Σχέδιο Εκκένωσης : Εξετελέσθη;

by

ματάς v. ταμπούρλου

Χτες υπήρχε συγκεκριμένο σχέδιο του κράτους για την εκκένωση της πλατείας συντάγματος από τους διαδηλωτές. Όποιος μιλά περί του αντιθέτου, απλώς δεν μπορεί να γίνει πιστευτός. Τόσο πολύωρη, γενικευμένη, αδιάκριτη και ωμή βία πάνω σε τόσο πολύ και τόσο ειρηνικό κόσμο δεν έχω ξαναδεί. Πραγματικά από τύχη δεν θρηνήθηκαν θύματα.

Για να υπάρχει ένα τέτοιο σχέδιο, δεν μπορεί παρά να αποφασίστηκε σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο. Ας μην κοροϊδευόμαστε, η εντολή ήταν κυβερνητική. Και είχε έντονο συμβολισμό, καθώς έγινε για την ανακατάληψη του δημόσιου χώρου και χρόνου από την κυριαρχία, κεντρικό σημείο σύγκρουσης του οποίου αποτέλεσε το Σύνταγμα. Είναι επίσης δεδομένο ότι η τακτική αυτή της έντασης θα αποτελεί από εδώ και πέρα τον κανόνα για τους κρατικούς μηχανισμούς με σαφή στόχο να απομονώσει και να περιορίσει τις κοινωνικές αντιστάσεις και, όπου αυτό δεν είναι εφικτό, να τις καταπνίξει στο αίμα.

Στην Ελλάδα πρέπει πλέον να μιλάμε με όρους κατάστασης εξαίρεσης για το συντριπτικό κομμάτι της κοινωνίας. Για το κομμάτι αυτό ισχύει ο κανόνας του δεν δικαιούστε ελεύθερο χρόνο, ψυχαγωγία, υγεία, στέγαση, ακόμη και σίτιση, δε μορφώνεστε, δεν μπορείτε να σχεδιάσετε καν τη ζωή σας, δεν διαμαρτύρεστε, θα ΔΟΥΛεύετε και θα καταπιέζεστε παντοιοτρόπως όσο και όπως το θελήσουμε.

Το σχέδιο εκκένωσης εξετελέσθη επιτυχώς από τους κρατικούς μηχανισμούς (ΜΑΤ, παρακράτος, ΜΜΕ). Η πλατεία ως χώρος εκκενώθηκε από αγωνιζόμενους ανθρώπους για κάποιες ώρες. Δεν εκκενώθηκε όμως η αλληλεγγύη, το αίσθημα του κοινού αγώνα και η ανάγκη για άμεση δημοκρατία παντού ενάντια στο καθεστώς, όπως αυτά αγκαλιάζουν όλο και περισσότερους. Αυτά δεν εκκενώνονται αλλά διευρύνονται.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: