Έτσι Γράφουν Ιστορία οι Κοινωνίες!

by

ξεσηκωμός αίγυπτος

Σήμερα λαμβάνει χώρα η μεγαλύτερη πολιτική συγκέντρωση στην ιστορία του Αιγυπτιακού λαού. Στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου βρίσκονται συγκεντρωμένα εκατομμύρια κόσμου. Με κομμένες όλες τις τηλεπικοινωνίες και χωρίς την ύπαρξη σοβαρών πολιτικών οργανώσεων οι πολίτες οργάνωσαν την συγκέντρωση αυτή στόμα με στόμα. Εδώ και αρκετές μέρες η Αιγυπτιακή κοινωνία ξεσηκώνεται απέναντι στο κυρίαρχο σύστημα εξουσίας, εγχώριο και διεθνές. Το στηριγμένο διαχρονικά από όλο τον Δυτικό κόσμο καθεστώς του δικτάτορα Μπουμπάρακ καταρρέει.

Σίγουρα η μετά Μπουμπάρακ εποχή δεν θα βρει τους Αιγύπτιους σε μία κοινωνία δημοκρατίας, ελευθερίας και κοινωνικής δικαιοσύνης, το ταξίδι όμως για την κοινωνική απελευθέρωση είναι μακρύ και κάθε βήμα σε κάνει πιο δυνατό. Τέτοιες ιστορικές στιγμές σημαδεύουν τους λαούς, αλλάζουν άρδην τις κοινωνικές συνθήκες, διαμορφώνουν την κοινή συνείδηση και μνήμη. Τέτοιου είδους ιστορία τη γράφουν οι κοινωνίες, όταν αποφασίζουν να πάρουν τις συλλογικές τύχες τους στα χέρια τους. Την ιστορία που ζούμε σήμερα στην Ελλάδα την γράφουν σε μεγάλο βαθμό οι από πάνω, είμαστε ετερόνομοι. Η πολιτική δεν είναι διαχείριση, δουλειά που μπορεί να κάνει ένας οδοκαθαριστής ή ένας τεχνοκράτης, είναι σύγκρουση, κάτι που μπορεί να κάνει συλλογικά η κοινωνία μέσα από συνεχή πολιτικοποίηση και συμμετοχή. Όσο μεταθέτουμε τις ευθύνες μας ψηφίζοντας τα «καλά» παιδιά με τις γραβάτες να μας κυβερνήσουν, επειδή «ξέρουν», τόσο πιο κάτω θα πέφτουμε.

Η Αίγυπτος υπήρξε χρόνια στη σκλαβιά μίας ιδιότυπης αποικιοκρατίας, με τον εγχώριο δικτάτορα να τηρεί τις ευαίσθητες ισορροπίες των εντολέων του, Δυτικών και Ισραηλινών για την σταθερότητα της ανελευθερίας στην περιοχή. Εδώ και 30 τουλάχιστον χρόνια οι δυτικές κοινωνίες χάνουν σιγά σιγά τις κατακτήσεις δεκαετιών και βυθίζονται στην παγκόσμια δικτατορία της καπιταλιστικής αγοράς. Το χρήμα δεν είναι απλώς εξουσία, είναι το ιδανικό μέσο κοινωνικού ελέγχου. Η όλο και μεγαλύτερη συγκέντρωση του διαρκώς αυξανόμενου κοινωνικού πλούτου σε λιγότερα χέρια μας κάνει πλέον να οδηγούμαστε σε έναν πόλεμο όλων εναντίον όλων για κάθε ψίχουλο που πέφτει από το τραπέζι τους, καταστρέφοντας τη φύση και τις κοινωνίες. Οι παλιές συνταγές που θα ενίσχυαν την διαπραγματευτική μας ισχύ απέναντι στο κυριάρχο σύστημα εξουσίας δεν έχουν πλέον ιδιαίτερη πέραση. Μόνη διέξοδος πλέον, με αργά βήματα και χτίσιμο, η προετοιμασία για την οικονομική αυτοδιαχείριση και την κοινωνική αυτοδιεύθυνση.

Advertisements

Ένα Σχόλιο to “Έτσι Γράφουν Ιστορία οι Κοινωνίες!”

  1. Tweets that mention Έτσι Γράφουν Ιστορία οι Κοινωνίες! « in_love_with_life -- Topsy.com Says:

    […] This post was mentioned on Twitter by Dim. Papadimitriadis, P. Atmatzidis. P. Atmatzidis said: Έτσι Γράφουν Ιστορία οι Κοινωνίες! http://is.gd/eA3Tsd […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: