Σκόρπιες Σκέψεις για τις Αραβικές Εξεγέρσεις και τον Ρόλο των Media

by

Οι σύγχρονες εξεγέρσεις των Αράβων αδελφών μας είναι το μεγαλύτερο κύμα εξεγέρσεων, που έχει γίνει σε μία περιοχή του πλανήτη.

Στο άπλωμα των εξεγέρσεων ανάμεσα στις χώρες έχει παίξει μεγάλο ρόλο η χρήση της οριζόντιας ηλεκτρονικής επικοινωνίας από τα συλλογικά πολιτικά υποκείμενα, που αναπτύσσονται σε κάθε χώρα. Μία τέτοια χρήση μετασχηματίζει τους κοινωνικούς αγώνες μεταξύ χωρών προς δύο κατευθύνσεις : (α) η οριζόντια επικοινωνία μέσω διαδικτύου σπάει με ταχύτατο τρόπο τα στεγανά των κρατικών συνόρων, διαδίδοντας το μήνυμα, την πάλη και την εξέλιξη της εξέγερσης στους πιο γόνιμους σε κάθε χώρα αποδέκτες του, (β) η οριζόντια επικοινωνία μέσω διαδικτύου αναδύεται ως καθοριστικός παράγοντας των κρατικών – καπιταλιστικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, ανατρέποντας σε σημαντικό βαθμό τις απόπειρες διασυνοριακής συγκάλυψης, προπαγάνδας και επανακαθορισμού από τα πάνω.

Μέσα στην κάθε χώρα τη στιγμή της εξέγερσης η οριζόντια ηλεκτρονική επικοινωνία (σταθερή, κινητή, διαδίκτυο) χρησιμοποιείται μαζικά για τις ανάγκες του κοινωνικού ανταγωνισμού, καθώς τα διάσπαρτα μέσα στην κοινωνία υποκείμενα της εξέγερσης την εκμεταλλεύονται για τον συντονισμό και την οργάνωσή τους. Συνήθως προηγείται ένα συμβάν που συμπυκνώνει την απογύμνωση του κυρίαρχου συστήματος εξουσίας στα μάτια των από κάτω και δημιουργεί τους όρους για την ενοποίηση των κοινωνικών αντιστάσεων. Οι λόγοι που σε τέτοιες στιγμές η τεχνολογία χρησιμοποιείται εκτεταμένα για τις ανάγκες του κοινωνικού ανταγωνισμού (ενώ σε άλλες χρησιμοποιείται απλώς για τη διαιώνιση του υπάρχοντος) δεν ανάγονται στην ίδια την τεχνολογία αλλά είναι βαθιά πολιτικοί και οικονομικοί, με δυο λόγια ανάγονται στα πολιτικά υποκείμενα των από κάτω και στην ίδια την κοινωνία. Η τεχνολογία λοιπόν δεν αποτελεί ποτέ αιτία οποιουδήποτε κοινωνικού συμβάντος, οι δυνατότητες όμως και οι προοπτικές της επιδρούν πάνω στην κοινωνία, επεκτείνοντας τις δυνατότητες συντονισμού και οργάνωσης των καταπιεζόμενων – εκμεταλλευόμενων και όσων μάχονται για την ελευθερία.

Αλλά και στο χρονικό διάστημα πριν από τη στιγμή κάθε εξέγερσης η χρήση της οριζόντιας ηλεκτρονικής επικοινωνίας μέσα σε κάθε χώρα συμβάλλει στην διάδοση της αμφισβήτησης του υπάρχοντος και στο χτίσιμο δικτύων αντίστασης με χαλαρή δομή και οργάνωση. Κάπου εδώ όμως εξαντλούνται τα περιθώρια ευεργετικής επίδρασης της τεχνολογίας στα κινήματα των από κάτω. Γιατί το χτύπημα κράτους – αφεντικών και η αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων προϋποθέτουν σοβαρή οργανωτική ισχύ για τα κινήματά μας και την ανάπτυξη ενός ανθρωπολογικού τύπου ταγμένου στα κινήματα και στους κοινωνικούς αγώνες. Επομένως, οι τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών μπορούν μόνο να αποτελούν ένα περιορισμένο μέσο για τους αγώνες μας. Στους δρόμους, στις πλατείες, στις συνελεύσεις, στις γειτονιές γεννιούνται οι συνειδήσεις.

Οι Αραβικές εξεγέρσεις έχουν άμεση σχέση με τον Δεκέμβρη του 2008 στην Ελλάδα. Η εικόνα των εξεγερμένων του 2008 στην Ελλάδα ενάντια στο κυρίαρχο σύστημα εξουσίας έκανε τον γύρο του κόσμου, μπόλιασε συνειδήσεις και έγινε σύμβολο της άρνησης κάθε καθεστώτος και κυριαρχίας.

Κάθε εξέγερση καθορίζεται από ένα μίγμα αιτιών. Στο μίγμα που καθορίζει τις Αραβικές εξεγέρσεις τα οικονομικά αίτια και οι οικονομικές διεκδικήσεις παίζουν υποδεέστερο ρόλο, ενώ υπερτερούν οι επιθυμίες και οι ανάγκες για την ελευθερία. Γι’ αυτό οι εξεγέρσεις αυτές αποτελούν καθοριστικά κοινωνικά συμβάντα μεγάλης εμβέλειας για την κοινωνική χειραφέτηση και απελευθέρωση.

Στο εσωτερικό της κάθε εξέγερση καθορίζεται από ένα μίγμα παραγόντων και δυνάμεων, συχνά αντιφατικών και αντιπαλευόμενων μεταξύ τους. Εχθρευόμαστε και αντιμαχόμαστε απόψεις που εκφράζονται από δήθεν “αριστερές” αφετηρίες και ταυτίζουν τα πολιτικά υποκείμενα της εξέγερσης με διάφορους υποτιθέμενους ηγέτες, κέντρα συνομωσίας ή τη Δύση. Είμασταν, είμαστε και θα είμαστε με αυτούς που εξεγείρονται απέναντι στην κυριαρχία, παίρνουν συλλογικά τα πράγματα στα χέρια τους και αγωνίζονται για την κοινωνική απελευθέρωση, γι’ αυτό τον λόγο είμαστε με τους Άραβες αδελφούς μας που εξεγείρονται απέναντι στα καθεστώτα τους.

Δεν βρίσκουμε δημιουργική την άποψη, που σε μία προσπάθεια να αντιπαρατεθεί στην ηλιθιότητα των “επαναστάσεων του facebook” απορρίπτει κάθε ρόλο των media στις Αραβικές εξεγέρσεις. Ο ρόλος αυτός είναι σημαντικός και χρήζει ανάλυσης και κριτικής σκέψης για αυτά που έρχονται και στην Ευρώπη. Είναι στο χέρι μας να απλώσουμε τις εξεγέρσεις μας σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Και θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε στο έπακρο τις δυνατότητες των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών σε αυτή την κατεύθυνση. Όπως και να σχεδιάσουμε τις εναλλακτικές μας, όταν τα κράτη και το κεφάλαιο θα επιβάλλουν τον σιδηρούν έλεγχό τους στις τεχνολογικές υποδομές. Έρχεται η ώρα να αντεπιτεθούμε.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: