ΟλυμπιΕλλάδα 2004

by

ολυμπιακοί

Από τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004 μοιάζουν να έχουν περάσει δεκαετίες. Η κληρονομιά τους όμως είναι ακόμη εδώ, για να τους θυμίζει. Τέτοια κληρονομιά είναι φυσικά το σύστημα παρακολούθησης C4i και οι δεκάδες κάμερές του, που βρίσκονται εγκατεστημένες στους δρόμους των πόλεων και πρόκειται να αυξάνονται με το χρόνο. Τέτοια επίσης κληρονομιά είναι το σκάνδαλο με τις υποκλοπές στη Vodafone, το οποίο φυσικά έχει μπεί στο δικαστικό αρχείο. Ανεπιβεβαίωτες φήμες μάλιστα μιλούν για γενικευμένη και παρά το νόμο παρακολούθηση όλων των τηλεπικοινωνιακών δικτύων της χώρας πριν και κατά τη διάρκεια των αγώνων από τις Ελληνικές και τις αμερικάνικες μυστικές υπηρεσίες και εν γνώσει κρατικών παραγόντων, μετά τη λήξη των οποίων οι ΗΠΑ απλώς συνέχισαν την επιτήρηση χωρίς να δώσουν λογαριασμό στους «δικούς» μας, οπότε και έσκασε το Vodafoneγκέιτ.

Η εικόνα της γενικευμένης επιτήρησης συμπληρώνεται από την αποκάλυψη ότι η εταιρεία Callino που δραστηριοποιείται στην εμπορεία προσωπικών δεδομένων παραχώρησε κατά τους Ολυμπιακούς στην κυβέρνηση των ΗΠΑ δεδομένα εκατομμυρίων Ελλήνων πολιτών έναντι 170.000 $. Η αποκάλυψη ήρθε από τη δημοσίευση απόφασης της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα περί προστίμου στην εταιρεία Callino ύψους 65.000 €.

Είναι προφανές ότι κατά τους Ολυμπιακούς το κράτος κατήργησε κάθε έννοια νομιμότητας και δικαίου. Στο όνομα επίτευξης ενός εθνικού στόχου και της εθνικής ενότητας, που αυτό συνεπάγεται, επιτηρήθηκε απροσδιόριστος αριθμός ανθρώπων από τη ριζοσπαστική αριστερά και τον α/α χώρο που εξέφραζαν έμπρακτα την αντίθεσή τους στους Ολυμπιακούς. Σήμερα η κληρονομιά από τους Ολυμπιακούς είναι βαριά. Στα αρνητικά της μία τεράστια αναδιανομή πλούτου από τους αδύναμους οικονομικά στους έχοντες και από την περιφέρεια στην πρωτεύουσα, μία άνευ προηγουμένου δαπάνη σε έργα που στις περισσότερες περιπτώσεις δεν ωφέλησαν παρά τους ιδιώτες που σήμερα τα νέμονται (βλ. Badminton), μία παντελή απαξίωση του λαϊκού αθλητισμού υπέρ του θεαματικού εμπορευματοποιημένου αθλητισμού τύπου Κεντέρη, ένα νομικό και υλικοτεχνικό οπλοστάσιο αντιτρομοκρατικών νόμων και νόμων περί επιτήρησης καθώς και καμερών, επιχειρησιακών κέντρων, αντίστοιχης τεχνολογίας κτλ. Στα θετικά βάλτε ό,τι καταλαβαίνει ο καθένας (πχ το πράγματι διασκεδαστικό θέμα της τελετής έναρξης).

Αναζητείται λοιπόν ένας νέος αντίστοιχου βεληνεκούς εθνικός στόχος που θα καταστήσει δυνατή ξανά τη συσπείρωση των ανθρώπων στο κέρδος ορισμένων. Όπως και τότε έτσι και τώρα τέτοιες μεθοδεύσεις θα μας βρίσκουν απέναντί τους με κάθε κόστος.

Περισσότερα :
Ριζοσπάστης
Ελευθεροτυπία

Advertisements

Ένα Σχόλιο to “ΟλυμπιΕλλάδα 2004”

  1. Greek Rider Says:

    Φοβάμαι _χωρίς πλάκα_ ότι σύντομα θα ζητάμε οι ίδιοι την παρακολούθησή μας ώστε να μην φοβόμαστε μήπως κάποιος μας κατηγορήσει άδικα ή μας παγιδεύσει….

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: