Σε Άνοδο ο Αριθμός Γυναικών που Εκτίθενται μέσω Webcam

by

laureen

Από δημοσίευμα του BBC μαθαίνουμε ότι ο αριθμός των Αγγλίδων, που εκτίθενται μέσω κάμερας στο διαδίκτυο, παρουσιάζει εκρηκτική άνοδο, ενώ η αγορά, που έχει δημιουργηθεί από τη δραστηριότητα αυτή, αποτιμάται πλέον σε 1 δις λίρες (με προοπτική διπλασιασμού ως το 2015).

Χαρακτηριστική είναι η ιστορία της Laureen, που δίνει στοιχεία για τις ανάγκες του ίδιου άρθρου. Μαζί με μερικές άλλες γυναίκες έχουν νοικιάσει ένα υπόγειο με δύο αίθουσες, τις οποίες έχουν διαμορφώσει κατάλληλα. Μαγνητοσκοπώντας σε πραγματικό χρόνο τους εαυτούς τους και έχοντας τη δυνατότητα συνομιλίας καθιστούν προσβάσιμες τις «υπηρεσίες» αυτές σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη.

Η Laureen δηλώνει ότι μπορεί να καθαρίσει μέχρι και 30 λίρες την ώρα. Ακόμη :

«Πολλοί φίλοι μου δουλεύουν σε καταστήματα ρούχων ή άλλα τέτοια και δεν έχουν λεφτά. Μπορώ να κάνω μόνο δύο βάρδιες την εβδομάδα και πάλι να κερδίζω περισσότερα από ό,τι αυτοί και να μπορώ να περάσω όλη μου τη μέρα με την μικρή μου κόρη. Έτσι, δε χρειάζεται να βρίσκομαι στη δουλειά όλη τη μέρα και να την έχω υπό επίβλεψη από κάποιον τρίτο. Αλλιώς δε θα μπορούσα καν να τη βλέπω.»

Στο διαδίκτυο έχουν ξεπεταχτεί σαν μανιτάρια ιστότοποι – πλατφόρμες στα πρότυπα του youtube και των μπλογκς, οι οποίοι δίνουν τη δυνατότητα σε οποιονδήποτε με ελάχιστη δέσμευση να παρέχει υπηρεσίες, όπως οι παραπάνω, παρακρατώντας μερίδιο στο διακινούμενο χρήμα.

Αναλυτές αγορών διαπιστώνουν την έκρηξη της συγκεκριμένης βιομηχανίας και προβλέπουν διπλασιασμό του τζίρου της ως το 2015. Νομικοί όμως κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τυχόν καταχρήσεις και μιλούν για ανάγκη κανόνων ρύθμισης. Η γιαγιά μου δηλώνει ότι αυτά τα κορίτσια θα έπρεπε να ντρέπονται.

Εμείς τους λέμε να πάνε να γαμηθούν. Ο όλο και μεγαλύτερος υποβιβασμός των ανθρώπων από αυτοσκοποί σε μέσα και το πάτημα πάνω στην ανάγκη τους στα πλαίσια του καπιταλιστικού οικονομικού συστήματος είναι φαινόμενο κινούμενο κατά ανάλογο τρόπο με την όλο και πιο αυξανόμενη αντίσταση εναντίον του. Η ελάχιστη αξιοπρέπεια σήμερα περνά πάνω από το γκρέμισμά του καπιταλισμού στο δρόμο προς την κοινωνική απελευθέρωση. Εκεί η Laureen μπορεί να μην έχει να βάλει τα γοβάκια με τη λευκή γούνα, που αγόρασε με τα μεροκάματα της εβδομάδας μπροστά στην κάμερα, αυτή όμως και το παιδί του θα μπορούν να σκέπτονται και να πράττουν πιο ελεύθερα για τη ζωή τους.

Advertisements

5 Σχόλια to “Σε Άνοδο ο Αριθμός Γυναικών που Εκτίθενται μέσω Webcam”

 1. espοir Says:

  Ειλικρινά, η πορνεία, είναι από τα πολύ δύσκολα θέματα. Και δεν αναφέρομαι στην εκβιαστική διάσταση που έχει συνήθως (νταβατζήδες, ναρκωτικά κλπ).
  Π.χ. οι 4 φοιτήτριες που συνέλαβαν πρόσφατα στην Αθήνα, εκδίδονταν χωρίς «εξαναγκασμό» (απ’ όσα έγραψαν τα ΜΜΕ δηλαδή, δεν ξέρω αν υπάρχει στόρι που δεν βγήκε προς τα έξω) και δεν ήταν πρεζόνια που το έκαναν για τη δόση τους.
  Όταν είναι επιλογή της γυναίκας να βγάζει έτσι το ψωμί της (και δεν αναφέρομαι σε βίτσια τύπου Belle de jour … εκεί είναι άλλο θέμα) πόσο έχουμε δικαίωμα να ηθικολογούμε εμείς για την επιλογή της;
  Μάλιστα, μπορεί σήμερα να το βλέπουμε έτσι, αλλά σκέψου ότι πριν από δεκαετίες αυτό γινόταν συστηματικά μέσω του γάμου, που πολλές φορές αποτελούσε συναλλαγή αντίστοιχη με την πορνεία: σου κάθομαι, με φροντίζεις, και το παίζουμε αξιοπρεπές ζεύγος.
  Ως γυναίκα, ξέρω ότι ΠΟΤΕ δε θα μπορούσα να το κάνω. Αλλά δεν αισθάνομαι ότι έχω το δικαίωμα να το απαγορεύσω σε αυτές που το επιλέγουν συνειδητά. Μπορεί να τους μιλούσα και να προσπαθούσα να τις μεταπείσω (τύπου κήρυγμα) αλλά δε θα τολμούσα ποτέ να τους υποδείξω ότι κακώς το κάνουν.
  Σαν το τσιγάρο αν θες: όλοι ξέρουν πως κάνει κακό, αλλά πώς νομιμοποιείσαι να πεις σε κάποιον (που δεν είναι δικός σου άνθρωπος) να το κόψει;

 2. inlovewithlife Says:

  Σίγουρα το θέμα είναι συζητήσιμο. Ωστόσο, μας ξενίζει το «δικαίωμα στην πορνεία», όχι γιατί εκπίπτουμε σε ηθικισμούς, όπως η γιαγιά μου στο παραπάνω παράδειγμα, αλλά επειδή υπάρχει μία σαφής απάντηση στο ερώτημα :

  Η Laureen θα κατέφευγε στην πορνεία, αν δεν είχε ανάγκη τα χρήματα που κερδίζει από αυτή?

  Προφανώς όχι. Όπως και όλοι εμείς δε θα δουλεύαμε για να πλουτίζει κάποιος/οι κοιλαράς/δες, αν δεν είχαμε ανάγκη των χρημάτων για βιοπορισμό.

  Έτσι, η Laureen περιορίζει το αυτεξούσιό της, όταν καταφεύγει στην πορνεία αντί να είναι ευτυχισμένη με το σύντροφό της και το παιδί της, καθώς υπόκειται στη δικτατορία της αγοράς.

  Αυτό στο οποίο διαφωνώ με τη μονοδιάστατη λογική της αριστεράς είναι η παντελής θυματοποίηση των εξουσιαζόμενων και τελικά η αναπαράστασή τους ως αυτόματα που δε μπορούν να αντισταθούν, ώστε να έρθει η πραγματικότητα στα μέτρα της ιδεολογίας.

  Η κάθε Laureen θα μπορούσε να δουλεύει σε καταστήματα ρούχων, όπως κάνουν και οι φίλοι της, αλλά προτιμά να καθαρίζει εύκολα λεφτά, για να βάφει καλύτερα τα νύχια της. Αν η πορνεία είναι ένδειξη υψηλότερου βαθμού αλλοτρίωσης, σε αυτό η Laureen έχει συναινέσει με συγκεκριμένα ανταλλάγματα και είναι υπεύθυνη για αυτές της τις πράξεις όχι αυτόματο.

 3. espοir Says:

  Συμφωνώ, κακώς η αριστερά θεωρεί ότι όλες οι εκδιδόμενες είναι θύματα. Μπορεί να είναι το μεγαλύτερο μέρος τους (δεν έχω ιδέα για ποσοστά) αλλά τελικά, εκδιδόμενες υπάρχουν πολλές και με πιο … «καθωσπρέπει» τρόπο (μέσω γάμου, μέσω εξωσυζυγικών σχέσεων με ανταλλάγματα κλπ).

  Και αν θες, δεν το περιορίζω στις γυναίκες: και άνδρες το κάνουν αυτό. Όταν ο άλλος παντρεύεται την προίκα, είναι ίδιο με την πιτσιρίκα που παίρνει τον πλούσιο γέρο. Το ότι τους «νομιμοποιεί» ένας παπάς δε σημαίνει ότι διαφέρουν (ή ότι είναι λιγότερο αλλοτριωμένοι) από την κάθε Laureen, που τελικά διατηρεί και μια ανεξαρτησία και είναι πιο ειλικρινής για αυτό που κάνει.

 4. bhoy Says:

  Συγνώμη κιόλας,αλλά από πού συμπεραίνεις πως θέλει να βάφει τα νύχια της;Από το…φαντασιακό σου;Η τύπισα λέει ξεκάθαρα πως θέλει σε ΛΙΓΟ ΧΡΟΝΟ,ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΧΡΗΜΑΤΑ για την κόρη της ( άρα μήπως είνα ανύπαντρη μάνα; ) σε σχέση με την δουλειά των φίλων της!

  Εδώ έχει αναπτυχθεί το λεγόμενο alternative porn κι εμείς αναρωτιόμαστε εάν είναι ¨ηθικό¨;

  Προφανώς διαφωνούμε,αλλά δεν είναι όλα άσπρο/μαύρο.

  υ.γ.ένας παλιός γνωστός μου..μου είχε περιγράψει την αναγκαιότητα της πορνείας για ανθρώπους είτε ¨άσχημους¨ είτε ¨αντικοινωνικούς¨ είτε ¨με ειδικές ανάγκες¨…δεν το είχα σκεφτεί,μιας κι ο ίδος αυτοπροσδιοριζόταν σε μια από τις παραπάνω ¨ιδιότητες¨.

 5. inlovewithlife Says:

  Όχι από το φαντασιακό μου, από τη φωτογραφία και από τη δουλειά που κάνει.

  Αν όλα δικαιολογούνται από τον στόχο ΛΙΓΟΣ ΧΡΟΝΟΣ/ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΧΡΗΜΑΤΑ για να είμαι με το γιο μου, τότε θα πρέπει να δικαιολογηθούν όλες οι αντικοινωνικές συμπεριφορές που βαστούν αυτό το σύστημα εξουσίας (πχ. και ο Βουλγαράκης για τα παιδιά του τα έκανε, έτσι είπε).

  Δε χρησιμοποίησα τον όρο «ανήθικο», για να περιγράψω την επιλογή επαγγέλματος της Laureen. Χρησιμοποίησα τον όρο «υψηλότερος βαθμός αλλοτρίωσης». Εντάξει, άλλο είναι να δέχεσαι τη μισθωτή σκλαβιά και την καθημερινή τρομοκρατία του αφεντικού σου για τρεις και εξήντα και άλλο είναι να κάνεις παρτούζες μπροστά σε όλο το ίντερνετ.

  Θα μπορούσα όμως να χρησιμοποιήσω τον όρο ανήθικο, γιατί για εμένα υπάρχει κάτι που έχει μεγαλύτερη αξιοπρέπεια στη στάση ζωής της Κούνεβα από τη στάση ζωής της Laureen. Και σιγά να μην τα κάνει η Laureen μόνο για το γιό της – εδώ στην Αγγλία κυκλοφορούν με τα καροτσάκια από τα 19 για να παίρνουν οικονομικά προνόμια από το κράτος.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: