HADOPI υπ’ αρ. 2

by

hadopi

Η Γαλλία του Σαρκοζί είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που – κατά πάσα πιθανότητα – αποκτά ειδική νομοθεσία για την επιβολή της πνευματικής ιδιοκτησίας στο διαδίκτυο. Πρόκειται για ένα νομοθέτημα που προβλέπει έναν μηχανισμό τριών σταδίων για τη συμμόρφωση παρανομούντων χρηστών και μία ανεξάρτητη διοικητική αρχή για την επόπτευσή του. Ο μηχανισμός αυτός έχει ως εξής :

1. Σε πρώτη φάση η ανεξάρτητη αρχή αποστέλλει ηλεκτρονική επιστολή προειδοποίησης στον χρήστη, που έχει καταγγελθεί.
2. Σε δεύτερη φάση και αν υπάρχουν καταγγελίες περί επανάληψης της παραβατικής δραστηριότητας η ανεξάρτητη αρχή αποστέλει γραπτή ταχυδρομική επιστολή στον χρήστη.
3. Σε τρίτη φάση ο πάροχος πρόσβασης διακόπτει την υπηρεσία του χρήστη και ο χρήστης εγγράφεται σε μαύρη λίστα για χρονικό διάστημα από 2 μήνες ως ένα έτος, κατά τη διάρκεια του οποίου απαγορεύεται η κατάρτιση συμβολαίου αυτού με οποιονδήποτε τηλεπικοινωνιακό πάροχο στη χώρα.

Η νομοπαρασκευαστική διαδικασία για την κατάρτιση του νόμου είναι εξαιρετικά θυελλώδης λόγω των δριμείων κοινωνικών αντιδράσεων. Συγκεκριμένα :

# Στις 30/10/2008 ο νόμος ψηφίζεται από τη Γαλλική Γερουσία.
# Στις 9/4/2009 ο νόμος καταψηφίζεται από το Γαλλικό Κοινοβούλιο με ψήφους 21 προς 15, καθώς κρυμμένοι σοσιαλιστές βουλευτές παρουσιάστηκαν την τελευταία στιγμή και, εκμεταλλευόμενοι την μεγάλη απουσία βουλευτών, πήραν την πλειοψηφία.
# Στις 12/5/2009 ο νόμος υπερψηφίζεται από το Κοινοβούλιο με ψήφους 296 προς 233
# Στις 10/6/2009 το Γαλλικό Συνταγματικό Συμβούλιο κηρύσσει το νόμο αντισυνταγματικό σε επί μέρους διατάξεις του.
# Στις 22/9/2009 το Γαλλικό Κοινοβούλιο υπερψηφίζει το νόμο τροποποιημένο σε σημεία του, ώστε να συμβιβάζεται με την απόφαση του Συνταγματικού Συμβουλίου.
# Στις 28/9/2009 ο νόμος παραπέμπεται πάλι στο Συνταγματικό Συμβούλιο από πλειάδα βουλευτών, όπου εκκρεμεί η απόφαση περί συμβατότητας αυτού με τη Γαλλική Διακήρυξη Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (1789).

Περισσότερα :
Wikipedia
La Quadrature Du Net
EDRI

3 Σχόλια to “HADOPI υπ’ αρ. 2”

  1. a8lios Says:

    Οι «καταγγελίες» από ποιον γίνονται, ξέρεις;

  2. inlovewithlife Says:

    Όλος αυτός ο μηχανισμός (των τριών σταδίων) προϋποθέτει επεξεργασία τεράστιου όγκου επικοινωνιών σε οικειότητα και προσωπικών δεδομένων συνδρομητών, στα οποία σύμφωνα με τις απαράδεκτες γνωμοδοτήσεις Σανιδά και Τέντε δήθεν δεν εφαρμόζονται οι προστατευτικές περί ιδιωτικότητας διατάξεων του νόμου.

    Οι «καταγγελίες» θα γίνονται φυσικά από τους υπεργολάβους της αγαπημένης μας βιομηχανίας της διασκέδασης και των κονσόρτιων που αυτή έχει φτιάξει. Θα δημιουργηθεί νέα ανθηρή αγορά υπηρεσιών παρακολούθησης και καταστολής των χρηστών και έτσι όλοι θα πάμε μπροστά ως κοινωνίες.

  3. Πλήγμα στο Διαδίκτυο από την Ευρωβουλή (Hadopi-2, κλπ.) « OMADEON Says:

    […] Απόρρητο Επικοινωνιών & Κράτος “Δικαίου” […]

Σχολιάστε