Μεξικό : Στο Στόχαστρο του Καρτέλ Ναρκωτικών και τα Ηλεκτρονικά Κοινωνικά Δίκτυα

by

Στο Μεξικό μαίνεται ένας βραδύκαυστος αλλά εκτεταμένος πόλεμος γύρω από το εμπόριο ναρκωτικών μεταξύ κράτους – κοινωνίας και οργανωμένου εγκλήματος. Τα τελευταία του θύματα είναι δύο χρήστες του facebook, που ανέβαζαν πληροφορίες στις προσωπικές τους ιστοσελίδες για το τοπικό καρτέλ της πόλης τους. Αφού βασανίστηκαν μέχρι θανάτου, τους κρέμασαν από μία γέφυρα με ένα σημείωμα παραδειγματισμού για τους διαδικτυακούς χρήστες.

Όπως μαθαίνουμε από τα κυρίαρχα ΜΜΕ :

«Μια γυναίκα ήταν δεμένη χειροπόδαρα με έντονα σημάδια βασανισμού. Οι βασανιστές της την είχαν αφήσει δίχως μπλούζα να κρέμεται από τα πόδια και τα χέρια της από μια γέφυρα στην πόλη στα σύνορα της Nuevo Laredo νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Ένας ματωμένος άνδρας κρεμόταν δίπλα της από τα χέρια του, με τον δεξιό ώμο του να φέρει ένα τόσο βαθύ τραύμα ώστε να φαίνεται το οστό του. Ένα σημείωμα κοντά στο ζευγάρι, ηλικίας περίπου 20 ετών, φανέρωνε ότι τους δολοφόνησε το καρτέλ των ναρκωτικών για τις καταγγελίες τους στα κοινωνικά δίκτυα :

«Αυτό πρόκειται να συμβεί σε όλους όσους γράφουν περιέργα πράγματα στο Διαδίκτυο, καλύτερα να δώσετε προσοχή.»

Ο ψηφιακός από τον απτό κόσμο δεν διαχωρίζονται αλλά συνδέονται διαλεκτικά. Δραστηριότητες στον πρώτο μπορούν να αλλάζουν τον δεύτερο και αντίστροφα. Η ελεύθερη έκφραση στα νέα μέσα επικοινωνίας και ενημέρωσης αποτελεί όχημα κοινωνικής απελευθέρωσης, απειλώντας κάθε αυθαίρετη και ανομιμοποίητη εξουσία. Μολονότι πρόκειται για εντελώς διαφορετικές περιπτώσεις, δεν είναι τυχαίο ότι τον καιρό του μνημονίου και της πλήρους απονομιμοποίησής του το πολιτικό σύστημα επιχειρεί με νέο νομοσχέδιο να ελέγξει δια του τρόμου και της καταστολής το διαδίκτυο.

Το πιο καίριο χτύπημα στη μαφία των ναρκωτικών απανταχού της γης είναι η αποποινικοποίηση της χρήσης των ναρκωτικών, η περίθαλψη των αρρώστων ανθρώπων με κοινωνικές υποδομές και η διανομή τους αποκλειστικά από τα νοσοκομεία. Γι’ αυτό τον λόγο το τελευταίο νομοσχέδιο για τα ναρκωτικά θα είναι ένα από τα ελάχιστα καλά που θα έχει κάνει αυτή η κυβέρνηση.

Τρίτο, σε συνθήκες κρίσης επεκτείνεται η οργανωμένη αντικοινωνική συμπεριφορά, λειτουργώντας διαλυτικά μέσα στην κοινωνία. Πρόκειται για τεράστια δίκτυα ανθρώπων, που δημιουργούν μία κοινωνία μέσα στην κοινωνία, στρατεύοντας κόσμο από τις δικές μας τάξεις. Τα δίκτυα αυτά συνδέονται με τα δίκτυα εξουσίας στον κρατικό σχηματισμό, στα αφεντικά και στους κατασταλτικούς μηχανισμούς. Τα δικά μας δίκτυα αλληλεγγύης και αγώνα ενίοτε έρχονται αντιμέτωπα μαζί τους (πχ. πλ. Εξαρχείων, Άγιος Παντελεήμονας, Μανωλάδα, γηπεδικοί, αυτοδιαχειριζόμενα πάρκα). Λόγω οικονομικής κατακρύμνησης οι δυνάμεις τους θα αυξηθούν και οι συγκρούσεις μας μαζί τους θα ενταθούν, καθώς θα παλεύουμε μέσα από τις κοινότητές μας. Το κράτος θα τους μεταχειρίζεται πότε εργαλειακά, για να καταστέλλει κοινωνικές αντιστάσεις, κυρίως όμως δικαιολογητικά και νομιμοποιητικά για τον δικό του ρόλο, ερχόμενο ως μεσσίας για να αποκαταστήσει την καθημερινή ασφάλεια. Αν επιθυμούμε να έχουμε κοινωνική δράση χωρίς διαχωρισμούς από την κοινωνία, θα πρέπει να διαφυλάξουμε τις κοινότητές μας μέσα από δεσμούς αλληλεγγύης και αγώνα και επομένως να στραφούμε ενάντια σε κάθετί διαλυτικό και κατά συνέπεια και κατά αυτών. Θα πρέπει να τους σπάμε τα πόδια όπου τους βρίσκουμε.

Advertisements

Ένα Σχόλιο to “Μεξικό : Στο Στόχαστρο του Καρτέλ Ναρκωτικών και τα Ηλεκτρονικά Κοινωνικά Δίκτυα”

  1. Anonymous v. Καρτέλ Ναρκωτικών του Μεξικού « in_love_with_life Says:

    […] προηγηθεί σφαγή δύο μεξικανών μπλόγκερς που έγραφαν για τη δράση των καρτέλ ναρκωτικών στο […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: