Google Εναντίον Όλων ή αλλιώς τα Φράγκα Είναι Πολλά

by

γούγλης

Ιδού πως προχωράει η ανθρώπινη πρόοδος στον Καπιταλισμό. Μέσα από συγκρούσεις τεράστιων ιδιωτικών συμφερόντων μεταξύ αντίπαλων μονοπωλιακών επιχειρήσεων και πάντα αν ευνοήσει η τύχη και η πλάστιγγα γηρεί υπέρ των λιγότερο αντικοινωνικών λύσεων. Σε όλα αυτά τα παιχνίδια το κοινωνικό συμφέρον και οι διαδικτυακοί χρήστες δεν τυγχάνουν φυσικά εκπροσώπησης, γιατί, όπως είπαμε, έχουμε δημοκρατία.

Από Ελευθεροτυπία

Η ανταγωνίστρια Microsoft, η γαλλική κυβέρνηση, οργανώσεις πολιτών, η εκδοτική εταιρία κόμικς DC Comics (που έχει εκδόσει τον «Μπάτμαν» και τον «Σούπερμαν»), η μεγάλη γαλλική εκδοτική εταιρία Hachette, μια ένωση αμερικανών συγγραφέων κ.α. ήρθαν να προσθέσουν τις δικές τους φωνές αντίρρησης στο ογκούμενο διεθνές κύμα αντίδρασης ενάντια στη σχεδιαζόμενη από τη Google ψηφιοποίηση και online πώληση περίπου 10 εκατομμυρίων βιβλίων, μια πρωτοβουλία που έχει διχάσει τη διεθνή κοινή γνώμη.

Από την άλλη, τη Google βγήκαν να υποστηρίξουν δημοσίως η ιαπωνική εταιρία Sony (που έχει κάθε λόγο να το πράξει, καθώς παράγει την συσκευή ανάγνωσης ηλεκτρονικών βιβλίων Sony Reader), καθώς και μια ομάδα 32 αμερικανών καθηγητών νομικής και οικονομικών, σύμφωνα τα πρακτορεία Γαλλικό και Ρόιτερ.

Η Sony, που έχει κάνει συμφωνία με τη Google για να διαθέτει προς ανάγνωση, χωρίς πνευματικά δικαιώματα, τα ψηφιοποιημένα βιβλία στον e-reader της, δήλωσε ότι η όλη πρωτοβουλία αποτελεί «σημαντική πρόοδο για την κοινωνία».

Η Google έφτασε πέρυσι τον Οκτώβριο σε νομικό συμβιβασμό με τις ενώσεις συγγραφέων και εκδοτών των ΗΠΑ, με βάση την οποία θα καταβάλει εφάπαξ 125 εκατ. δολ. για πνευματικά δικαιώματα και παράλληλα θα δημιουργήσει ένα «μητρώο πνευματικών δικαιωμάτων από βιβλία», που θα δίνει στους συγγραφείς και εκδότες (όσους συμφωνούν για την ψηφιοποίηση των βιβλίων τους) ένα ποσοστό των συνολικών εσόδων από την πώληση των ηλεκτρονικών βιβλίων και τις συνοδευτικές διαφημίσεις.

Οι αμερικανικές Αρχές προστασίας του ελεύθερου ανταγωνισμού εξετάζουν την υπόθεση και μέχρι τις 18 Σεπτεμβρίου θα εκφράσουν την άποψή τους. Στις 7 Οκτωβρίου το δικαστήριο της Ν.Υόρκης θα κρίνει για την υπόθεση και, στο πλαίσιο αυτό, όλοι οι αντιδρώντες κατέθεσαν ενστάσεις.

Η Γερμανία έχει ήδη εκφράσει την αντίρρησή της και η Γαλλία την ακολούθησε χθες, λέγοντας ότι το όλο σχέδιο δεν συνάδει «με τους νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας ούτε με τους νόμους για τον ελεύθερο ανταγωνισμό και συνιστά απειλή για την πολιτιστική πολυμορφία».

Η Microsoft, που εγκατέλειψε ένα δικό της σχέδιο να δημιουργήσει πέρυσι μια ψηφιακή βιβλιοθήκη, δήλωσε ότι η νομική διευθέτηση που πέτυχε η Google στις ΗΠΑ, «της αποφέρει ένα νέο μονοπώλιο δίνοντας μόνο σε αυτή τη δικαίωμα της μαζικής εμπορικής εκμετάλλευσης ολόκληρων βιβλίων που καλύπτονται από πνευματικά δικαιώματα.

Εκατομμύρια ιδιοκτήτες πνευματικών δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο, που δεν συμμετείχαν σε αυτό το διακανονισμό, ούτε καν τον έχουν ακούσει, βρίσκονται στο χείλος της παραβίασης των δικαιωμάτων τους».

Η Microsoft μαζί με την Amazon και τη Yahoo έχουν, ως αντίπαλο δέος, συστήσει τη «Συμμαχία Ανοιχτού Βιβλίου», η οποία κατέθεσε χθες τις δικές της νομικές ενστάσεις, κάτι που έκαναν επίσης η DC Comics, η οργάνωση προστασίας των καταναλωτών Consumer Watchdog (κάνοντας λόγο για δημιουργία μονοπωλίου από τη Google), η αμερικανική Εθνική Συμμαχία Συγγραφέων και το Εθνικό Συνδικάτο Συγγραφέων των ΗΠΑ, αμερικανικές οργανώσεις προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων κ.α.

Από την πλευρά της, η Google, αφού έκανε παραχωρήσεις στους ευρωπαίους συγγραφείς και εκδότες, υπεράσπισε το σχέδιο της ενώπιον σχετικής ακροαματικής διαδικασίας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λέγοντας ότι «κάνει το διαδίκτυο πιο δημοκρατικό» και «διευκολύνει την αναζήτηση και πρόσβαση στις online πληροφορίες».

Σύμφωνα με την εταιρία, οι καταναλωτές θα ωφεληθούν γιατί θα μπορούν να διαβάσουν πλέον σε ηλεκτρονική μορφή βιβλία που εδώ και χρόνια ήσαν εξαντλημένα και δυσεύρετα.

Advertisements

12 Σχόλια to “Google Εναντίον Όλων ή αλλιώς τα Φράγκα Είναι Πολλά”

 1. kostis Says:

  Δηλωμένος σκοπός της Google είναι να «οργανώσει την ανθρώπινη γνώση», και με τα google books έχει κάνει ένα μεγάλο βήμα πιο κοντά σε αυτό το σκοπό. Μέσα από τα google books έχει πετύχει κάτι το αδιανόητο: Να δίνει στο χρήστη τη δυνατότητα αναζήτησης στο κείμενο (full text search) ενός εξαντλητικού καταλόγου βιβλίων. Τα βιβλία που σου επιστρέφει η αναζήτηση μπορείς να τα «ξεφυλίσεις» ψηφιακά με κάποιο περιορισμό σελίδων που μπορείς να δεις ελεύθερα.

  Δεν ξέρω αν μπορείτε να συνειδητοποιήσετε τις απίστευτες δυνατότητες αυτού του συστήματος. Σου δίνει πρόσβαση σε γνώση δεκαετιών, η οποία ψηφιοποιημένη γίνεται πολύ πιο άμεσα προσβάσιμη – ανασύρεται μέσα σε δευτερόλεπτα με τη χρήση των κατάλληλων λέξεων κλειδιών. Στην επιστημονική έρευνα πραγματικά μας λύνει τα χέρια. Ψάχνω π.χ. ένα πιθανοτικό μοντέλο; Σε χρόνο dt έχω ένα βιβλίο που το αναλύει, και συνήθως στις 4-5 συνεχόμενες σελίδες που έχω free το έχω διαβάσει. Ψάχνω ένα βιβλίο τεχνητής νοημοσύνης; «Ξεφυλίζω» 10 βιβλία και παραγγέλνω αυτό που μου ταιριάζει.

  Πραγματικά εύχομαι η Google να διευθετήσει το θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων. Τα Google books είναι ένα τεχνικό επίτευγμα που λύνει ένα υπαρκτό πρόβλημα που θέτει προσκόμματα στη γνώση – την ψηφιακή αναζήτηση σε τυπωμένα βιβλία. Και μάλιστα για όλους- όχι μόνο για φοιτητές, όπως π.χ. οι ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες.

 2. odysseas Says:

  Συμφωνώ σε αυτα που λες φίλε δλδ ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία βοηθάει όχι απλώς πολύ (είτε για ερευνητικούς σκοπούς όπως αναφέρεις: για ανεύρεση βιβλιογραφίας κτλ είτε για μια απλή καθημερινή και έγκαιρη αναζήτηση ) αλλά τείνει να γίνει αναντικατάστατη, αν δεν το έχει πετύχει ακόμη….
  Παρόλα αυτά το ζήτημα χωρά πολύ κουβέντα. Ναί όντως η παραπάνω εταιρεία ,με την τεχνογνωσία που διαθέτει, μπορεί να βοηθήσει στην ψηφιοποίηση της γνώσης αλλά τι θα γίνει με το θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων όχι μόνο τώρα άμεσα αλλά και μετά από 30-50++ χρόνια…???? Η «οργάνωση της ανθρώπινης γνώσης» μπορεί να οδηγηθεί εύκολα «στην γνώση με διόδια» . Πολύ εύκολα μπορεί h google να βρεθεί απο τον ρόλο του βιβλιοπώλη στον ρόλο του ιδιοκτήτη..δν ξέρω αν κάνω λάθος περιμένω να πλατύνει η κουβέντα μιας και η νέα «μόδα» με τα e-book reader συνδέεται άμεσα με το συγκεκριμένο θέμα

 3. StormRider Says:

  Με μια γρήγορη ανάγνωση δεν έβγαλα άκρη. Η Google θέλει απλώς να επεκτείνει το Books διαθέτοντας περισσότερα βιβλία με το υπάρχον copyright και τους περιορισμούς ;

  Ο περιορισμός είναι σπαστικός στο Books. Ειδικά όταν διαβάζεις για μια εργασία ή ένα paper βλέπεις λιγότερα από αυτά που περιμένεις. Υποκατάστατο είναι το Scholar, αλλά το πραγματικά χρήσιμο -που οφείλουν να έχουν πανεπιστήμια- είναι η δωρεάν πρόσβαση φοιτητών/ερευνητών σε υλικό των associations groups για την επιστήμη τους.

  Όλα τα παραπάνω οδηγούν αναπόφευκτα στην αύξηση της παραγωγικότητας, στη συσσώρευση της τεχνοκρατικής γνώσης, των διατριβών που περιορίζονται σε επαναλήψεις, περιλήψεις και case studies, ενώ ταυτόχρονα εξυπηρετούνται οι στόχοι της Google για την πληροφοριακή και οικονομική «παγκόσμια κυριαρχία».

  Μιας και έγραψα ό,τι να ‘ναι στα γρήγορα, δείτε κι αυτό το link, το οποίο ίσως να χει ξαναδημοσιευτεί εδώ γύρω.

 4. vegasthedog Says:

  Πολύς υφέρπων διαλεκτικός υλισμός έπεσε και άντε μετά να πείσεις χωρίς τσιτάτα. 🙂

  Για παράδειγμα μπορείς να πεις: «Γαμώ τα πνευματικά δικαιώματα, γαμώ!» και το τοπίο καθάρισε μεμιάς. 🙂

 5. inlovewithlife Says:

  Δεν είναι τόσο απλό να πεις «γαμώ τα πνευματικά δικαιώματα» σήμερα. Αυτό δε σημαίνει πως η κατάργηση κάθε ιδιοκτησίας στη γνώση δεν είναι ένας στόχος ρεαλιστικός για το απώτερο μέλλον.

  Στο θέμα μας. Οι υπηρεσίες της Google είναι εξαιρετικές. Διευρύνουν την πρόσβαση στη γνώση σε επίπεδα, που προηγουμένως δεν υπήρχαν ούτε για δείγμα. Είναι ένα αυτονόητο βήμα μπροστά από μία εταιρεία – γίγαντα της ψηφιακής εποχής που απλώς εκμεταλλεύεται τις προοπτικές της τελευταίας αποκλειστικά και μόνο για να βγάλει κέρδος. Το μότο της Google «don’t do evil» είναι μία τουλάχιστον αστεία φάση, η οποία αποτελεί μόνο επικοινωνιακό κόλπο. Μπορεί άνετα να αντικατασταθεί με το μότο «we own the place».

  Η εδώ σύγκρουση γίνεται ανάμεσα σε κονσόρτια της πληροφορικής εποχής (google, sony κτλ) και κονσόρτια της βιομηχανικής εποχής (εκδότες κτλ). Και οι μεν και οι δε μπορούν να βγάλουν τρελά φράγκα, ωστόσο οι δε δεν το έχουν μυριστεί ακόμη. Οι εκδοτικές εταιρείες της Ευρώπης έμειναν απέξω από το παιχνίδι του Google Books και τώρα διεκδικούν μερίδιο στην πίτα. Η μόνη περίπτωση που εγώ φοβάμαι είναι λόγω του αυξημένου κόστους ή της δίψας για κέρδος να μπει κάποια στιγμή αντίτιμο στην υπηρεσία.

  Σε κάθε περίπτωση ό,τι προσφέρει μεγαλύτερη πρόσβαση στη γνώση είναι θετικό. Η έκβαση της μάχης μας αφορά.

 6. a8lios Says:

  Εδώ και ένα αντίστοιχο ρεπορτάζ που είχε προχτες ο Ριζοσπάστης. Όπως λες και συ ινλαβ και αναφέρει και σε ένα σημείο του κειμένου του Ρίζου:

  Τελικά συμφώνησαν (σ.σ. εκκρεμεί η δικαστική επικύρωση) το μονοπώλιο να παρακρατά το 37% από τα έσοδα των εμπορικών χρήσεων του «προϊόντος» και οι δικαιούχοι (συγγραφείς, εκδότες, συγγενείς) να μοιράζονται το 63%. Αλλά τα κέρδη για το μονοπώλιο θα είναι τεράστια από την απεριόριστη εμπορική χρήση (πώληση συνδρομών, πώληση πρόσβασης σε συγκεκριμένα βιβλία, πώληση διαφημιστικού χώρου (με τους δικαιούχους να μην έχουν δικαίωμα αντίρρησης να τοποθετηθεί διαφήμιση στην ψηφιακή «σελίδα») κ.ά.

 7. kostis Says:

  Για όποιον ενδιαφέρεται, postarw την εξέλιξη της υπόθεσης:

  Το US Copyright Office απέριψε τη συμφωνία που πρότεινε η Google, η οποία αντιπρότεινε να δώσει πρόβαση στα σκαναρισμένα βιβλία στους ανταγωνιστές της copyright holders (οι οποίοι θα μπορούν να πουλούν πρόσβαση στα σκαναρισμένα βιβλία)

  http://arstechnica.com/tech-policy/news/2009/09/copyright-office-slams-google-book-deal-google-opens-up.ars

  http://news.slashdot.org/story/09/09/10/210206/Google-Offers-Scanned-Books-To-Rival-Stores

  P.S. Μου χτήπησε «κάπως» η (συναισθηματικά φορτισμένη) έκφραση «το μονοπώλιο» από το ρεπορτάζ του Ρίζου. For what is worth, αναφέρω ότι και η Microsoft (που τώρα προσπαθεί να μπλοκάρει τη Google) επιχείρησε να κάνει ακριβώς το ίδιο παρέχοντας μια ανταγωνιστική υπηρεσία των google books, αλλά το εγκατέλειψε θεωρώντας το οικονομικά ασύμφορο.

  http://www.bing.com/community/blogs/search/archive/2008/05/23/book-search-winding-down.aspx

 8. inlovewithlife Says:

  Ρε μπας και είναι δικό σου το άρθρο? χεχε.

  Φαντάσου και μόνο τις δυνατότητες αν η ψηφιοποίηση των βιβλίων αυτών δεν ήταν εμπορευματική (δεν άνηκε στη Google) και ήταν ελεύθερα διαθέσιμη (χωρίς κανένα περιορισμό) στο κοινωνικό σύνολο. Αλλά έτσι είναι τα πράγματα στον καπιταλισμό, αντίθετα με τον κομμουνισμό. Και στις δύο περιπτώσεις θα ξοδεύονταν χιλιάδες εργατοώρες, στην πρώτη όμως το αποτέλεσμα είναι κάποιου ενώ στη δεύτερη το αποτέλεσμα είναι όλων. «Ανάπτυξη» σου λέει ο ένας, κοινωνική πρόοδος σου λέει ο άλλος. Δε συζητάμε βέβαια ποιο κοινωνικό σύστημα είναι ανώτερο.

  Κατά τα άλλα είδες πως παίρνουν τις αποφάσεις. Τους τρέχει από τα μπατζάκια η Δημοκρατία. Πολύ δημοκράτες ρε παιδάκι μου.

 9. ouggros Says:

  «πολυ δημοκράτες ρε παιδάκι μου» νιανιανια. Αγαπητέ ινλάβ έχεις γίνει τιμητής των πάντων. Δεν σου πρέπει. Στη θέση σου θα διάβαζα Ηλία Πετρόπουλο, τον «κουραδοκόφτη». Λευτεριά στην Ινγκουσετία (που όλοι οι μπλόγκερς κι εσύπρώτος από όλους τηρείτε ολοκληρωτική συνωμοσία σιωπής).

  ΖΗΤΩ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ

 10. inlovewithlife Says:

  Ρε συ έχω ξεχάσει να σου δώσω τον «Εκδότη».

  Μην διαβάζεις τόσο πολύ. Θα μορφωθείς υπέρμετρα και δε θα σε πιάνουμε. Ήδη έχουμε πρόβλημα.

  ΖΗΤΩ ΟΙ SEX PISTOLS. ΓΚΕΓΚΕ?

 11. Kostas Says:

  1) Το πολύ διάβασμα βλάπτει.Είναι σαν τη βιταμίνη,αν πάρεις πολλή …
  2) Αφομοιώνετε ότι διαβάζετε και δώστε καιρό στον εαυτό σας να ενσωματώσει την πληροφορία.
  3) Επιστρέψτε στους κλασσικούς,κάθε τι άλλο είναι επανάληψη αυτών και,συνήθως κακή και ανώφελη.
  4) Δεν σας λείπει η πληροφορία αλλά τα κατάλληλα μάτια να δείτε τον κόσμο.
  5) Μην πέφτετε στην παγίδα των πανεπιστημιακών και επαναλαμβάνετε papers και preprints,παρουσιάζετε όγκο αλλά είναι συμμετοχή σε ένα άθλιο και υποκριτικό σύστημα.

 12. inlovewithlife Says:

  Κώστα,

  κατέβα από το θρόνο σου ρε φίλε. Μην είσαι τόσο σφίγγα στα λεγόμενά σου, δώσε λίγη από τη σοφία στο λαό.

  1. Το πολύ διάβασμα δεν βλάπτει, αυτό που βλάπτει είναι η ανισορροπία και ο δογματισμός.
  2. Σωστό.
  3. Κρίμα για όποιον νομίζει ότι η σκέψη σταμάτησε στους κλασικούς.
  4. Μπορεί. Όλα είναι υπό διαρκή επανεξέταση. Έτσι, βρίσκεις τα κατάλληλα μάτια για να δεις τον κόσμο.
  5. Εδώ μου τα χαλάς εντελώς. Πρώτον δεν επαναλαμβάνω τίποτα ούτε θέλω να δείξω κάτι αλλά γράφω πράγματα που ίσως ενδιαφέρουν κάποιους (άλλους σίγουρα όχι). Δεύτερον συμμετοχή σε ένα άθλιο και υποκριτικό σύστημα είναι η αναπαραγωγή του υπάρχοντος. Για να ανατρέπεις όμως κάτι τέτοιο στο επίπεδο της επιστήμης, θα πρέπει να αρθρώνεις έναν αντίθετο λόγο, με διυποκειμενική ισχύ. Επειδή κάτι τέτοιο είναι πραγματικά δύσκολο αλλά εσύ πρέπει να το έχεις καταφέρει, είμαι όλος αυτιά. Άκριτη απόρριψη όμως των πάντων ως άθλια και υποκριτικά είναι το δόγμα των μεταμοντέρνων.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: