Νταβός Πάραλλαξ – Ένα Παραμύθι εμπνευσμένο από τον Στάνισλαβ Λεμ

by

richard barbrook

Του Ρίτσαρντ Μπάρμπρουκ

Αναδημοσίευση από το DLN.GR

Καθώς το διαστημόπλοιό τους ταξίδευε μακριά από τον υδάτινο πλανήτη, ο Trurl στράφηκε προς το Klapaucius και αναφώνησε: «Κάναμε πολύ καλή δουλειά!».
Ο Σύντροφος του γέλασε : «Παίξαμε σίγουρα ένα εξαιρετικό παιχνίδι σε μερικούς πολύ δυσάρεστους τύπους. Η φυλή μας επικράτησε πάνω στους κυρίαρχους των Terra χωρίς βία ή πόνο. Η Ιστορία θα καταγράψει ότι η G20-CMP-MMORPG είναι ένα από τα ωραιότερα δημιουργήματα της δουλειάς μας!».
Όλα άρχισαν όταν, τη στιγμή που το μπλε φεγγάρι βρέθηκε στο τρίτο τεταρτημόριο του κόκκινου ήλιου, μια επείγουσα κλήση έφτασε για τους δύο κατασκευαστές από την εξωτερική σπείρα του Γαλαξία μας. Μια σύμβαση με μεγάλο αντίτιμο προσφέρθηκε για μία πολύ ευαίσθητη αποστολή. Ο Trurl και ο Klapaucius – πάντα ευτυχείς να εξυπηρετήσουν κάθε υπερβολικά πρόθυμο πελάτη – κατευθύνθηκαν στον μακρινό κόσμο των παχουλών χλομο-πρόσωπων. Με την άφιξή τους τους οδήγησαν με ασφάλεια στην κορυφή ενός βουνού και τους παρουσίασαν στην κυρίαρχη ελίτ της Terra.

«Καλώς ήλθατε στο Νταβός τιμημένοι επισκέπτες από έναν εξωγήινο κόσμο!», δήλωσε ένα παχουλό και κομψό σαρκώδες πλάσμα με σταθερή φωνή. «Εγώ είμαι ο πρώτος τη τάξει εκπρόσωπος των πιο σημαντικών κυριάρχων αυτού του πλανήτη. Σε αυτή την ετήσια συγκέντρωση είναι μαζεμένοι οι λίγοι και εκλεκτοί που κρατούν στα χέρια τους το πεπρωμένο της ανθρωπότητας. Γνωρίστε τον επικεφαλή του ΔΝΤ και τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας. Εδώ είναι οι ηγέτες των ΗΠΑ, της ΕΕ, της Κίνας, της Ρωσίας και της Βραζιλίας. Ιδού οι διευθύνοντες σύμβουλοι των Goldman Sachs, Morgan Stanley, Deutsche Bank, HSBC και UBS. Υποδεχτείτε τον Ανώτατο Ηγέτη των Μασόνων, τον Πάπα, τον Δαλάι Λάμα και τον Εμίρη της Αλ-Κάιντα. Επιτρέψτε μας να σας παρουσιάσουμε τους Διευθύνοντες Συμβούλους των Google, Time-Warner, Sony, News International, Microsoft και Facebook. Χαιρετίστε τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας, τον Αγιατολάχ του Ιράν και τους προέδρους των Exxon, BP, Shell και Total. Χαιρετήστε τα αφεντικά του μεξικανικού καρτέλ ναρκωτικών, της ιαπωνικής Yakuza και του Αφγανικού εμπορίου οπίου. Έχουμε επίσης τους μεγαλύτερους φιλοσόφους, καλλιτέχνες και επιστήμονες του πλανήτη στο συνέδριο μας, αλλά μπορείτε και να τους αγνοήσετε, γιατί είναι εδώ απλώς για διακόσμηση. Οι μόνοι που μετράνε στο Terra κάθονται γύρω από αυτό το τραπέζι μπροστά σας. ”
Μπερδεμένοι από αυτή την πληθώρα των τίτλων και των θεσμών οι Trurl και Klapaucius προχώρησαν γρήγορα στην ουσία του θέματος : «Γιατί μας καλέσατε εδώ με τέτοια επιμονή; Τι μπορούμε να κάνουμε για εσάς το οποίο απαιτεί τις ειδικές μας δεξιότητες; Μπορείτε να πληρώσετε σε ένα νόμισμα που να είναι αποδεκτό σε όλο τον γνωστό κόσμο;»
«Εξαιρετικές ερωτήσεις – χαιρόμαστε να κάνουμε μπίζνες με ανθρώπους που επιθυμούν να κάνουν μπίζνες», σχολίασε ένας μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης με ρυτιδωμένο δέρμα από το πίσω μέρος του δωματίου.
«Είμαστε ρομπότ, δεν είμαστε άνθρωποι», απάντησε χαμογελώντας ο Klapaucius.
«Ρομπότ που όμως είναι πολύ καλά στο να κάνουν μπίζνες», πρόσθεσε ο Trurl διπλωματικά.
«Ελπίζουμε ότι δεν παρεξηγήσατε τα λόγια μας», δήλωσε ο πρώτος τη τάξει εκπρόσωπος με μια κατευναστική φωνή. «Επιτρέψτε μου να σας εξηγήσω το πρόβλημά μας και το πώς μπορείτε να μας βοηθήσετε. Όσον αφορά την πληρωμή, η γενναιοδωρία μας σε σπάνιες πέτρες και μέταλλα θα σας ενθουσιάσει, αν είστε επιτυχείς!»
«Τότε θα ακούσουμε προσεκτικά …», είπε το ένα ρομπότ.
«… Με όλες τις πολλαπλές συσκευές ακρόασης μας», συμπλήρωσε σαν ηχώ το άλλο.
«Για να αντιληφθείτε το δύσκολο έργο, που θέλουμε να εκτελέσετε, θα πρέπει να σας διηγηθούμε πρώτα την ιστορία του είδους μας», ξεκίνησε ο εκπρόσωπος των Τερρανών. «Κατά το 90% της ύπαρξής της σε αυτό τον πλανήτη, η ανθρωπότητα ζούσε σε μικρές ομάδες των περίπου 150 ανθρώπων, που επιβίωναν από το κυνήγι άγριων ζώων και από την αναζήτηση τροφής από τη φύση. Στη συνέχεια, περίπου 400 γενιές πριν, οι αριθμοί μας μεγάλωσαν τόσο που ήμασταν αναγκασμένοι να ανακαλύψουμε νέα μέσα επιβίωσης. Οι πρόγονοί μας σταδιακά έμαθαν πώς να εξημερώνουν τα ζώα και να καλλιεργούν τα φυτά. Από τα πλεονάσματα, που παράγονταν από αυτή την αγροτική επανάσταση, προέκυψαν οι πρώτες ταξικές κοινωνίες. Ενώ η πλειοψηφία του πληθυσμού εργαζόταν ως αγρότες στα χωράφια, μια μειοψηφία προνομιούχων έγινε πολεμιστές και ιερείς, που κυριάρχησε πάνω στους πρώτους. Γενιά με γενιά, πολλά βασίλεια ήκμασαν και κατέρρευσαν, πολλές θρησκείες εξαπλώθηκαν και εξαφανίστηκαν, αλλά το κοινωνικό σύστημα παρέμεινε σταθερό. Η γεωργία ήταν η πηγή όλου του πλούτου. Οι πολεμιστές και οι ιερείς ζούσαν από την εργασία της αγροτιάς. Τότε ξαφνικά, 20 γενιές πριν, τα πάντα άρχισαν να αλλάζουν. Οι αριθμοί μας είχαν και πάλι αυξηθεί δραματικά. Ξέραμε πώς να πετύχουμε πολύ περισσότερα από ό,τι πριν. Τότε, η ανθρωπότητα πέρασε έναν άλλο τραυματικό κοινωνικό μετασχηματισμό. Οι πολεμιστές και οι ιερείς έγιναν καπιταλιστές και διευθυντές. Οι αγρότες μετατράπηκαν σε προλετάριοι. Μετά από πολλή ταλαιπωρία και πόνο μια πιο εξελιγμένη ταξική κοινωνία είχε τελικά γεννηθεί. Γύρω από αυτή την τράπεζα στο Νταβός βλέπετε την κυβερνώσα ελίτ αυτού του νέου μετασχηματισμού. Η ανθρωπότητα ξεκίνησε ως μια φυλή 150 ατόμων και τώρα υπάρχουν 7 δισεκατομμύρια από εμάς. Είμαστε οι λίγοι που αποφασίζουν για την τύχη των πολλών!»
«Ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον μάθημα ιστορίας αλλά ακόμη δεν γίναμε σοφότεροι ως προς το τι επιθυμείτε από εμάς», είπαν εν χορώ οι δύο κατασκευαστές.
«Μην ανησυχείτε, θα μάθετε εντός ολίγου. Απλώς πρέπει οπωσδήποτε να γνωρίζετε αυτές τις πληροφορίες, προκειμένου να κατανοήσετε την παρούσα δυσχερή μας κατάσταση», απάντησε ο ανώτατος εκπρόσωπος των Τερρανών. «Κατά τη διάρκεια των τελευταίων πεντακοσίων γήινων ετών, ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής έχει εξαπλωθεί αργά αλλά σταθερά σε όλες τις γωνιές του πλανήτη. Οι ανάγκες και οι πολυτέλειες της ζωής τώρα αγοράζονται και πωλούνται στην αγορά. Τα πάντα – και όλοι – έχουν το τίμημά τους. Για τους προκατόχους μας, ήταν σχετικά εύκολο να κυριαρχούν πάνω σε αυτή τη νέα μορφή ταξικής κοινωνίας. Ήμασταν ενωμένοι από την επιθυμία μας για πλούτο και δύναμη. Εκείνοι, που εκμεταλλευόμασταν, χωρίζονταν με τόσους πολλούς τρόπους : εισόδημα, δεξιότητες, φύλο, εθνικότητα, γλώσσα, σεξουαλικότητα, ιδεολογία, παιδεία και θρησκεύματα. Εάν οι προλετάριοι απειλούσαν να ενωθούν εναντίον μας, οι προκάτοχοί μας ενστικτωδώς ήξεραν πώς να υποδαυλίσουν πολέμους, να ενθαρρύνουν τη μισαλλοδοξία και να συσσωρεύσουν μίση, προκειμένου να κρατηθούν στη θέση τους. Δυστυχώς, τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολο τώρα. Είμαι αναγκασμένος να ομολογήσω ότι φταίει εν μέρει και η δική μας απληστία. Θα έπρεπε να το σκεφτόμασταν διπλά πριν τους πουλήσουμε φθηνά ταξίδια, μέσα επικοινωνίας και υπολογιστές. Θα έπρεπε να είχαμε υποθέσει ότι, όταν τα ίδια αγαθά και υπηρεσίες θα γίνονταν διαθέσιμα παντού, μια κοινή ταυτότητα θα προέκυπτε. Προς μεγάλη μας φρίκη αυτοί, που κάποτε κρατούσαμε διαιρεμένους και υποταγμένους, ενώνονται και αποκτούν αυτοπεποίθηση. Τώρα αντιλαμβάνονται τους εαυτούς τους ως μέλη ενός πολυ-πολιτισμικού, πολυ-σεξουαλικού, διακρατικού προλεταριάτου! Κοιτάξτε έξω από τις πύλες αυτού του ξενοδοχείου. Δεν μπορούμε πλέον να πραγματοποιήσουμε την ετήσια συνάντησή μας, για να αποφασίσουμε πώς αυτός ο πλανήτης θα κυβερνιέται, δίχως ένοπλους φρουρούς να μας προστατεύουν από έναν όχλο διαδηλωτών, που απαιτούν παγκόσμια δικαιοσύνη. Αυτή τη στιγμή, σε πόλεις σε όλο τον κόσμο, τεράστια πλήθη μαζεύονται για να καταγγείλουν τους πολιτικούς ως κλέφτες και τους τραπεζίτες ως απατεώνες. Αυτή η ταπείνωση πρέπει να σταματήσει – και να σταματήσει τώρα!»
Ακόμη όμως και μετά το άκουσμα των λεγομένων του ηγέτη των Τερρανών, οι Trurl και Klapaucius ήταν ακόμη μπερδεμένοι.
«Πως θα μπορούσαν δύο κατασκευαστές από άλλο πλανήτη να μεταστρέψουν την μεγάλη αφήγηση της ανθρώπινης ιστορίας;» ρώτησε ο ένας από τους δύο.
«Εμείς το μόνο που ξέρουμε είναι να ανακαλύπτουμε νέες τεχνολογίες όχι νέα είδη ζωής», είπε ο άλλος.
Σκουπίζοντας τον ιδρώτα από το σαρκώδες του μέτωπο, ο ανώτατος εκπρόσωπος ξανάρχισε την λογοδιάρροιά του :
«Υπάρχει μια δοκιμασμένη στρατηγική, που μπορεί να διατηρήσει τον πλούτο και τη δύναμη μας, : η τάξη των νέων υποκειμένων της παραγωγής. Κατά τη γέννηση του καπιταλισμού οι πρωτοπόροι του ανακάλυψαν τυχαία τον πιο αποτελεσματικό τρόπο για τη διαίρεση του εργατικού δυναμικού τους. Ξεχώριζαν όσους είχαν κάνει νέα πράγματα με νέους τρόπους με τη βοήθεια της τεχνολογίας. Επικροτούσαν αυτή την ομάδα ως οικοδόμους του μέλλοντος στο παρόν. Για τους προκατόχους μας η μετασχηματιστική δύναμη του εργοστασίου προσωποποιήθηκε από τις τάξεις των νέων υποκειμένων : οι βιομηχανικοί εργάτες, η εργατική αριστοκρατία, ο «φορντικός» εργαζόμενος. Το καλύτερο από όλα, υπήρχαν κομμάτια της κατηγορίας των νέων υποκειμένων, που θα μπορούσαν να αφομοιωθούν στις ελίτ, : ο αυτοδημιούργητος άνθρωπος, το κόμμα της πρωτοπορίας, οι τεχνοκράτες. Όταν οι παππούδες μας τελικά αναγκάστηκαν να αποδεχθούν μια πιο δίκαιη κατανομή των οφελών του εργοστασιακού συστήματος παραγωγής, πρέπει να ομολογήσω ότι δοκιμάσαμε μια σύντομη περίοδο φόβου. Πάντα ελλόχευε ο κίνδυνος μία κατηγορία των νέων υποκειμένων να αποφασίσει να αναδιοργανώσει την κοινωνία προς το συμφέρον των πολλών και όχι των λίγων : η γενική νόηση, το εργατικό κίνημα, οι μηχανικοί. Με τη μαζική παραγωγή πολλών και κοινωφελών υπηρεσιών προς τους καταναλωτές, πάρα πολλοί από τους καταπιεζόμενούς μας μολύνθηκαν με αυτές τις ανατρεπτικές ιδέες : οι χίπις, η νέα εργατική τάξη, οι παραγωγοί – καταναλωτές (produsumers). Ωστόσο, διατηρήσαμε την αυτοκυριαρχία μας και συνειδητοποιήσαμε ότι η σωτηρία μας θα μπορούσε να επιτευχθεί μέσα από τη σύγκλιση των μέσων μαζικής ενημέρωσης, των τηλεπικοινωνιών και της πληροφορικής, που είχε ως αποτέλεσμα τη γέννηση του διαδικτύου. Σύντομα ανακτήσαμε την ιδιοκτησία του κοινωνικού φαντασιακού και η κοινωνία της πληροφορίας έγινε η υπόσχεσή μας για τις καλύτερες μέρες, που έρχονται. Αποκτήσαμε τη δυνατότητα να δημιουργούμε πιο εξελιγμένα χάσματα μέσα στο παγκόσμιο προλεταριάτο, εντοπίζοντας καινούργιες κατηγορίες των νέων υποκειμένων : τους μετα-μοντερνιστές, τους χάκερ, τους αυτόνομους. Αποκτήσαμε τη δυνατότητα να προσλαμβάνουμε και πάλι από τις τάξεις των καταπιεσμένων αυτούς που θα εργάζονταν για την ενίσχυση ημών, των καταπιεστών τους : την εικονική τάξη, τους ψηφιακούς πολίτες, τους bobos. Για δεκαετίες αυτός ο έξυπνος ελιγμός μας εξυπηρέτησε καλά. Χρησιμοποιώντας τεχνολογίες δικτύων, έχουμε κατασκευάσει μια χρηματοοικονομική αγορά που επιβάλλει τους κανόνες της με σιδερένια γροθιά πάνω σε ολόκληρο τον πλανήτη. Οι μάζες μπορεί να ψηφίζουν για υψηλότερους μισθούς και καλύτερη κοινωνική πρόνοια αλλά είναι τα δικά μας χρήματα που αποφασίζουν για την τύχη των οικονομιών των εθνών τους. Δεν υπάρχει καμία εναλλακτική πέρα από τον νεοφιλελεύθερο καπιταλισμό!»
Οι Trurl και Klapaucius κοιτάχτηκαν με νόημα. Οι ηγέτες της Τέρρα πρέπει να έχουν μεγάλο πρόβλημα, για να φωνάζει έτσι δυνατά ο ηγέτης τους όταν περιγράφει την αδυναμία της αντίστασης στα σχέδιά τους.
«Τότε, γιατί χρειάζεστε τη βοήθειά μας, αφού όλα έδω πάνε τόσο καλά;» ρώτησε ο Trurl ευγενικά.
«Φαίνεται τελικά ότι το ταξίδι μας στην άλλη άκρη του Γαλαξία δεν ήταν πραγματικά απαραίτητο», πρόσθεσε ο Klapaucius με σαρκαστική διάθεση.
«Το παγκόσμιο προλεταριακό αντάρτικο χρησιμοποιεί τώρα τεχνολογίες δικτύων εναντίον μας!» Φώναξε ο ανώτατος εκπρόσωπος με οργή​​. «Οργανώνουν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, εξεγέρσεις και εκλογές, με τις οποίες ανατρέπουν τους νόμιμους κυβερνήτες τους! Ήδη λείπουν από το φετινό συνέδριο στο Νταβός οι δικτάτορες της Τυνησίας, της Αιγύπτου και της Λιβύης. Ποιοι από εμάς σε αυτό το τραπέζι θα είναι οι επόμενοι; Με την παροχή ηλεκτρονικών υπολογιστών, κινητών τηλεφώνων και δυνατότητας διαρκούς διασύνδεσης στις μάζες έχουμε ακούσια επιτρέψει στην ανθρωπότητα να αντιληφθεί το εναλλακτικό φαντασιακό που κομίζει η κοινωνία της πληροφορίας. Το μέλλον είναι τώρα! Το χειρότερο από όλα, οι νέες κατηγορίες των νέων υποκειμένων, που αναδύονται, είναι αποφασισμένες να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές του διαδικτύου για τη συμμετοχική δημοκρατία και τον κυβερνητικό [cybernetic] κομμουνισμό : οι ψηφιακοί τεχνίτες, το πλήθος, το πρεκαριάτο. Γνωρίζουμε ότι μια μικρή ελίτ τραπεζιτών και γραφειοκρατών δεν μπορεί να επικρατήσει μόνη της ενάντια στη ενωμένη θέληση ολόκληρης της ανθρωπότητας. Η μόνη μας ελπίδα είναι μια τεχνολογική λύση, που θα αποτρέψει αυτό τον θανάσιμο κίνδυνο για τον πλούτο και τη δύναμη μας. Ζητούμε επειγόντως την επόμενη αναβάθμιση του διαδικτύου, που θα μας παραδώσει και πάλι την κυριότητα του συλλογικού φαντασιακού και θα μας δώσει ξανά τη δυνατότητα να σφετεριστούμε μια προνομιακή μερίδα του εργατικού δυναμικού, ανάγοντάς την ως την καινούργια κατηγορία των νέων υποκειμένων. Καλεστήκατε εδώ γιατί γνωρίζουμε ότι έχετε τις δεξιότητες για να μας βοηθήσετε σε αυτή την περίοδο κρίσης. Η φήμη σας έχει φτάσει ακόμα και στις δικές μας ακριτικές περιοχές του γαλαξία. Έχουμε ακούσει για το πώς δημιουργήσατε το Gargantius, τον Metainformationator και τις Μηχανές που Προβλέπουν το Μέλλον. Σας καλούμε να εφαρμόσετε τις γνώσεις σας, για να εφεύρετε μια νέα γενιά τεχνολογίας υπολογιστών, και θα ανταμειφθείτε πλουσιοπάροχα. Είμαστε βέβαιοι ότι μπορείτε να επινοήσετε για λογαριασμό μας μια καινούργια κατηγορία νέων υποκειμένων, που θα διατηρήσει το παγκόσμιο προλεταριάτο διαιρεμένο ενάντια στον εαυτό του!»
«Είμαστε επιστήμονες αφιερωμένοι στην επιστημονική μέθοδο», απάντησε ο Trurl. «Θα πρέπει να εξετάσουμε πρώτα το πρόβλημα με λεπτομέρεια πριν να καταλήξουμε σε μια λύση».
«Αν θέλετε να σπείρουμε σύγχυση μεταξύ των ανυπάκουων υπηκόων σας, θα πρέπει να τους εξετάσουμε από κοντά», πρόσθεσε ο Klapaucius. «Η προσεκτική παρατήρηση είναι το θεμέλιο όλης της γνώσης».
«Θα αρχίσουμε την έρευνά μας κατεβαίνοντας από την κορυφή αυτού του βουνού και θα κάνουμε μια εκτενή περιοδεία στο υπόλοιπο αυτού του υδάτινου κόσμου», δήλωσαν και οι δύο με αυτοπεποίθηση. «Έχετε έτοιμα κοσμήματα και πολύτιμα μέταλλα για την αμοιβή μας, επειδή, όταν επιστρέψουμε, θα έχουμε κατασκευάσει μια μηχανή που κυριολεκτικά θα αφήσει έκθαμβους εσάς και τους συναδέλφους σας!»
Μετά από αυτά οι δύο κατασκευαστές πήραν την άδεια από τον ανώτατο εκπρόσωπο, για να αποχωρήσουν, πήραν την επίσημη διαπίστευση τους και κατευθύνθηκαν προς την κεντρική πύλη του συνεδριακού κέντρου. Όταν έφτασαν εκεί, οι Trurl και Klapaucius αμέσως κατάλαβαν την σοβαρότητα του προβλήματος, που θα καλούνταν να λύσουν. Η είσοδος είχε σφραγιστεί από έναν μεγάλο μεταλλικό φράκτη, που φυλασσόταν από τρεις σειρές ένστολων χλομωπρόσωπων, εξοπλισμένων με ασπίδες, ραβδιά, και άλλα όπλα. Σε μικρή απόσταση βρισκόταν ένα μεγάλο πλήθος από άγριους ​​διαδηλωτές, οι οποίοι φώναζαν συνθήματα και κουνούσαν πανό. Οι Trurl και Klapaucius γοητεύτηκαν από το πλήθος. Μερικοί απ ‘αυτούς έκαναν αιτιολογημένη αιτήματα: Να μην πληρώσουμε το χρέος! Προστατέψτε το περιβάλλον! Άλλοι είχαν πολύ πιο ασυμβίβαστη στάση : Φάτε τους πλούσιους! Κρεμάστε τους Τραπεζίτες! Δεν ήταν λοιπόν περίεργο που οι κυρίαρχοι της Τέρρα είχαν ανάγκη σοβαρής προστασίας από τον ίδιο τους τον λαό.
Αφού έδειξαν τα προσφάτως αποκτημένα διαβατήριά τους στον επικεφαλή της αστυνομίας, οι Trurl και Klapaucius πέρασαν με επιφυλακτικότητα από την αμυντική γραμμή γύρω από το Νταβός και ξεκίνησαν τα ταξίδια τους σε όλη την Τέρρα. Για πολλά χρόνια δεν σταμάτησαν να λένε με κανένα φλυτζάνι ηλεκτρομαγνητικής σούπας για τη θερμή υποδοχή που τους επιφύλαξε η περίεργη φυλή των ανθρώπων. Προς μεγάλη έκπληξή τους, οι διαδηλωτές έξω από το Νταβός ήταν πολύ φιλικοί και πρόθυμοι να τους πουν για το πώς το κοινωνικό σύστημα του πλανήτη τους θα μπορούσε να βελτιωθεί. Ήδη από αυτή την πρώτη επαφή οι Trurl και Klapaucius γνωρίστηκαν με ένα δίκτυο ακτιβιστών, που τους παρείχαν ανεκτίμητη βοήθεια κατά τα ταξίδια τους σε όλο τον κόσμο. Είτε στο Λονδίνο, το Κάιρο, την Αθήνα, τη Μόσχα, τη Νέα Υόρκη, τη Μαδρίτη, είτε στο Σάο Πάολο, τη Σαγκάη ή την Βομβάη, οι δύο κατασκευαστές άκουγαν τα ίδια : αυτοί που μονοπωλούν το χρήμα και την εξουσία καταστρέφουν τις ζωές των ανθρώπων και τον ίδιο τον πλανήτη. Οι απλοί Τερρανοί είχαν τις δεξιότητες και τις ικανότητες, για να κυβερνούν οι ίδιοι τις κοινότητές τους, αλλά δεν τους δόθηκε ποτέ η ευκαιρία να το πράξουν. Το φυσικό περιβάλλον, από το οποίο όλοι εξαρτώνταν, είχε δοθεί βορρά στο βραχυπρόθεσμο κέρδος. Το μόνο που είχε σημασία για την άρχουσα τάξη ήταν ο δικός της πλουτισμός. Εάν οι τραπεζίτες και οι γραφειοκράτες τους άφηναν ελεύθερους, οι προλετάριοι θα μπορούσαν να φτιάξουν έναν πολύ καλύτερο κόσμο για όλους.
«Αυτά τα όντα δεν χρειάζονται μια καινούργια κατηγορία νέων υποκειμένων, για να τα διασπάσει”, είπε ο Trurl.
«Ήδη ξέρουν πώς να κάνουν νέα πράγματα με νέους τρόπους χρησιμοποιώντας την τεχνολογία», συμφώνησε ο Klapaucius.
«Αυτό που οι από σάρκα φίλοι μας χρειάζονται είναι προστασία από τους κακούς εργοδότες μας στο Νταβός», και οι δύο πλέον άρχισαν να συνειδητοποιούν. «Πρέπει να εφεύρουμε μια λύση που θα λύσει αυτό το πρόβλημα, ενώ ταυτόχρονα θα εξασφαλίσουμε ότι θα λάβουμε τις αδρές αμοιβές για τις προσπάθειές μας».
«Χμμ, πρόκειται για ένα δύσκολο αίνιγμα».
«Έχουμε αντιμετωπίσει χειρότερα».
«Ας ξαναγυρίσουμε λοιπόν στο Νταβός και ας καταπλήξουμε τους πάντες με την ιδιοφυΐα μας, συμπεριλαμβανομένων και ημών».
«Τι εξαιρετική ιδέα!»
Με την επιστροφή τους στην κορυφή του βουνού, οι Trurl και Klapaucius κλειδώθηκαν μέσα στο υπόγειο του ξενοδοχείου και στρώθηκαν στη δουλειά. Μετά από πολλές νύχτες ασταμάτητων πειραματισμών και δυνατών φιλονικιών οι δύο κατασκευαστές ήταν τελικά έτοιμοι. Αφού καλεσαν όλους τους ηγεμόνες της Τέρρα στην κύρια αίθουσα συνεδριάσεων, καθώς η μουσική και τα φώτα χαμήλωσαν, πήραν τον λόγο και παρουσίασαν τη νέα εφεύρεσή τους :
«Πρόεδροι, Διευθυντές και Διευθύνοντες Σύμβουλοι, Παναγιώτατοι, Υψηλότατοι και Εξοχώτατοι. Κυρίες και κύριοι! Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας παρουσιάσουμε εδώ στο Νταβός την πιο λαμπρή δημιουργία μας!! Το G20-CMP-MMORPG».
Υπό το φως ενός ισχυρού προβολέα και καταμεσίς ενός σύννεφου από ξηρό πάγο και στροβιλίζοντα λέιζερ, οι Trurl Klapaucius συνέχισαν :
«Οι βοηθοί μας βρίσκονται τώρα ανάμεσά σας για να συλλέξουν τους παρωχημένους φορητούς υπολογιστές, τα κινητά σας και τις άλλες ηλεκτρονικές συσκευές. Στη θέση τους θα λάβετε τη δική σας εξατομικευμένη ολογραφική πολυ-αισθητηριακή διεπαφή, που θα σας δώσει πρόσβαση στην τεχνολογία δικτύου επόμενης γενιάς. Μόλις συνδεθείτε, θα μεταφερθείτε στο εσωτερικό του G20-CMP-MMORPG και σε έναν εικονικό κόσμο νεο-φιλελεύθερης τελειότητας. Μας ζητήσατε να κατασκευάσουμε μια καινούργια κατηγορία νέων υποκειμένων, η οποία θα διαχωρίσει και θα αποπροσανατολίσει το επαναστατημένο παγκόσμιο προλεταριάτο. Έχουμε μελετήσει το θέμα σκληρά και έχουμε καταλήξει σε μια πολύ καλύτερη λύση στο πρόβλημά σας. Γιατί να μην απαλλαγείτε από το βάρος να απασχολείτε εξαρχής εργαζόμενους; Γιατί να μην απαλλάγείτε από τη βρωμιά της φύσης, έτσι ώστε να μην χρειάζεται πλέον να ανησυχείτε για τους οικολόγους διαδηλωτές; Χάρη στην εξαιρετική μας εφεύρεση δε θα εκτεθείτε ποτέ πια σε επιχειρηματικό κίνδυνο με το να είστε αναγκασμένοι να επενδύετε στην παραγωγή χρήσιμων αγαθών και υπηρεσιών. Μέσα από το G20-CMP-MMORPG τα χρήματα γεννούν περισσότερα χρήματα από μόνα τους! Η οριακή χρησιμότητα είναι πάντα ίση με το οριακό κόστος! Οι συντελεστές της παραγωγής είναι Παρέτο βέλτιστοι! Τα κέρδη αυξάνονται συνεχώς και χωρίς όρια! Εσείς είστε η καινούργια κατηγορία των νέων υποκειμένων – μια καινούργια ελίτ που κυριαρχεί στην δίχως τριβή και βάρος dotcom αγορά : οι Digerati, οι κεφαλαιοκράτες του σμήνους [swarm], οι νετοκράτες. Είστε η δημιουργική τάξη που κατέχει το συλλογικό φαντασιακό της Τέρρα στο διηνεκές. Οργανώστε τα avatar σας – και να αρχίσει η συσσώρευση του πλούτου και της εξουσίας πέρα και από τα πιο τρελά όνειρά σας!»
Ποτέ στο παρελθόν αυτού του πλανήτη η εκκίνηση της διάθεσης ενός νέου προϊόντος δεν είχε τέτοια άμεση επιτυχία. Μέσα σε λίγα λεπτά όλα τα μέλη του επιφανούς ακροατηρίου της αίθουσας συνεδριάσεων του Νταβός απορροφήθηκαν ένας-ένας στην εικονική παγίδα, που στήθηκε από τον Trurl και τον Klapaucius. Καθώς οι διεπαφές για το πέρασμα στον κόσμο του G20-CMP-MMORPG εγκλώβισαν τις νευρωνικές απολήξεις της απληστίας και της υπερηφάνειας του εγκεφάλου τους, οι κυβερνήτες της Terra βρέθηκαν σε μια εικονική αίθουσα συναλλαγών γεμάτη με ψυχεδελικά χρώματα και σφύζουσα από τη βοή του πλήθους. Αγοράστε, αγοράστε, αγοράστε! Πούλα, πούλα, πούλα! Χρήμα, χρήμα, χρήμα! Ποτέ δεν είχαν υπάρξει τόσο χαρούμενοι στη ζωή τους παρά σε αυτή την αιώνια στιγμή, όπου κάθε συναλλαγή τους ήταν επιτυχής. Την ώρα που οι πρόεδροι, οι διευθυντές και οι διευθύνοντες σύμβουλοι κατρακύλησαν γεμάτοι σάλια σε λήθαργο στις καρέκλες τους, οι Trurl και Klapaucius έφυγαν γρήγορα από την αίθουσα συνεδριάσεων. Μετά από μια σύντομη στάση για να επεδράμουν στο μπαρ του ξενοδοχείου, οι δύο κατασκευαστές πήγαν να εισπράξουν τη γενναιόδωρη αμοιβή τους σε πολύτιμους λίθους και μέταλλα, που τους περίμενε στο γραφείο του ανώτατου εκπροσώπου.
«Μην τους ενοχλήσετε σε καμία περίπτωση», είπαν στο γραμματέα και έφυγαν. “Οι άρχοντες και οι κυβερνήτες σας θα θυμώσουν πολύ, αν κάποιος τους επιστρέψει στη ρυπαρότητα του πραγματικού κόσμου αφού έχουν βιώσει τα θαύματα του G20-CMP-MMORPG. Η τιμωρία θα είναι τρομερή! ”
Με αυτή την αυστηρή προειδοποίηση οι δύο φίλοι έτρεξαν προς το διαστημόπλοιό τους και έθεσαν τους κινητήρες τους σε λειτουργία, για να ξεκινήσει το μακρύ τους ταξίδι από την εξωτερική σπείρα, όπου βρισκόταν η Τέρρα, στο κέντρο του Γαλαξία μας. Όταν τελικά έφτασαν σπίτι, το πρώτο πράγμα που έκαναν οι Trurl και Klapaucius ήταν να πάρουν τηλεσκόπιο τους, για να ελέγξουν τι συνέβαινε πίσω στην Τέρρα. Οι δύο κατασκευαστές ήταν ευτυχείς στην εικόνα των κυριάρχων του Νταβός ακόμα μαγεμένων από τις συγκινήσεις της αγοράς και πώλησης εικονικών φασολιών και ψηφιακών οσπρίων. Η αξία των εμπορευμάτων αναπτυσσόταν ραγδαία! Οι μετοχές έπαιρναν την ανιούσα! Τα ομόλογα ήταν στην ακμή τους! Το δολάριο ήταν ισχυρό, το ευρώ στερεό και το γιουάν φαινόταν καλό! Μέσα σε αυτή την χρηματιστική καπιταλιστική ουτοπία οι κερδοσκόποι και οι έμποροι δεν είχαν πλέον να ανησυχούν για απεργίες, διαδηλώσεις και εκλογές. Οι οικονομικές κρίσεις και η υπερθέρμανση του πλανήτη ήταν πράγματα αδύνατα. Οι μετρητές φασολιών και οι μεσίτες επιρροής του Νταβός ήταν εντελώς γοητευμένοι από την χιμαιρική αγορά του G20-CMP-MMORPG. Οι φρουροί είχαν διαφύγει και το προσωπικό του ξενοδοχείου είχε προ πολλού αποχωρήσει αλλά αυτοί δεν το είχαν προσέξει. Πίτσες, αναψυκτικά τύπου κόλα, δραστηριότητες αναψυχής και είδη προσωπικής υγιεινής παραδίδονταν αυτόματα, για να διατηρήσουν στην ελάχιστη φόρμα τα σώματα των κοντόχονδρων φορέων της ελίτ. Καμία φυσική αναγκαιότητα δεν μπορούσε να αποσπάσει την προσοχή των τραπεζιτών και των γραφειοκρατών από τη νεοφιλελεύθερη ψηφιακή φαντασία τους. Οι Trurl και Klapaucius είχαν εξουδετερώσει με επιτυχία τους κακούς κυρίους της Τέρρα και ήταν αποφασισμένοι να τους κρατήσουν σε αυτή την κατάσταση.
«Τι κομψή λύση για τη μεταστροφή από τον εγωισμό των λίγων στη χειραφέτηση των πολλών», είπε ο ένας με υπερηφάνεια. “Όσοι θέλησαν πλούτο και εξουσία τώρα αποτρέπονται από το να βλάπτουν τους άλλους με τις ψηφιακές τους περιπέτειες στο εσωτερικό του G20-CMP-MMORPG.”
“Ακόμα καλύτερα, έχουμε εξασφαλίσει ότι αυτή τη φορά η κοινωνική επανάσταση στην Terra δεν θα οδηγήσει στην αντικατάσταση της υφιστάμενης ελίτ από μια άλλη!” Δήλωσε ο σύντροφός του σε έναν αυτο-συγχαρητήριο τόνο. “Κάθε χλωμοπρόσωπος, που εκτρέφει νοσηρές φιλοδοξίες να ηγηθεί μιας καινούργιας κατηγορίας των νέων υποκειμένων, θα παρασύρεται στις εικονικές αυταπάτες του βουνού Νταβός».
Κοιτάζοντας μέσα από τηλεσκόπιο τους, οι Trurl και Klapaucius αισθάνθηκαν μια ζεστή χαρά, καθώς έβλεπαν τα πλάσματα, που κατοικούσαν τον υπόλοιπο υδάτινο κόσμο, να απολαμβάνουν την ελευθερία τους από την κυριαρχία του χρηματιστικού κεφαλαίου και της διαχειριστικής εξουσίας. Έχοντας ξεφύγει από το ατελείωτο κύκλο της παραγωγής και της κατανάλωσης, οι εν λόγω Τερρανοί είχαν πλέον το χρόνο να απολαύσουν τη γλυκιά απόλαυση της δημιουργικότητας, του γλεντιού και του αισθησιασμού. Παρήγαγαν τα τρόφιμά τους, έχτιζαν πόλεις και κατασκεύαζαν μηχανές. Χάιδευαν τους εραστές τους, μεγάλωναν τα παιδιά τους και φρόντιζαν για τους γέρους τους. Έκαναν τέχνη, μελετούσαν σκληρά και έπαιζαν παιχνίδια. Και πως συζητούσαν, αντάλλασσαν επιχειρήματα και διαλέγονταν ατέλειωτα!!! Οι δύο εφευρέτες καταλάβαιναν ότι θα μαγεύονταν για πολύ καιρό από τα συναρπαστικά και μαγικά κατορθώματα αυτών των σάρκινων ανθρώπων.
“Ίσως η εφεύρεση του G20-CMP-MMORPG να ήταν το μεγαλύτερο επίτευγμά μας από όλα όσα έχουμε κάνει,” συλλογίστηκε ο Klapaucius.
«Ξέρω ακριβώς τι εννοείς», συμφώνησε ο Trurl. “Είμαστε παρέχεται μόνο κάτι σαν καταλύτη, για να ανακαλύψουν οι Τερρανοί πώς ήθελαν πάντα να ζουν. Μετά από πολλές γενιές εκμετάλλευσης και καταπίεσης, οι σαρκώδεις φίλοι μας είναι πλέον σε θέση να αποφασίζουν για το μέλλον τους”.
Ανοίγοντας τη φλογερή πολωνική βότκα, που είχαν ξαφρίσει από το μπαρ του ξενοδοχείου στο Νταβός, οι δύο σύντροφοι στα όπλα αγκαλιάστηκαν, σήκωσαν τα ποτήρια τους και έκαναν μια πρόποση: «Κάθε πλανήτης γιορτάζει αυτή τη σημαντική στιγμή στην ιστορία του γαλαξία, όταν η τάξη των νέων υποκειμένων αντικαταστάθηκε από τον πολιτισμό της ανθρωπότητας! ”
Προσελκυμένοι από το θόρυβο, πολλοί συνάδελφοι και γείτονες των δύο φίλων σύντομα άρχισαν να προσέρχονται, για να μοιραστούν τη γενική ευφορία. Ήταν ευτυχές το γεγονός ότι οι Trurl και Klapaucius είχαν κλέψει περισσότερα από ένα μπουκάλια βότκα, για να λιπαίνουν το Τερρανό τους κόμμα της νίκης …

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: