Το Γαλλικό Μοντέλο των Τριών Σταδίων εξάγεται και στην Αγγλία

by

three strikes laws

Μετά την τελική ψήφιση του νόμου HADOPI στη Γαλλία και την αποτυχία θεσμοθέτησης ενός πανευρωπαϊκού δικαιώματος στην πρόσβαση στο διαδίκτυο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, η εξάπλωση εθνικών νόμων, που προβλέπουν την διακοπή της πρόσβασης χρηστών από το διαδίκτυο, ξεκινά.

Πρώτη στάση η Αγγλία. Αφού οι εκεί κρατικοί αξιωματούχοι τα βρήκαν με τη βιομηχανία της διασκέδασης, δημοσίευσαν πρώτα ένα white paper με τα πορίσματά τους και μετά ένα νομοσχέδιο με μία πιο αυστηρή πρόταση από το Γαλλικό μοντέλο καταστολής της διαδικτυακής πρόσβασης και τώρα καταθέτουν και νόμο. Η διαφορά του νόμου αυτού από τον Γαλλικό Hadopi είναι ότι προβλέπει δύο αντί για τρία στάδια στη διαδικασία της καταστολής των διαδικτυακών δραστηριοτήτων, ενώ δεν προϋποθέτει μεσολάβηση δικαστικής κρίσης για την τελική διακοπή της πρόσβασης των χρηστών. Η καινοτομία αυτή είναι δυνατή υπό το Αγγλικό δίκαιο, το οποίο δεν είχε ποτέ συνταγματικώς κατοχυρωμένα αστικά δικαιώματα και ελευθερίες.

Σύντομα και δεδομένου ότι χάθηκε η μάχη στην ΕΕ, νόμοι όπως αυτοί της Αγγλίας και της Γαλλίας θα γενικευτούν στην Ευρώπη και θα περάσουν τον Ατλαντικό. Αναμένουμε τις εξελίξεις στην Ελλάδα, οι οποίες ίσως αργήσουν λίγο παραπάνω λόγω της εγχώριας συνταγματικής κατοχύρωσης του δικαιώματος πρόσβασης στην κοινωνία της πληροφορίας.

Περισσότερα :
Open Rights Group

2 Σχόλια to “Το Γαλλικό Μοντέλο των Τριών Σταδίων εξάγεται και στην Αγγλία”

 1. aformi Says:

  Υπάρχει καμιά πληροφορία για το πώς έχουν αντιδράσει οι χρήστες του διαδικτύου στη Γαλλία μετά το νόμο; Τόσο σε μαζικό επίπεδο όσο και ατομικά (π.χ. είχα διαβάσει κάπου για ένα πρόγραμμα που διαρκώς αλλάζει την IP του υπολογιστή).
  Μια τέτοιου είδους πληροφόρηση θα ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσα…

 2. inlovewithlife Says:

  Πράγματι θα ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσα αλλά δυστυχώς ξέρω πολύ λίγα πράγματα και κυρίως για θεσμικούς φορείς.

  Ξέρω ας πούμε ότι ενάντια στον Γαλλικό νόμο δημιουργήθηκε μία συμμαχία φορέων που περιλάμβανε από ενώσεις καταναλωτών μέχρι μαχητικές ΜΚΟ για τα δικαιώματα στο διαδίκτυο. Ξέρω ότι αυτοί κάλεσαν και σε πορείες – διαμαρτυρίες.

  Ίσως κάποιοι άλλοι σύντροφοι που μιλούν και Γαλλικά να μας διαφωτίσουν για το θέμα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: