Καθολική Υπηρεσία στη Φιλανδία

by

εεττ

Καθολική υπηρεσία στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες είναι ο θεσμός εκείνος του Κοινοτικού δικαίου, ο οποίος υποχρεώνει τους κυρίαρχους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους να εγγυώνται την παροχή ενός ελάχιστου επιπέδου υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών σε προσιτές τιμές στο σύνολο του πληθυσμού της χώρας. Κλασικό παράδειγμα του θεσμού είναι η ύπαρξη θαλάμων τηλεφωνίας με τηλεκάρτα στις κατοικημένες περιοχές. Για την ώρα ο θεσμός έχει κυρίως νόημα και ουσιαστική εφαρμογή για τους κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών της χώρας, όπου η επένδυση κατασκευής δικτύου τηλεφωνίας είναι ασύμφορη, ωστόσο μέσω του θεσμού δημιουργείται η υποχρέωση στον εκάστοτε καθολικό τηλεπικοινωνιακό πάροχο να την επωμιστεί. Και λέω για την ώρα γιατί στο Ελληνικό δίκαιο ο θεσμός καλύπτει μόνο υπηρεσίες σταθερής τηλεφωνίας (με τον ΟΤΕ ως καθολικό πάροχο) και όχι την κινητή και το διαδίκτυο. Υποτίθεται ότι στο – απώτερο?- μέλλον θα υπάρξει συμπερίληψη και των τελευταίων στον θεσμό.

Ο σκοπός πίσω από την υιοθέτηση ενός τέτοιου θεσμού δικαίου είναι η παροχή ενός ελάχιστου επιπέδου ίσων ευκαιριών στην πρόσβαση σε ηλεκτρονικές επικοινωνίες για όλα τα μέλη της κοινωνίας. Συνεπώς, η λογική πίσω από αυτόν είναι καθαρά εξισωτική, έστω και κατ’ επίφαση. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι ιστορικά ο συγκεκριμένος θεσμός εισήχθη ως αντιστάθμισμα κατά τις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση του κλάδου των ηλεκτρονικών επικοινωνιών από τους κόλπους της κρατικής ιδιοκτησίας στην καπιταλιστική αγορά γύρω στα τέλη της δεκαετίας του ’80.

Καμία φορά ο θεσμός δεν παραμένει στα ελάχιστα. Στη Φιλανδία η καθολική υπηρεσία πλέον θα περιλαμβάνει ευρυζωνική πρόσβαση τουλάχιστον 1mbps με στόχο το 2015 να ανέλθει στα 100mbps για όλο τον πληθυσμό.

Με αφορμή έναν τέτοιο θεσμό και έχοντας την εμπειρία των κρατικών υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών σε αντιπαράσταση με τη σημερινή κατάσταση είναι γενικώς αξιόλογη μία κριτική κουβέντα για το τι οικονομία χρειαζόμαστε και για το τι σημαίνει στο τώρα δημόσιος κοινωνικός χαρακτήρας στην παροχή των αγαθών/υπηρεσιών βιοτικής σημασίας (βασικά υλικά αγαθά, παιδεία, υγεία, μεταφορές, επικοινωνίες).

Περισσότερα από CNET.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: