Πρόστιμο από ΕΕ για Καθυστέρηση Ενσωμάτωσης της Οδηγίας για την Παρακράτηση Δεδομένων

by

data retention

Μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Μαδρίτη η Ευρωπαϊκή μηχανή παρασκευή αντιτρομοκρατικών νόμων πήρε, έστω και καθυστερημένα, μπροστά. Στις 15 Μαΐου 2006 ψηφίστηκε από τους θεσμούς της ΕΕ η πιο αντικοινωνική Οδηγία μέχρι τώρα, η Οδηγία 2006/24/ΕΚ για την παρακράτηση δεδομένων από τηλεπικοινωνιακές δραστηριότητες. Η Οδηγία αυτή υποχρεώνει τα κράτη – μέλη να περάσουν νόμους, με βάση τους οποίους οι εθνικοί τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι θα παρακρατούν το σύνολο των δεδομένων κίνησης και θέσης (όχι περιεχομένου) από τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες όλων μας (σταθερή, κινητή, διαδίκτυο). Τα δεδομένα επικοινωνίας θα παρακρατούνται από 6 ως 24 μήνες. Τα έξοδα θα επωμισθούν οι κοινωνίες.

Τέτοιες αποκρυσταλλώσεις Μεγάλου Αδελφού σε νομοθεσίες έρχονται σε αντίθεση με τις έννομες τάξεις των κρατών της Ηπειρωτικής Ευρώπης και με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ωστόσο, στο κοινοτικό δικαιϊκό σύστημα είναι δυνατές, καθώς το σύστημα αυτό στερείται μίας χάρτας αυστηρώς καθορισμένων θεμελιωδών δικαιωμάτων (πέραν των οικονομικών, τα οποία επιμελείται με ιδιαίτερη εξειδίκευση και σε βάρος όλων των άλλων).

Και ερχόμαστε στο σήμερα. Η Οδηγία 2006/24/ΕΚ έρχεται σε αντίθεση με το Ελληνικό Σύνταγμα και συγκεκριμένα με τα άρθρα 9α, 19, 20, σε συνδυασμό με τα 5 παρ. 1, 2 παρ. 1 και 1 παρ. 1. αλλά και με τα αντίστοιχα ανθρώπινα δικαιώματα, που θεμελιώνονται στην ΕΣΔΑ. Αυτό όμως δεν έχει καμία σημασία, γιατί το Κοινοτικό δίκαιο υπερισχύει του Συντάγματός μας. Εδώ και αρκετούς μήνες η προθεσμία για να γίνει η συγκεκριμένη Οδηγία νόμος του κράτους έχει εκπνεύσει, πιθανότατα από έλλειψη κονδυλίων για την υλοποίηση της γιγάντιας επιτήρησης, που αυτή προβλέπει. Η νομοπαρασκευαστική βέβαια επιτροπή υπάρχει κανονικά κάπου σε κάποιο Υπουργείο.

Έτσι, στις 26 Νοεμβρίου το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων μας καταδίκασε για αυτή την καθυστέρηση. Εμείς υποσχεθήκαμε ότι θα συμμορφωθούμε άμεσα. Άρα, να περιμένουμε την ενσωμάτωση της κατάπτυστης αυτής Οδηγίας εντός των επόμενων μηνών.

Advertisements

4 Σχόλια to “Πρόστιμο από ΕΕ για Καθυστέρηση Ενσωμάτωσης της Οδηγίας για την Παρακράτηση Δεδομένων”

 1. Πρόστιμο από ΕΕ για Καθυστέρηση Ενσωμάτωσης της Οδηγίας για την Παρακράτηση Δεδομένων | Νέα του digitalrights.gr Says:

  […] (Αναδημοσίευση από In love with life) […]

 2. a8lios Says:

  Άλλη μια σοσιαλιστική δέσμευση που θα γίνει πράξη!

 3. Greek Rider Says:

  Όταν αναφέρεις ότι το κοινοτικό δίκαιο υπερισχύει του συντάγματός μας αναφέρεσαι στο άρθρο 28 (κυρίως παρ. 2 και 3) του συντάγματος;

 4. inlovewithlife Says:

  @α8λιος
  Μπα, δεν ήταν καν δέσμευση. Θα παραήταν δημοκρατικό. Θα γίνει απλώς πράξη.

  @GR
  Πράγματι στα άρθρα αυτά του συντάγματος θεμελιώνεται η υπέρτερη ισχύ των κανόνων του Κοινοτικού δικαίου. Ωστόσο, το ότι υπερτερούν του Συντάγματος είναι ένα θέμα το οποίο έχει λυθεί νομολογιακά αρχικά από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας και μετά από το Δικαστήριο των Κοινοτήτων υπέρ της Κοινοτικής έννομης τάξης στο όνομα του ότι διεξάγονται ευρωεκλογές. Έτσι αν αύριο κλάσει ένας επίτροπος έναν κανονισμό (ούτε καν οδηγία, που ψηφίζεται από το κοινοβούλιο) αυτός θα υπερισχύει του Συντάγματος. Παρ’ όλο βέβαια που οι απανταχού συνταγματολόγοι το έχουν λήξει το θέμα, εγώ επιστημονικά δε συμφωνώ. Η Κοινοτική έννομη τάξη στερείται χάρτας θεμελιωδών δικαιωμάτων. Εκτός αυτού η ένωση έχει σοβαρά ελλείματα δημοκρατίας στους θεσμούς της. Το ότι γίνονται εκλογές δεν αποτελεί από μόνο του το πασαπόρτι για την αστική δημοκρατική νομιμοποίηση.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: