Ισχύς εν τη Ενώσει v. Ο Καθείς Μόνος του

by

Το βίντεο απεικονίζει άνδρα, που πέφτει από τον εξώστη της Ρουμανικής βουλής, την ώρα που απορρίπτεται η πρόταση μομφής σε βάρος της κυβέρνησης. Ο άνδρας φωνάζει «στερήσατε το ψωμί από τα παιδιά μου» και πέφτει στο κενό. Η Ρουμανική κυβέρνηση εφαρμόζει μέτρα εξαιρετικής λιτότητας υπό την καθοδήγηση του ΔΝΤ, με τα οποία έχει περικόψει κατά 25% τους μισθούς στον δημόσιο τομέα, φτάνοντάς τους μέχρι τα 160 € / μήνα. Ταυτόχρονα, υπολογίζεται ότι η κατάσταση στη χώρα είναι τέτοια, που το 60,6% του πληθυσμού έχει περιθώριο ζωής ένα μήνα, αν απολυθεί από την εργασία του. Παρόμοια αποτελέσματα έχουν και οι πολιτικές της Ελληνικής κυβέρνησης. Μολονότι δεν έχουν πέσει στην αντίληψή μου συγκεντρωμένα στοιχεία, οι αυτοκτονίες και οι ψυχιατρικές ασθένειες πρέπει να έχουν αυξηθεί δραματικά εξαιτίας της μαζικής καταστροφής των ζωών μας.

Ωστόσο, οι αυτοκτονίες, τα χάπια, η απόγνωση είναι αυτό που θέλει το σύστημα. Πράξεις μεμονωμένης απελπισίας και όχι πράξεις συλλογικής αντίστασης και οργάνωσης σε άλλη βάση. Μην νομίζουμε ότι θα λύσουμε πια τίποτα μόνοι μας, γιατί αυτό δεν θα γίνει. Να αναζητήσουμε πλέον την αλληλεγγύη. Να οργανώσουμε τις αντιστάσεις μας. Να αλλάξουμε τις ζωές μας. Να συσπειρωθούμε γύρω από τα εγχειρήματα, που κρίνουμε ότι μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα, ή να τα δημιουργήσουμε. Να έρθουμε σε επαφή με τους γύρω μας. Να πούμε τα προβλήματά μας. Να βγούμε στην κοινωνία. Να χτυπήσουμε τα αφεντικά και το σύστημα εξουσίας.

Και κάτι άλλο. Τελευταία ακούω συνέχεια ότι η χώρα βρίσκεται υπό κατοχή. Συνήθως αυτό τον χαρακτηρισμό τον εκφράζουν εθνικιστικοί ή άλλοι συντηρητικοί κύκλοι, όπως τα φασιστάκια, το ΛΑΟΣ, η εκκλησία, ο Μίκης, ο Μάους αλλά συμβαίνει να ακούγεται και από υποτιθέμενους αριστερούς. Όλοι αυτοί, που έχουν ένα τέλειο μπέρδεμα στο μυαλό τους, το οποίο εκφράζεται με μία παραληρηματική γλώσσα, έχουν διάφορους στο μυαλό τους, οι οποίοι μας «κατέχουν», από το ΔΝΤ, την ΕΕ, την τρόικα, τη νέα τάξη, τους μετανάστες μέχρι τους ελλοχίμ, τη συνομωσία των εβραίων κτλ. Αυτό που τους ενώνει είναι μία αντίληψη περί καθαρότητας του Ελληνικού λαού, ο οποίος δεν μπορεί να ευθύνεται για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει αλλά το κακό πρέπει να εκπορεύεται από εξωγενείς πηγές. Ε λοιπόν θα πρέπει να πληροφορηθούν όλοι αυτοί που συσκοτίζουν εξ επίτηδες τα πράγματα ότι το κακό ήταν πάντα εδώ. Δεν ζούσαμε σε παράδεισο πριν την μετωπική επίθεση των αφεντικών. Άλλωστε οι σημερινές πολιτικές βαστάνε χρόνια. Αυτοί που θέλουν να ξεχάσουμε το ότι και πριν την επιτήρηση υπήρχαν οι διαχωρισμοί στην κοινωνία μας ανάμεσα σε εξουσιαζόμενους – εκμεταλλευόμενους και στα ανώτερα στρώματα και ότι όλο αυτό αποτελεί συνέχεια της οποιας προηγούμενης κατάστασης είναι οι καβατζωμένοι του τότε. Το μόνο ψήγμα αλήθειας που κρύβεται στις βλακείες περί «κατοχής» είναι ότι η γενικευμένη επίθεση των αφεντικών σε όλους τους Ευρωπαϊκούς λαούς γίνεται με τις πλάτες ενός πανίσχυρου διεθνούς οικονομικού συστήματος, το οποίο δημιουργεί την αυταπάτη του θατσερικού T.I.N.A. (There Is No Alternative). There certainly is an alternative αλλά θα πρέπει όλοι να αναθεωρήσουμε τον τρόπο ζωής μας, τα πιστεύω μας, τις σχέσεις αγάπης και πάθους με την καπιταλιστική ηθική και να επανεφεύρουμε τις αξίες της ελευθερίας, της αλληλεγγύης και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Έτσι και αλλιώς το κόστος από το τέλος των καπιταλιστικών υποσχέσεων θα το υποστούμε θέλουμε δε θέλουμε.

Advertisements

5 Σχόλια to “Ισχύς εν τη Ενώσει v. Ο Καθείς Μόνος του”

 1. wire Says:

  @Σκοτώσατε το μέλλον των παιδιών μας.Ελευθερία@.Αυτά έγραφε στη μπλούζα του.

  Reuters

  Που διαφέρει από αυτό που μετέφεραν τα μμε στην Ελλάδα,αν υποθέσουμε ότι το μεταφέρεις επακριβώς.

  -Για τις ψυχιατρικές ασθένειες μη το συζητάς. Η οικογένεια μου είναι μία από αυτές.Είμασταν που είμασταν στον πάτο…

 2. inlovewithlife Says:

  Κουράγιο για όλους μας.

  Δεν είσαι μόνος σου. Είμαστε πολλοί, πάρα πολλοί, και όσοι επιλέγουν να εξατομικεύουν τον σταυρό, που περνάνε, δυστυχώς χάνονται εύκολα.

 3. echo Says:

  ‘Ετσι για να μπαίνουν τα πράγματα στην θέση τους ! Καλή, συλλογική και ανατρεπτική χρονιά να έχουμε.

 4. xamogelo Says:

  βασικά εμένα δεν με πειράζει η λέξη κατοχή. Με πειράζει όταν μιλάνε για ελληνικό λαό.
  Είχα πρόσφατα τον ίδιο προβληματισμό αν και κάπως παραλαγμένο. Το δίλημα μου είναι με τι λέξη πρέπει να αντικατασταθεί η «εθνική ανεξαρτησία».
  Η συζήτηση ήταν μεταξύ κάποιας φράσης που θα τόνιζε το ταξικό στοιχείο ή μεταξύ της έννοιας της αυτονομίας.(όχι όπως την εννοεί ο καστοριάδης) αλλά με την έννοια ότι το κέντρο αποφάσεων βρίσκεται εκτός χώρας (πάλι δεν το βάζω στα πλαίσια του ελληνικού λαού) Το ταξικό στοιχείο είναι σίγουρα ορθότερο αλλά δεν ξέρω αν μπορεί να αποτελέσει και σωστό τρόπο προσέγγισης.

 5. inlovewithlife Says:

  Το «ταξικό στοιχείο» μπορεί να έχει αξία σαν εργαλείο ανάλυσης του υπάρχοντος, η προταγματική του χρήση δεν μας βοηθά όμως να συσπειρώσουμε την κοινωνία στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης.

  Κοίταξε γύρω σου όσους αγωνίζονται : από το ταξικό στοιχείο ξεκινούν ή από μία γενικότερη πολιτική θεώρηση? Αν έρχεται κόσμος στους κοινωνικούς αγώνες αποκλειστικά και μόνο για ιδιοτελή κριτήρια, όπως για την αύξηση (ή σήμερα τη μη μείωση) μισθών, πάντα λινάτσες θα είναι και το ίδιο εύκολα θα φεύγουν. Όσοι μιλούν μόνο για πάλη των τάξεων, δηλαδή μόνο για την οικονομία, ενώ επιθυμούν μία αταξική, δηλαδή μία βαθιά πολιτική, κοινωνία, ξεχνούν το μέγεθος της αλλοτρίωσης στις σύγχρονες συνθήκες «δουλείας» και τρόπου ζωής και ξεκινούν με μία ήττα στο τσεπάκι τους.

  Η λέξη κατοχή μπορεί να αντικατασταθεί με την λέξη κυριαρχία ή δικτατορία (του διεθνούς κεφαλαίου), η λέξη εθνική ανεξαρτησία με τις λέξεις κοινωνική αντεξουσία ή, καλύτερα, κοινωνική αυτονομία. Το πιο αστείο είναι ο όρος «νέα τάξη» – τον χρησιμοποιούν όλοι όσοι για ψυχιατρικούς λόγους βλέπουν παντού συνομωσίες, δηλαδή οι φασίστες και οι εθνικιστές. Η παλαιά τάξη βέβαια μόνο αυτοί ξέρουν τι είναι.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: