Ανακατατάξεις στους Θεσμούς Διακυβέρνησης του Διαδικτύου

by

icann

Στα τέλη Σεπτέμβρη συνέβη μία σημαντική ανακατάταξη στους διεθνείς θεσμούς διακυβέρνησης της υλικοτεχνικής υποδομής του διαδικτύου, η οποία πέρασε απαρατήρητη στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ απέσυρε το προνόμιο της αποκλειστικής της εποπτείας στη διακυβέρνηση του διαδικτύου υπέρ μίας πιο διευρυμένης εποπτείας του οργανισμού ICANN από τη διεθνή κοινότητα των κρατών.

Η ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) είναι η μη κερδοσκοπική εταιρεία με έδρα την Καλιφόρνια, η οποία διαχειρίζεται την υλικοτεχνική υποδομή, που είναι απαραίτητη για τη λειτουργία του διαδικτύου, δηλαδή τους 13 κεντρικούς server, το σύστημα των ονομάτων χώρου και το σύνολο των διαθέσιμων διευθύνσεων ιντερνετικού πρωτοκόλλου. Η ICANN αποτελεί ιστορικό μόρφωμα της σταδιακής εξέλιξης του διαδικτύου από ένα ηλεκτρονικό δίκτυο μερικών χιλιάδων υπολογιστών σε ένα παγκόσμιο επικοινωνιακό μέσο και ιδρύθηκε το 1998 μέσα από αγωνιώδεις διαπραγματεύσεις για την τύχη του ανάμεσα στους φορείς της κοινωνίας των πολιτών (που έπαιξαν τον πρωταρχικό ρόλο στη δημιουργία και αρχική λειτουργία του διαδικτύου), το κράτος των ΗΠΑ και τους φορείς της αγοράς. Ακριβώς επειδή αποτελεί προϊόν σειράς συμβιβασμών και στερείται και της ελάχιστης νομιμοποίησης, που προβλέπεται για θεσμούς κοινοβουλευτικών δημοκρατιών, η ICANN έχει την περιορισμένη αρμοδιότητα της εύρυθμης λειτουργίας του διαδικτύου. Αυτά μέχρι τώρα.

Με την μεταφορά των αρμοδιοτήτων της εποπτείας του οργανισμού από το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ στην ήδη υπάρχουσα εντός της ICANN Επιτροπή Κρατών (που ως τώρα είχε συμβουλευτικές αρμοδιότητες) ξεκινά μία νέα περίοδος, που μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα επικίνδυνη για τις ελευθερίες των χρηστών του διαδικτύου. Εξηγούμαι γιατί :

α. Η έλλειψη νομιμοποίησης της ICANN την εμπόδιζε ως τώρα να παίρνει αποφάσεις με στοιχεία πολιτικής αξιολόγησης, οι οποίες θα την εξέθεταν στην παγκόσμια κοινότητα των χρηστών και θα προκαλούσαν γενική κατακραυγή σε βάρος του έτσι και αλλιώς χαμηλού της κύρους. Αντιστοίχως, η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν επιθυμούσε να ασκήσει το ιστορικό της προβάδισμα στον έλεγχο του διαδικτύου, για να μην κατηγορηθεί ότι καταχράται εξουσίες χωρίς νομιμοποίηση και με παγκόσμια ακτινοβολία. Έτσι, μέχρι σήμερα ο οργανισμός αυτός περιοριζόταν σε ζητήματα εύρυθμης λειτουργίας του μέσου.

β. Αυτή η ιστορική εξέλιξη, δηλαδή η τάση μη παρεμβατικότητας θεσμών εξουσίας στο διαδικτυακό φαινόμενο, πόσο μάλλον θεσμών που επιθυμούν να την μονοπωλούν εν ονόματι της «δημοκρατικής» τους νομιμοποίησης, είναι σε μεγάλο βαθμό η αιτία της έκρηξης του διαδικτύου με αυτά τα χαρακτηριστικά ελευθεριότητας.

γ. Η αναβάθμιση της Επιτροπής Κρατών από συμβουλευτικού σε εποπτικού χαρακτήρα ενδέχεται να ανοίγει τους ασκούς του αιόλου. Αυτό το συνονθύλευμα γραφειοκρατών – εκπροσώπων κυβερνήσεων, που θα συρρέει στην ICANN, με την ψευδαίσθηση ότι νομιμοποιείται να αποφασίζει τι είναι καλό για όλους τους χρήστες του διαδικτύου και την επίφαση της ανάγκης σημαντικών αλλαγών μπορεί να οδηγήσει σε φαινόμενα οξείας παρέμβασης της ICANN στην ιστορική πορεία του διαδικτύου και αλλαγής της μοίρας του.

δ. Λόγω της θέσης της η ICANN μπορεί να επηρεάσει την αρχιτεκτονική του διαδικτύου αλλάζοντας ή τροποποιώντας τις υπάρχουσες τεχνολογίες, ώστε να εξυπηρετούν στόχους, που μπορούμε να τους βαφτίσουμε δημοσίου συμφέροντος, όπως η ασφάλεια δεδομένων, η προστασία των ανηλίκων, η εφαρμογή της διανοητικής ιδιοκτησίας, η πάταξης του κυβερνοεγκλήματος, η επίτευξη «ποιοτικών υπηρεσιών» σε βάρος της μέχρι τώρα ισότιμης πλοήγησης στο διαδίκτυο κτλ.

Η εισδοχή των εθνών – κρατών της παλιάς εποχής, που αποτελούν και καλά τους εν δυνάμει θεματοφύλακες και εκφραστές του γενικού μας συμφέροντος, είναι σίγουρο ότι θα εγείρει τέτοιες μάχες. Ως χρήστες του διαδικτύου θα πρέπει να αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη να οργανωνόμαστε απέναντι σε τέτοιες εξελίξεις, αν θέλουμε το διαδίκτυο να μην καταλήξει ως μέσο επικοινωνίας σαν το ραδιόφωνο ή την τηλεόρασή μας ή και χειρότερα.

Περισσότερα :
Η σχετική απόφαση της Κυβέρνησης των ΗΠΑ
Πανηγυρισμός της Ευρωπαϊκής Επιτρόπου V. Reding
Σχόλιο της A. Doria, προέδρου της Κοινότητας των Χρηστών εντός της ICANN
Economist
Σχόλιο στο Circle-ID

Ένα Σχόλιο to “Ανακατατάξεις στους Θεσμούς Διακυβέρνησης του Διαδικτύου”

  1. Πλήγμα στο Διαδίκτυο από την Ευρωβουλή (Hadopi-2, κλπ.) « OMADEON Says:

    […] Ανακατατάξεις στους Θεσμούς Διακυβέρνησης του Διαδικ… […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: