Βιντεάκι για τη Λειτουργία του Συστήματος Ονομάτων Χώρου

by

Το σύστημα ονομάτων χώρου έχει μία αξιόλογη ιστορία. Εμβληματική φυσιογνωμία του είναι ο Jon Postel. Μολονότι έχει ιεραρχική δομή, αυτό, τουλάχιστον στην πράξη, δεν επηρεάζει την καθημερινή λειτουργία του. Ωστόσο, οι 13 κεντρικοί εξυπηρετητές του διαδικτύου ελέγχονται πλήρως από τον μη – κερδοσκοπικό οργανισμό ICANN, που εδρεύει στην Καλιφόρνια, και αυτό μπορεί να έχει δυσάρεστες συνέπειες στο μέλλον. Η με κάθε τρόπο αποκέντρωση και διαμοιρασμός της δυνατότητας ελέγχου του διαδικτύου είναι απαραίτητα στοιχεία για την απρόσκοπτη λειτουργία και εξέλιξή του.

Ενδεικτικό της παραπάνω πτυχής είναι οι λεγόμενοι DNS wars του 1998, το αποτέλεσμα των οποίων ήταν η δημιουργία της ICANN και το πέρασμα του ελέγχου του συστήματος των ονομάτων χώρου από την ιντερνετική κοινότητα στην Αμερικανική κυβέρνηση με αμοιβαίες υποχωρήσεις.

Περισσότερα:
Launching the DNS War: Dot-Com Privatization and the Rise of Global Internet Governance by Craig Simon. Ph.D. dissertation containing an extensive history of events which sparked the so-called «dns war».

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: