Όταν το Κράτος Αυτοεξαιρείται από τους Ίδιους του τους Νόμους

by

Οι θετοί νόμοι σε μία κοινωνία είναι το αποτέλεσμα του συσχετισμού δύναμης ανάμεσα στα κινήματα και την εξουσία. Αποτέλεσμα ενός τέτοιου ιστορικού συσχετισμού είναι και τα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα του ανθρώπου απέναντι στο κράτος, που κατακτήθηκαν μέσα από μακροχρόνιους, αιματηρούς κοινωνικούς αγώνες. Σήμερα, ακόμη και η ύπαρξη στον νόμο τέτοιων δικαιωμάτων τίθεται πολλές φορές εμπόδιο στην καθολική επίθεση κράτους / κεφαλαίου απέναντι σε ολόκληρες κοινωνικές ομάδες. Μία λοιπόν εκδήλωση της επίθεσης αυτής στο νομικό πεδίο είναι η άρση από το κράτος των όποιων νομικών εμποδίων με την μέθοδο της αυτοεξαίρεσης των κατασταλτικών του μηχανισμών από οποιαδήποτε υποχρέωση σεβασμού θεμελιωδών μας δικαιωμάτων.

Έτσι και στην περίπτωση του διαδικτυακού διασυρμού των 27 οροθετικών γυναικών το κράτος επικαλέστηκε διάταξη νόμου (άρθρο 8 Ν. 3625/2007), που εισήχθη επί υπουργείας Χατζηγάκη μαζί με άλλες διατάξεις για την επιτήρηση των διαδηλώσεων μέσω κλειστών κυκλωμάτων τηλεόρασης και εξαιρεί ουσιαστικά τη δραστηριότητα της δικαστικής εξουσίας και των αστυνομικών αρχών από οποιαδήποτε υποχρέωση σεβασμού του δικαιώματος πληροφοριακού αυτοκαθορισμού των πολιτών. Για δε την εξουδετέρωση του ιατρικού απορρήτου και την απρόσκοπτη συνεργασία των ιατρών του ΚΕΕΛΠΝΟ με την ΕΛ.ΑΣ για τον κοινωνικό κανιβαλισμό των 27 οροθετικών γυναικών το κράτος έκανε χρήση εξαιρετικής πρόβλεψης, με βάση την οποία οι ιατροί που ασκούν δημόσια υπηρεσία ελέγχου, επιθεώρησης ή πραγματογνωμοσύνης απαλλάσσονται από την υποχρέωση τήρησης του ιατρικού απορρήτου έναντι των εντολέων τους, δηλαδή της Εισαγγελίας και της ΕΛ.ΑΣ (άρθρο 13 Ν. 3418/2005). Σύμφωνα με τη γνωστή ρήση του Carl Schmitt, κορυφαίου νομοδιδάσκαλου του ναζισμού, κυρίαρχος είναι αυτός που μπορεί να καθορίζει το καθεστώς της εξαίρεσης.

Στην περίπτωση των 27 οροθετικών γυναικών ο καθορισμός αυτός λειτούργησε διττώς : το κράτος αυτοεξαιρέθηκε από τους ίδιους του τους νόμους και στη συνέχεια έθεσε την ανθρώπινη υπόσταση αυτών σε εξαίρεση. Καθώς ακόμη και αυτό το κατασκεύασμα που λέγεται κράτος δικαίου αποδομείται μπροστά στα μάτια σου, ο επόμενος στόχος υπό εξαίρεση μπορεί να είσαι εσύ!

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: