Κάρτα Πολίτη ή Κάρτα Υπηκόου;

by

Μεσούσης της κρίσης το Ελληνικό κράτος επιστρατεύει την τεχνολογία ως έσχατη λύση για την αναδιοργάνωση των τελματωμένων και αναποτελεσματικών υπηρεσιών του. Δύο κάρτες για όλο τον πληθυσμό σχεδιάζουν πυρετωδώς αφενός η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών και αφετέρου η Ειδική Γραμματεία για την Διοικητική Μεταρρύθμιση του Υπουργείου Εσωτερικών. Σκοπός και των δύο καρτών είναι η ενίσχυση της ικανότητας του κρατικού μηχανισμού όχι απλώς και μόνο για την ταχεία είσπραξη εσόδων αλλά και για την άσκηση αποτελεσματικού κοινωνικού ελέγχου ενόψει των επικείμενων κοινωνικών αναταραχών, που αναπόφευκτα φέρνουν οι πολιτικές διάλυσης του κοινωνικού ιστού.

Με τη μεν ηλεκτρονική «φοροκάρτα» η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών φιλοδοξεί να αντικαταστήσει το δυσλειτουργικό σύστημα έκδοσης «χάρτινων» αποδείξεων με ένα σύστημα αυτόματης καταχώρισης κάθε συναλλαγής των πολιτών με το δημόσιο ή με ιδιώτες σε μία κεντρική βάση δεδομένων του Υπουργείου Οικονομικών με τη μεσολάβηση τραπεζικών ιδρυμάτων. Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Τύπο, η «φοροκάρτα» θα φέρει μαγνητοταινία, όπου θα αποθηκεύεται ένας μοναδικός αύξων αριθμός, ώστε αυτός στη συνέχεια να ταυτίζεται με το φυσικό πρόσωπο – φορέα της κάρτας μέσω του taxisnet. Σε κάθε συναλλαγή του ο φορολογούμενος θα κάνει χρήση της κάρτας του σε ταμειακές μηχανές, ειδικά διαμορφωμένες και εξοπλισμένες με data cards κινητής τηλεφωνίας. Έτσι, η συναλλαγή θα επικοινωνείται ηλεκτρονικά απευθείας στη βάση δεδομένων του ΥΠΟΙΚ και θα καταχωρείται αυτομάτως σε αυτή. Η χρήση της νέας «φοροκάρτας» από τους φορολογούμενους, που σχεδιάζεται να ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2011, θα είναι αρχικώς προαιρετική, χωρίς όμως τίποτε να διασφαλίζει ότι αυτό θα διατηρηθεί και στο απώτερο μέλλον.

Πιο σημαντική αναφορικά με τους κινδύνους για τα δημοκρατικά δικαιώματα, που τυχόν εγκυμονεί, είναι η «κάρτα πολίτη», όπως σχεδιάζεται από την Ειδική Γραμματεία για την Διοικητική Μεταρρύθμιση του Υπουργείου Εσωτερικών. Η ανωτέρω κάρτα σχεδιάζεται από το Ελληνικό κράτος στα πλαίσια των υποχρεώσεών του, όπως αυτές απορρέουν από τις συνθήκες Schengen καθώς και από τους σχετικούς Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς υπ’ αρ. 2252/2004 και 444/2009. Συνδέεται δε και με τις διμερείς συμβάσεις Ελλάδας – ΗΠΑ με αντικείμενο την ασφάλεια. Η «κάρτα πολίτη» σχεδιάζεται ως ηλεκτρονική κάρτα, που θα λειτουργεί ως μέσο φυσικής και ηλεκτρονικής ταυτοποίησης και θα χρησιμεύει τόσο (1) ως ταξιδιωτικό έγγραφο για την ελεύθερη μετακίνηση εντός Schengen όσο και (2) ως μέσο υποβολής προηγμένης ψηφιακής υπογραφής, αντικαθιστώντας την αστυνομική ταυτότητα (βλ. υπ’ αρ. 1503/18-8-10 απόφαση του ΥΠΕΣ). Η κάρτα θα εμπεριέχει βιομετρικά και άλλα δεδομένα αποθηκευμένα σε ενσωματωμένο μικροτσίπ, κατ’ ελάχιστο πάντως μία ψηφιακή φωτογραφία και δύο δακτυλικά αποτυπώματα του κατόχου της. Θα συνδέεται τέλος με την πανίσχυρη πανευρωπαϊκή βάση δεδομένων των συνθηκών Schengen (Schengen Information System). Δημοσιεύματα στα ΜΜΕ φέρουν την «κάρτα πολίτη» να συνδέεται και με περαιτέρω χρήσεις, όπως αυτές της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης ή της προηγμένης ηλεκτρονικής υπογραφής. Η έκδοση της κάρτας σχεδιάζεται να γίνει σε δύο φάσεις. Στην πρώτη φάση θα εκδοθεί για πολίτες άνω των 18 ετών και στη δεύτερη φάση για τις ηλικίες 12 έως 18 ετών. Στη συνέχεια θα εκδοθεί η Κάρτα του Μετανάστη, μέχρι τον Μάιο του 2011, ώστε να καλυφθεί το σύνολο του πληθυσμού. Η χρηματοδότηση για την υλοποίηση της «κάρτας πολίτη» θα καλυφθεί από κοινοτικούς πόρους του ΕΣΠΑ και συγκεκριμένα από τα Επιχειρησιακά Προγράμματα «Διοικητική Μεταρρύθμιση» και «Ψηφιακή Σύγκλιση».

Ενδεικτικού του τρόπου που δρομολογείται η υλοποίηση αμφότερων των καρτών από το Ελληνικό κράτος είναι το γεγονός ότι επίσημες ανακοινώσεις γι’ αυτές από τους αρμόδιους φορείς μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν, ενώ οργιάζουν σχετικά συγκεχυμένα δημοσιεύματα στα ΜΜΕ. Ακόμη και η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα έχει ανακοινώσει ότι δεν έχει λάβει επίσημα γνώση περί αυτών. Είναι βέβαιο ότι ο τρόπος αυτός έχει επιλεγεί εσκεμμένα από τα αρμόδια υπουργεία κατόπιν συνεδρίασης της Κυβέρνησης, ώστε να βολιδοσκοπηθούν οι κοινωνικές αντιδράσεις.

Η «κάρτα πολίτη», είτε με ενσωματωμένες είτε με διαχωρισμένες τις εφαρμογές της αδελφής «φοροκάρτας», δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους για τα δημοκρατικά δικαιώματα, ενισχύοντας μέσω της εκμετάλλευσης των σύγχρονων τεχνολογιών πληροφορικής τις δυνατότητες κοινωνικού ελέγχου του κρατικού αλλά και των διακρατικών μηχανισμών. Μία τέτοια κάρτα μετατρέπει ευέλικτα και αυτόματα τον πολίτη από υποκείμενο αναφαίρετων δικαιωμάτων σε αντικείμενο που υπόκειται εν δυνάμει σε κατάσταση εξαίρεσης από αυτά αναλόγως της συμπεριφοράς και της κοινωνικής του δράσης. Έτσι, με συστήματα, που θα υποστηρίζουν την χρήση της κάρτας αυτής, ο πολίτης μπορεί να αποκλείεται μελλοντικά από την πρόσβαση σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες, δικαιώματα και ελευθερίες, ζώντας σε μία διαρκή κατάσταση εξαίρεσης Γι’ αυτό μία τέτοια κάρτα, δήθεν αποδίδουσα την ιδιότητα πολίτη σε φυσικά πρόσωπα, μπορεί εύκολα και εξατομικευμένα να λειτουργεί και για την αφαίρεση ολόκληρης ή μερών της ιδιότητας αυτής, αποτελώντας με αυτό τον τρόπο το ιδανικό εργαλείο στα χέρια της κρατικής εξουσίας για την απομόνωση και εξουθένωση των κοινωνικών αντιστάσεων και την κανονικοποίηση της κοινωνικής ζωής. Η ιδιότητα όμως του πολίτη αποτελεί ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΟ δικαίωμα, που αποκτάται από την συμμετοχή σε μία κοινωνία, και δεν δύναται να εξαρτάται από κάρτες, που ελέγχει το κράτος. Προτείνουμε λοιπόν την μετονομασία της κατ’ ευφημισμό «κάρτας πολίτη» σε ΚΑΡΤΑ ΥΠΗΚΟΟΥ και καλούμε τα κοινωνικά κινήματα και την κοινωνία σε έμπρακτη και συλλογική αντίσταση για την ακύρωσή της.

Advertisements

2 Σχόλια to “Κάρτα Πολίτη ή Κάρτα Υπηκόου;”

  1. Κάρτα Πολίτη ή Κάρτα Υπηκόου; « Επισκιασις Says:

    […] Αναδημοσίευση από In Love With Life […]

  2. Κάρτα Πολίτη ή Κάρτα Υπηκόου; | News.kozaninet.gr Says:

    […] https://inlovewithlife.wordpress.com/2010/10/24/citizen_id/ […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: