Η Διακυβέρνηση της Γνώσης στην Ψηφιακή Εποχή

by

three strikes

Οι περισσότεροι από εμάς θα συμφωνήσουμε στη γενική θέση ότι η γνώση και η τέχνη αποτελούν δημόσια αγαθά υψίστης σημασίας για τις κοινωνίες. Δεν είναι μόνο τα χαρακτηριστικά της μη-αποκλειστικότητας και της μη-ανταγωνιστικότητας που κατατάσσουν τη γνώση και την τέχνη στην κατηγορία των δημόσιων αγαθών αλλά και η κεντρική τους σημασία για το παρόν και το μέλλον της ανθρωπότητας.

Μολονότι στην θέση αυτή ομνύει και η συντριπτική πλειοψηφία των «ειδικών» περί του θέματος, ακόμη και αυτών που χαράσσουν τις σύγχρονες πολιτικές, σήμερα η διεθνής κοινότητα διαχειρίζεται τη γνώση και την τέχνη όχι ως δημόσια αλλά ως εν δυνάμει ιδιωτικά και υπό εμπορευματοποίηση αγαθά. Έτσι, η διακυβέρνηση της γνώσης στην ψηφιακή εποχή, όπου η πρόσβαση οποιουδήποτε σε οποιοδήποτε ψίγμα αυτής είναι πλέον τέχνικα δυνατή, βαίνει στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση, την με κάθε τρόπο καταστολή μίας τέτοιας δυνατότητας.

Από τον Μάιο του 2008 διέρρευσε στην ιστοσελίδα wikileaks το σχέδιο μίας διεθνούς πολυμερούς σύμβασης υπό διαπραγμάτευση και με τον τίτλο «Anti Counterfeiting Trade Agreement» (ACTA). Οι αρχικές μυστικές διαπραγματεύσεις για τη σύμβαση αυτή ξεκίνησαν το 2006 ανάμεσα στις ΗΠΑ, την ΕΕ, την Ελβετία και την Ιαπωνία. Ακόμη και σήμερα οι διαπραγματεύσεις, στις οποίες παίρνουν μέρος πλέον περισσότερα κράτη, γίνονται εν κρυπτώ.

Ως προς το περιεχόμενο η σύμβαση επικεντρώνεται στη διεθνή συνεργασία για την καταστολή της εμπορείας ειδών και υπηρεσιών που παραβιάζουν το δίκαιο διανοητικής ιδιοκτησίας. Περιέχει ωστόσο και διατάξεις για την επιβολή της πνευματικής ιδιοκτησίας στο διαδίκτυο, όπως αυτές που αναφέρονται σε θέσπιση ευθύνης των παρόχων υπηρεσιών διαδικτύου ή/και σε υποχρεώσεις αυτών για συνεργασία με τις αρχές. Πρόσφατη διαρροή σχετικά με τις διαπραγματεύσεις αναφέρει μέχρι και υιοθέτηση διατάξεων για την εφαρμογή του Γαλλικού μοντέλου των τριών σταδίων ή/και ρυθμίσεων τύπου DMCA σε διεθνές επίπεδο.

Η απόπειρα για την παγκόσμια διακυβέρνηση της γνώσης στην ψηφιακή εποχή καταλήγει τελικά σε μία μόνο λέξη : «καταστολή». Καταστολή για τη βίαιη επιβολή των κανόνων ενός οικονομικού συστήματος, που ανήκει στη βιομηχανική εποχή (του καπιταλισμού), σε βάρος των προοπτικών που ανοίγονται για την ανθρωπότητα στην ψηφιακή εποχή. Χωρίς μάλιστα να τηρούνται ούτε και τα προσχήματα της πολιτικής νομιμότητας της αντιπροσώπευσης παρά μόνο ως επικύρωση προειλημμένων αποφάσεων.

Περισσότερα
New Scientist
Michael Geist
Guardian
EDRI

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: