Η Κλιματική Αλλαγή Επιταχύνεται

by

russia

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα αυτού του καλοκαιριού απέδειξαν ότι η κλιματική αλλαγή δεν είναι απλώς μία μεσοπρόθεσμη εκδοχή του μέλλοντός μας αλλά ότι πλέον επιταχύνεται με ρυθμούς, που δεν είχαν αποτυπωθεί ούτε στις πιο απαισιόδοξες επιστημονικές προβλέψεις. Η αλλαγή του κλίματος μπήκε με τον πιο επώδυνο τρόπο στη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων και όσοι από εμάς δεν έχουμε ακόμη δοκιμαστεί από τις δριμείς επιπτώσεις της είναι απλώς θέμα χρόνου να ξεχάσουμε όσα μέχρι τώρα θεωρούσαμε ως δεδομένα στοιχεία της καθημερινότητάς μας. Είναι πλέον γεγονός ότι η ανθρωπογενής δραστηριότητα, οριοθετημένη στα πλαίσια ενός ακραία καταστροφικού για τον άνθρωπο και τη φύση οικονομικού συστήματος, φέρνει στα όριά του τον φυσικό κόσμο και διαταρράσσει την οικολογική ισορροπία με ρυθμούς που απειλούν την μελλοντική επιβίωση, όχι πια των παιδιών μας αλλά και τη δική μας. Είναι επιβεβλημένη εδώ και τώρα η αλλαγή ρότας για όλους μας.

Αυτό λοιπόν το καλοκαίρι από τη μία ως την άλλη του άκρη ο πλανήτης χτυπήθηκε από ακραίες καιρικές συνθήκες, που προξένησαν ανυπολόγιστες καταστροφές. Η Ρωσία βίωσε το πιο θερμό καλοκαίρι, που έχει ποτέ καταγραφεί, με θερμοκρασίες που άγγιξαν τους 40 βαθμούς. Ένα υψηλότατο και μεγάλο σε διάρκεια για την περιοχή βαρομετρικό σύστημα προξένησε τέτοια ξηρασία, ώστε η υγρασία των γενικά παγωμένων εδαφών αυτής της χώρας γρήγορα εξατμίστηκε. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να εκδηλωθούν ταυτόχρονα εκατοντάδες πυρκαγίες, οι οποίες κατέκαψαν τεράστιες εκτάσεις άγριων δασών, κάλυψαν με τοξικό νέφος πολλές ρωσικές πόλεις, αυξάνοντας κατακόρυφα τη θνησιμότητα, και κατέστρεψαν το ένα τρίτο της παραγωγής σιταριού της χώρας.

Την ίδια περίπου περίοδο το Πακιστάν χτυπιόταν ανηλεώς από πλημμύρες, οι οποίες βύθισαν το ένα πέμπτο της χώρας, στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 1.600 ανθρώπους, ανάγκασαν δύο εκατομμύρια να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και επηρέασαν σε σημαντικό βαθμό άλλα δεκατέσσερα εκατομμύρια (συνολικά 8% του πληθυσμού της χώρας). Οι πλημμύρες προκλήθηκαν από τους ισχυρότερους μουσώνες, που έχουν καταγραφεί στις πληγείσες περιοχές, με 16 ίντσες βροχόπτωσης μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες.

Οι ακραίες καιρικές συνθήκες χτύπησαν και σε άλλες περιοχές του πλανήτη. Ενδεικτικά, η Κίνα γνώρισε μερικές από τις χειρότερες πλημμύρες της ιστορίας της, κυρίως στο βορειοδυτικό τμήμα της επαρχίας Gansu, όπου 1.100 άνθρωποι πέθαναν και άλλοι 600 είναι ακόμη αγνοούμενοι από τεράστιες ποσότητες λάσπης, που συσσωρεύθηκαν από τις πλημμύρες αυτές. Την ίδια περίοδο παγόβουνο ασύλληπτης έκτασης 260 τετραγωνικών χιλιομέτρων αποκολλήθηκε από τον παγετώνα Πέτερμαν της Γροιλανδίας, το μεγαλύτερο των τελευταίων 50 ετών. Γενικώς, το πρώτο εξάμηνο του 2010 καταγράφηκε ως το πιο θερμό στον πλανήτη από τότε που κρατούνται μετεωρολογικές μετρήσεις (από τα μέσα του 19ου αιώνα), ενώ δεκαεπτά χώρες του πλανήτη κατέγραψαν τις μεγαλύτερες θερμοκρασίες της ιστορίας τους.

Η κλιματική αλλαγή, που οφείλεται στις εκπομπές αερίων από ανθρωπογενείς δραστηριότητες, είναι το αίτιο πίσω από τα ακραία αυτά καιρικά φαινόμενα. Είναι η υπερθέρμανση του πλανήτη που προκαλεί σε άλλες περιοχές της γης εκτεταμένες ξηρασίες και σε άλλες ιδιαίτερα δριμείς βροχοπτώσεις. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι οι επιστήμονες είχαν προειδοποιήσει ότι τόσο στη Ρωσία όσο και στο Πακιστάν θα είχαμε τέτοια φαινόμενα αλλά και ότι η συχνότητά τους θα αυξάνεται, καθώς η κλιματική αλλαγή θα επιταχύνεται. Στις περιοχές δε της Μεσογείου, όπως στην Ελλάδα, το κλίμα ήδη αλλάζει προς το θερμότερο με το απολύτως υπαρκτό ενδεχόμενο μεγάλες εκτάσεις να παραδοθούν σε πλήρη ερημοποίηση (τέτοια φαινόμενα παρατηρούνται από τώρα σε ορισμένες περιοχές της χώρας).

Την ίδια ώρα που συμβαίνουν αυτά με το κλίμα οι ανισότητες μέσα στις κοινωνίες μεγαλώνουν. Ενώ τα δισεκατομμύρια καταπιεζόμενων – εκμεταλλευόμενων του πλανήτη αγωνίζονται να επιβιώσουν, μία μικρή μειοψηφία των κατοίκων αυτής της γης λυμαίνεται το συντριπτικό ποσοστό του κοινωνικού πλούτου. Η άμετρη παραγωγή αγαθών, που καταστρέφει τη φύση, δεν φτάνει ποτέ στη μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων. Καθώς η κλιματική αλλαγή επιταχύνεται εξαιτίας της ανεξέλεγκτης καπιταλιστικής μεγέθυνσης, η θεσμισμένη υπερσυγκέντρωση αγαθών στα χέρια λίγων αντιπροσώπων του ανθρώπινου γένους καταδικάζει στην εξαθλίωση όλο και περισσότερα κοινωνικά στρώματα ακόμη και των κοινωνιών του “πρώτου” κόσμου. Η οικολογική κρίση δεν είναι παρά η αντανάκλαση στον φυσικό κόσμο της δραστηριότητας ανθρώπινων κοινωνιών σε βαθιά “αρρώστια”. Γιατί πως να σεβαστείς τη φύση, όταν βρίσκεσαι σε διαρκή πόλεμο με τους γύρω σου σε μία μάχη όλων έναντι όλων.

Σήμερα περισσότερο από ποτέ δεν αρκεί να πολεμήσουμε την επίθεση των αφεντικών προβάλλοντας οικονομικές διεκδικήσεις δίχως να λάβουμε υπόψη την οικολογική διάσταση. Αυτό στην πράξη σημαίνει πως οφείλουμε συλλογικά να παίρνουμε τις ζωές μας στα χέρια μας, σηκώνοντας το βάρος επίλυσης των κοινωνικών και ευρύτερα οικολογικών προβλημάτων στις πλάτες μας. Από το πιο μικρό ως το πιο μεγάλο ζήτημα οργανωνόμαστε σε αμεσοδημοκρατικά κοινωνικά κινήματα και καθορίζουμε τους όρους της κοινής ζωής. Ζητούμενο δεν είναι πλέον να ανατρέψουμε / καταστρέψουμε τον καπιταλισμό. Ήδη τα think tank του συστήματος διερευνούν την διατήρηση της κυριαρχίας στη διάδοχη αυτού κατάσταση. Το ζητούμενο της εποχής είναι με τι θα τον αντικαταστήσουμε για την κοινωνική απελευθέρωση και την οικολογική αρμονία.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: