματος του CITY 99,5 και του ειδησεογραφικού προγράμματος της ιστοσελίδας της εφημερίδας. Λειτουργούν δε με διαρκή συνέλευση εντός των κτιρίων. Εδώ θα βρείτε το μπλογκ των εργαζομένων. Η ΕΣΗΕΑ κάλεσε σε απεργεία συμπαράστασης, η οποία είχε καθολική συμμετοχή, ενώ με περιφρούρηση των τυπογραφείων δεν εκτυπώθηκε κανένα φύλλο για σήμερα.

Η γενναία στάση των εργαζομένων του ομίλου έχει δύο συνέπειες. Πρώτον, όλοι οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ, που ξέρουν ότι ανοίγουν οι ασκοί του αιόλου και ότι, αν τα αφεντικά βγουν αλώβητα από τη σφαγή του ΕΤ, σύντομα θα έρθει και η δική τους σειρά, σηκώνουν αυτή τη φορά κεφάλι. Την αναταραχή δε, που προκαλείται, ενισχύει και ένα στρώμα νέων δημοσιογράφων, οι οποίοι βιώνουν τη χειρότερη πλευρά του επαγγέλματος, εργαζόμενοι με μπλοκάκι, χωρίς ασφάλιση και χωρίς δικαιώματα. Αυτοί είναι που δε θα χαριστούν σε κανέναν. Δεύτερον, η άχρωμη ΕΣΗΕΑ του Σόμπολου είναι πιο αδύναμη από ποτέ, ώστε να μπορεί να ξεπουλήσει τους όποιους αγώνες στα αφεντικά. Στις τελευταίες εκλογές δεν εκλέχθηκε καν προεδρείο. Εδώ θα γίνει η μεγάλη ανατροπή.

Δύο είναι οι δρόμοι από δω και πέρα για τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ. Από τη μία ο ατομικός δρόμος, της ανεργίας, της αναξιοπρέπειας και της μιζέριας, που τρέφεται από τις αυταπάτες για πιθανότητες ατομικής επιτυχίας. Από την άλλη ο συλλογικός αγώνας και η αλληλεγγύη από την κοινωνία. Πρέπει λοιπόν να διαλέξουν τον δεύτερο με συνείδηση της θέσης και του ρόλου τους στην κοινωνία. Και να καταφέρουν άμεσα δύο πράγματα. Κράτημα ανοιχτού του CITY και της ιστοσελίδας του ΕΤ και καθολική γενική απεργία διαρκείας στα ΜΜΕ.

Εμείς ως κοινωνία από την πλευρά μας πρέπει να συνειδητοποιήσουμε που ζούμε και που οδεύουμε. Έτσι, θα πρέπει να δείξουμε με κάθε δυνατό τρόπο την αλληλεγγύη μας στους εργαζόμενους του Ελεύθερου Τύπου και του ρ/σ CITY 99,5, ενισχύοντας έμπρακτα αλλά και οικονομικά τον αγώνα τους, για να μείνει ανοιχτός ο όμιλος, περιφρουρώντας τους από κάθε τσουτσέκι που θα τολμήσει να τους απειλήσει.

Περισσότερα
Συνέλευση στα ΜΜΕ

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: