Google Street View : Η Επιτήρηση Τώρα και στο Πλατύσκαλό Σας

by

car google street view

Το Google Street View είναι το νέο εγχείρημα του κολοσσού Google για την τελική ολοκλήρωση των εφαρμογών Google Earth και Google Maps. Με βάση το Street View ο χρήστης των εφαρμογών αυτών αποκτά τη δυνατότητα να βλέπει φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης από δρόμους πόλεων σε όλο τον κόσμο.

Πριν κάποιες ημέρες με βάση φωτογραφίες του Street View αναγνωρίσθηκαν από το θύμα τους και συνελήφθησαν από την Ολλανδική αστυνομία δύο ληστές περίπου 7 μήνες μετά τη ληστεία, που είχαν διαπράξει. Συγκεκριμένα, το θύμα αναγνώρισε τον εαυτό του αλλά και τους ληστές του σε διαθέσιμες στο Street view φωτογραφίες, οι οποίες είχαν παρθεί λίγο πριν τη στιγμή του ατυχήματος.

Με σκοπό τη διαφύλαξη της ιδιωτικότητας το Google Street View αποκρύπτει με αυτοματοποιημένο λογισμικό τα πρόσωπα των ανθρώπων στις διαδικτυακά διαθέσιμες φωτογραφίες του. Ωστόσο, οι αρχικές φωτογραφίες, που έχουν αποκαλυμμένα τα πρόσωπα των φωτογραφιζομένων, κρατούνται και αρχειοθετούνται για αδιευκρίνιστο χρονικό διάστημα. Πρόσφατα το συμβούλιο των Αρχών Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων της ΕΕ ζήτησε από την Google τη διαγραφή των αρχικών φωτογραφιών και τη διατήρηση σε αρχείο αποκλειστικά εκείνων που αποκρύπτουν όλα τα πρόσωπα. Η Google δέχτηκε αλλά δεν έχει ακόμη υλοποιήσει τη σχετική εντολή.

Στην Ελλάδα η Αρχή Προστασίας ζήτησε περαιτέρω στοιχεία από την Εταιρεία, προκειμένου να εγκρίνει ή όχι την έναρξη λήψης φωτογραφιών από την Αθηναϊκή πρωτεύουσα.

Εμείς από την πλευρά μας συμβουλεύουμε την εταιρεία να μην φέρει τα συμβατικά της αυτοκίνητα για την καταγραφή μας. Καλό θα ήταν να έρθει με Humvee.

7 Σχόλια to “Google Street View : Η Επιτήρηση Τώρα και στο Πλατύσκαλό Σας”

 1. ankostis Says:

  Αν υποθέσουμε ότι η google θα σβήνει τις αρχικές φώτος,
  (ή τουλάχιστον θα αρνείται, στους κρατικούς φορείς, την ύπαρξή τους…)
  γιατί τότε να είμαστε ενάντιοι στο όχημα του google street view?

  Δεν αξίζει η μικρή παραβίαση της ιδιωτικότητας το να χτιστεί,
  έστω και με ιδιωτικά κεφάλαια,
  μια αναπαράσταση των πόλεών μας?

 2. inlovewithlife Says:

  Αν υποθέσουμε …..

  Πάντως από το δημοσίευμα προκύπτουν τα αντίθετα μίας τέτοιας υπόθεσης.

  Εγώ αντιστρέφω την ερώτηση. Ποιος διασφαλίζει ότι η καθολική ψηφιοποίηση της ζωής μας δεν θα γίνει αντικείμενο κατάχρησης εξουσίας?

  Ο Καρατζαφέρης μαζί με τους άλλους ακροδεξιούς της ΕΕ? Η Ελ.Ας με τους φακέλους όσων αγωνίζονται? Η Ελληνική δικαιοσύνη με τη νομιμοποίηση των καμερών για λόγους καταστολής διαδηλώσεων? Ή η Google που πλέον εξελίσσεται σε Leviathan του διαδικτύου?

  Και επίσης ποιο είναι ακριβώς το αντάλλαγμα για αυτό που διακυβεύεται? Κάποιοι τουρίστες να βλέπουν τους δρόμους της πόλης που θέλουν να πάνε? Ή επειδή είναι όμορφο να βλέπεις τον εαυτό σου στο διαδίκτυο? Ή επιθυμούμε να βγάζει φράγκα η Google?

  Γενικώς είμαι αντίθετος σε κινήσεις που εθίζουν τους ανθρώπους στην επιτήρηση ως κάτι το φυσιολογικό ή και επιθυμητό (γιατί και καλά δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα).

  Και τέλος, αν όλα αυτά είναι αμελητέα και παράξενα μπροστά στην υλοποίηση του Street View (ουάου δηλαδή), τότε γιατί να κρύβονται εξαρχής πρόσωπα. Ποιά η δικαιολόγηση? Ας εμφανίζονται.

 3. ankostis Says:

  Μα η επιτήρηση δεν μπορεί παρά να είναι είναι real-time!

  Αμφιβάλλω αν, μέσα στα επόμενα 5 χρόνια,
  το google-street-view θα μπορέσει να παράγει εικόνες
  real-time.

  Σίγουρα, μια το χρόνο ή το μήνα, είναι δυνατό,
  (όταν τουλάχιστον μιλάμε για μεγαλουπόλεις τύπου Νέας Υόρκης)
  αλλά αυτές δεν νοούνται ως επιτήρηση.

  Και οι εξαιρέσεις, όπως αυτή με τη σύλληψη κλέφτη,
  πιστεύω πως εντάσσονται σε αυτές που επιβεβαιώνουν τον κανόνα.

  Ρώτησες γενικότερα:
  «Ποιος διασφαλίζει ότι η καθολική ψηφιοποίηση της ζωής μας δεν θα γίνει αντικείμενο κατάχρησης εξουσίας?»

  Θεωρώ πως ο αγώνας μας πρέπει να είναι ενάντια στην κατάχρηση από την εξουσία,
  και όχι ενάντια στην καθολική ψηφιοποίηση.

  Και θεωρώ πως γενικότερα, σε ανάλογες περιπτώσεις,
  πρέπει να διασαφηνίζουμε *επακριβώς* το πρόβλημα της κάθε τεχνολογίας,
  αλλιώς θα καταντούμε λουδίτες,
  σαν τους αντιφατικούς έλληνες αναρχοπρωτογονιστές μας,
  που επιτίθενται σήμερα σε κάθε κεραία κινητής,
  και δεν καταλαβαίνουν πως χωρίς πυκνό δίκτυο κεραιών,
  η απειλή που βρίσκεται στην τσέπη τους και μετά στο αυτί τους,
  γίνεται πιο βλαπτική!
  (αφού όλοι μας σήμερα έχουμε από ένα κινητό)

  Γιαυτό επιμένω ότι εμείς που έχουμε τις γνώσεις,
  ας προπσαθούμε να μη διαδίδουμε προκαταλήψεις για τις νέες τεχνολογίες.

  Τέλος, ναι, θεωρώ πως είναι «ουάου» το να βλέπεις μια πόλη από κοντά.
  Δεν σε καταλαβαίνω όμως όταν αναρωτιέσαι αν πρέπει να θυσιάσουμε κάποια δικαιώματά μας για να το πετύχουμε.
  Δεν μπορούμε να τα έχουμε και τα δύο?

  Το αν δεν μπορέσουμε, θα οφείλεται σε *πολιτικές* ανεπάρκειες,
  όχι στις τεχνολογικές.
  Ας οργανωθούμε λοιπόν και θα το πετύχουμε,
  κι αυτό, κι άλλα.

 4. inlovewithlife Says:

  Όχι, δε μπορούμε να τα έχουμε και τα δύο.

  Η απώλεια των δικαιωμάτων ξεκινάει από τις εξαιρέσεις. Οι κάμερες στους δρόμους της Αθήνας μπήκαν ως εξαίρεση για λόγους ασφαλείας των Ολυμπιακών. Σήμερα όμως έχει νομιμοποιηθεί η χρήση τους για την καταστολή των διαδηλώσεων.

  Και σήμερα ψηφίστηκε και η ποινικοποίηση της κουκούλας. Αύριο θα ψηφισθεί η υποχρέωση να κάνουμε πορεία στο πεζοδρόμιο, για να μην παρακωλύεται η ροή των εμπορευμάτων, ενώ οι σημαίες που χρησιμοποιούμε για αυτοπροστασία από τους πάνοπλους αστυνομικούς θα ονομαστούν φονικά όπλα και για τη διαδήλωση θα χρειάζεται άδεια (εδώ ο κανόνας θα μετατρέπεται σε εξαίρεση).

  Στο νέο νομοσχέδιο για τους μετανάστες υπάρχει η φασιστικής επινόησης διάταξη που υπαγορεύει ότι ο μετανάστης με χαρτιά θα απελαύνεται με μόνη την άσκηση μίας ποινικής δίωξης σε βάρος του. Δηλαδή έναν άνθρωπο, που μπορεί να μένει με την οικογένειά του 10 χρόνια εδώ, ο οποιοσδήποτε μπάτσος ή «πρωτοκλασάτος» (βλ. Έλληνας) πολίτης θα μπορεί να συμπληρώνει ένα χαρτί και να του καταστρέφει τη ζωή. Έχεις την αίσθηση για το τι καταπίεση μιλάμε, ώστε να επιτευχθεί η απόλυτη υπακοή?

  Η υπακοή στα κελεύσματα της εξουσίας «επειδή έχουμε δημοκρατία» είναι φανερή. Το ζητούμενο είναι η γενική απαγόρευση της οποιασδήποτε αντίστασης.

  Το «ας οργανωθούμε» θυσιάζοντας λίγη από την ιδιωτικότητά μας, για να βλέπουμε πως είναι το Μαιαμι που θα πάμε για τουρισμό, δε μου λέει τίποτα. Να θεωρείς δεδομένη την κατάχρηση εξουσίας σε ο,τιδήποτε, γιατί όπως έχει αποδείξει η ιστορία είναι πράγματι δεδομένο ότι θα συμβεί.

  Άλλωστε και εσύ ο ίδιος πέφτεις σε αντιφάσεις :

  «Αμφιβάλλω αν, μέσα στα επόμενα 5 χρόνια,
  το google-street-view θα μπορέσει να παράγει εικόνες
  real-time.»

  Άρα μετά από τα 5 χρόνια δεν αμφιβάλλεις. Και μετά τι θα γίνεται? θα σβήνονται real time τα πρόσωπα?

  Τότε οι άνθρωποι θα ζητούν να μη σβήνονται, γιατί θα θέλουν να βλέπουν τον εαυτό τους στο διαδίκτυο. Το σημαντικότερο λοιπόν είναι το να μαθαίνεις να ζεις υπό διαρκή επιτήρηση ως κάτι το φυσιολογικό. Η αλλαγή νοοτροπίας είναι αυτό που με ενοχλεί περισσότερο στο street view.

 5. ankostis Says:

  Επιμένω, το google-street-view δεν είναι ο εχθρός.

  Όλα αυτά που απαρίθμησες, ναι, όντως είναι.

 6. inlovewithlife Says:

  Μα συμφωνώ.

  Η τεχνολογία δεν είναι ο εχθρός. Η τεχνολογία δεν είναι ούτε καλή, ούτε κακή, ούτε ουδέτερη, έχει όμως συγκεκριμένες δυνατότητες και μπορεί να εργαλειοποιηθεί, για να τις πραγματώσει.

  Σε αυτή την κατεύθυνση και δεδομένων των δυνατοτήτων της ψηφιακής τεχνολογίας να χρησιμοποιηθεί για την επιτήρηση των ανθρώπων, θα πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί, όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο, έστω και αν φαινομενικά μοιάζει ακίνδυνο στο τώρα.

 7. Greek Rider Says:

  Όταν η εταιρείες χρησιμοποιούν μέσα που περνάνε μέσα από τη χώρα (γραμμές, σέρβερς κτλ) τότε σύμφωνα με τη νομοθεσία μπορούν οι αρχές να επέμβουν. Τέτοια μέσα είναι π.χ. το αυτοκινητάκι που τραβάει τις εικόνες των δρόμων της Google σε αντίθεση με το δορυφόρο.

  Επίσης στο εξωτερικό έχουν αρχίσει και ζητάνε από τη Google το σβήσιμο από το χάρτη συγκεκριμένων κτιρίων π.χ. οδός strasse mayer 24. Δυστυχώς όμως: α) το google δεν μπορεί ακόμη να λειτουργήσει με τόση ακρίβεια ταιριάζοντας αριθμούς με δρόμους και β) τελικά και εκεί που σβήνονται κτήρια είναι σαν τη μύγα μέσα στο γάλα..

  Η αρχή προστασία προσωπικών δεδομένων δεν μπορεί πλέον ούτε στοιχειωδώς να παρακολουθήσει τις ραγδαίες εξελίξεις στο χώρο του ίντερνετ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: