Ισπανικά Κουρεία δεν Παρέχουν Μουσική στους Πελάτες τους ως Ένδειξη Διαμαρτυρίας

by

hair salon

Οι οργανισμοί συλλογικής διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων αποτελούν πραγματική μάστιγα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και κατ’ επέκταση για το «πορτοφόλι της λαϊκής οικογένειας» (sic) εξαιτίας των υψηλότατων χρεώσεων που επιβάλλουν για την αναπαραγωγή μουσικών έργων σε δημόσιους χώρους.

Αυτός ο ισχυρισμός δεν γίνεται λόγω συμφέροντος ή πολιτικής άποψης από τον γράφοντα αλλά ομολογείται από την ίδια την ΑΕΠΙ στα επιχειρήματά της ενώπιον του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (βλ. απόφαση ΔΕΚ C-425-07) :

» περί τις 4 500 επιχειρήσεις που χρησιμοποιούσαν μουσική και κατέβαλαν κανονικά τα δικαιώματα του δημιουργού διέκοψαν τη μετάδοση μουσικής λόγω των τιμών που επέβαλαν οι τρεις οργανισμοί όσον αφορά τα συγγενικά δικαιώματα (5 % για τα συγγενικά δικαιώματα, ποσοστό που πρέπει να συγκριθεί προς το 2,2 % που ζητούσε η αναιρεσείουσα για τα δικαιώματα του δημιουργού). Επιπλέον, όπως έκρινε και το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών με την απόφαση 5144/2005, η αναιρεσείουσα εισπράττει το ποσό των 5 522 ευρώ κατ’ έτος για οφειλόμενα δικαιώματα του δημιουργού για τη μετάδοση μουσικής εντός των αεροπλάνων της Ολυμπιακής Αεροπορίας, ενώ οι τρεις οργανισμοί ζητούσαν από την αεροπορική αυτή εταιρία το ποσό των 627 563 ευρώ κατ’ έτος για συγγενικά δικαιώματα επί της ίδιας μουσικής, και

– η συνέπεια της ως άνω συμπεριφοράς έγκειται στον επηρεασμό του ενδοκοινοτικού εμπορίου στον τομέα των δικαιωμάτων του δημιουργού και των συγγενικών δικαιωμάτων, διότι περίπου το 50 % της μουσικής που μεταδίδεται στην Ελλάδα είναι μουσική ξένη. Επιπλέον, οι αλλοδαποί δημιουργοί μουσικών έργων τα οποία μεταδίδονται στην Ελλάδα εκπροσωπούνται στο σύνολό τους στο κράτος μέλος αυτό από την αναιρεσείουσα που εισπράττει στην Ελλάδα τα δικαιώματά τους για λογαριασμό τους. Κατά συνέπεια, οι αλλοδαποί δημιουργοί μουσικών έργων στερήθηκαν σημαντικών εσόδων λόγω των υπερβολικών τιμών που επέβαλαν οι τρεις οργανισμοί.»

Στην Ισπανία μεγάλος αριθμός κουρείων διέκοψε την παροχή μουσικής προς τους πελάτες του ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις υπέρογκες χρεώσεις των αντίστοιχων εκεί οργανισμών συλλογικής διαχείρισης. Αντ’ αυτού οι κουρείς προτρέπουν τους πελάτες τους να έρθουν με τα iPOD τους με κίνδυνο όμως έτσι να κοπούν οι «ψείρες» που αυτοί θα φορούν κατά τη διάρκεια του κουρέματος (sic).

Πέρα από την πλάκα με την κρίση οι εγχώριοι οργανισμοί συλλογικής διαχείρισης πρέπει να πάθουν μία χοντρή πλάκα. Τόσο οργανωμένα και συλλογικά όσο και ο καθένας μόνος του οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες πρέπει να κάνουν μία οργανωμένη παύση πληρωμών σε αυτή την απαράδεκτη ομήγυρη δικηγόρων και εισοδηματιών, που δήθεν δουλεύουν για τους καλλιτέχνες, και τότε θα δούμε πόσο γρήγορα αυτοί θα ρίξουν τις «εύλογες» αποζημιώσεις τους.

Η είδηση για τα κουρεία της Ισπανίας από το Zeropaid.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: