Απόφαση Δικαστηρίου των ΗΠΑ – Χτύπημα στον Δημόσιο Χαρακτήρα του Διαδικτύου

by

net neutrality

Το διαδίκτυο είναι αναντίρρητα το πιο προηγμένο μέσο επικοινωνίας στην καμπή του 21ου αιώνα. Οι δυνατότητες και οι προοπτικές αυτού του μέσου, όπως εξελίχθηκαν ιστορικά, οφείλονται στον εν τοις πράγμασι δημόσιο χαρακτήρα του και στην εγχάραξη του δημόσιου αυτού χαρακτήρα στην τεχνολογική του αρχιτεκτονική.

Ο εν τοις πράγμασι δημόσιος και κοινωνικός χαρακτήρας του μέσου έρχεται σε αντίθεση με τα νομικώς κατοχυρωμένα δικαιώματα ιδιωτικής ιδιοκτησίας των τηλεπικοινωνιακών εταιρειών επί της υλικοτεχνικής του υποδομής, έρχεται δηλαδή σε πλήρη αντίθεση με το επικρατέστερο παγκοσμίως δικαιικό και οικονομικό – πολιτικό σύστημα.

Σε μια ομόφωνη απόφαση, που εξεδόθη χθές, Τρίτη 6/4/10, το Εφετείο της πολιτείας Κολούμπια των ΗΠΑ απεφάνθη καταφανώς υπέρ της επικράτησης του δικαιικού συστήματος, όπως περιγράφηκε παραπάνω, και κατά του δημοσίου χαρακτήρα του διαδικτύου.

Πιο συγκεκριμένα, με την εν λόγω απόφαση το Εφετείο ακύρωσε διαταγή της FCC, της ανεξάρτητης αρχής επικοινωνιών των ΗΠΑ, με την οποία η τελευταία απαγόρευε στην COMCAST, πανίσχυρη εταιρεία τηλεπικοινωνιών, μεταξύ άλλων να ακολουθεί τη συνήθη πρακτική του μπλοκαρίσματος ή της καθυστέρησης με τεχνολογικά μέσα των τεχνολογιών p2p στα δίκτυά της και έτσι να τις καθιστά ουσιαστικά μη προσβάσιμες στους χρήστες – συνδρομητές της.

Με αυτό τον τρόπο και, πόσο ειρωνικά, στο όνομα της ελευθερίας από την κρατική παρέμβαση το Δικαστήριο αναγνώρισε στην COMCAST το δικαίωμα αυτή να κάνει ό,τι θέλει στα δίκτυά της και να το επιβάλλει με προδιατυπωμένα συμβόλαια στους χρήστες συνδρομητές της, ακόμη και σε βάρος των δικαιωμάτων και ελευθεριών των τελευταίων και του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα του διαδικτύου, εθελοτυφλώντας ως προς τις δυνατότητές τους να διαπραγματευτούν το αντίθετο και εναποθέτοντας φρούδες ελπίδες για την επίλυση του ζητήματος της διατήρησης του ουδέτερου και κοινωνικά ωφέλιμου χαρακτήρα του διαδικτύου στον ανταγωνισμό της αόρατης χείρας της αγοράς.

Η απόφαση αυτή του Εφετείου των ΗΠΑ αποτελεί σοβαρό χτύπημα στον δημόσιο, ελεύθερο και κοινωνικό χαρακτήρα του μέσου. Αναγνωρίζει την ελευθερία στις εταιρείες τηλεπικοινωνιών να καθορίζουν αυτές πως, πότε και τι θα περνά μέσα από τις υλικοτεχνικές τους υποδομές στο όνομα της ιδιωτικής ιδιοκτησίας από αυτές της υλικοτεχνικής υποδομής του διαδικτύου. Δεν αναγνωρίζει έτσι οποιονδήποτε περιορισμό στο εκ του νόμου απόλυτο αυτό δικαίωμα υπέρ του δημοσίου χαρακτήρα του μέσου και υπέρ των ελευθεριών των χρηστών.

Είναι δεδομένο ότι η απόφαση αυτή δένει τα χέρια της FCC στην ρύθμιση προβληματικών πρακτικών των εταιρειών τηλεπικοινωνιών και έτσι ανοίγει την πόρτα στην από κοινού (μέσω καρτέλ) αναίρεση της τεχνολογικής ουδετερότητας στη διαμετακομιδή της διαδικτυακής πληροφορίας, όπως αυτή είχε εν τοις πράγμασι διαμορφωθεί μέχρι τώρα. Το πεδίο πάλης τώρα για τη διατήρηση του χαρακτήρα του διαδικτύου ως έχει και για την αποφυγή της πλήρους εμπορευματοποίησής του περνά στο Κογκρέσσο, όπου το ζήτημα της δικτυακής ουδετερότητας έχει προκαλέσει ευρείες συγκρούσεις ανάμεσα στους υποκριτές – υποστηρικτές της «ελεύθερης» αγοράς και στους υπολοίπους, που μπορούν ακόμη να σκέφτονται λογικά. Ενδεικτικά, επτά (7) φορές έχει κατατεθεί νομοσχέδιο, που να θεσμοθετεί την αρχή της δικτυακής ουδετερότητας με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο αλλά και τις επτά έχει καταψηφισθεί υπό την συντριπτική επιρροή του κλάδου των τηλεπικοινωνιών.

Η μάχη για την ψηφιακή απελευθέρωση ως αναπόσπαστου μέρους για την κοινωνική απελευθέρωση είναι μάχη που δίνουν τα κινήματα σε όλο τον κόσμο και σε όλα τα επίπεδα. Η επιθετική πολιτική σε σχέση με την επιβολή του ελεύθερου, δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα του διαδικτύου σε βάρος και σε πλήρη εξοβέλιση των ιδιωτικών δικαιωμάτων ιδιοκτησίας στο ψηφιακό κόσμο είναι δική μας αποστολή και έργο τόσο εδώ όσο και παντού. Εξελίξεις, όπως αυτή που εδώ περιγράφεται, ανατρέπονται, και θα ανατραπούν, μόνο μέσα από τους συλλογικούς μας αγώνες με κάθε τρόπο και με κάθε μέσο.

Περισσότερα :
Το κείμενο της Δικαστικής Απόφασης
Ανακοίνωση του δικηγορικού γραφείου της COMCAST για την Απόφαση

Advertisements

2 Σχόλια to “Απόφαση Δικαστηρίου των ΗΠΑ – Χτύπημα στον Δημόσιο Χαρακτήρα του Διαδικτύου”

  1. Απόφαση Δικαστηρίου των ΗΠΑ – Χτύπημα στον Δημόσιο Χαρακτήρα του Διαδικτύου » ΕΚΛΕΚΤΙΚΟ Says:

    […] Πηγή – Πειρσσότερα April 8, 2010 | No Comments » […]

  2. ankostis Says:

    Ο νέος νόμος Digital Economy Bill που ψηφίστηκε στην Αγγλία είναι κατεμέ πολύ πιο χειρότερο, δυστυχώς, από την απόφαση ενός εφετείου των ΗΠΑ.

    http://www.guardian.co.uk/technology/2010/apr/08/digital-economy-bill-passes-third-reading

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: