Σήμερα περισσότερο από ποτέ γίνεται φανερό ότι δεν έχουμε τίποτα να περιμένουμε από «τα πάνω» και ότι η μόνη δυνατότητα που έχουμε να ζήσουμε πέρα από το κράτος και το κεφάλαιο μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο αν πάρουμε συλλογικά τα πράγματα στα χέρια μας. Όλο και περισσότερο όμως γίνεται κατανοητό ότι για να κατακτήσουμε την κοινωνική αυτονομία πρέπει παράλληλα να δουλέψουμε πολύ σκληρά ώστε τα κινήματά μας να δημιουργήσουν τις υλικές συνθήκες που θα την κάνουν δυνατή. Η πρόταση που ακολουθεί είναι μία μικρή συνεισφορά σε αυτό τον σκοπό. Παρακαλώ διαδώστε την.
Η Ιδέα
Η βάση της τροφής στην κοινωνία μας είναι το ψωμί. Σήμερα, η παραγωγή και διανομή του ψωμιού εκτελείται στα πλαίσια της καπιταλιστικής αγοράς. Μπορούμε να πάρουμε στα χέρια μας το ψωμί, μετασχηματίζοντας τις κοινωνικές σχέσεις παραγωγής και διανομής του σε μη εκμεταλλευτική και αλληλέγγυα βάση. Και μπορούμε να το καταφέρουμε αυτό με ένα δίκτυο φούρνων σε όλη τη χώρα, που θα λειτουργούν σε συνεταιριστική / συνεργατική βάση με τους εργαζόμενους να παίρνουν ισότιμα όλες τις αποφάσεις και μετά την κάλυψη του κόστους παραγωγής τους θα διανέμουν ελεύθερα το παραγωγικό πλεόνασμα στην κοινωνία.
Παράδειγμα
Ας σκεφτούμε ως παράδειγμα ότι το κίνημα ιδρύει τον φούρνο αλληλεγγύης Εξαρχείων «Όλα για Όλους». Ιδρύεται ένας συνεταιρισμός με 20 μέλη, άλλα από τα οποία συνεισφέρουν το αρχικό κεφάλαιο και άλλα την εργασία τους. Στον φούρνο αλληλεγγύης αναρτώνται οι κανόνες λειτουργίας ή, καλύτερα, το συμβόλαιο αλληλεγγύης με την τοπική κοινωνία, για να είναι ορατό και κατανοητό το τι πάει να κάνει από τους κατοίκους. Μετά την έναρξη της λειτουργίας του η συνέλευση των εργαζομένων υπολογίζει μηνιαίως το καθημερινό κόστος λειτουργίας και τοποθετεί την τιμή του προς πώληση ψωμιού λίγο παραπάνω, όπως συμβαίνει στις κερδοσκοπικές επιχειρήσεις. Αν μία μέρα το κόστος λειτουργίας ξεπεραστεί, η συνέλευση των εργαζομένων ανακοινώνει στην τοπική κοινωνία ότι μετά τις 12.00 της επόμενης ημέρας θα διανείμει ελεύθερα Χ αριθμό καρβελιών.
Γιατί θα Πετύχει
Κάθε γείτονας, που θα διαβαίνει το κατώφλι του φούρνου αλληλεγγύης, θα ξέρει ότι το ποσό που δίνει για το δικό του ψωμί μπορεί να σημαίνει ότι κάποιος άλλος άνθρωπος θα αποκτήσει ελεύθερα πρόσβαση στην τροφή του. Και βεβαίως, αν οι περισσότεροι γείτονες πηγαίνουν μετά τις 12.00, για να πάρουν δωρεάν το ψωμί τους, τότε θα αντιλαμβάνονται πως ο λόγος που δεν υπάρχει πλεόνασμα καρβελιών είναι η έλλειψη αλληλεγγύης τους. Επιπρόσθετα, οι φούρνοι αλληλεγγύης θα μπορούν να ανταγωνιστούν ευθέως τους φούρνους που θα δουλεύουν με καπιταλιστικά κριτήρια, ακριβώς γιατί θα προτάσσουν την αλληλεγγύη, την συναπόφαση και την μη εκμετάλλευση ανάμεσα στους ανθρώπους.
Τεχνικές Λεπτομέρειες
Για την επιτυχία του εγχειρήματος είναι αναγκαία η πρόβλεψη και ο σχεδιασμός ενός καλά κοστολογημένου οικονομικού (και όχι επιχειρηματικού) πλάνου. Για την συγκρότηση ενός δικτύου φούρνων αλληλεγγύης είναι προτιμότερη η ίδρυση ενός και όχι περισσότερων συνεταιρισμών, ώστε να είναι λιγότερο κοστοβόρος η νομική και φορολογική του κάλυψη, να μπορεί να επιτύχει οικονομίες κλίμακας αλλά και να αποκτήσει μεγαλύτερη δυναμική συνολικά στην κοινωνία. Αν όχι άμεσα, τότε στο εγγύς μέλλον θα πρέπει να επιδιωχθεί ένας τέτοιος συνεταιρισμός να γίνει μεικτός με την είσοδο και γεωργών, που θα παράγουν την πρώτη ύλη του ψωμιού (σιτάρι) με συγκεκριμένα κοινωνικά κριτήρια.
Πολιτικό (όχι Ιδεολογικό) Πλαίσιο
Κάθε φούρνος αλληλεγγύης θα πρέπει να προβάλλει στους γείτονες τις αρχές και τους κανόνες λειτουργίας του, ώστε η επιλογή τους να τον στηρίζουν να είναι πλήρως συνειδητή και συνειδητοποιημένη. Δεν πρέπει όμως τέτοια προβολή να καταφεύγει σε ιδεολογικές κατασκευές, που εδώ και καιρό λειτουργούν διαχωριστικά ανάμεσα στους κοινωνικούς αγωνιστές και την κοινωνία ενώ στέκονται εμπόδιο στην άμεση κοινωνική δράση, αφού παραλλάσσουν την πραγματικότητα. Επίσης, κάθε φούρνος αλληλεγγύης θα μπορεί να στηρίζει τις τοπικές κινηματικές υποδομές, να λειτουργεί σε άμεση όσμωση με αυτές και τα μέλη του να συμμετέχουν σε κοινωνικές δράσεις και εγχειρήματα. Έτσι, οι φούρνοι αλληλεγγύης μπορούν να παίξουν διττό ρόλο : τόσο μετασχηματίζοντας μέχρι κάποιον βαθμό τις κοινωνικές σχέσεις παραγωγής και διανομής του ψωμιού στην κατεύθυνση της αυτονομίας από κράτος / κεφάλαιο, της αλληλεγγύης και της μη εκμετάλλευσης όσο και λειτουργώντας ως κύτταρα του κινήματος σε κάθε γειτονιά.
Κατακλείδα
Η δημιουργία των υλικών συνθηκών της πολιτικής και κοινωνικής αυτονομίας μας είναι ένας δύσκολος δρόμος, που πρέπει να βαδίσουμε μαζί. Το μόνο όμως που έχουμε να χάσουμε είναι τα δεσμά της μισθωτής σκλαβιάς και την αλλοτρίωση / εξαχρείωση που αυτή συνεπάγεται. Σήμερα είναι καιρός να χτίσουμε το κίνημά μας σε άλλη πιο στέρεα βάση, είναι καιρός να απαντήσουμε στα αφεντικά ότι τα θέλουμε όλα (για όλους).
16 Ιουνίου, 2012 στο 2:03 μμ |
[…] Φούρνοι Αλληλεγγύης : Ανοιχτή Πρόταση στο Κίνημα 16/06/2012 | » Republication Αναδημοσίευση από inlovewithlife […]
16 Ιουνίου, 2012 στο 3:39 μμ |
[…] : inlovewithlife Διαδώστε το!FacebookTwitterEmailPrintStumbleUponLike this:LikeBe the first to like […]
16 Ιουνίου, 2012 στο 4:21 μμ |
pws mporoyme na symmetehoyme>?
16 Ιουνίου, 2012 στο 7:44 μμ |
Μεσα σε αυτήν την φιλοσοφία, πιστεύω ότι θα ήταν αποτελεσματικότερο ένα σούπερ μάρκετ με είδη ανάγκης, το οποίο θα ήταν άμεσα συνδεδεμένο και με παραγωγούς. Συνεργασία παραγωγών – καταναλωτών. Μια βελτίωση του κινήματος της «πατάτας». Αντί για ψωμί, ίσως , είναι προτιμότερο να δίνεις αλεύρι και την εργασίαπου απαιτητε για την παραγωγή του ψωμιού , να την διοχετεύσεις στην σταθερή προμήθεια ποσότητας και ποιότητας τροφίμων.
18 Ιουνίου, 2012 στο 4:28 πμ |
Reblogged this on Διασταυρούμενα πυρά and commented:
Ιδού πεδίον δόξης λαμπρό για ένα κίνημα ανέργων.
18 Ιουνίου, 2012 στο 4:39 πμ |
Ιδού πεδίον δόξης λαμπρό για κάθε κίνημα ανέργων.
Μπορούμε; Ή είμαστε καταδικασμένοι να κυριαρχούμαστε απ’ το καπιταλιστικό φαντασιακό;
18 Ιουνίου, 2012 στο 3:08 μμ |
[…] : inlovewithlife Rate this:Share this:Μοιραστείτε τοEmailPrintDiggLike this:LikeBe the first to like […]
18 Ιουνίου, 2012 στο 3:10 μμ |
[…] : inlovewithlife Rate this:Share this:Μοιραστείτε τοEmailPrintDiggLike this:LikeBe the first to like […]
25 Ιουνίου, 2012 στο 11:51 μμ |
[…] https://inlovewithlife.wordpress.com/2012/06/14/bakerys/ μεσω […]
30 Δεκεμβρίου, 2013 στο 8:58 μμ |
Χαίρομαι που βλέπω ότι άτομα χωρίς κάποια άμεση σχέση έχουμε παρόμοιες ιδέες/εμπνεύσεις.
Πιστεύω στην πολύ ισχυρή συμβολική αξία του ψωμιού που συγχρόνως είναι κάτι αρκετά απλό στην υλοποίηση. Στο σπίτι ψήνουμε ψωμί αρκετά συχνά αλλά για μία οικογένεια δεν έχει και πολύ νόημα οικονομικά. Ως εγχείρημα σε επίπεδο γειτονιάς όμως νομίζω πως μπορεί να έχει επιτυχία παρόλο την ήδη χαμηλή εμπορική τιμή του ψωμιού στην Ελλάδα.
Μερικές ιδέες:
Φούρνος με ξύλα. Αν υπάρχει η τεχνογνωσία είναι πολύ φτηνός στην κατασκευή και χρήση και μπορεί να λειτουργήσει σε υπαίθριο χώρο. Σε πρακτικό επίπεδο, στην επαρχία είναι εύκολο να βρεθούν παλιοί μαστόροι για το χτίσιμο. Η διαδικασία είναι δουλειά περίπου μιας μέρας και μπορεί να καταγραφεί σε βίντεο και να εφαρμοστεί κι από άλλους που «πιάνουν τα χέρια τους». Για τη χρήση του φούρνου οι περισσότερες γιαγιάδες άνω τον 70 σε χωριά της επαρχίας έχουν εμπειρία που μπορεί να αξιοποιηθεί. Ένα άλλο πλεονέκτημα του φούρνου με ξύλα είναι ότι «πουλάει».
Αλληλεγγύη. Συγνώμη για αυτό που θα πω αλλά το ζήτημα της αλληλεγγύης δεν είναι το πρωτεύων κατά τη γνώμη μου. Ο κάθε φούρνος τοπικά μπορεί να αποφασίσει αν θα δίνει κάποιο αριθμό δωρεάν ψωμιών ή αν απλώς θα προσφέρει ψωμί σε χαμηλότερη τιμή, πριμοδοτούμενο από εθελοντική εργασία.
Συμβολισμός – αυτοοργάνωση. Κατά την γνώμη μου το σημαντικό της όλης υπόθεσης είναι ότι η αυτοοργανωμένη παραγωγή ψωμιού μπορεί να γίνει σημαία για την εξάπλωση της ιδέας της αυτοοργάνωσης. Επιτυχία ενός τέτοιου εγχειρήματος είναι φυσικό να έχει ως στόχο να ενισχύσει την αυτοπεποίθηση όσων πιστεύουμε στην αυτοοργάνωση της κοινωνίας και να πείσει αρκετούς από όσους δεν πιστεύουν. Μπορεί να γίνει πολιτικό επιχείρημα, ισχυρότερο από τόμους βιβλίων.
Δεν είμαι σε θέση να βοηθήσω άμεσα, αλλά ίσως να μπορώ να βοηθήσω σε επίπεδο οργάνωσης εξ αποστάσεως. Καλή τύχη.