DLN : Διακοπή του Ίντερνετ στην Αίγυπτο

by

egypt uprising

Από το DLN.

Το δικτατορικό καθεστώς της Αιγύπτου μετά την πρόσφατη εξέγερση σε όλη τη χώρα αποφάσισε στα πλαίσια της καταστολής των δημοκρατικών ελευθερίων, την διακοπή των διεθνών διαδικτυακών τηλεπικοινωνιών. Σε μια διαδικασία που ξεκίνησε στις 27 Ιανουαρίου και ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα της 28ης διαδικτυακή κίνηση από την Αίγυπτο προς τους διεθνείς διαδικτυακούς παρόχους άρχισε σταδιακά να ελαττώνεται εως ότου σχεδόν μηδενίστηκε. Η τρέχουσα κίνηση ικανοποιεί μόνο την επικοινωνία της κυβέρνησης με το εξωτερικό και δεν υπάρχει κάποια ανακοίνωση σχετική με τη διακοπή ή την επαναφορά στην πρότερη κατάσταση.

Οι Vodafone, Orange, TE Data και άλλοι γνωστοί providers φαίνεται να έχουν κλείσει. Έχει μεταδοθεί πως κάθε μία από αυτές τις εταιρείες διατάχθηκε από την κυβέρνηση της Αιγύπτου να κλείσει τις δικτυακές τις υπηρεσίες. Η φύση της διαταγής και η νομιμότητά της είναι φυσικά πολύ νεφελώδεις αυτή τη στιγμή. Αυτό που είναι γνωστό, είναι πως αρκετοί Αιγυπτιακοί ISPs έκλεισαν ταυτόχρονα όλες τις συνδέσεις τους με χώρες εκτός της Αιγύπτου και από τις πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν υπάρχει το δεδομένο πως δεν επικοινωνού ούτε μεταξύ τους. Προς το παρόν τα καλώδια που συνδέουν την Αίγυπτο με τον υπόλοιπο κόσμο (FLAG και SEABONE) είναι άθικτα.

Πολλοί Αιγύπτιοι βέβαια, εκτός από τους συνήθεις ISPs επίσης χρησιμοποιούν υπηρεσίες dial-up οι οποίες περνούν μέσα από το ελεγχόμενο δίκτυο τηλεπικοινωνιών της Αιγύπτου. Παρ’ ότι αυτό φαίνεται γενικά ασφαλές και μπορεί να είναι ασφαλέστερο από ένα φιλτραρισμένο ή ακόμα και υποκλαπέν δίκτυο, σίγουρα δεν είναι εκτός των δυνατοτήτων των Αιγυπτιακών αρχών να αποκωδικοποιήσουν και να αναλύσουν αυτού του είδους τις επικοινωνίες. Καλούμε τους ανθρώπους που χρησιμοποιούν dial-up συστήματα ή μισθωμένες γραμμές, συνδέσεις VSAT ή ακόμα και BGAN να είναι προσεκτικοί. Η φύση κάθε διαδικτυακή σύνδεσης έχει κάποιο βαθμό δυσκολίας για την παρακολούθηση αλλά αυτό δε σημαίνει πως αυτή δεν είναι δυνατή.

Το DLN πιστεύει πως η διακοπή αυτή είναι κατάφωρη απαγόρευση του δημοκρατικού δικαιώματος της επικοινωνίας και της πρόσβασης στη γνώση. Καταδικάζει την ενέργεια του δικτατορικού καθεστώτος και καλεί όσους είναι ευαισθητοποιημένοι στα ψηφιακά αλλά και τα ανθρώπινα δικαιώματα και έχουν τεχικές γνώσεις, να παράσχουν βοήθεια στους Αιγυπτίους για τη δημιουργία ανεξάρτητης, ελεύθερης εναλλακτικής διαδικτυακής δομής. Ένας από τους τρόπους να βοηθήσετε αυτές τις δύσκολες στιγμές είναι η δημιουργία μιας γέφυρας Tor. Μπορείτε να δείτε εδώ πως να αναμιχθείτε και να δώσετε στους Αιγυπτίους τη δυνατότητα να ακουστεί η φωνή τους σε όλο το κόσμο.

Οι φορείς πληροφορικής και επικοινωνιών έχουν κύριο ρόλο στην λειτουργία των παγκόσμιων δικτύων επικοινωνίας τα οποία δίνουν τη δυνατότητα της ελεύθερης ροής της πληροφορίας. Σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν την προκλητική συμπεριφορά και τις πρακτικές κυβερνητικών νόμων που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις διεθνείς χάρτες των δικαιωμάτων. Πολλές φορές οι φορείς αυτοί εξαναγκάζονται από τις κυβερνήσεις να λειτουργήσουν με τρόπους που κινούνται εκτός νομιμότητας. Σε αυτές τις περιπτώσεις ένα εξαιρετικό πρώτο βήμα για τους οργανισμούς αυτούς, αποτελεί το να είναι διαφανείς και να έχουν αρχές στηριζόμενες στα ανθρώπινα δικαιώματα. Με αυτόν τον τρόπο μπορούν να απαντήσουν στην οποιαδήποτε πρόκληση αποτελεσματικά.

Ένα Σχόλιο to “DLN : Διακοπή του Ίντερνετ στην Αίγυπτο”

  1. Αίγυπτος4-LIVE: σήμερα Τρίτη, αποφασιστική μέρα για το μέλλον των κινητοποιήσεων « L'Enfant de la Haute Mer Says:

    […] ♦Χρήσιμο: Ανακοίνωση του DLN για την διακοπή του internet στην Αίγυπτο,  via […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: