Τώρα στις ΗΠΑ και χωρίς Βίζα

by

Γιωργάκης - Ομπάμα

Με θριαμβευτικά σχόλια υποδέχθηκαν τα Ελληνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης την «κατάργηση» της βίζας για την είσοδο Ελλήνων πολιτών στις ΗΠΑ. Και κατέγραψαν ως προσωπική επιτυχία του Πρωθυπουργού το γεγονός. Μόνο η μηχανή αναζήτησης του Google καταγράφει 178 δημοσιεύματα έντυπων και ηλεκτρονικών εφημερίδων, που διοχέτευσαν τέτοια παραπληροφόρηση στην κοινωνία, και αυτό χωρίς να υπολογίσουμε την επίδραση της μικρής οθόνης.

Κάπου στα περιθώρια της αρθρογραφίας του Τύπου και των δελτίων ειδήσεων γράφονται πράγματα, που μπορουν να μας βάλουν σε υποψίες. «Συγχαίρω τους εταίρους μας στην Ελλάδα για τη δέσμευσή τους να εφαρμόζουν αυστηρά κριτήρια σε ό,τι αφορά τον έλεγχο και την ασφάλεια» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζάνετ Ναπολιτάνο. «Το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, για να αποφασίσει την ένταξη της Ελλάδας στο Visa Waiver Program, έκρινε ότι η χώρα μας ικανοποιεί τα κριτήρια ανταλλαγής πληροφοριών, της έγκαιρης αναφοράς για απολεσθέντα ή κλεμμένα διαβατήρια, των αποτελεσματικών συνοριακών ελέγχων και της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας» καταλήγει στο τέλος του σχετικού άρθρου της η Καθημερινή.

Η πραγματικότητα είναι φυσικά πιο περίπλοκη από ό,τι παρουσιάζεται. Η κατάργηση βίζας από τις ΗΠΑ είχε ως αντάλλαγμα την υποχρέωση παραχώρησης εκτεταμένων πληροφοριών για τους Έλληνες πολίτες στις μυστικές υπηρεσίες και τον γενικότερο κρατικό μηχανισμό των ΗΠΑ στο όνομα της καταπολέμησης της «τρομοκρατίας», δηλαδή της εξουδετέρωσης των κοινωνικών αντιστάσεων στα κράτη της Δύσης. Η είσοδος της Ελλάδας στο Αμερικανικό visa waiver program είχε επιμελώς προετοιμαστεί από τη ΝΔ, στην οποία και πρέπει πρώτα απ’ όλα να χρεωθεί αυτή η «επιτυχία».

Συγκεκριμένα το πρόγραμμα «Visa Waiver» των ΗΠΑ, που ψηφίσθηκε μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, έχει ως προϋποθέσεις συμμόρφωσης των προτιθέμενων να ενταχθούν χωρών την έκδοση διαβατηρίων με βιομετρικά δεδομένα στους πολίτες τους (στην Ελλάδα αυτό ήδη έχει γίνει με τις παρεμβάσεις της ΕΕ). Περαιτέρω, το πρόγραμμα επιβάλλει τη συμπλήρωση από τους πολίτες, που επισκέπτονται τις ΗΠΑ, ερωτηματολογίων, όπου δηλώνονται προσωπικά δεδομένα, όπως δεδομένα σχετικά με το ποινικό τους μητρώο κτλ. Την είσοδο στο πρόγραμμα «Visa Waiver» των ΗΠΑ συνοδεύουν συμφωνίες για μεταφορά προσωπικών δεδομένων πολιτών, λεπτομέρειες για τις οποίες δεν είναι διαθέσιμες.

Πρέπει δε να σημειωθεί ότι, αρχικώς, η ΕΕ επιχείρησε να διαπραγματευτεί τους όρους τέτοιων συμφωνιών συνολικά για τα 27 μέλη της, ώστε να έχει ανώτερη διαπραγματευτική ισχύ και να επιβάλλει ελάχιστα εχέγγυα προστασίας, ωστόσο οι ΗΠΑ ακολούθησαν τακτική σαλαμοποίησης των κρατών – μελών, υπογράφοντας σιγά σιγά μεμονωμένες διμερείς διακρατικές συμβάσεις. Πρέπει εδώ επίσης να σημειωθεί και η διμερής συμφωνία μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ για την ανταλλαγή δεδομένων Ευρωπαΐων πολιτών, που ταξιδεύουν αεροπορικώς, για την οποία υπήρξε και δικαστική διαμάχη στο ΔΕΚ (και χάθηκε).

Στην πράξη δε γνωρίζουμε τα ανταλλάγματα που έδωσε η Ελληνική κυβέρνηση στην κυβέρνηση των ΗΠΑ, για να εισέλθει η χώρα στο πρόγραμμα «Visa Waiver». Μπορούμε όμως να φανταστούμε ότι σε επίπεδο ΕΕ τα ανταλλάγματα είναι πιθανόν συνολική ή εν μέρει πρόσβαση στην Ευρωπαϊκή Βάση Δεδομένων της Συνθήκης Schengen ή και πρόσβαση περαιτέρω σε εθνικές βάσεις πληροφοριών πολιτών.

Advertisements

4 Σχόλια to “Τώρα στις ΗΠΑ και χωρίς Βίζα”

 1. espοir Says:

  Κοίτα, είναι απλό: η ΝΔ έδωσε το ΟΚ και τις πληροφορίες, και επί 2-3 χρόνια τώρα, έκαναν έλεγχο των 11.000.000 φακέλων. Ε, μόλις τελείωσαν τον έλεγχο, ήραν το καθεστώς βίζας!
  Δεν τα πιάνετε αυτά τα γραφειοκρατικά θέματα εσείς οι αντιρρησίες και οι αντιδραστικοί!

 2. jamavous Says:

  φακέλωμα διαρκείας για εμάς χωρίς εμάς για το καλό μας από η.π.α
  μόνο για επιτυχία δεν θα έπρεπε να μιλάνε .

  jamavous

 3. Top post 11-03-2010 « σκάνδαλα Says:

  […] Τώρα στις ΗΠΑ και χωρίς Βίζα Με θριαμβευτικά σχόλια υποδέχθηκαν τα Ελληνικά μέσα μαζικής […] […]

 4. Τώρα στις ΗΠΑ και χωρίς Βίζα » ΕΚΛΕΚΤΙΚΟ Says:

  […] Πηγή – Πειρσσότερα March 12, 2010 | No Comments » […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: