Το Wikileaks Γράφει Ιστορία

by

wikileaks

«Το διαδίκτυο αντιλαμβάνεται τη λογοκρισία ως ζημία και την παρακάμπτει» έχει πει ο Dan Gillmor για τις δυνατότητες του πιο εξελιγμένου μέσου ανθρώπινης επικοινωνίας στο να διευκολύνει την ελεύθερη ροή και πρόσβαση των ανθρώπων στην πληροφορία. Είναι όμως ακριβώς αυτή η λογική του να μην διατηρείται «ουδέν κρυπτόν υπό του ήλιου», η οποία καθιστά τη χρήση του διαδικτύου από τους ανθρώπους άκρως απειλητική για τα κάθε λογής κέντρα εξουσίας, που έχουν κάθε λόγο να διατηρούν εν κρυπτώ από τη δημόσια σφαίρα ορισμένες από τις δραστηριότητές τους.

Με την ελεύθερη δημοσίευση στο διαδίκτυο στις 25 Ιουλίου 91.000 σελίδων απορρήτων εκθέσεων για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν και την επακόλουθη πολιτική κρίση στις ΗΠΑ, που προκάλεσε μία τέτοιου βεληνεκούς αποκάλυψη, η οργάνωση wikileaks.org γράφει ιστορία και καταδεικνύει τις ανακατατάξεις στους συσχετισμούς εξουσίας στη δημόσια σφαίρα, που προκαλούνται από την ανάδυση της κοινωνίας της πληροφορίας. Τα διαρρευθέντα έγγραφα αφορούν ανταποκρίσεις στρατιωτών από την πρώτη γραμμή μάχης αλλά και γενικότερες εκθέσεις του στρατού των ΗΠΑ σχετικά με τις συνθήκες του πολέμου. Στα έγγραφα περιλαμβάνονται αποκαλύψεις για πιθανά εγκλήματα πολέμου του στρατού των ΗΠΑ σε βάρος αμάχων Αφγανών αλλά και εσκεμμένη δρομολόγηση ψευδών πληροφοριών από την κυβέρνηση των ΗΠΑ για την δημιουργία μίας εικόνας ενός πολέμου, που κερδίζεται. Η διαρροή των εγγράφων αυτών έχει κάνει το γύρο του κόσμου και αποτελεί πρώτο θέμα στα διεθνή ΜΜΕ, προκαλώντας σοβαρή κρίση στα κέντρα εξουσία των ΗΠΑ και πτώση της δημοτικότητας του προέδρου Ομπάμα.

Στις επικρίσεις που δέχονται για τις διαρροές, οι εκπρόσωποι της οργάνωσης απαντούν πως «κάθε αληθινή πληροφορία κάνει καλό (όταν αποκαλύπτεται)». Η ίδια η δομή της wikileaks προδίδει μία αξιοθαύμαστη οργάνωση «από τα κάτω», που στηρίζεται για διαρροές και εθελοντική εργασία στους διαδικτυακούς χρήστες όλου του κόσμου και είναι αποκλειστικά υπεύθυνη απέναντι σε αυτούς. Βασισμένη στην Σουηδία και σε λειτουργία από το 2006 η οργάνωση στηρίζεται στην επί πληρωμή εργασία 5 ανθρώπων και στην εθελοντική εργασία άλλων 800, ενώ τα περίπου 200.000 € έξοδά της το χρόνο, κυρίως για διαδικτυακή φιλοξενία και γραφειοκρατικού λόγους, καλύπτονται από δωρεές. Σημειώνεται δε ότι ο ιστότοπος wikileaks.org, που έχει πολλά mirror sites ανά τον κόσμο, προκειμένου να αποφεύγει κρούσματα λογοκρισίας, φιλοξενείται από την Σουηδική εταιρεία PRQ, η οποία δεν παρακρατά καθόλου προσωπικά δεδομένα και ανήκει στους Gottfrid Svartholm και Fredrik Neij, γνωστούς από την ανάμιξή τους με το The Pirate Bay.

Σε μία εποχή, που τα ΜΜΕ έχουν καταστεί πλήρως ελέγξιμα από τα επιχειρηματικά συμφέροντα και ως εκ τούτου αδυνατούν να παίξουν τον ρόλο πλήρους και ουσιαστικής ενημέρωσης των ανθρώπων για τα κοινωνικά ζητήματα, τοπικά και παγκόσμια, που ανακύπτουν, η πληροφόρηση από τα κάτω μέσω του διαδικτύου δημιουργεί νέες προοπτικές για τον ριζοσπαστικό μετασχηματισμό της δημόσιας σφαίρας. Μοντέλα δε, όπως αυτό του wikileaks, που στηρίζονται από τις κοινότητες των χρηστών και είναι αποκλειστικά υπεύθυνα σε αυτές, εγγυώνται σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό κάτι τέτοιο.

Advertisements

Ένα Σχόλιο to “Το Wikileaks Γράφει Ιστορία”

  1. οι κοινοβουλευτικοί servers των “πειρατών” στην υπηρεσία ΚΑΙ του wikileaks | Gatouleas Says:

    […] έγγραφα, ενώ υπάρχει ένα ενδιαφέρον ποστ από τον Inlovewithlife. This entry was posted in Κουβεντα Να Γινεται and tagged πνευματικά […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: