Ενέργεια : Η Αιχμή του Δόρατος από Σεπτέμβρη

by

Στις βουλευτικές εκλογές του προηγούμενου Σεπτέμβρη κανείς δε μπορούσε να διανοηθεί πως θα εξελίσσονταν τα πράγματα μόλις έναν χρόνο μετά. Σήμερα, οι πολιτικές επιλογές του κράτους διαλύουν με ταχύτητα τον κοινωνικό ιστό και ανακατατάσσουν βίαια τη μορφή του οικονομικού συστήματος. Ζητούμενο είναι η συρρίκνωση κάθε δυνατότητας της κοινωνίας να παρεμβαίνει στην κοινή ζωή και η πλήρης κυριάρχηση της καπιταλιστικής αγοράς και των αξιών της σε κάθε πτυχή της ατομικής και συλλογικής δραστηριότητας.

Είναι δεδομένο ότι αυτές οι πολιτικές επιλογές είναι η αιχμή του δόρατος ενός πολέμου, που μαίνεται πιο άγριος από ποτέ, του κοινωνικού – ταξικού πολέμου κράτους και κεφαλαίου ενάντια στην κοινωνία και τη φύση. Ενός πολέμου, που ήδη έχει και όσο περνά ο καιρός θα έχει και περισσότερους νεκρούς (αυτοκτονίες, ναρκωτικά, εργατικά ατυχήματα, άνθρωποι χωρίς ή με υποτυπώδη περίθαλψη, θύματα κρατικής βίας), θύματα του περιθωρίου (νεόπτωχοι, επισφαλείς εργαζόμενοι, συνταξιούχοι) και θα επιτίθεται στο φυσικό περιβάλλον. Την ίδια ώρα οι παλιές κρατικοδίαιτες ελίτ του παρελθόντος καθεστώτος εξουσίας, δομημένες γύρω από τις διαπλεκόμενες σχέσεις των πολιτικών κομμάτων και του επιχειρηματικού κατεστημένου, επιχειρούν να παραμείνουν αλώβητες και λαμβάνουν ήδη θέσεις για την προνομιακή τους μεταχείριση στη νέα κατάσταση. Σε αυτό βοηθούνται από την διαρκή προπαγάνδα των ΜΜΕ, που με σχέδιο αποπροσανατολίζει την προσοχή από τους πραγματικούς υπαίτιους της σημερινής κατάστασης, προβάλλει ως λύσεις τις κυρίαρχες αυτές επιλογές και ήδη μεταγγίζει τις αξίες της νέας εποχής στα μυαλά των ανθρώπων (λίγο ως πολύ το αμερικάνικο όνειρο χωρίς το όνειρο).

Πρέπει να καταλάβουμε ότι τα όποια θετικά στοιχεία της κοινής ζωής υπήρξαν μέχρι σήμερα είναι αποτέλεσμα των συλλογικών κοινωνικών αγώνων, οι οποίοι έγιναν νοητοί και δυνατοί μόνο όταν μεγάλα κοινωνικά κομμάτια πίστεψαν σε αξίες διάφορες του καπιταλιστικού τρόπου ζωής, στην αλληλεγγύη, τη συνεργασία, τη δημοκρατία, τη συλλογικότητα. Πρέπει επίσης να καταλάβουμε ότι οι δικές μας γενιές θα έχουν κατακτήσεις μόνο αν αγωνιστούν συλλογικά με τον ίδιο τρόπο. Αλλιώς η πιθανότερη εκδοχή είναι η εξής : Ανάκαμψη της οικονομικής μεγέθυνσης σε 3-4 χρόνια με τις κοινωνικές όμως κατακτήσεις στο μηδέν, την κοινωνία πλήρως ποδηγετημένη στο κεφάλαιο, τις συνθήκες ζωής 30 χρόνια πίσω και τη φύση σε μεγαλύτερο κίνδυνο από ποτέ.

Μέχρι τώρα οι αντιδράσεις ενάντια στο Μνημόνιο δεν ήταν επαρκείς, ώστε να ανατρέψουν την κατεύθυνση που έχουν πάρει τα πράγματα, δίνοντας ταυτόχρονα μία κατεύθυνση εναλλακτικού κοινωνικού μετασχηματισμού. Από εδώ όμως και πέρα θα συμβαίνει το εξής : Για την εκταμίευση κάθε δόσης του Μνημονίου θα έρχεται και νέο κύμα μέτρων μέχρι την πλήρη εξαθλίωση και ακόμη πιο κάτω. Από Σεπτέμβρη δημιουργούνται οι όροι να ανατραπεί το Μνημόνιο και να αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση σε επίπεδο ΕΕ πλέον. Αγώνες συντεχνειών, όπως οι φορτηγατζήδες, που από μόνοι τους και μετωπικά αντιμετωπίζουν την επίθεση, είναι καταδικασμένες σε αποτυχία. Αυτό που χρειάζεται είναι ένας αγώνας που θα ενώσει αποτελεσματικά όλους τους πόλους που αντιστέκονται στο Μνημόνιο, βάζοντας όμως μπροστά μία ιδέα και μία κατεύθυνση απελευθερωτικού χαρακτήρα και κοινωνικής διεξόδου.

Νομίζω ότι τις προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο τις πληρεί ο αγώνας που θα δοθεί για την Ενέργεια. Το τελεσίγραφο για την «απελευθέρωση» της αγοράς αυτής έχει ήδη έρθει, οπότε οι σχετικές πολιτικές πρέπει να υλοποιηθούν με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο. Εδώ όμως η προπαγάνδα των ΜΜΕ δεν μπορεί να πιάσει τόπο. Κατ’ αρχάς η αγορά της Ενέργειας έχει ήδη απελευθερωθεί με την εισαγωγή του Κοινοτικού νομικού πλαισίου εδώ και χρόνια. Η ΔΕΗ έχει ήδη σπάσει σε ΔΕΗ ως πάροχο ενέργειας και ΔΕΣΜΗΕ ως διαχειριστή του δικτύου στους τελικούς καταναλωτές. Ωστόσο, οι αντίστοιχες επενδύσεις από το κεφάλαιο δεν έχουν γίνει, επειδή αφενός εν προκειμένω είναι σοβαρές και όχι της ρεμούλας (θα αποδόσουν μετά από αρκετά χρόνια) και επειδή οι τοπικές κοινωνίες έχουν αποτελεσματικά αντισταθεί σε νέες λιγνιτικές μονάδες. Έτσι, επιλέγεται η εύκολη λύση της ιδιοποίησης του κοινωνικού πλούτου μέσα από την πώληση για ένα κομμάτι ψωμί της μεγαλύτερης οικονομικής μονάδας της χώρας, της ΔΕΗ. Επιπλέον, η «απελευθέρωση» της αγοράς Ενέργειας που ευαγγελίζεται η τρόικα και οι εδώ υποστηρικτές της περνάει αναγκαστικά μέσα από την αύξηση των τιμολογίων (έχουν ήδη επίτηδες αυξηθεί τα τελευταία χρόνια για τον ίδιο λόγο), ώστε οι ιδιωτικές επενδύσεις που θα γίνουν να αρχίσουν να αποδίδουν κέρδη για το κεφάλαιο όχι μετά από 10 αλλά μετά από 1-2 χρόνια. Όλα λοιπόν τα επιχειρήματα των γνωστών παπαγάλων της καπιταλιστικής αγοράς περί του κοινού καλού καταρρίπτονται εύκολα, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι η προπαγάνδα των ΜΜΕ και σε αυτή την περίπτωση θα έχει σχετική επιτυχία στα μυαλά όσων ανθρώπων κινούνται με βάση την ιδεολογία/ιδεοληψία.

Η καταστροφική δράση των εργατοπατέρων είναι γνωστή και σε αυτό δεν εξαιρούνται οι κατάπτυστοι της ΔΕΗ, συμμέτοχοι της κάθε διαφθοράς που έχει σκυλέψει το πτώμα αυτού του κρατικού οργανισμού. Εντούτοις, δεν μπορούμε να μπαίνουμε σε μανιχαϊστικές λογικές σε αυτά τα θέματα. Όταν οι εργαζόμενοι αποφασίζουν να ενεργήσουν όχι με βάση το τι θα κερδίζουν αλλά με βάση το τι παράγουν και τι σημασία έχει αυτό για το κοινωνικό σύνολο, δηλαδή με βάση τη θέση τους στην παραγωγή και την ευθύνη που συνεπάγεται αυτή απέναντι στην κοινωνία, τότε καλώς πράττουν. Έτσι και αλλιώς όποιος εργατοπατέρας διαφωνήσει σε αυτή τη λογική θα φύγει πετώντας. Σε αυτή τη βάση, δηλαδή ότι οι φυσικοί πόροι της χώρας (ενέργεια, νερό, ορυκτός πλούτος κτλ) δεν απαλλοτριώνονται και οι κοινωφελείς υπηρεσίες δεν χωρούν κερδοσκοπία, μπορούν να δημιουργηθούν οι όροι για τη μετωπική σύγκρουση όλων με το σύστημα εξουσίας. Κάτι δηλαδή σαν τη σπίθα του Αλέξη αλλά σε άλλο επίπεδο.

Από Σεπτέμβρη λοιπόν (ή καλύτερα Δεκέμβρη).

Advertisements

6 Σχόλια to “Ενέργεια : Η Αιχμή του Δόρατος από Σεπτέμβρη”

 1. nikos Says:

  Δες και εδώ : http://www.makthes.gr/news/opinions/8819/

  Επίσης,προσεχτικά:

  http://ra64.wordpress.com/2010/08/04/lignitis-3/

 2. nikos Says:

  […]Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ εξήγησε γιατί η ΔΕΗ έφτασε στο σημερινό επίπεδο. «Καταληστεύθηκε», είπε κι έφερε σχετικά παραδείγματα: «Δεν ήταν ληστεία να την υποχρεώνουν να τροφοδοτεί επί ζημία ακόμα και τους ανταγωνιστές της που κατέχουν δικές τους μονάδες παραγωγής ρεύματος για άλλες δραστηριότητές τους; Στους κυρίους αυτούς έδιναν τη δυνατότητα να μοσχοπουλούν το ρεύμα των μονάδων τους στο χρηματιστήριο ενέργειας και (…) την ίδια ώρα την ανάγκαζαν [τη ΔΕΗ] να τους το αγοράζει ακριβά και την έβαζαν να τους το ξαναπουλά στη μισή τιμή».

  Τα παραδείγματα που έφερε είναι μάλλον αληθή. Κάποια οφείλονται στο γεγονός ότι η ΔΕΗ κατέχει δεσπόζουσα θέση στην αγορά, οπότε υποχρεώνεται να δώσει «αβάντζο» στους ανταγωνιστές της. Κάποια άλλα οφείλονται στο γεγονός ότι διά της ΔΕΗ το κράτος επιδιώκει ευρύτερους οικονομικούς στόχους (Φωτόπουλος: «Δεν ήταν ληστεία της ΔΕΗ όταν την υποχρέωναν να επιδοτεί τα κέρδη των βιομηχάνων αναγκάζοντάς την να τους δίνει το ρεύμα επί ζημία;»). Και κάποια άλλα σίγουρα οφείλονται στην πανταχού παρούσα διαφθορά.

  Ολα αυτά όμως δεν είναι επιχειρήματα κατά της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας. Είναι επιχειρήματα που θα έπρεπε να κάνουν τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ να παλεύει για την τάχιστη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Διότι εκ των πραγμάτων ο βασικός μέτοχος, που είναι το κράτος, δεν έχει πρώτιστο στόχο την κερδοφορία της επιχείρησης. Ακόμη και σε έναν κόσμο χωρίς διαφθορά, το κράτος αναγκαστικά θα έχει άλλες προτεραιότητες από την υγεία μιας επιχείρησης. Η πλάγια επιδότηση της βιομηχανικής παραγωγής είναι ένα παράδειγμα. Η καταπολέμηση της ανεργίας διά προσλήψεων σε ΔΕΚΟ μπορεί να είναι κάποια άλλη. Εκ των πραγμάτων λοιπόν, μια κρατική επιχείρηση δεν μπορεί να είναι υγιής με όρους αγοράς. Σπανίως θα είναι κερδοφόρος. Κι αυτό μάλλον πρέπει να το γνωρίζει ο κ. Φωτόπουλος.

  http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_36_05/08/2010_410406

 3. nikos Says:

  Και η ουσία (από εύστοχο σχόλιο σε σημερινό άρθρο της Μαρίας Νταλιάνη στην εφημερίδα ΝΕΑ) :

 4. nikos Says:

  Το σχόλιο:

  Μόνο η ΔΕΗ υποχρεώνεται να επιδοτεί τους ιδιώτες παραγωγούς αγοράζοντας όλη τη παραγωγή τους στη διπλή τιμή από αυτή που τη πουλάει γιατί έτι το λέει ο νόμος.Επίσης επιδοτεί το ρεύμα σε όλα τα νησιά γιατί εκεί το κόστος παραγωγής είναι μεγάλο και τέλος επειδή είχε απαγορευση να φτοιάξει νέα εργοστάσια για να φτοιάξουν οι ιδιώτες που τελικά δεν το έκαναν αναγκάζοντας τη ΔΕΗ να πληρώνει χρυσάφι της εισαγωγές ρεύματος.Ιδού οι αιτίες των αυξήσεων στο ρεύμα.Τώρα απλώς κάποιοι ΑΕΡΙΤΖΗΔΕΣ θέλουν να παίρνουν στη τιμή κόστους και την παραγωγή (λιγνίτη,νερό)για να την μεταπωλούν.Να μην ξεχάσω να σας πω ότι η ΔΕΗ πρέπει να συνεχίσει να πληρώνει και τις αρχικές υποχρεώσεις για αυτό θα ακριβύνει και άλλο το ρεύμα,μια και θα χάσει έσοδα από τη παραγωγή.Είναι καθαρό ότι η λέξη ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ διαστρέφεται

 5. a8lios Says:

  Ινλαβ, αυτό σκεφτόμουνα κι εγώ τούτες τις μέρες.
  Όντως μπορεί η υπόθεση ΔΕΗ να γίνει η σταγόνα που θα κάνει το ποτήρι να ξεχυλίσει. Μακάρι…

  Ας είμαστε έτοιμοι, ο καθένας από τη μεριά του.

  • dante80 Says:

   οταν το ποτήρι ξεχειλίζει τότε δεν το σηκώνεις αλλά σκύβεις και γουλιάζεις από πάνω του. μπορεί να γίνεις μούσκεμα, μπορεί να κάνεις τα μουστάκια σου βετέξ, μπορεί ακόμα και να πνιγείς ή να βαπτίσεις την μύτη σου.

   αλλά διψάς. και φοβάσαι μην σου χυθεί. και πίνεις.

   στο διάολο. άρπαξε το ποτήρι, ξεκούνα το ψηλά και άδειασέ το στην φάτσα σου. δροσίσου για πρώτη φορά στην ζωή σου, νοιώσε το γυαλί υγρό κάτω από τον αντίχειρα. κοίτα τις σταγόνες να ψάχνουν για διαδρομή από το μέτωπο στα πόδια, να στήνουν σκυταλοδρομίες και εμπόδια καθώς κυλάνε πάνω σου. άκου τον αέρα που δεν πρόσεχες πιο πριν να βαράει τα αυτιά σου μουσκεμένα. το δάκρυ σου να βρίσκει συντροφιά στο μάγουλο από σταγόνες που δεν όρισες να το ζυγώσουν.

   κλείσε τα μάτια. σήκωσε το δεξί σου μανίκι μέχρι τον αγκώνα και φαντάσου τις τρίχες του χεριού σου να ορθώνονται ξεσκεπασμένες από τον τάφο τους. έτοιμες, σίγουρες και τσαντισμένες. βάλε τον δεξί σου αγκώνα στο αριστερό σου μάτι. μέτρα τον σφυγμό σου με το μάτι σου, κάθε τσίνορο και καμπανιά. μέτρα και ετοιμάσου. ετοιμάσου.

   τράβα το χέρι σαν γυαλόχαρτο σε τσόχα από τα αριστερά προς τα δεξιά. νοιώσε την τριβή, την ζέστη και την δύναμη. μην σταματήσεις, τράβα το μέχρι ο δείκτης σου να αγκαλιάσει το δεξί σου μάτι. μέχρι να περάσει και να το στεγνώσει από το νερό, τα δάκρυα και τα ειωθότα. μέχρι να φύγει και να πέσει σαν πυροβολισμός χαμηλά στο πλάι σου, ένας πληρωμένος δολοφόνος οπλισμένος με σένα.

   άνοιξε τα μάτια σου. τώρα ξέρεις. δεν είναι η ΔΕΗ, τα ποτάμια και τα κόκαλα της γης αυτά που θέλουν να πουλήσουν. εσύ είσαι μαλάκα. εσύ ήσουν από την αρχή, εσύ είσαι σε αυτό το κωλοδευτερόλεπτο που κοιτάς μπροστά με κόκκινα μάτια βρεγμένος, εσύ θα είσαι πάντα.

   ξύπνα. και γάμησέ τους.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: