Βιοτεχνολογία και Εγχώριο Ανταγωνιστικό Κίνημα

by

biotechwatch.gr

Η εξαιρετική σημασία που αποκτούν στη σύγχρονη εποχή οι επιστήμες και οι τεχνολογίες, με τις οποίες η κυριαρχία των θεσμών εξουσίας των κρατών και του κεφαλαίου αποπειράται να ελέγξει τη ζωή, καθιστά αναγκαία την αφύπνιση των ανταγωνιστικών κινημάτων για θέματα βιοτεχνολογίας. Μέσα από κινηματικές διαδικασίες, ιδιαίτερα μετά τις εκδηλώσεις αντίστασης κατά των συνεδρίων της BIONOVA των προηγούμενων ετών, έχει προκύψει η συλλογικότητα «Κοινός Τόπος» αλλά και ο ιστοχώρος αντιπληροφόρησης για την βιοτεχνολογική εποχή BiotechWatch.gr με συνεπείς και πολύ αξιόλογες δράσεις και συνεισφορές στο ευρύτερο κίνημα.

Από το μπλογκ του Κοινού Τόπου διαβάζουμε : «(σ)το φάσμα της κυρίαρχης ιδεολογίας, η βιοτεχνολογία μέσα από ένα σύμπλεγμα εταιρειών, ερευνητικών κέντρων, στρατών και κυβερνήσεων και με διάφορες μεταμφιέσεις (π.χ. σήμερα ως “συνθετική βιολογία” ή ως μέρος της νανοτεχνολογίας) έρχεται ως νέα θρησκεία να διαχειριστεί τον ανθρώπινο πόνο και την ανθρώπινη ελπίδα, αποσκοπώντας στον ολοκληρωτικό έλεγχο της ζωής και στη μεγιστοποίηση του κέρδους. Η κριτική μας σε αυτήν τη νέα ιδεολογία, σε αυτήν τη νέα σχέση κυριαρχίας και εκμετάλλευσης δεν περιορίζεται σε θέματα βιοηθικής, αλλά αποτελεί πτυχή μιας συνολικότερης κριτικής και αντιπαράθεσης με το σύστημα εκμετάλλευσης και κυριαρχίας».

Από τον ιστοχώρο του BiotechWatch.gr διαβάζουμε ότι αυτός «αποτελεί μια προσπάθεια αντίβαρης πληροφόρησης και κριτικής για θέματα Βιοτεχνολογίας και Γενετικής Μηχανικής όπως αυτές εφαρμόζονται εντός του πλαίσιου των σύγχρονων Τεχνοεπιστημών στην Γεωργία, τα Τρόφιμα, τη Φαρμακευτική και τις τεχνολογικές λύσεις για την Κλιματική κρίση … … Σκοπός του BiotechWatch.gr είναι να λειτουργήσει κι ως ένα είδος Παρατηρητηρίου Βιοτεχνολογίας για το Ελλαδικό χώρο εντοπίζοντας και καταδείχνοντας την δράση και τον προπαγανδιστικό λόγο των Βιοτεχνολογικών Μηχανισμών σε Εταιρειακό, Ακαδημαϊκό και Πολιτικό επίπεδο».

Οι αγώνες για την κοινωνική απελευθέρωση περνούν αναγκαία από τις κινηματικές διεργασίες και την συντακτική ικανότητα των κινημάτων σε κάθε πτυχή της ζωής. Στις σύγχρονες κοινωνίες, όπου η κατεχόμενη από την κυριαρχία γνώση και η πληροφορία επηρεάζουν όλο και περισσότερο τις ζωές μας, η αντιπληροφόρηση και η άμεση δράση των κινημάτων σε θέματα βιοτεχνολογίας αποτελούν κομβικό σημείο ενεργοποίησης, συλλογικοποίησης των αντιστάσεων και κλιμάκωσης του αγώνα. Για να επιτευχθούν όμως όλα αυτά είναι αναγκαίες μόνιμες κινηματικές δομές, όπως οι παραπάνω.

Περισσότερα :
http://koinostopos.espivblogs.net/
http://biotechwatch.gr/

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: