Το CERN Εκδίδει Άδεια Χρήσης Ανοιχτού Υλισμικού (Hardware) για Ηλεκτρονικά Σχέδια

by

cern

Από το IPWatch.

O Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικών Ερευνών (CERN) εξέδωσε σήμερα μια άδεια χρήσης ανοιχτού υλισμικού (hardware) για ηλεκτρονικά σχέδια, πιστό στις αρχές του περί «ανοιχτής» επιστήμης.

Η Ανοιχτή Άδεια Χρήσης Υλισμικού (OHL) έκδοσης 1.1 δόθηκε στη δημοσιότητα από το εδρεύον στη Γενεύη Ίδρυμα, αφού η πρώτη της έκδοση καταρτίστηκε το Μάρτιο. Η άδεια αυτή δημιουργήθηκε για το Open Hardware Repository, το οποίο ορίζεται από τους δημιουργούς του ως ο χώρος στο διαδίκτυο όπου οι σχεδιαστές ηλεκτρονικών σχεδίων μπορούν να συνεργάζονται σε σχέδια ανοιχτού υλισμικού, εν πολλοίς στην κατεύθυνση της φιλοσοφίας του κινήματος του λογισμικού ανοικτού κώδικα», σύμφωνα με το CERN. http://cerncourier.com/cws/article/cern/46054.

Η OHL «παρέχει ένα πλαίσιο για ανταλλαγή γνώσεων που θα εναρμονίζει τις αρχές του ανοιχτού σχεδιασμού με ιχνηλασιμότητα με μια σαφή πολιτική για τη διαχείριση της πνευματικής ιδιοκτησίας» σύμφωνα με σχετικό δελτίο τύπου του Ιδρύματος.

Υλισμικό που μπορεί να καλύπτεται από τη νέα άδεια χρήσης περιλαμβάνει σχηματικά διαγράμματα, σχέδια, κυκλώματα και μηχανικά σχέδια. Όπως αναφέρεται στο σχετικό δελτίο τύπου, η OHL «δημιουργήθηκε για να διέπει τη χρήση, αντιγραφή, τροποποίηση και διανομή του φακέλου τεκμηρίωσης του σχεδιασμού του υλικού, καθώς και την κατασκευή και τη διανομή των προϊόντων».

Σύμφωνα με την άδεια χρήσης, το CERN «ήθελε να διαδώσει τα σχέδια υλισμικού της (…) όσο το δυνατόν ευρύτερα, και γενικά να ενισχύσει τη συνεργασία μεταξύ των ερευνητών» Η OHL αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του CERN, όπως αναφέρεται εντός της, και ο καθένας μπορεί να τη χρησιμοποιήσει, «σε μη τροποποιημένη μορφή αποκλειστικά, για τη διανομή των δικών του ανοιχτών σχεδίων υλισμικού».

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: