Καταλάβετε τα Ερτζιανά – Δελτίο Τύπου για την Απόπειρα Φίμωσης του 98FM

by

Από το DLN.GR

Στιγμές χούντας θύμισε η εισβολή στις 28/12/2012 της αστυνομίας στους χώρους του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Με το πρόσχημα της καταστολής μεταναστών μικροπωλητών οι δυνάμεις της ΕΛΑΣ προχώρησαν με συνοδεία εισαγγελέα σε εφόδους στους χώρους φοιτητικών πολιτικών ομάδων της αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου, ενώ κατάσχεσαν εξοπλισμό του ελεύθερου ραδιοφωνικού σταθμού 98 FM. Καταθέτοντας το ιδεολογικό προκάλλυμα της επιχείρησης ο προϊστάμενος της ΕΛΑΣ Νίκος Δένδιας δήλωσε : «Η αστυνομία χτες έκανε το καθήκον της. Απέδωσε στην κοινωνία και τους φοιτητές το δημόσιο οικονομικό πανεπιστήμιο. Είναι γνωστό ότι η ΑΣΟΕΕ τα τελευταία χρόνια από άσυλο ιδεών έχει μετατραπεί σε άσυλο παραεμπορίου και ανομίας».

Ο 98 FM είναι ένας αυτοοργανωμένος ραδιοφωνικός σταθμός, που λειτουργεί αδιάλειπτα από το 2002 και εκπέμπει τόσο στα FM όσο και στο διαδίκτυο. Κριτήριο της λειτουργίας του δεν είναι το ιδιωτικό κέρδος αλλά η διακίνηση των πολιτικών ιδεών και της πληροφορίας από την κοινωνία για την κοινωνία. Αποτελεί κομμάτι ενός ευρύτερου κινήματος ελεύθερης ραδιοφωνίας, που απλώνεται σε όλη τη χώρα και έχει βαθιές ιστορικές ρίζες στις δεκαετίες του ’80 και του ’90. Τα ελεύθερα ραδιόφωνα πραγματώνουν την ελεύθερη έκφραση και διακίνηση των πολιτικών ιδεών με τρόπο αδιαμεσολάβητο από ισχυρά συμφέροντα και ιδιωτικά ωφέλη. Συνιστούν ένα μοναδικό μέσο έκφρασης για την νεολαία αλλά και για ευρύτερα κοινωνικά κομμάτια, συμβάλλοντας στην ριζοσπαστικοποίηση της δημόσιας σφαίρας και της δημοκρατίας. Υπηρετούν δηλαδή με τον πλέον ουσιαστικό τρόπο τους σκοπούς, τους οποίους το κράτος υποτίθεται ότι θα έπρεπε να προωθεί κατά τη διαχείριση του ραδιοφάσματος.

Σε αντίθεση με το τι ισχύει στις περισσότερες χώρες της δυτικής Ευρώπης, το σχετικό νομικό πλαίσιο στην Ελλάδα δεν έχει θέση για τα ελεύθερα ραδιόφωνα. Έτσι, κάθε τέτοιο εγχείρημα ελεύθερης κοινωνικής έκφρασης είναι υποχρεωμένο να λειτουργεί σε καθεστώς νομικής ομηρίας και να τίθεται συχνά υπό διωγμό από τους κρατικούς μηχανισμούς για πολιτικούς λόγους. Το θεσμικό αυτό έλλειμμα δημοκρατίας βαφτίζεται σήμερα από το πολιτικό σύστημα ως “ανομία” και αντιμετωπίζεται με στρατιωτικού τύπου εφόδους σε πανεπιστημιακούς χώρους. Από την άλλη, η νομιμότητα που υπερασπίζεται η κυβέρνηση είναι η de facto απαλλοτρίωση από τους εγχώριους ολιγάρχες των ΜΜΕ του δημόσιου πόρου, που λέγεται ραδιόφασμα. Είναι οι μπράβοι των ισχυρών, που φυλούσαν καραούλι στις κεραίες του Υμηττού και της Πάρνηθας, είναι η μάχη των παρεμβολών, που ευνοεί αυτούς που μπορούν να αγοράσουν τα πιο ισχυρά κεραιοσυστήματα, είναι οι συνεχείς ανανεώσεις με νόμους του κράτους αυτής της αυθαιρεσίας με όρους «νύχτας», που έχει κριθεί αντισυνταγματική αλλά συνεχίζεται ακόμη (ΣτΕ 1206/2012). Θα ήμασταν όμως επιφυλακτικοί και σε οποιαδήποτε κρατική ρύθμιση, που με νομότυπο τρόπο θα ευνοούσε τη συγκέντρωση φασματικών πόρων σε λίγα ισχυρά ιδιωτικά συμφέροντα και δε θα εγγυούνταν την πολυφωνία και την ελευθερία έκφρασης. Είμαστε απέναντι στη διαχείριση ενός δημόσιου πόρου ελευθερίας και δημοκρατίας με όρους κοινωνικού ελέγχου, λογοκρισίας και αδιαφάνειας, προκειμένου ο ρόλος των ΜΜΕ ως «δημόσιου φύλακα» (public watchdog) να αχρηστεύεται. Αυτός είναι ο νομικός πολιτισμός της εξουσίας, που προσωποποιεί ο Δένδιας και οι εντολοδόχοι του.

Σε αυτό τον νομικό πολιτισμό δε θα μπορούσε να χωρέσει ο δικός μας κόσμος, της ελεύθερης ραδιοφωνίας από την κοινωνία για την κοινωνία χωρίς τη διαμεσολάβηση των ισχυρών ιδιωτικών συμφερόντων και του κέρδους. Απορρίπτουμε την ποινικοποίηση της ελεύθερης έκφρασης στα ερτζιανά και παλεύουμε, για να ανατρέψουμε αυτές τις πολιτικές και τα συμφέροντα, που εξυπηρετούν. Αγωνιζόμαστε για μία διαχείριση του ραδιοφάσματος πέρα από το κράτος και την αγορά ως μέρους των ψηφιακών κοινών και την απόδοση υπό όρους μέρους του για τα κοινοτικά και ελεύθερα ραδιόφωνα, που ξεπηδούν σαν μανιτάρια σε όλη τη χώρα. Καλούμε σε πανελλαδική δικτύωση για την ανατροπή του ισχύοντος παράνομου και αντικοινωνικού καθεστώτος διαχείρισης των ερτζιανών. Η εντελώς πρόσφατη τροπολογία στη Βουλή, που δίνει τη δυνατότητα στους απλήρωτους εργαζόμενους στα ραδιόφωνα να αποκτήσουν νομίμως την άδεια εκπομπής του εργοδότη τους και να αυτοδιαχειρίζονται το ραδιοφωνικό τους πρόγραμμα, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και δείχνει ποιες προοπτικές μπορούν να ανοιχθούν μέσα από τις διεκδικήσεις μας για ένα άλλο τοπίο στον χώρο της ενημέρωσης, συνδεδεμένο με τις κοινωνικές ανάγκες, τις ελευθερίες, τη δημοκρατία εφόσον θωρακισθεί και διασφαλισθεί από τυχόν χειραγώγηση  και τακτικισμούς των ιδιοκτητών των μέσων.

12.01.2013
Δίκτυο για τηνΨηφιακή Απελευθέρωση
http://www.dln.gr / info[παπάκι]dln.gr

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: