Απόφαση Ισπανικού Εφετείου σε σχέση με την Ανταλλαγή Αρχείων μέσω Δικτύων P2P

by

p2p

Ιδιαίτερη εξέλιξη σε σχέση με την καταστολή χρηστών του διαδικτύου, που ανταλλάσσουν αρχεία μέσω δικτύων P2P, αποτελεί πρόσφατη απόφασή του ποινικού εφετείου της Μαδρίτης.

Στην απόφαση αυτή το Εφετείο έκρινε ότι οι ιδιοκτήτες και οι διαχειριστές του ιστοχώρου http://www.cvcdgo.com, ο οποίος λειτουργούσε ως βάση δεδομένων και ως μηχανή αναζήτησης για υπερσυνδέσμους προς αρχεία τύπου «torrent», δε φέρουν ποινικές ευθύνες από την παραπάνω δραστηριότητα, καθώς δεν προβαίνουν σε παραβίαση του Ισπανικού δικαίου πνευματικής ιδιοκτησίας. Συγκεκριμένα, το Ισπανικό δικαστήριο έκρινε ότι οι εν λόγω ιδιοκτήτες και διαχειριστές λειτουργούσαν ως «μεσάζοντες» ως προς την παροχή υπηρεσιών για την κοινωνία της πληροφορίας και ως εκ τούτου δε θα μπορούσαν να ευθύνονται ως προς τη χρήση των υπηρεσιών αυτών καθώς και ως προς το υπό ανταλλαγή περιεχόμενο μέσω αυτών, εφαρμόζοντας έτσι τις αντίστοιχες διατάξεις της Κοινοτικής Οδηγίας 2000/31/ΕΚ.

Το πιο σημαντικό όμως σημείο της απόφασης του Ισπανικού Εφετείου είναι το ότι, προχωρώντας και στην ουσία της υπόθεσης, φαίνεται ότι έκρινε παρεμπιπτόντως πως η πρακτική ανταλλαγής αρχείων μέσω δικτύων P2P δεν αποτελεί παράνομη πράξη, καθώς εμπίπτει στις εξαιρέσεις από την εφαρμογή του δικαίου πνευματικής ιδιοκτησίας περί ιδιωτικής αναπαραγωγής.

Η απόφαση του ποινικού Εφετείου της Μαδρίτης αποτελεί έλλογη και ως εκ τούτου αναπόφευκτη εξέλιξη απέναντι στο παράλογο αδιέξοδο, που προκαλείται από τις πολιτικές ελέγχου, επιτήρησης και καταστολής κατά των απλών χρηστών του διαδικτύου από μεμονωμένες κυβερνήσεις της Ευρώπης αλλά και από την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μεταθέτοντας την ευθύνη ελέγχου της διαδικτυακής δραστηριότητας των χρηστών στους «μεσάζοντες» της κοινωνίας της πληροφορίας, τέτοιες πολιτικές ποινικοποιούν ουσιαστικά την παροχή βασικών υπηρεσιών της κοινωνίας της πληροφορίας (π.χ. μηχανές αναζήτησης, πλατφόρμες ιστολογίων, φωτογραφιών και βίντεο, παροχή υπερσυνδέσμων κτλ), περιορίζουν την παραγόμενη γνώση και πληροφορία στα δίκτυα ηλεκτρονικών επικοινωνιών και δημιουργούν ένα ασφυκτικό κλίμα ιδιωτικής αστυνόμευσης και κραυγαλέας υπονόμευσης θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Η υπόθεση του Ισπανικού cvcdgo.com έχει άλλωστε σοβαρές ομοιότητες με την πρόσφατη υπόθεση καταστολής του gamato.info, της μεγαλύτερης κοινότητας ανταλλαγής περιεχομένου σε βάση ισοτιμίας (peer-to-peer) του ελληνόφωνου διαδικτύου. Και σε αυτή την περίπτωση οι φερόμενοι ως ιδιοκτήτες και διαχειριστές της παραπάνω ιστοσελίδας διώχθηκαν με την διαδικασία του αυτοφώρου για βαρύτατα κακουργήματα του Ν. 2121/1993, μολονότι κανείς δεν μπορούσε βάσιμα να ισχυριστεί, πόσο μάλλον να αποδείξει, ότι οι ίδιοι προέβαιναν σε ανταλλαγή προστατευόμενων πνευματικών έργων μέσω διαδικτύου.

Περισσότερα :
Το Κείμενο της Απόφασης στα Ισπανικά
Σχετικό Άρθρο στο Zeropaid.com

Advertisements

Ένα Σχόλιο to “Απόφαση Ισπανικού Εφετείου σε σχέση με την Ανταλλαγή Αρχείων μέσω Δικτύων P2P”

  1. Απόφαση Ισπανικού Εφετείου σε σχέση με την Ανταλλαγή Αρχείων μέσω Δικτύων P2P » ΕΚΛΕΚΤΙΚΟ Says:

    […] Πηγή – Πειρσσότερα June 16, 2010 | No Comments » […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: