1η Μαρτίου – 24 Ώρες Χωρίς Εμάς

by

italy immigrants

Το κύμα ρατσισμού, που έχει χτυπήσει για καλά την Ευρώπη και έχει καταστεί επίσημη πολιτική της ΕΕ και αρκετών κρατών – μελών, έχει πλέον σοβαρές επιπτώσεις σε αίμα και πόνο για μία πολυπληθή κοινωνική ομάδα της ηπείρου, τους μετανάστες. Έτσι, αυτό που αρχικά ξεκίνησε ως κάλεσμα προς μετανάστες μέσω διαδικτύου για απλό καταναλωτικό μποϋκοτάζ από ομάδα Γάλλων ακτιβιστών έμελλε να δώσει διεξόδους στην οργή των ανθρώπων και να πάρει εκρηκτικές διαστάσεις τόσο στη Γαλλία και την Ισπανία όσο και, κυρίως, στην Ιταλία.

Η πρωτοβουλία «1η Μαρτίου – 24 ώρες Χωρίς Εμάς» ξεκίνησε ως ομάδα στο γνωστό ηλεκτρονικό κατάστημα κοινωνικής δικτύωσης facebook. Καλούσε τους μετανάστες όλης της Ευρώπης σε ταυτόχρονη αποχή από την κατανάλωση την 1η του Μάρτη. Ήταν εμπνευσμένη από την αντίστοιχη κινητοποίηση μεταναστών στις ΗΠΑ το 2006, που είχε κατεβάσει 1,5 εκατομμύριο κόσμο στο δρόμο. Η ανέλπιστη δημοφιλία της πρωτοβουλίας στη Γαλλία αλλά και η διάδοσή της στην Ισπανία και την Ιταλία οδήγησε σε ριζοσπαστικοποίηση των τρόπων δράσης και σε πέρασμα από το καταναλωτικό μποϋκοτάζ στην καθολική αποχή από την εργασία, δηλαδή σε μία μορφή άγριας απεργίας ενάντια στα κάθε λογής «λευκά» αφεντικά των μεταναστών. Ειδικά, στην Ιταλία, που βρίσκεται υπό την μπότα του Μπερλουσκόνι, οι μετανάστες, έχοντας βιώσει την καταπίεση και την καταστολή σε όλο της το μεγαλείο, πράγματι απείχαν μαζικά από τις δουλειές τους και ξεχύθηκαν στους δρόμους σε εξήντα πόλεις. Παρόμοιες διαδηλώσεις έγιναν σε Γαλλία και Ισπανία δίνοντας με αυτόν τον τρόπο έναν εκπληκτικό τόνο συντονισμού στις κινητοποιήσεις και μία ισχυροποίηση του μηνύματός τους.

Στην Ελλάδα η κινητοποίηση δεν διοχετεύτηκε στη σφαίρα του πραγματικού, ώστε να γίνει ορατή στο κοινωνικό πεδίο, αλλά παρέμεινε για διάφορους λόγους κατά βάση στο επίπεδο του διαδικτύου και της «πολιτισμένης» συζήτησης με «θεσμικούς» ομιλητές σε «χώρους τέχνης» τύπου Ιανού. Ενδεικτικά, το διαδικτυακό κάλεσμα της «Ελληνικής» κινητοποίησης συνοδευόταν από τη σύνοψη «(η) «Πρώτη Μαρτίου 2010-24 ώρες χωρίς εμάς», δημιουργήθηκε με σκοπό την ειρηνική και μόνο συμμετοχή των μεταναστών και των ελλήνων προοδευτικών και δημοκρατικών πολιτών, στην σιωπηρή διαμαρτυρία της 1ης Μαρτίου, απέχοντας από κάθε οικονομική συναλλαγή, δίνοντας έτσι το μήνυμα πως οι μετανάστες αποτελούν ενεργό κομμάτι της κοινωνίας». Είναι επόμενο να αντιληφθεί κανείς, γιατί στην Ελλάδα δε συνέβη το αντίστοιχο της Ιταλικής κινητοποίησης, μολονότι τα μεγέθη είναι παρόμοια.

Έχοντας την εμπειρία των κινημάτων αλλά και του Δεκέμβρη, όπου οι διαχωρισμοί σε μετανάστες και μη μπορούν να συντρίβονται ανάμεσά μας στη βάση της κοινής καταπίεσης και του κοινού παρόντος και μέλλοντος, η ειρηνική διαμαρτυρία στη βάση αποκλειστικά της οικονομικής λογικής και της χρησιμότητας των συνανθρώπων μας για τα αφεντικά δε μπορεί να μας εμπνέει. Κανείς μας δεν αποτελεί ισότιμο μέλος της κοινωνίας, επειδή είναι χρήσιμος, παραγωγικός, καταναλώνει ή έχει άλλα τέτοια χαρακτηριστικά αλλά επειδή είναι άνθρωπος με ανάγκες και επιθυμίες, που έχει λάβει την απόφαση να ζήσει στην Ελλάδα.

Από την κινητοποίηση «1η Μαρτίου – 24 ώρες Χωρίς Εμάς» έχουμε να κρατήσουμε αφενός τις δυνατότητες που μας δίνουν τα ηλεκτρονικά δίκτυα επικοινωνίας, ώστε να οργανώνουμε στο λιγότερο δυνατό χρόνο τις μαζικότερες δυνατές δράσεις χωρίς τον πρότερο περιορισμό της απόστασης, και αφετέρου την εμπειρία ότι «χαλαρές» δικτυώσεις μπορούν εύκολα να εκτρέπονται σε πραγματικά απειλητικές δράσεις για την κυριαρχία, όπως συνέβη με την αποχή από την εργασία από τους μετανάστες της Ιταλίας.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: