Ελεύθερη Πρόσβαση στα ΦΕΚ

by

ετ

Από την Γαλλική Επανάσταση μέχρι σήμερα η Εφημερίδα της Κυβερνήσεως κάθε κράτους αποτελεί το επίσημο δημόσιο μέσο επικοινωνίας του νομοθετικού έργου των κοινοβουλίων προς τους πολίτες. Από την ημέρα της δημοσίευσής του στην Ελληνική ΕτΚ κάθε νομοθετικό κείμενο συνιστά νόμο του κράτους, θεωρείται ότι έχει ληφθεί γνώση αυτού από όλους τους κατοίκους της χώρας και αποκτά αναγκαστική ισχύ.

Διάφορες νομικές διατάξεις απαγόρευαν μέχρι τώρα την ελεύθερη απόκτηση, αναπαραγωγή και διανομή των φύλλων της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως. Η πιο κραυγαλέα αυθαιρεσία αφορούσε την εφαρμογή συνδρομητικής πρόσβασης σε ορισμένα τεύχη της ΕτΚ. Η κατάσταση αυτή ερχόταν σε αντίθεση με την αποστολή της ΕτΚ και καθιστούσε δυσχερέστερη την ήδη έτσι και αλλιώς σχεδόν αδύνατη γνώση από τον μέσο πολίτη της υπερπληθώρας νομοθετικών διατάξεων που αφορούν κάθε του δραστηριότητα. Μολονότι το τοπίο δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί, με πρόσφατο νόμο κατέστη ελεύθερη η ηλεκτρονική πρόσβαση του συνόλου της ΕτΚ στους πολίτες. Επίσης, ανανεώθηκε και εκσυγχρονίστηκε σε σημαντικό βαθμό ο ιστότοπος του Εθνικού Τυπογραφείου, ώστε να δίνει τη δυνατότητα για εύκολη και αποτελεσματική αναζήτηση των νόμων. Τέλος, ήδη εδώ και αρκετό καιρό η μορφοποίηση των αρχείων των ΦΕΚ επιτρέπει την αναζήτησή τους και μέσω ηλεκτρονικών μηχανών αναζήτησης (πχ. google).

[Σημείωση] : Τα δεδομένα που παράχθηκαν με τον κοινωνικό πλούτο που συγκεντρώνει το κράτος μέσω της φορολογίας δεν πρέπει να διανέμονται απολύτως ελεύθερα και σε κοινόχρηστη βάση στην κοινωνία. Αντιθέτως, πρέπει να απαγορεύεται η εμπορική τους χρήση και μεταπώληση με οποιονδήποτε τρόπο. Αντιδιαμετρικά αντίθετη είναι η ρύθμιση που εισάγει η Οδηγία 2003/98 της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, η οποία από τη μία υποχρεώνει τα κράτη – μέλη να διαθέτουν όσο το δυνατόν περισσότερη δημόσια πληροφορία ελεύθερη στο κοινό και από την άλλη επιτρέπει την μετέπειτα εμπορική της εκμετάλλευση από το κεφάλαιο. Έτσι διάταξη Ελληνικού νόμου του 2006, που απαγορεύει την εμπορική χρήση των ΦΕΚ, καθίσταται ανίσχυρη εξαιτίας της ανώτερης τυπικής ισχύος της Κοινοτικής Οδηγίας.

Από την περιχαράκκωση των δημόσιων γαιών του Μεσαίωνα μέχρι τα 100άδες χιλιάδες αυθαίρετα του σήμερα, από την εμφάνιση της μισθωτής σκλαβιάς μέχρι την σύγχρονη λήστευση της διανοητικής εργασίας των ανθρώπων με τους θεσμούς των ιδιωτικών πνευματικών δικαιωμάτων, από το πατεντάρισμα σπόρων και ποικιλιών φυτών μέχρι το πατεντάρισμα μερών του ανθρώπινου DNA όλη η ιστορία του θεσμού της ιδιωτικής ιδιοκτησίας και της λειτουργίας του κεφαλαίου είναι η ιστορία της ιδιωτικοποίησης του παραγόμενου κοινωνικού πλούτου και των φυσικών πόρων με σκοπό το ιδιωτικό κέρδος ενός ελάχιστου ποσοστού ανθρώπων μέσα στην κοινωνία. Η διεύρυνση του ΚΟΙΝΟΥ (δεν ταυτίζεται με το κρατικό, κάθε άλλο) με οποιονδήποτε τρόπο σε βάρος της ιδιωτικής ιδιοκτησίας είναι το επαναστατικό πρόταγμα του σήμερα και πρέπει να κερδίζεται σπιθαμή προς σπιθαμή. Όπου επικρατεί, το ΚΟΙΝΟ αποδεικνύει την υπεροχή του ως προς την εξυπηρέτηση του κοινωνικού συμφέροντος σε σύγκριση με την εφαρμογή συστημάτων διαχείρισης του παραγόμενου πλούτου που στηρίζονται στην ιδιωτική ιδιοκτησία.

Περισσότερα :
Εθνικό Τυπογραφείο
Ελευθεροτυπία
ELAWYER με αντιδιαμετρικά αντίθετη άποψη

Advertisements

3 Σχόλια to “Ελεύθερη Πρόσβαση στα ΦΕΚ”

  1. jamavous Says:

    πόσο δίκιο έχεις inlovewithlife για άλλη μια φορά ένας φανατικός αναγνώστης σου

  2. Ελεύθερη Πρόσβαση στα ΦΕΚ : Real-Politics Says:

    […] Από inlovewithlife […]

  3. Αόρατη Μελάνη Says:

    tiens, tiens, δεν το ήξερα! Καιρός ήτανε!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: