Το Τέλος της Ιστορίας τους – Η Αρχή των Δικών μας

by

Λίγα χρόνια μετά την κατάρρευση της δυστοπίας του Σοβιετικού μοντέλου (1992) εκδίδεται το βιβλίο του F. Fukuyama «Το Τέλος της Ιστορίας και ο Τελευταίος Άνθρωπος». Κεντρικό νόημα αυτού : Οι δυτικές φιλελεύθερες «δημοκρατίες» του κυρίαρχου καπιταλισμού αποτελούν την αποκορύφωση και το απαύγασμα της ανθρώπινης εξέλιξης. Με την κυριάρχησή τους επέρχεται το τέλος της ιστορικής εξέλιξης των ανθρώπινων κοινωνιών, όντας αυτές η πιο ολοκληρωμένη μορφή οργάνωσής τους.

Σήμερα, μόλις 20 χρόνια μετά και μέσα σε μία ημέρα «Τέλους της Ιστορίας» των απανταχού της γης γελοίων διανοούμενων, που ψωμίζονται από τα κυρίαρχα συστήματα εξουσίας, η επικαιρότητα έχει ως εξής :

– Ό,τι έχει απομείνει από τα συλλογικά εργατικά δικαιώματα στην Ελλάδα καταργείται με συνοπτικές διαδικασίες.

– Η απεργεία πείνας γενικεύεται στις Ελληνικές φυλακές και μετράει ήδη έναν νεκρό.

– Το Ελληνικό κοινοβούλιο ψηφίζει νόμους πιο γρήγορα και από γραμμή παραγωγής σε εργοστάσιο της Κίνας, δείχνοντας ότι η μόνη σχέση που έχει η σημερινή κατάσταση με τον κοινοβουλευτισμό προέρχεται από τη δύναμη του εθίμου.

– Φοιτητές εξαγριωμένοι από τον τριπλασιασμό των διδάκτρων τους επιτίθενται στη λιμουζίνα του Βρεττανικού πριγκιπικού ζεύγους.

– Ιταλοί φοιτητές εξαγριωμένοι για τις περικοπές στην παιδεία παίζουν ξύλο στην πρεμιέρα της Σκάλας του Μιλάνου.

– Οι πιθανότητες για μία παγκόσμια συμφωνία των αφεντικών για το κλίμα στο Μεξικό είναι ελάχιστες, ενώ ο χρόνος για τη σωτηρία από εμάς του πλανήτη τελειώνει.

– Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δηλώνει πως η σύλληψη του J. Assange δείχνει την υποκρισία της Δύσης για τη Δημοκρατία.

– Ο πρώτος παγκόσμιος κυβερνοπόλεμος για την ελευθερία στο διαδίκτυο είναι πλέον γεγονός.

Η ανθρώπινη ιστορία λοιπόν δεν έχει τέλη, τέλος έχουν μόνο οι εκάστοτε εξουσίες. Η σημερινή κατάσταση βρίθει συμπύκνωσης νοημάτων και επιτάχυνσης κοινωνικών διεργασιών. Το τέλος της ιστορίας τους έρχεται. Όσο και αν θα είναι μακρύς και επίπονος ο δρόμος, ήρθε ο καιρός να ξεκινήσουμε να γράφουμε εμείς τη δική μας. Μπορεί το όνειρο του Φουκουγιάμα να εξελίσσεται πλέον σε εφιάλτη. Πρέπει όμως εμείς να του δώσουμε την απάντηση. Και μετά τι? Για την ατομική και κοινωνική αυτονομία. Για τον κομμουνισμό και την αναρχία.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: