Η Αγγλική Αστυνομία Κατεβάζει Ακτιβιστική Ιστοσελίδα

by

uk met police

Πληροφορίες ZDNET.

16 Νοεμβρίου 2010

Η λειτουργία ιστοσελίδας, που προσφέρει συμβουλές σε διαδηλωτές, διεκόπη κατ ‘εντολή της Μητροπολιτικής Αστυνομίας, προκαλώντας επικρίσεις από ΜΚΟ για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η ιστοσελίδα Fitwatch τέθηκε εκτός λειτουργίας την Δευτέρα από την JustHost.com, την εταιρεία που την φιλοξενούσε, αφού η επιχείρηση έλαβε ένα γράμμα από την αστυνομία. Η διαχειρίστρια της ιστοσελίδας Emily Apple δήλωσε στον Guardian ότι η αστυνομία έδωσε εντολή για τη διακοπή λειτουργίας της ιστοσελίδας με τη δικαιολογία ότι «προσπαθούσε να εμποδίσει το έργο της δικαιοσύνης». Πρόσθεσε επίσης ότι την εντολή της αστυνομίας προκάλεσε ένα άρθρο στην ιστοσελίδα, στο οποίο παρέχονταν συμβουλές στους φοιτητές, που συμμετείχαν σε διαδηλώσεις κατά των αυξήσεων των διδάκτρων στον πύργο Millbank την Τετάρτη της περασμένης εβδομάδας. Το άρθρο, που αναδημοσιεύθηκε σε διάφορες άλλες διαδικτυακές τοποθεσίες, συνιστούσε στους φοιτητές που ήταν στις διαμαρτυρίες και ανησυχούσαν μήπως εντοπιστούν από την αστυνομία να εξετάσουν το ενδεχόμενο αλλαγής της εμφάνισής τους. «Ίσως τώρα είναι μια καλή στιγμή για ένα make-over» παρότρυνε το άρθρο. «Κάντε ένα κούρεμα και πάρτε χρώμα, μεγαλώστε γένια, φορέστε γυαλιά. Δεν αποτελεί εγγύηση, αλλά μπορεί να βοηθήσει στο να εμποδίσει τους αστυνομικούς να σας αναγνωρίσουν».

Ο δικτυακός τόπος έκλεισε μετά από επιστολή που εστάλη στην JustHost.com από την Αστυνομία σύμφωνα με τον Guardian. Ο επιθεωρητής Charlie McMurdie της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος δήλωσε στο ZDNet την Τρίτη ότι «βρισκόμασταν σε συνεργασία με τις υπηρεσίες διατήρησης τάξης της Αστυνομίας [σχετικά με τις διαμαρτυρίες]». Εκπρόσωπος της Αστυνομίας επιβεβαίωσε ότι η εντολή για το κλείσιμο της ιστοσελίδας προς την JustHost.com δόθηκε από την Αστυνομία «Είχαμε ανησυχήσει ότι αυτή η ιστοσελίδα δίνει πληροφορίες για καταστροφή αποδεικτικών στοιχείων», δήλωσε ο εκπρόσωπος. «Εφιστήσαμε την προσοχή στον πάροχο φιλοξενίας και αυτός ανέστειλε την λειτουργία της».

Εκπρόσωπος ΜΚΟ για τα ανθρώπινα δικαιώματα δήλωσε στο ZDNet την Τρίτη ότι η δράση της αστυνομίας φαίνεται να είναι δυσανάλογη. «Θα υπέθετα ότι [η αστυνομία] θα χρειαζόταν μια δικαστική απόφαση, όπου θα έπρεπε να αποδείξει συγκεκριμένη εγκληματική δραστηριότητα για να αφαιρέσει την ιστοσελίδα στο σύνολό της». Προσέθεσε δε ότι ναι μεν η Αστυνομία έχει αρμοδιότητα για την διαγραφή διαδικτυακού περιεχομένου που ενθαρρύνει εγκληματικές δραστηριότητες, όπως οδηγίες για την παρασκευή βομβών. Ωστόσο, συμβουλές προς διαδηλωτές σχετικά με πολιτική ανυπακοή δεν υποπίπτει σε αυτή την κατηγορία». «Αν η ιστοσελίδα λέει ότι, αν διαπράξουν ένα έγκλημα, να μην συλληφθούν, αυτό είναι ελευθερία του λόγου», δήλωσε περαιτέρω. «Δεν είναι παράνομο να εκφράζεις τη γνώμη σου.» Ανάλογα με την ερμηνεία, ειδικές συμβουλές για την καταστροφή των ενδυμάτων μπορεί να είναι ένα διαφορετικό θέμα σε σχέση με ένα βίαιο έγκλημα» ……

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: