Οδηγίες προς Ναυτιλομένους για τη Σύγχρονη Ιδεολογική Ηγεμονία της Κυριαρχίας

by

Το σημείο – κλειδί για κάθε ριζοσπαστικό ρεύμα σκέψης είναι ο τρόπος με τον οποίο προσλαμβάνει την κοινωνική αλλαγή. Στις κυρίαρχες μαρξιστικές αναλύσεις του συρμού την πρωτοκαθεδρία ως αιτίες κοινωνικών αλλαγών φέρουν οι αντικειμενικές – υλικές συνθήκες του προλεταριάτου. Όσο περισσότερο εξαθλιώνονται οι μάζες, τόσο περισσότερο παίρνουν μπροστά οι μηχανές του επαναστατικού ντετερμινισμού, που αδυσώπητα δουλεύουν, ώστε η γη να γίνει έτσι και αλλιώς κόκκινη. Στις αναλύσεις της αυτονομίας, εργατικής ή κοινωνικής, πλάι στις αντικειμενικές συνθήκες, που αναντίρρητα παίζουν σπουδαίο ρόλο, πρωταρχικό ρόλο για την κοινωνική αλλαγή παίζουν οι υποκειμενικές συνθήκες, που κυριαρχούν στους από κάτω, δηλαδή ο τρόπος με τον οποίο αυτοί προσλαμβάνουν τον κόσμο και τοποθετούνται ατομικά και συλλογικά σε σχέση με αυτόν.


Σε πείσμα των ειδικών της πρώτης ανάλυσης η νεοφιλελεύθερη εκδοχή του καπιταλισμού κυριαρχεί καθολικά στην Ευρώπη της κρίσης. Μολονότι τα κατώτερα στρώματα στις κοινωνίες του Ευρωπαϊκού Νότου συντρίβονται κάτω από την σιδερένια φτέρνα του συστήματος, τα συντηρητικά και τέως σοσιαλδημοκρατικά κόμματα, που εκπροσωπούν την άτεγκτη εφαρμογή των νεοφιλελεύθερων συνταγών, όχι μόνο δεν υποχωρούν αλλά ούτε καν απειλούνται από ανταγωνιστικές πολιτικές δυνάμεις. Παρ’ όλο που έχει χρεωκοπήσει πολιτικά και οικονομικά, η πρωτοκαθεδρία του νεοφιλελευθερισμού διατηρείται σε ιδεολογικό επίπεδο. Το πιο βασικό εργαλείο, που καθηλώνει το φαντασιακό των από κάτω, είναι το παλιό και κλασικό νεοφιλελεύθερο ιδεολογικό κατασκεύασμα της Θάτσερ «Δεν Υπάρχει Εναλλακτική» (There Is No Alternative – TINA). Ο νεοφιλελευθερισμός σήμερα πετυχαίνει, γιατί πείθει μαζικά τους από κάτω ότι η μόνη δυνατή πραγματικότητα γι’ αυτούς είναι η αέναη εναλλαγή του υπάρχοντος.

Στην Ελληνική κοινωνία η παραπάνω συνταγή δεν αρκεί, για να διασφαλιστεί η ιδεολογική αυτή πρωτοκαθεδρία και, κατά συνέπεια, η συνέχιση της λεηλασίας. Για τον λόγο αυτόν η πολιτική ελίτ έχει επινοήσει δύο «δυνατά χαρτιά» για την μακρόπνοη συντήρηση του υπάρχοντος εν μέσω κρίσης. Κατ’ αρχάς, ήδη οικοδομεί τον εσωτερικό εχθρό, έχοντας ως σκοπό σε αυτόν να συμπεριλάβει όχι μόνο το ριζοσπαστικό κομμάτι των κινημάτων αλλά και τον συνδικαλισμό, τα κινήματα πόλης, τους ελεύθερους κοινωνικούς χώρους και τα αντικαπιταλιστικά οικονομικά εγχειρήματα. Με τον τρόπο αυτόν θέτει τα κινήματά μας σε άμυνα, ενώ ταυτόχρονα ενισχύει τις χρόνιες αδυναμίες ριζώματος στην κοινωνία μέσα από έναν επικοινωνιακό λόγο, που έχει στόχο την απονομιμοποίησή μας και τελικά την κοινωνική μας απομόνωση. Σε δεύτερο χρόνο οι εγχώριοι εκτελεστές του πανευρωπαϊκού σχεδίου θα κατασκευάσουν και τον εξωτερικό εχθρό, προκαλώντας ηθελημένα ένταση στις σχέσεις με το Τουρκικό κράτος. Με τον τρόπο αυτόν θα επιχειρήσουν να ενισχύσουν το εθνικιστικό αίσθημα, να αποπροσανατολίσουν από τον κοινωνικό ανταγωνισμό και να πλήξουν τον κόσμο της αντίστασης/δημιουργίας.

Απέναντι στους σχεδιασμούς τους τα κινήματά μας πρέπει διαρκώς να επινοούν απαντήσεις, που να αλλάζουν το συλλογικό φαντασιακό των από κάτω σε απελευθερωτική κατεύθυνση, έχοντας πάντα κατά νου ότι οι δικοί μας αγώνες είναι αυτοί που τελικά αλλάζουν τους συσχετισμούς και σε θεσμικό επίπεδο. Έτσι, στο νεοφιλελεύθερο ιδεολογικό κατασκεύασμα TINA η απάντησή μας πρέπει να είναι το άνοιγμα απελευθερωτικών προοπτικών στο επίπεδο των καθημερινών κοινωνικών αναγκών μέσα από το δίπτυχο άμεση δράση / άμεση δημοκρατία. Απέναντι στην κατασκευή του εσωτερικού εχθρού θα πρέπει να εντείνουμε το σπάσιμο κάθε διαχωρισμού ανάμεσα στα κινήματα και στην κοινωνία, κάνοντας πράξη τον ζαπατισμό στην καρδιά της Δύσης. Απέναντι στο χαρτί του εθνικισμού θα πρέπει να δώσουμε τα πάντα, για να κερδίσουμε ένα κομμάτι της νεολαίας από την ολίσθηση σε φαντασιακά φασιστικής /ναζιστικής επινόησης. Μπορεί τα πράγματα να μην είναι εύκολα, δεν υπάρχει όμως μεγαλύτερη χαρά από το να επιφέρεις συντριπτικά πλήγματα ελευθερίας στο σύστημα εξουσίας μέσα από μαζικούς κοινωνικούς αγώνες. Και η επιθυμία μας να νιώσουμε αυτή τη χαρά είναι δυνατότερη από όλους τους μηχανισμούς των κυριάρχων.

2 Σχόλια to “Οδηγίες προς Ναυτιλομένους για τη Σύγχρονη Ιδεολογική Ηγεμονία της Κυριαρχίας”

  1. Βασίλης Says:

    Καλησπέρα φίλε κ συγχαρητήρια για τα πολλά και ενδιαφέροντα άρθρα!Η εικόνα του παρόντος άρθρου από πού είναι;Ευχαριστώ!

  2. inlovewithlife Says:

    Καλημέρα, ευχαριστώ.

    https://en.wikipedia.org/wiki/The_Fourth_Estate_%28painting%29

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: