Από την Εμπειρία στην Πράξη

by

χαρτονομίσματα φωτοτυπίες

(η εικόνα από το εξαιρετικό μπλογκ antistachef)

Tέλη του μήνα πιθανότατα δε θα πληρωθεί κανείς στο Δημόσιο ή συνταξιούχος.

Αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι το χθεσινό Eurogroup δεν αποφάσισε την εκταμίευση της έκτης δόσης. Μετέφερε δε την επόμενη συνεδρίασή του για αρχές Νοέμβρη. Προκύπτει επίσης και από τα δημοσιεύματα στις εφημερίδες ότι τα αποθεματικά του κράτους τελειώνουν περί τα τέλη Οκτώβρη.

Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει κεντρικά ειλημμένη απόφαση από το εξωτερικό να οδηγηθούν τα πράγματα στα άκρα με διπλό αποδέκτη. Τις εσωτερικές αντιδράσεις (βλ. απεργίες, διαδηλώσεις κτλ) και τους εξωτερικούς ιδιώτες δανειστές μας. Δεν μπορεί κανείς να προβλέψει την έκταση των συνεπειών, πιστεύω όμως ότι τελικά η δόση θα εκταμιευθεί περί τα μέσα Νοέμβρη και μετά θα υπάρξει αλλαγή πολιτικού σκηνικού (είτε πιθανότερα κυβέρνηση συνεργασίας είτε εκλογές). Αυτό θα δημιουργήσει τους όρους για ένα πολύ μεγαλύτερο κούρεμα του Ελληνικού χρέους για τον Γερμανο – Γαλλικό άξονα.

Σε κάθε περίπτωση τώρα ξεχωρίζει η ήρα από το στάρι. Δηλαδή πάνε για τσάι όσοι γραφικοί λένε ότι η κρίση είναι «στημένη» ή ότι τυχόν απειλές της τρόικας είναι κενές. Επίσης, οι κλασικές μέθοδοι ταξικής πάλης (βλ. απεργίες, διαδηλώσεις) χάνουν το διακύβευμά τους, που κατά κανόνα είναι η διεκδίκηση από τους εργαζόμενους ενός ελαχίστου μέρους των κερδών των αφεντικών. Η υποχώρηση κράτους και αγορών από την οικονομική αναπαραγωγή αλλά και η ρευστοποίηση όλων των συλλογικών νοημάτων και η πλήρης απονομιμοποίηση του πολιτικού συστήματος αφήνει κάποια πολύ μικρά περιθώρια για ριζοσπαστικούς μετασχηματισμούς στην οικονομία, που δεν θα ακολουθούν το μοτίβο της εκμετάλλευσης και της κυριαρχίας. Κάποια πολύ μικρά περιθώρια που να μας κάνουν να ανασαίνουμε και να ζούμε με αξιοπρέπεια ατενίζοντας το μέλλον με μεγαλύτερη ελπίδα. Αυτό είναι το διακύβευμα για τους άνεργους και τους μισθωτούς σκλάβους του σήμερα. Δυστυχώς στην αριστερά και τον αντιεξουσιαστικό χώρο υπάρχει μία έλλειψη σοβαρότητας, η οποία απορρέει από το γεγονός ότι στην πραγματικότητα κατά πλειοψηφία ασκούμε πολιτική από χόμπι, δηλαδή για την κάλυψη αναγκών άλλων από την επιβίωσή μας. Έτσι εξηγούνται τα φαινόμενα γραφικότητας, που παρατηρούνται μόνο σε αυτούς τους χώρους.

Το επόμενο διάστημα θα είμαστε καταδικασμένοι όχι μόνο να επιβιώσουμε αλλά και να πετύχουμε με εγκλωβισμένες, δεμένες τις μοίρες μας. Αφού ήρθε η ώρα να ζήσουμε εμείς αυτά τα πράγματα, ας το κάνουμε με πλήρη επίγνωση της συγκυρίας και ας βγάλουμε το καλύτερο που μπορούμε από αυτό, ας ξεπεράσουμε τους εαυτούς μας και ας τους δείξουμε πόσα απίδια πιάνει ο σάκος.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: