Μανιφέστο για τους Καιρούς που Ζούμε!

by

manifesto

Την τελευταία εβδομάδα η μαθητιώσα νεολαία βρίσκεται στους δρόμους. Την τελευταία εβδομάδα για τα κακώς κείμενα της κοινωνίας μας ξελασπώνουν τα παιδιά μας. Τώρα έρχεται η δική μας ώρα. Από εδώ και πέρα αρχίζει αυτή η ανένδοτη αλληλουχία γεγονότων, που βάζει εμάς να γράφουμε ιστορία. Από εδώ και πέρα αρχίζουμε όλοι να παίρνουμε τα πράγματα στα χέρια μας με σκοπό να αλλάξουμε τις ζωές μας.

Δεν υπάρχουν έτοιμες συνταγές σε αυτά που από εδώ και πέρα κάνουμε. Υπάρχει μόνο η φαντασία και η διάθεση να αλλάξουμε τα πράγματα προς το καλύτερο και το δικαιότερο. Ούτε υπάρχουν διαχωριστικές γραμμές σε αυτά που από εδώ και πέρα κάνουμε. Γι’ αυτό σπάμε ηλίθιους διαχωρισμούς σε αριστερούς και δεξιούς, αφήνουμε πίσω κομματικές ταυτότητες και γραμμές, πετάμε στα σκουπίδια ό,τι μας μπλοκάρει, σκεφτόμαστε ελεύθερα, λειτουργούμε συλλογικά και αλληλέγγυα.

Κάνουμε από τα πιο απλά, όπως :

Πιάνουμε κουβέντα με όλους για όλα, όχι τα συνηθισμένα αλλά αυτά που μας βασανίζουν.

Γράφουμε μόνοι μας ή με άλλους ένα φλογερό κείμενο, το βγάζουμε φωτοτυπίες και το μοιράζουμε στον κόσμο.

Παίρνουμε με τους φίλους μας φύλλα ταπετσαρίας, γράφουμε σε αυτά συνθήματα που μας αρέσουν όπως «όλοι στους δρόμους», «κάντε συνελεύσεις παντού» και τα κολλάμε σε όλα τα λεωφορεία. Το μήνυμά μας να φτάσει σε όλη την πόλη.

Κάνουμε αυθόρμητες εκδηλώσεις στους δρόμους της πόλης, ό,τι γουστάρει και αγαπά ο καθένας.

Πηγαίνουμε στις καταλήψεις των μαθητών, κουβεντιάζουμε με τα παιδιά, ακούμε αυτά που έχουν να μας πουν, τα στηρίζουμε ψυχολογικά.

Συμμετέχουμε σε εκδηλώσεις, πορείες, διαδηλώσεις, συνελεύσεις.

Δεν καθόμαστε μόνοι σπίτι μας. Η σύναξη κάτω του ενός ατόμου τιμωρείται με απουσία από την ιστορία. Έχει ωραίο Ήλιο και ωραίους Ανθρώπους έξω.

Μέχρι τα λίγο πιο πολύπλοκα, όπως :

Όσοι συμμετέχουμε σε κινήματα πόλης και συλλόγους καλούμε σε τοπική πορεία και μετά λαϊκή συνέλευση. Αν μπορούμε, καταλαμβάνουμε κάποιο δημόσιο χώρο και τον κάνουμε σπίτι μας, καλώντας εκεί τοπικές συνελεύσεις. Στις συνελεύσεις συζητάμε αρχικά ό,τι μας βασανίζει, από το πιο απλό ως το πιο σύνθετο και μετά προτείνουμε και συζητάμε λύσεις. Μεταξύ μας την ξύλινη γλώσσα των πολιτικών την αφήνουμε στους πολιτικούς.

Όσοι συμμετέχουμε σε σωματεία εργαζομένων σπάμε επειγόντως ό,τι έχει μπλοκάρει τη δράση τους ως τώρα. Περνάμε ψηφίσματα, καλούμε τους εργαζομένους για συμμετοχή στις πορείες και στις συνελεύσεις μας, ενισχύουμε τις δημοκρατικές διαδικασίες, συντονιζόμαστε με άλλα σωματεία, καλούμε σε απεργία. Ξεπερνάμε χωρίς πολλά πολλά τις συνδικαλιστικές ηγεσίες, πρωτοβάθμιες ή δευτεροβάθμιες, αν είναι διεφθαρμένες και εμποδίζουν σε όλα αυτά.

Όσοι συμμετέχουμε σε κόμματα ή σε αρτηριοσκληρωμένες καταστάσεις δεν υπακούμε σε γραμμές. Η δική μας άποψη για τα πράγματα έχει μεγαλύτερη αξία από αυτή της γραμμής. Όπως και η άποψη του διπλανού. Η αλήθεια της γραμμής δεν καλύπτει την αλήθεια κάθε ανθρώπου. Η αλήθεια κάθε ανθρώπου όμως αλλάζει την πραγματικότητα. Και αυτό γίνεται εδώ και τώρα.

Μην κοιτάτε αποσβολωμένοι όσοι διαβάσατε το κείμενο. Αυτά όλα και άπειρα άλλα ήδη συμβαίνουν. Απλώς έτυχε και δεν το πήρατε χαμπάρι.

Προς τους δημοσιογράφους : Να χαρείτε, σταματήστε να βιντεοσκοπείτε ή να μεταδίδετε τα δάχτυλο αντί για το φεγγάρι. Εντάξει, ακούσαμε εκατομύρια φορές για τα 250 καταστήματα που έπαθαν ζημιές. Για τη νεολαία όμως, για την κοινωνία και τα προβλήματά της δεν ακούσαμε τίποτα. Τι νομίζετε ότι όλοι αυτοί που γεμίζουν τις διαδηλώσεις, τις συνελεύσεις κτλ είναι βαλτοί? Έχετε καταντήσει πια γραφικοί. Όσο και να θέλετε, ο κόσμος πλέον για πρώτη φορά συζητάει και κατεβαίνει στους δρόμους για άλλα πράγματα από αυτά που του μεταδίδετε. Συνεχίστε αυτή τη χαζή κωμωδία. Αυτή τη φορά θα την παίζετε χωρίς θεατές.

Προς τους καλλιτέχνες : Καιρός να βγείτε στους δρόμους. Δεν γίνατε αυτό που γίνατε, για να εκτελείτε μπροστά σε κλειστά μάτια/ώτα. Γεμίστε την πόλη με δρώμενα. Πάτε στις συνελεύσεις και προτείνετε θεατρικές παραστάσεις, μουσικές εκδηλώσεις, καλλιτεχνικά δρώμενα και θα δείτε ανταπόκριση. Κατεβείτε στις διαδηλώσεις με δρώμενα. Τι ακριβώς περιμένετε, για να σταματήσετε τον εκφυλισμό στον οποίο έχει φτάσει η τέχνη σήμερα?

Προς τους ανθρώπους του πνεύματος : Εδώ δύσκολα τα πράγματα. Εσάς σας έχει βαρέσει τόσο η μαλακία τα τελευταία χρόνια, που σημερά έχετε φτάσει στο σημείο να αναμασάτε την προπαγάνδα των καναλιών, που μεταδίδει το κράτος. «Όχι άλλη Βία», «Βάνδαλοι», «γνωστοί – άγνωστοι», «τα παιδιά σήμερα δεν έχουν καλή ανατροφή». Ξυπνήστε από τον λήθαργο, στον οποίο έχετε περιπέσει και ως γερασμένα μυαλά που είστε ενωθείτε και εσείς με τον κόσμο και κάντε ένα ελάχιστο κάτι. Η πνευματική «πρωτοπορία» αυτής της κοινωνίας είστε αναντίστοιχη της εποχής και αυτό είναι η χειρότερη βρισιά για εσάς.

Προς τους πολιτικούς : Αφού δεν υπάρχετε, που δεν υπάρχετε, δεν πάτε σπίτια σας? Στις τελευταίες εκλογές υπήρχε ένα μπλουζάκι που έλεγε «ψήφο σε κανένα πούστη, μπουρδέλο τα κάνω και μόνος μου».

Προς τους «καπιτάλες» : Μμμ, κάτι μου λέει ότι τελικά εσείς παίρνετε όλες τις αποφάσεις άρα εσείς είστε και το πρόβλημα. Φροντίστε να συνηθίσετε αυτούς τους καιρούς που ζούμε σε μία άλλη ποιότητα δημοκρατίας. Κάτι τρίζει? Μην φοβάστε, μάλλον είναι το έδαφος κάτω από τα πόδια σας.

102 Σχόλια to “Μανιφέστο για τους Καιρούς που Ζούμε!”

  1. xamogelo Says:

    σου εστειλα εμαιλ :-p

  2. το βυτίο Says:

    εξαιρετικό. κρατάω αυτό «Δεν καθόμαστε μόνοι σπίτι μας. Η σύναξη κάτω του ενός ατόμου τιμωρείται με απουσία από την ιστορία. Έχει ωραίο Ήλιο και ωραίους Ανθρώπους έξω».

  3. desprh Says:

    Πολύ καλό. Το μοίρασες γύρω?

  4. Elikas Says:

    Μακάρι να ήταν τόσο απλά τα πράγματα. Μακάρι να ζούσαμε σε μια κοινωνία που δεν έχει διαβρωθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε να χρειάζεται μακρονήσια και βασανιστήρια εφήβων για να ξυπνήσει. Μακάρι να μπορούσε να αναχαιτιστεί η οικονομική κρίση με συνελεύσεις και ανυπακοή. Μακάρι να υπήρχαν άνθρωποι με καθαρό μυαλό και επιρροή στις μάζες που θα βλέπανε πέρα από το πορτοφόλι και τον καθρέφτη τους. Μακάρι να λέω μαλακίες και να διαψευστώ…

    Το μόνο σίγουρο είναι ότι συμφωνώ μαζί σου πως η απάθεια είναι πολύ χειρότερη από την απείθεια.

  5. chaca-khan Says:

    thumbs up! (αναδημοσιεύθηκε @ AM)

  6. Ελευθερια και Αξιοπρεπεια « Black Cat ★ Red Cat Says:

    […] Ελευθερια και Αξιοπρεπεια Δεκέμβριος 13, 2008 — plagal Μανιφέστο για τους Καιρούς που Ζούμε! […]

  7. dion Says:

    καταπληκτικό κείμενο! διάδωσέ το!

  8. Βασίλης Says:

    θα δημοσιευθεί στο μπλόκ μου…όσες δωρεάν φωτοτυπίες μου έχει δώσει το πανεπιστήμιο ήρθε ο καιρός να τις χρησιμοποιήσω, όχι για τύπους και συναρτήσεις αλλά για αλήθειες και εμπιστοσύνη στο πλησίον… υπάρχει και στην Κύπρο πρόβλημα (μεγαλύτερο από όσο μάλλον θα ακούτε στις σάπιες τηλεοράσεις).

  9. mao Says:

    bravo!

  10. kyrios_elefantas Says:

    🙂

  11. mathitikiprotovoulia Says:

    Madnifesto


    gia deite kai ayto….

  12. [Αναδημοσίευση] Μανιφέστο για τους Καιρούς που Ζούμε! - Eutopia Says:

    […] Love With Life : https://inlovewithlife.wordpress.com/2008/12/13/manifesto/ Την τελευταία εβδομάδα η μαθητιώσα νεολαία βρίσκεται […]

  13. AntiAuthoritarian Says:

    Το αναδημοσίευσα: http://www.studentguru.gr/blogs/stormrider/archive/2008/12/14/39012.aspx

    Αν δεν είσαι σύμφωνος, επικοινώνησε: antiauth[at]gmail.com

  14. omadeon Says:

    μπράβο σε σένα και… μπράβο στη «Μαθητική Πρωτοβουλία» (που το δικό της μανιφέστο το ανάρτησα κι εγώ μαζί με πρόσθετα στοιχεία).

  15. omadeon Says:

    Υ.Γ. χρειάζεται τώρα πια συλλογικός συντονισμός στα μπλογκ. Φεύγω για δουλειές τώρα αλλά μέσα σε λίγες ώρες ΚΑΙ αυτό το μανιφέστο βρει τη θέση του.

  16. Παντελής Says:

    http://pmitsiou.blogspot.com/2008/12/blog-post_15.html

  17. MADNIFESTO - Το εκπληκτικό μανιφέστο των μαθητών…. (και ένα Μανιφέστο για τον απλό πολίτη - UPDATE) « OMADEON Says:

    […] omadeon UPDATE (16-12-08): O “InLoveWithLife” έγραψε κι αυτός ένα μανιφέστο εξίσου άξιο με εκείνο των μαθητών, για τον απ…. Σταχυολογώ αποσπάσματα: Προς τους ανθρώπους του […]

  18. Post.Scriptum.Inter-Action Says:

    Να προσθέσουμε ένα υστερόγραφο, στο αξιόλογο μανιφέστο σας:

    Προς τους εξεγερμένους μαθητές/νέους: Μην ξεχνάτε ότι πολλά από αυτά που αμφισβητείτε, δλδ η αθλιότητα που κληρονομήσατε, συντηρείται και από πρώην εξεγερμένους νέους, οι οποίοι μεγάλωσαν και συμμετέχουν με κάθε τρόπο στην αθλιότητα που ζούμε (από θέση ισχύος πλέον).
    Διατηρήστε την αυθεντικότητα της σκέψης και της δράσης σας, στη συνέχεια της ζωής σας. Μην αναγκάσετε ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ τα παιδιά σας να σας «κάψουν» για να σας δείξουν ότι υπάρχουν.

  19. aestivus Says:

    το κειμενο δημοσιευτηκα και στο Tvxs.
    και μαλλον κατι γινεται!
    δειτε και αυτό!
    http://www.tvxs.gr/v1862

  20. aestivus Says:

    στις αναπτερωτικές ιδέες του inlove

    Έχουμε 1 κοινωνία που κοιμάται είτε από παραπληροφόρηση είτε επειδή δε θέλει να σηκώσει τα μάτια της στο ζοφερό αύριο που έρχεται .
    – Έχουμε μια μπλογκοσφαιρα που βουίζει ολοένα και πιο έντονα και βραζει.
    – έχουμε μαθητές που ακόμη δηλώνουν απογοητευμένοι από θέμα συμπαράστασης..

    μήπως μέσα σε όλες τις σημαντικές πρωτοβουλίες που γίνονται στο διαδίκτυο , πρέπει συμπεριλάβουμε ερωτήσεις όπως

    ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΙΔΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΡΑ?(γιατί πόσο θα αντέξουν ? )
    ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ως διαδικτυο?

    1. θα μπορούσαμε να καλέσουμε συλλογικότητες μαθητών (ή εκπροσώπους), καθηγητών, όσων είναι γύρω από τα παιδιά, και όσους θέλουν από το διαδίκτυο και να συναντηθούμε. Να ρωτήσουμε τα ίδια, πως μπορούμε να βοηθήσουμε? να πέσουν ιδέες. Να δημιουργηθεί συντονισμένα (κατά το δυνατόν ) 1 πλάνο δράσης υποστήριξης τους.

    Ανησυχώ οτι τα παιδια πολιουρκουνται στενά για να καπελωθουν αν δε βρεθουμε διπλα τους,οχι φυσικά για να τα «οργανωσουμε», αλλά για να τους δωσουμε χωρο να μιλησουν.
    Να προσφερουμε τις δυναμεις μας .
    Ετσι,
    -γυρω και μαζι με τα παιδια θα συσπειρωθει κοσμος,
    – θα κινητοποιηθει (ακριβώς γιατι δε πρεπει να βγαλουν τα παιδιά μόνο το φιδι απο τη τρυπα) αλλα συνεργατικά μαζι τους.
    Αυτο θα περασει και το μηνυμα της ενοτητας στο σύστημα, στη κοινωνία χωρις κανεις να καπελωσει κανεναν.
    Ταυτοχρονα συνεχιζουμε την οποια δραστηριοιπηση έχει επιλεξει καθεις μας

    2.χρειάζονται βήμα να επικοινωνήσουν με την κοινωνία . Τα ΜΜΕ ακόμη και όταν τους δίνουν βήμα είναι μικρό και επιφανειακό. Αναγκάζονται να τρώνε το (ελάχιστο) χρόνο, απαντώντας σε στημένες ηλίθιες ερωτήσεις και να αντικρούουν επιθέσεις στενοκέφαλων.

    – θα μπορούσαμε να σηκώσουμε «συνεντεύξεις» με ουσιαστικές ερωτήσεις στο διαδίκτυο.
    -Να τις προωθήσουμε σε κανάλια. Ακόμη και να απαιτήσουμε να παιχτούν με διαδηλώσεις έξω από τα κανάλια). δε γινεται αν αφηνομαστε σε πολιτικάντηδες να ερμηνευουν τα γεγονοτα…

    3. Κάνουν εκστρατείες ενημέρωσης. Πως μπορούμε να την ενισχύσουμε? με ομάδες διανομής φυλλαδίων, λόγου, να βρεθούν χώροι που τα παιδιά θα μπορούν να μιλήσουν με πολίτες?

    4.να κοινοποιήσουμε προς τα έξω τη φωνή τους αυτούσια. Ακόμη και σε ευρωπαϊκούς φορείς νέων.

    4. να βρούμε και να προωθήσουμε εμείς πράγματα που τα παιδιά δε μπορούν να ασχοληθούν.
    από κάλεσμα για καλλιτεχνικά δρώμενα συναυλίες, οτιδήποτε τραβά τη προσοχή.

  21. Πάνος Says:

    Υπάρχει και ένα άλλο ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ:

    Το ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ ΤΟΥ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗ που θα το βρείτε στο link:

    http://panosnotes.blogspot.com/2008/12/blog-post.html

  22. Κάποιος Says:

    Το μανιφέστο είναι καταπληκτικό κείμενο. Έφυγε με τη μία σε 100.000 e-mail. Ελπίζω να δεις διαφορά στη επισκεψημότητα και να κερδίσεις αναγνώστες. Εμένα με κέρδισες πάντως.

  23. selapos Says:

    Γεια σας,

    Βρε Ελένη μου καλά τα λες…ίσως θα πρέπει να προσθέσω και άλλα του είδους…

    Όμως και αυτό το…δεν ξέρουμε ποιο θα πρέπει να κάνουμε , ποιο ζητούμε να έρθει… που θα μας πάνε οι αντιδράσεις μας…; Τι σου λέει..

    Αλήθεια σκέφθηκες μήπως όλα αυτά κουβαλάνε νερό στην γαβάθα , που κατά τα άλλα θέλουμε να αδειάσει…;

    Οι πραγματικοί αντίπαλοι μας ( της εποχής και όχι εχθροί) είναι οι Ανατολικές κοινωνίες ( Κίνα, Ινδία κ. λ .π ) .

    Αυτούς έχουμε να αντιμετωπίσουμε στην κάθε ημέρα πράξη .

    Ως Δυτικοί και σχετικώς χορτάτοι , τους Ανατολικούς και μη χορτάτους .

    Εάν αποδυναμώσουμε τις δυνάμεις μας , καταναλώνοντας αυτές , στις μεταξύ των δυτικών διαστρομάτων .

    Γεννιέται η απλή ερώτηση , είναι η καλλίτερη απάντηση στα προβλήματα μας , η μήπως η επιδείνωση τους .

    Σε παρακαλώ κράτησε με ενήμερο στις εξελίξεις των σκέψεων σας .

    Σε ευχαριστώ για την τιμή που μου έκανες για να με ενημερώσεις .

  24. overfloater Says:

    Ρομαντικά ευχολόγια…
    Διάβασε το Brave New World του Aldous Huxley όσες φορές χρειαστεί, μέχρι να καταλάβεις τι λέει ο World Controller στον ρομαντικό ‘Savage’.
    Αν αυτό σου πέφτει πολύ βαρύ για προθέρμανση τότε δες την τριλογία του Matrix μέχρι να καταλάβεις τι λέει ο Architect.
    Οι επαναστάσεις και οι ξεσηκωμοί είναι ένα χιλιοπαιγμένο έργο, που ποτέ δεν οδήγησε κάπου. Πάντα όμως υπάρχει η ελπίδα που η καργιόλα δεν λέει να πεθάνει… «ΑΥΤΗ η επανάσταση θα είναι διαφορετική!!! ΑΥΤΗ η επανάσταση θα πετύχει».
    Ποτέ δεν πέτυχαν (sorry to break the news) και ποτέ δεν πρόκειται να πετύχουν. Η κοινωνία δεν είναι και αυτή τίποτα άλλο παρά ένα φυσικό σύστημα και οι επαναστάσεις τίποτα άλλο παρά ένα φυσικό φαινόμενο, ένα πράγμα σαν το φίδι που βγάζει το παλιό του δέρμα για να δώσει τόπο στο καινούργιο… ολόιδιο δέρμα…
    Όλες οι επαναστάσεις αποτυγχάνουν απλά γιατί τελικά, αργά ή γρήγορα αναπαράγουν το ίδιο σύστημα που αποτίναξαν, δεν παράγουν κάτι ουσιαστικά νέο.
    Και ο λόγος που αποτυγχάνουν να παράξουν κάτι νέο είναι ότι όπως και εσύ αυτή τη στιγμή, όλοι οι επαναστάτες του κόσμου διακατέχονται από ΠΑΘΟΣ, ΠΑΘΟΣ για την αλήθεια, ΠΑΘΟΣ για τη δικαιοσύνη, ΠΑΘΟΣ για ισότητα, κλπ. Μεγάλα και απέραντα συναισθήματα που πλυμμηρίζουν την ψυχή και την ανυψώνουν σε απέραντα ύψη, που την οπλίζουν με ατελείωτη επιμονή και ενέργεια.
    Αλλά το πάθος είναι συναίσθημα, και το ΠΑΘΟΣ είναι ΜΕΓΑ συναίσθημα, και τα συναισθήματα είναι σχεδιασμένα από τη μαμά φύση έτσι ώστε να κλείνουν τα κυκλώματα της λογικής.
    Έτσι λοιπόν, μόλις η λογική κατεβάσει τα ρολά, ο κάθε 20άρης που έχει διαβάσει δέκα φυλλάδια ειδικά σχεδιασμένα για να φουντώσουν αυτό το πάθος μέσα του, δύο-τρία σχετικά βιβλία και μερικές ταινίες στο σινεμά, πιστεύει πως μετά από τουλάχιστον 4000 χρόνια καταγεγραμμένης ανθρώπινης ιστορίας, σε ένα πλήθος διαφορετικών πολιτισμών, πιστεύει ότι ΝΑΙ… ΑΥΤΟΣ κατέχει την αλήθεια.
    Πιστεύει ότι ΞΕΡΕΙ γιατί η κοινωνία είναι όπως είναι, πιστεύει ότι ξέρει τι ακριβώς είναι στραβό, πιστεύει ότι ξέρει πως μπορούν να διορθωθούν όλα αυτά. Και εγώ δεν ακούω τι λέει ο καθένας, «Μα φυσικά και δεν τα ξέρω όλα», ακούω και αυτό που υπονοεί μετά, δηλαδή το «αλλά δεν χρειάζεται». Δηλαδή, ξέρει ΟΛΑ όσα του χρειάζονται να ξέρει. Και ανάλογα πράττει, όπως ακριβώς έχουν πράξει εκατομμύρια πριν από αυτόν.
    Εγώ λοιπόν σου προτείνω την εξής «θεραπεία»:
    ΔΙΑΒΑΣΕ όσο περισσότερα πράγματα μπορείς, αλλά όχι μόνο από αυτά με τα οποία συμφωνείς, αυτά που απλά ενισχύουν αυτά που ΗΔΗ πιστεύεις. Διάβασε τα ΑΝΤΙΘΕΤΑ, ΜΕΛΕΤΗΣΕ τα. Διάβασε τα μανιφέστα του Χίτλερ, τα πιστεύω των εθνικιστών Εβραίων και την πηγή του μίσους τους προς τους Παλαιστινίους, αλλά και άλλα πράγματα όπως θεωρία συστημάτων, ψυχολογία, παγκόσμια ιστορία, επιστημονική φαντασία (σοβαρή όχι παραμύθια της χαλιμάς) και τότε αργά ή γρήγορα ένα από τα δύο θα συμβεί:
    (1) Θα γίνεις ο νέος σωτήρας του κόσμου
    (2) Θα καταλάβεις το μέγεθος του προβλήματος και το πόσο μικροί είμαστε για να το αντιμετωπίσουμε.

    Εγώ είμαι στο 2 και σκοπεύω να παραμείνω εκεί. Αν αντέξεις να διαβάσεις τη σειρά βιβλίων Dune του Frank Herbert και φτάσεις στο 4ο βιβλίο το God Emperor (θέλει ΠΟΛΛΕΣ αναγνώσεις το συγκεκριμένο) θα καταλάβεις ότι λέει τα ίδια περίπου που λέει και το Brave New World, το «I Robot» (αυτό είναι βιβλίο, όχι ταινία…) αλλά και στο Matrix, εν συντομεία:
    (*) Ο άνθρωπος είναι ατελές όν.
    (*) Στον άνθρωπο ΔΕΝ «κάθεται» καλά η ειρήνη και η σιγουριά, γι’αυτό και δεν υπάρχουν.
    (*) Ένας άνθρωπος δεν μπορεί ποτέ να κυβερνήσει σωστά μια ανθρώπινη κοινωνία.
    (*) Ένα μη ανθρώπινο ον δεν μπορεί ποτέ να κυβερνήσει σωστά μια ανθρώπινη κοινωνία.
    (*) Η λύση είναι…

    Σιγά μην σου πω τη λύση 😉 Διάβασε και θα καταλάβεις…

    «Change your thoughts and you change your world.»
    Norman Vincent Peale

  25. inlovewithlife Says:

    @selapos

    Προφανώς αναζητάς κάποιον εχθρό για αυτά που βλέπεις να συμβαίνουν γύρω σου, ίσως και σε εσένα. Θα σε πικράνω. Ο εχθρός δεν είναι οι «άλλοι», οι μετανάστες, οι «ανατολικοί», οι gay κτλ, που θα μας πάρουν το φαΐ. Αυτοί είναι αυτοί που γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης, για να τρώνε κάποιοι φαΐ περισσότερο από όσο μπορούν να αντέξουν και αυτοί να πεθαίνουν της πείνας. Μπορείς να τους παρατηρήσεις στα εργοτάξια, όταν χτίζουν την πόλη σου ή μαζεύουν τα πορτοκάλια σου.

    @overfloater

    Κατ’ αρχήν έχω διαβάσει πολύ στη ζωή μου, όπως και συνεχίζω να διαβάζω. Αυτά που λες από πάνω είναι ένα παραλήρημα, που δείχνει πως όσοι διαβάζουν πολύ και μοναχικά αποφεύγοντας κάθετί συλλογικό, καταλήγουν να μην έχουν επαφή με την πραγματικότητα. Αφού λοιπόν με συμβούλεψες να διαβάσω μπλα μπλα μπλα, εγώ σε συμβουλεύω να κόψεις το πολύ διάβασμα και να έρθεις σε επαφή με ανθρώπους, μπας και καταλάβεις στην πράξη τι λένε τα βιβλία.

    Όσο για την ουσία αυτών που προσπαθείς να ψελλίσεις, να πω ότι η ιστορία της ανθρωπότητας εξελίσσεται με βάση γεγονότα, όπως αυτά που ζούμε αυτές τις ημέρες. Ολόκληρη η ζωή σου και η ζωή όλων μας απαρτίζεται από συνθήκες συμβίωσης, οι οποίες προήλθαν από κοινωνικές διαπάλες, όπως η παρούσα, δεν σερβιρίστηκαν σε κανένα πιάτο και είναι υπό διαρκή επαναδιαπραγμάτευση. Το να το παίζεις έξυπνος, ισχυριζόμενος το αντίθετο, ότι δηλαδή ποτέ δε συνέβαινε τίποτα και ότι όλοι είμαστε ασήμαντοι και τα συναφή παραληρήματα (πχ «και φτάσεις στο 4ο βιβλίο το God Emperor»), δε σε κάνει έξυπνο.

    Η λύση είναι συγκεκριμένη – οι σημερινές κοινωνίες είναι υπερβολικά πολύπλοκες, για να κυβερνιούνται από το υπάρχον απαρχαιωμένο πολιτικό σύστημα. Οι άνθρωποι θα συμμετέχουν στις αποφάσεις ανάλογα με το πόσο αυτές επηρεάζουν τις ζωές τους και όχι κάθε τέσσερα χρόνια εκλέγοντας αυτοκρατορίσκους. Έτσι πάμε μπροστά.

    “Stop changing only your thoughts and start changing the world together with everybody else.”
    inlovewithlife

  26. ΣΥΡΑΚΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ Says:

    Η γνώση προκαλεί σύγχυση. Ειναι κρίμα να μαθαίνεις απο βιβλία και να μην προσπαθείς να μάθεις απο εσένα και τον κόσμο. Μπορεις να αλλαξεις; Μπορώ να αλλάξω.

    Σήμερα πήρα το Mail απο κάποια Ελένη. Είναι για μένα η σπίθα και ίσως ένα παράξενο κάλεσμα να βοηθήσω.
    Ειμαι ηλικιακά μεγαλύτερος σας. Σας θαυμάζω. Σας θαυμάζω γιατί δημιουργέιται το όνειρο. Είστε μέσα στην ιστορία.

    Το μανιφάστο σας θα το ανεβάσω σε 2 μεγάλα site (www.noobwars.gr) και http://www.gnet.gr όπου μπορώ και θέλω να βοηθήσω, μαζί με ένα δικό μου κείμενο.

    Σας φιλώ μάγκες μου. Μακάρι ο γιός και η κόρη μου (8 ετών τώρα) να σας μοιάσουν. Εσείς είστε οι ποιητές της ζωής.

  27. melis Says:

    πες μας τι πίνεις;;

  28. Kapoios Says:

    Syggnomi gia ta greeklish, den exw ellinika.

    @Syrakis Mixalis
    Eisai magkas, ante na doune oi pitsirikades kai kanena diaforetiko keimeno ektos apo keimena gia rpg sta site ayta.

    Xairomai poy sou esteila to mail loipon!

  29. metaxenio_alitiko Says:

    ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΤΟ http://vithos-psihis.pblogs.gr/2008/12/382091.html

  30. dc Says:

    Προσωπικά, δεν βλέπω αποτέλεσμα από τις λαϊκές συνελεύσεις, τις καταλήψεις δημοσίων κτιρίων και τις συζητήσεις, μου θυμίζουν περισσότερο τους ανώνυμους αλκοολικούς και την ανάγκη για θεραπεία την έχουν οι συμμετέχοντες.

    Θα πρότεινα κάτι διαφορετικό:

    Παιδεία: Υπάρχει το γνωμικό «όπου ανοίγει ένα σχολείο, κλείνει μια φυλακή». Αντί να κλείνουμε τα σχολεία με τις καταλήψεις, θα πρότεινα να γίνονταν καταλήψεις στα φροντιστήρια, στα διαμερίσματα, όπου καθηγητές του δημοσίου παραδίδουν παρανόμως μαθήματα. Αντί να κλείνει το σχολείο, να διοργανώνονται μαθήματα σε θέματα που ενδιαφέρουν τους μαθητές αλλά δεν υπάρχουν στο επίσημο πρόγραμμα. Και χίλια δυο ακόμη.

    Οικονομία: Δεν χάνει κάτι μια τράπεζα με το να σπας τζάμια ούτε με το να διαδηλώνεις. Δεν πολεμάς τον καπιταλισμό φορώντας adidas και παπούτσια Nike. Θες να βοηθήσεις τον συνάνθρωπο σου και να πολεμήσεις τον καπιταλισμό; Μην φοράς τζιν levis, πάρε ένα ελληνικής κατασκευής, που τόσες βιοτεχνίες φτιάχνουν. Μην πάρεις το ipod γιατί είναι ipod πάρε ότι κάνει την δουλειά σου και κοστίζει λιγότερο. Μην πάρεις το μπλουζάκι από τα Lacoste, πήγαινε στην Λαϊκή Αγορά και θα βρεις πολύ καλής ποιότητας μπλουζάκια με σαφώς μικρότερο κόστος. Βλέπεις ότι κάτι βοηθάει το κοινωνικό σύνολο, κάνε μια παρέα και φτιάξε ένα σύλλογο να μπορείς να το στηρίξεις νόμιμα και ισχυρά. Μην αλλάζεις κινητά και άλλες συσκευές κάθε χρόνο, λυπήσου το περιβάλλον.

    Υγεία: Πως φωνάζεις για τον καπιταλισμό και μετά πας το παιδί που πυροβολήθηκε στο χέρι στο ιδιωτικό νοσοκομείο metropolitan; Δεν είναι λίγο οξύμωρο να είσαι εναντίον του καπιταλισμού και να πηγαίνεις για υπηρεσίες εκεί που έχουν κάνει την υγεία εμπόρευμα; Η Ελλάδα δεν πάσχει από υπηρεσίες περίθαλψης, πάσχει από πρόληψη και αγωγή υγείας. Δεν χρειάζεται να είσαι ούτε γιατρός, ούτε νοσηλευτής. Κάνε ομάδες ενημέρωσης για θέματα πρόληψης, κάθε ομάδες για κάνουν εφαρμογή την αγωγή υγείας. Ψάξε πόρτα-πόρτα τους ανθρώπους που είναι κλεισμένοι στο πρόβλημα τους, στην κατάθλιψη τους, ακόμη και ένα χαμόγελο θα τους βοηθήσει, μια φασαρία, μια ταραχή θα τους απομακρύνει.

    Υπάρχουν χίλια πράγματα που μπορεί να πει κανείς αλλά είμαι σίγουρος ότι όποιος διαβάζει βιβλία δεν θα δυσκολευτεί να βρει ιδέες, λύσεις αλλά και ανάγκες για πάρα πολλά θέματα.

    Σου αφιερώνω την φωτογραφία που είναι στον ακόλουθο σύνδεσμο:

  31. Γιάννης Says:

    Έχετε δει τις 2 ταινίες ντοκυμαντέρ Zeitgeist ?

    Πιο επίκαιρες δε θα μπορούσαν να είναι… και θα πρέπει να διαδοθεί το μηνυμά τους σε όλους…
    Το ιδανικό θα ήταν δυο μεγάλα video wall στο σύνταγμα με ηχεία όπου να προβάλλονται διαρκώς… να τις βλέπει ο κόσμος και να τα βλέπουν και τα μαλακόβουλώματα από τη βουλή απέναντι και να τους κάθεται στο λαιμό, να δούμε τι θα έχουν να πουν μετά…

    για όσους δεν τις έχουν δει τοποθετώ εδώ τη διευθυνση …
    http://www.zeitgeistmovie.com/

    κι εδώ θα βρείτε τη δεύτερη στα google videos με ελληνικούς υπότιτλους…

  32. Γιάννης Says:

    http://video.google.com/videoplay?docid=3939065265540201542&ei=tmUMSaXwJ6f62wLvyKi6DA&q=zeitgeist+addendum+greek

  33. Κάποιος Says:

    Ναι, και η λύση που προτείνεται στο Zeitgeist : Addendum (resource based economy) είναι κάτι που θα έπρεπε να ξεκινήσει να συζητιέται και να γίνει αντικείμενο μελέτης.

  34. Δημήτρης Βάρος Says:

    Είμαι μαζί σας. Ολόψυχα.
    Από τα πρώτα μου βιβλία φώναζα: Μόνο η φρίκη θα νικήσει τη φρίκη τους.
    Για ένα πράγμα στεναχωριέμαι: Βλέπω οργή (δικαιολογημένη), βλέπω πάθος (όμορφο και ελπιδοφόρο)… Αλλά δεν ακούω αιτήματα. Ένα κυρίαρχο αίτημα και καμιά πεντακοσαριά από πίσω του. Και μαζί ο όρκος πως «αν δεν ικανοποιηθούν αυτά δεν σταματάμε».

    Φοβάμαι πως χωρίς συγκεκριμένο στόχο θα κουραστείτε. Ο αγώνας σας θα μείνει στην ιστορία σαν μια πράξη αδιέξοδη και άρα προς αποφυγήν.
    Θα μου πεις πως πριν σταματήσετε θα τα κάνετε μπάχαλο. Και λοιπόν; Θα φύγει ο Κώστας και θα έρθει ο Γιώργος, ο Σπύρος, ο Θανάσης, κάποιο άλλο λαμόγιο. Αυτό είναι το ζητούμενο;

    Καθίστε, συζητήστε και διαμορφώστε αιτήματα και στρατηγική. Πχ Επίδομα σπουδών σε κάθε μαθητή ή φοιτητή. Κατάργηση των φροντιστηρίων. Εξασφαλισμένη δουλειά σε κάθε απόφοιτο ΑΕΙ. Ο βασικός μισθός να πάει στα 1.400 ευρώ, ή ο,τιδήποτε άλλο. Ο αγώνας πρέπει να έχει στόχους και να φέρει αποτέλεσμα.

    Συμβαίνει να είμαι δημοσιογράφος. Παράλληλα και λογοτέχνης.
    Θα συμφωνήσετε πως υπάρχουν και σωστοί δημοσιογράφοι. Και σωστοί λογοτέχνες και καλλιτέχνες. Θα συμφωνήσετε όμως πως εδώ και 20 χρόνια όλοι αυτοί δεν έχουν κοινό…
    Υπάρχουν δημοσιογράφοι που έγραφαν σωστά πράγματα και σήμερα είναι άνεργοι γιατί «δεν πουλάνε»…
    Υπάρχουν σημαντικοί λογοτέχνες που σταμάτησαν να βγάζουν βιβλία γιατί ένιωσαν πως κανείς δεν τους διαβάζει…
    Ρωτάω: Που ήταν γι αυτούς η εξεγερμένη σήμερα νεολαία; Δεν είναι άδικο να τους λετε σήμερα πως «τους βάρεσε η μαλακία»; Μπορείτε να καταλάβετε τη μοναξιά τους τόσα χρόνια; Τόσα χρόνια που όλοι τούς είχαν γυρίσει την πλάτη; Και κυρίως οι νέοι;

    Πάλι θα μου πειτε πως «πνευματικοί ανθρώποι βγήκαν και μας βρίσανε». Μην τα ισοπεδώνουμε όλα όμως. Όπως τα κανάλια πήγαν να ισοπεδώσουν και εσάς βάζοντας μαθητές και πλιατσικολόγους στον ίδιο ντορβά.

    Η αληθινή τέχνη είναι μαζί σας. Ψάξτε όμως να τη βρείτε. Μην περιμένετε να έρθει να σας βρει εκείνη στους δρόμους. Βρείτε την και στηρίξτε την για να αναθαρρήσει και να δυναμώσει. Η τέχνη θα σας δώσει τα απαραίτητα επιχειρήματα, την ουσία στον αγώνα σας. Η τέχνη θα σας δώσει όραμα.

    Δημήτρης Βάρος
    http://www.varos.gr/

  35. maria Says:

    Ο αγωνας ειναι αγωνας οταν εχει αιτια αφορμη εναν στοχο και καποιο αποτελεσμα. αιτιες απειρες, αφορμη το παιδι που δεν εφταιξε σε τιποτα. απο κει και περα ομως δεν βλεπω πουθενα εναν σοβαρο και συγκεκριμενο στοχο. αερολογιες και αμπελοφιλοσοφιες. δεν γινεται να πεσει το καπιταλιστικο συστημα αλλα μπορουμε να ενισχυουμε με τις αγορες μας τις μικρες και ελληνικες επιχειρισεις κι οχι τις πολυεθνικες και τις αμερικανιες. και να σημειωθει πως οσο σπαμε ριμαζουμε και φωναζουμε για ενα καλυτερο αυριο, καταστρεφουμε οτι καλο μπορει να εχει απομεινει απο το σημερα. οσο για τους καταστηματαρχες που βγαινουν και φωναζουν και δεν αντιλαμβανονται την ουσια του προβληματος να σας πω πως εχουν δικαιο και φωναζουν. προσπαθουμε να βρουμε το δικαιο μας αδικωντας καταφορα τους συμπολιτες μας. ανθρωποι ειναι και οι καταστηματαρχες με οικογενεια παιδια και υποχρεωσεις και αν ισως καπου στο πισω μερος του μυαλου τους βρισκαν δικαιολογημενη την εξαρση των νεων αυτες τις μερες, οταν πας και του καταστρεφεις οτι εχει δουλεψει και εχει κοπιασει για να φτιαξει και του λες κι ολας πως του αξιζει (μιας και ειναι καπιταλοσκυλο ή κοντευει να γινει) συγνωμη αλλα εχει καθε λογο να ενοχληθει και να προβει σε οποια ενεργεια βουλεται. εχουμε προβλημα παιδειας και αυτο φαινεται αυτες τις ημερες απο οπου κι αν το παρεις. φωναζεις βριζεις σπας δερνεις κατεστρεφεις χωρις διακριση. αν αυτο συμβαινει για μερικες ημερες το καταλαβαινω αν και το καταδικαζω. αλλα οταν η «εξεγερση» μενει εκει, στα σπασιματα τις φωνες και τις κοντρες μεταξυ μπατσων και μαθητων ε, συγνωμη αλλα σπουδαια τα λαχανα! επαναστατες με αιτια αλλα χωρις παιδεια και χωρις οραμα και ονειρα. γιατι μιλαμε για τα ονειρα και τις ευκαιριες που θελουμε να εχουμε αλλα απο τα οσα μεχρι τωρα βλεπω το ονειρο ειναι να δειρουμε μπατσους και να σπασουμε οτι νομιζουμε πως του αξιζει να καταστραφει. και μετα απο κει τι? τα σπας ολα τα καις ολα τους δερνεις ολους. και λοιπον τι? πες μου σε ποιο ακριβως σημειο εκανες εσυ κατι πιο αξιολογο απο οσα τοσα χρονια ο καθε κωτακης και ο καθε γιωργακης κανει? και να σημειωσω επισης πως το να χτυπησεις εναν ανθρωπο να τον τραυματισεις και να τον στειλεις στο νοσοκομειο δεν σε κανει σε τιποτα καλυτερο απο τον μπατσο που σηκωσε οπλο σε ενα παιδι. αυτος ηταν φονιας. κι εσυ τι εισαι? τραμπουκος? ή μηπως εχεις την δικαιοδοσια να κρινεις οπως εσυ νομζεις πιανου του αξιζει να φαει ξυλο και ποιανου του αξιζει να χασει την περιουσια του? και ο μπατσος ειναι ενας απο μας. μπορει να εχει γινει οπως εχει γινει αλλα επειδη οι μισοι συμμαθητες αστυνομια μπηκας και επειδη σε μερικα χρονια κι αυτοι θα δερνουν αλλα παιδια νομιζω πως το προβλημα ειναι καπου αλλου κι οχι στη στολη που φορα ο καθενας. αν ειχαν λαβει καλυτερη παιδεια και ελπεδευση θα ηταν σε θεση να μας προστατευουν κι οχι να προστατευομαστε απο αυτους. ας σοβαρευτουμε λοιπον λιγο κι ας δειξουμε μια καλυτερη ουσια απο αυτη των «μεγαλων». ας γινουν προτασεις και ενεργειες επι της ουσιας του προβληματος. κοψτε τις φανφαρες και τα μεγαλα λογια και να δουμε πραξεις με νοημα και σκοπο το συμφερον των πολιτων και των παιδιων. γι’αυτο ας ανοιξουμε τα ματια και περα απο την πλακα που εχει να δερνεις τους μπατσους και να μετρας μετα με τους φιλους «ποσες εφαγα, ποσες εριξα» να δουμε και λιγο καποια στιγμη μια ενεργεια με μεγαλυτερο βαθος και οραμα. καποιοι εχουν να προτινουν και θελω να ελπιζω πως θα ακουστουν απο εμας. το λεω γιατι ειδα καποια ωραια πραγματα στα σχολια παραπανω. και αυτο το «καπιταλες»… ελεος δλδ. 18χρονων ειμαι αλλα εχω μερικους στο νου μου που ενω εσυ/εσεις τους χαρακτηριζεται καπιταλες εκεινοι ιδρωνουν καθε μερα για να μπορεσουν να κρατησουν ορθια τη δουλεια τους να μην διωξουν τους εργαζομενους να μην στρερησουν κατι απο τα παιδια τους. μην γινομαστε απερισκεπτοι και επιπολαιοι. τα καταστρεφουμε ολα γιατι εμεις δεν εχουμε και πολλα να χασουμε. καποιοι ομως εχουνε και τους χρωσταμε σεβασμο γιατι αυτοι οι καποιοι ειναι οι γονεις μας ή οι γονεις των φιλων και συμμαθητων μας. η ελλαδα ειναι ενα μικρο χωριο κι εμεις νομιζουμε οτι ζωντας σε αυτο εχουμε γνωρισει ολο τον κοσμο. περα ολων αυτων παντως ελπιζω να ερθουμε σε καποια φαση να συνειδητοποιησουμε πως αν δεν ειμαστε σε θεση σα μοναδες ο καθενας να φερθουμε διαφορετικα, δεν υπαρχει περιπτωση να αλλαξει το συνολο δια μαγειας. αν ο καθενας ατομικα αποφασιζε να ορισει ετσι τη ζωη του ωστε να μην αδικει τον διπλα προκειμενου να κερδισει αυτος τοτε θα ειχαμε μια καλυτερη κοινωνια. τωρα εχουμε μερικα εκατομμυρια οργισμενους που αν τους εδινες λεφτα σπιτια αυτοκινητα και εξουσια θα ξεχνουσαν και την κοινωνικη αδικια και τους φτωχους και τα παιδια και την παιδεια και τα εξαρχεια και τους φυλακισμενους και τον μικρο αλεξη.
    Οσο μαλωνω με τον πατερα μου στο σπιτι υποστηριζοντας εγω τους «επαναστατες» κι αυτος τους λοιπους σκεφτομαι παντα απο μεσα μου ποσο θα ηθελα να κανει λαθος να εχει αδικο και να εχουν κατι καλυτερο να παρουσιασουν αυτα τα παιδια απο βια και αδικια. να βρεθει ενας να πει στοπ, παμε παλι απο την αρχη.αντισταση αλλα με το σωστο τροπο.
    Καθε δραση φερνει αντιδραση καθε αιτιο εχει αποτελεσμα καθε ερωτηση συμπληρωνεται απο μια απαντηση. δεν μπορεις να παρεις σωστη απαντηση αν εχεις κανει λαθος ερωτηση.
    Ειναι αστειο να περιμενεις απο τα παιδια να φερθουν πιο ωριμα και πιο εξυπνα απο τους μεγαλους ομως μονο αυτη ειναι η λυση. αλλιως απο τη στιγμη που δεν διαφερουμε σε κατι απο αυτους σε ποιον και σε τι αντιδρουμε? σε αυτο που θα γινουμε?

  36. Κάποιος Says:

    @Δημήτρης
    Γεια σου Δημήτρη. Μιας και αναφέρθηκε, αν θες μια πρόταση για αιτήματα και λύσεις δες το zeitgeist:addendum.
    Και αν βρίσκεις την ιδέα αυτήν άξια αναφοράς τουλάχιστον προς διερεύνηση, δημοσιοποίησε το όπου γράφεις.

    http://www.zeitgeistmovie.com/add_greek.htm

    Υπάρχουν πολλές ακόμα ιδέες και προτάσεις, αρκεί να τις ψάξεις όπως προτείνεις και εσύ. Μπορείς άλλωστε να προτείνεις και εσύ κάτι, δεν υπάρχει κάποιος ο οποίος έχει την αποκλειστικότητα στην πρόταση λύσεων και αιτημάτων.

  37. Μαρούσα Λιοντή Says:

    Η ιστορία επαναλαμβάνεται.Κανένα πολιτικό σύστημα δεν πρόσφερε ποτέ από μόνο του κάτι περισσότερο από αυτό που είχαν κερδίσει με επίμονους και επίπονους αγώνες,κάποιες προηγούμενες γενιές.Εμείς οι μεγαλύτεροι,
    σας δώσαμε μετά από αγώνες,ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ,σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο που και μεις τις διεκδικήσαμε.Δεν μας χαρίστηκε τίποτα.Ασχετο αν και αυτές τις καπηλεύτηκε το σύστημα.Είμαι 57 χρονών.Πολλοί της γενιάς μου στην διαδρομή ξέχασαν,βολεύτηκαν,εξαγοράστηκαν.Ναι,το βλέπω κάθε μέρα γύρω μου.Ομως και πάρα πολλοί,θυμόμαστε ποιός ήταν ο στόχος και θέλουμε να τον προσεγγίσουμε.ΖΩΗ ΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ.Και είμαστε εδώ,κοντά σας και σας καμαρώνουμε και σας στηρίζουμε.Δεν είσαστε μόνοι σας.ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΔΙΑΤΗΡΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΑ.Ευχαριστώ που μου δώσατε την ευκαιρία να έρθω κοντά σας και να εκφραστώ.

  38. Ο Περιπλανώμενος Says:

    Είναι πάρα πολύ δύσκολο να πείσεις τους απλούς ανθρώπους (τους αμνούς) ακόμη και για τα αυτονόητα. Και, συχωρεμένοι να είναι αφού ο καθένας κάνει όπως καταλαβαίνει, στο βαθμό που αντιλαμβάνεται τον κόσμο γύρω του, και ότι το μυαλό του και οι δυνάμεις του.. του επιτρέπουν. Όμως αυτό το «κάνω ότι μπορώ» είναι ένα απαίδευτο χωρίς προσπάθεια για: «μπορώ περισσότερο».

    Όσο δεν υπάρχει μέσα σου η τάση της αυτό-βελτίωσης, δεν μπορείς παρά να διαπράττεις ή να συμμετέχεις καθημερινά σε μεγάλα εγκλήματα, που ακόμα κι αν η συμμετοχή σου δεν είναι συνειδητή, εντούτοις, δεν παύει να ισχύει το γεγονός ότι όλα έχουν αντίκτυπο στην κοινωνία που ζεις, κατ’ επέκταση, σε σένα τον ίδιο και ακόμα πιο πολύ στους απογόνους σου που με τόση ελαφρότητα αποκτάς αλλά δύσκολα συντηρείς την αιώνια υπόσχεσή σου ‘να τους αφήσεις ένα καλύτερο κόσμο από αυτόν που βρήκες’.

    Η δουλική, υποτακτική σχέση που σε ενώνει με κάθε τι γύρω σου δεν θα έπρεπε να είναι η κληρονομιά που αφήνεις.

    Μπορώ να καταλάβω ότι είσαι έτσι, δεν μπορώ όμως να καταλάβω πως είναι δυνατόν να θέλεις να το κληροδοτήσεις, να το αφήσεις παρακαταθήκη σε αυτούς που ακολουθούν.

    Μπορώ να καταλάβω ότι οι «δυσκολίες» σε έφεραν εκεί.. να τρέχεις για τα προς το ζην χωρίς να σου μένει καθόλου χρόνος να σκεφτείς, να κάνεις μια αναδρομή: που ήσουνα, ποιος είσαι, που είσαι και που πάς. Τα επακόλουθα των βρώμικων πολέμων σε έχουν πείσει ότι πρέπει να δέχεσαι αμαχητί ότι σου παρέχουν και ότι σου επιτρέπουν να βιώνεις προκειμένου να μην ξανασυμβεί αυτός ο βρώμικος πόλεμος.

    Καταλαβαίνω ότι μπορείς να είσαι έτσι. Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί θέλεις τα παιδιά σου να γίνουν έτσι! Τα αγαπάς, γι’ αυτό τα θέλεις έτσι; Υποταγμένα, ζωντανά νεκρά όπως εσύ;

    Δεν θέλεις την ιστορία να γράφει με κεφαλαία γράμματα το όνομά τους. Τα θέλεις τελευταία στη λίστα αλλά ζωντανά, με το μαστίγιο να τους ματώνει το δέρμα και αυτά να τραβάνε κουπί δίνοντας κουράγιο στον εαυτό τους:

    -Λίγο ακόμα.. Ακόμα λίγο!

    Και μετά να καλύπτεσαι πίσω από τα δικά σου πάθη.

    Να τρέχεις και να μη φτάνεις, να κάνεις.. και να κάνεις δήθεν για τα παιδιά σου. Να τους αφήσεις κάτι για να σε δοξάζουν αλλά στην ουσία εσύ τα κάνεις όλα αυτά για σένα, συναγωνιζόμενος τους γύρω, για να μην πουν οι γύρω, για να δείξεις στους γύρω, για να λένε οι γύρω, για να ζηλεύουν οι γύρω. Και τι κάνεις για αυτούς κοντά σου; Δεν έχεις χρόνο γι αυτούς γιατί ο χρόνος τρέχει και δε σε φτάνει όλη η μέρα. Τους παρέχεις πλουσιοπάροχα υλικά αγαθά και τους μαθαίνεις ότι είναι αρκετά καλά έτσι. Κι αυτοί έτσι πρέπει να κάνουν αργότερα. Δεν χρειάζεται κάτι παραπάνω. Μετά, είναι και η ψωροπερηφάνια σου, ο εγωισμός! Δεν γίνεται το παιδί σου να καταλάβει ότι έχεις χάσει το παιχνίδι! Εάν αυτός γίνει καλύτερος άνθρωπος από σένα θα σημαίνει ότι απέτυχες εσύ. Θα γκρεμιστεί ο κόσμος γύρω σου, γι’ αυτό δεν γίνεται να γίνει καλύτερος από σένα, μετά θα είσαι μια ξεφτίλα. Μέσα σου ήδη ξέρεις ότι είσαι μια ξεφτίλα, όμως οι άλλοι δεν το ξέρουν. Και δεν πρέπει να το μάθουν. Πρέπει όλα να ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ καλά. Άσε το παραμέσα.

    Νέοι μου, νεούλια μου… πόσο σας λυπάμαι! (υπάρχει και η μορφή του συμμερίζομαι ως λυπάμαι). Σίγουρα έχει προϋπάρξει και άλλη γενιά σε μια τόσο κρίσιμη κατάσταση αξιών και ήθους, και ακριβώς αυτό είναι που μας δείχνει ότι: αν τα νέα και γέρικα κλαδιά σ’ ένα δένδρο δεν μπορούν να συνυπάρξουν, τα γέρικα παραχωρούν τη θέση τους στα νέα, χάριν της υγείας ολόκληρου του δένδρου.

    Ο Περιπλανώμενος

  39. vlax poy den katalavainei ti ginetai Says:

    λυπάμαι ρε παιδιά..εγώ δεν είδα κανένα μαθητή να σπάει την βουλή, το σπίτι πολιτικού, κανένα υπουργείο ή κανάλι..
    εγώ είδα να σπάνε μαγαζιά και δημόσια περιουσία (δικιά μου, δικιά σου, δικιά τους). Είδα μαγαζιά να καίγονται που δουλεύουν οι συγγενείς τα ξαδέρφια τους και φίλοι τους.
    Ας κάψουν και τα σπίτια τους να αντιδράσουν! Δεν γίνονται έτσι οι επαναστάσεις πλέον…
    Όταν δεν μπορείς να δείρεις αυτόν που φταίει..δεν δέρνεις τον διπλανό σου που είναι πιο κοντά!
    Ας κάψουμε πρώτα τα μαγαζιά και τα σπίτια μας και μετά την περιουσία των άλλων.
    Ας βανδαλίσουμε το μαγαζί του μπαμπά και μετά των άλλων
    Να ξηλώσουμε τα πλακάκια του σπιτιού μας και μετά τα πλακάκια του πεζοδρομίου.
    Κάψε το παπάκι σου και μετά το αυτοκίνητου που άφησε ο άτυχος γείτονας στην Στουρναρη.

    Είδα στην γειτονιά μου την δεύτερη μέρα των επεισοδίων δύο «μαθητούδια» να χτυπάνε μιά κοπέλα και να της παίρνουν την τσάντα!
    Επειδή εγώ είμαι λίγο βλαμμένος ρε παιδιά, πως ξεχωρίζω τον αγωνιστή από το κλεφτρόνι;

    Δεν είναι έτσι τα μανιφέστα! Δεν είναι έτσι οι αγωνιστές!

  40. inlovewithlife Says:

    Λοιπόν, επειδή η συζήτηση ξέφυγε, θα προσαθήσω να την ξαναβάλω σε μία βάση.

    @συράκης μιχάλης
    Ποιητές της ζωής είμαστε όλοι. Απλώς προσπαθούμε να δώσουμε σε κάποιους να το καταλάβουν και δυσκολευόμαστε.

    @melis
    Δεν πίνω τίποτα, τη βρίσκω με όλα.

    @dc
    Δεν υπάρχουν συνταγές. Και οι λαϊκές συνελεύσεις είναι καλές και αυτά που προτείνεις εσύ. Ωστόσο, θα πρέπει να καταλάβουμε ότι τα προβλήματά μας είναι συλλογικά, όχι ατομικά, και επομένως συλλογικές (πολιτικές) είναι οι λύσεις τους.

    @δημήτρης βάρος
    κ. Βάρο το κείμενο είναι εσκεμμένα ισοπεδωτικό, ώστε να λειτουργήσει αφυπνηστικά. Οι διανοούμενοι δεν είναι κάποια συγκεκριμένη τάξη, για να τους καταδικάζεις συλλήβδην, όπως επίσης δεν γίνεσαι διανοούμενος γράφοντας απλώς ένα βιβλίο. Μπορείς να είσαι διανοούμενος και να μην ξέρεις γράμματα. Σιχαίνομαι όμως αυτό που διαδραματίζεται στην τηλεόραση και στη συντριπτική πλειοψηφία των ραδιοφώνων και ραδιοσταθμών. Τι στο διάολο, μεσαίωνα έχουμε να μην αναζητάμε τις πραγματικές αιτίες των γεγονότων και να βγάζουμε απλώς άναρθρες κραυγές? Ακόμη και αν οι διανοούμενοι υπάρχουν, είναι αισθητή η απουσία επίδρασής τους από την κοινωνική ζωή. Και ια αυτό φταίνε οι ίδιοι.

    @Μαρία
    Η εξέγερση δεν είναι εξέγερση αγγέλων, είναι εξέγερση ατόμων διαλυμένων από μία κοινωνία που σφύζει με αντιθέσεις, αδικίες, αποκλεισμούς, καταπίεση και δυστυχία. Τι περίμενες? Να έβγαινε αυτό το λεφούσι στους δρόμους τη δευτέρα και να χάιδευε?

    Επίσης, μην διαμορφώνεις εικόνα μόνο από αυτό που σου δείχνουν τα κανάλια. Γίνονται καθημερινά παντού λαϊκές συνελεύσεις, πορείες, κουβέντες, εκδηλώσεις, στήνονται ραδιοσταθμοί, παίζονται ταινίες, γίνονται παρεμβάσεις σε χώρους δουλειάς, καλλιτεχνικά δρώμενα, πάρτυ δρόμου, ποδηλατοπορείες, παίρνουν όλοι οι άνθρωποι επιτέλους θέση στα πραγματικά προβλήματα που έχουμε ως κοινωνία. Αυτό να πεις στον πατέρα σου, να μη βλέπει δηλαδή την ψεύτικη εικόνα που του δείχνει η τηλεόραση και μετά να πας να συμμετάσχεις, να συνδιοργανώσεις ό,τι σε εκφράζει εσένα. Αυτό είναι κοινωνία, όχι η κανονικότητα που συνήθισες τόσο καιρό.

    @vlax
    Πιστεύω να σε κάλυψαν τα παραπάνω. Αν δεν σε κάλυψαν, τότε πάρε χαμπάρι ότι αυτό που είδες έρχεται από το μέλλον. Ο καπιταλισμός του 21ου αιώνα θα είναι ένας πόλεμος όλων εναντίον όλων, αν δεν αντισταθούμε τώρα φέρνοντας κοινωνική δικαιοσύνη, ισότητα και ελευθερία, φτιάχνοντας κοινωνία αλληλεγγύης. Και μην ψάχνεις αλλού αγωνιστές, παραδείγματα, ηγέτες για να ακολουθήσεις. Το δικό σου εγώ και των γύρω σου είναι αρκετό για πολλά, πάρα πολλά.

  41. mantz Says:

    «η μαθητιώσα νεολαία…».
    Ωραίο αυτό. Θυμίζει εκφωνητή σχολικής παρέλασης.
    (Συγγνώμη αλλά δεν μπορούσα να αντισταθώ…)

    Επί της ουσίας, το κείμενο διέπεται από έναν ξιπασμένο, άκρατο πατερναλισμό. Ο φωτισμένος συντάκτης επιδιώκει να «αφυπνήσει» τις «μάζες» και να καθοδηγήσει τους «αμνούς» συμπολίτες του στον ορθό δρόμο, που μόνο αυτός και οι συν αυτώ έχουν το χάρισμα να βλέπουν.

    Μεταφυσικές πεποιθήσεις επιπέδου Κοέλο («αυτό που είδες έρχεται απ’ το μέλλον») και όνειρα γερασμένων παλαιοαριστερών που ξαφνικά αναθάρρησαν και θέλησαν να ξαναζήσουν τα παραμύθια της νιότης τους.

    Ά-στοχες εκδηλώσεις οργής (κατανοητής σίγουρα) χωρίς αρχές και χωρίς αρχή, μέση και τέλος.
    Τυπικές βαλκανικές, μετα-οθωμανικές πονηριές του τύπου «καταλαμβάνουμε δημόσιους χώρους…». Γιατί δεν διαθέτετε τους δικούς σας χώρους; Το είπε και άλλος αλλά απάντηση δεν πήρε… Ίσως πονάτε την ιδιοκτησία σας περισσότερο απ’ ότι του γείτονα ή του κοινωνικού συνόλου;

    Γενικεύσεις και ασύντακτες τσουβαλοποιήσεις επαγγελματικών και άλλων ομάδων:
    «Δημοσιογράφοι» (εννοείτε τηλεπαρουσιαστές;),
    «τραγουδιστές και καλλιτέχνες» (τους οποίους «ο λαός» των σκυλάδικων ξαφνικά θα λατρέψει;),
    «άνθρωποι του πνεύματος» (που θα φροντίζουν να επιβεβαιώνουν τα κλισέ σας ή που θα προβληματίζονται ελεύθερα; Και ποιους έχετε στο νου σας ως ανθρώπους του πνεύματος; Όπως σας λέει και ο Ν. Δήμου, θα τους αναγνωρίζατε αν τους βλέπατε;)

    Το μόνο θετικό που βλέπω είναι το ωραίο σκίτσο (δικό σας;) και το πάθος, αλλά πάθος χωρίς λογική και γνώση (όπως είπε και ο overfloater) είναι συνταγή για καταστροφή. Ευτυχώς η – γενικευμένη – οργή δεν εκφράζεται μόνο από κραυγές σαν τις δικές σας.

    Οι κραυγές σας δεν είναι παρά ένα παράγωγο του συστήματος που νομίζετε ότι πολεμάτε.

  42. Ανοησίες Μεγάλες Says:

    Συγγνώμη αλλά αυτό το κείμενο τι λέει;
    Απίστευτη μπούρδα.
    Επανάσταση για την επανάσταση. Κι άλλες αρλούμπες.

  43. τραμπαρίφας Says:

    η γνώση φέρνει την επανάσταση αποφαίνεται ο μέσος νους και ρωτώ:

    Ποιά είναι η γνώση της μαθητιώσας νεολαίας πάσας ηλικίας (14-18) για τα τεκτενόμενα στον κόσμο που τους οδηγούν σε συμπλοκές και άλλου είδους βανδαλισμούς; Ποιό παιδί 14 χρονών απασχολεί το αν θα μείνει άνεργο όταν πλέον αποφασίσει να εργαστεί; Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δαχτυλο μας πλέον. Ας πάψει πια η καραμέλα »συνθλίβουν τα όνειρα μας» και λοιπές γραφικές δηλώσεις. Βεβαίως είναι κατακριτέα η κίνηση του εν λόγω αστυνομικού, βεβαίως να τιμήσουμε τον χαμό του παιδιού, όχι όμως να είμαστε για βδομάδες στους δρόμους σαν τα καραγκιοζάκια γιατί δεν έχουμε δουλειά να κάνουμε και θέλουμε να χάσουμε μάθημα και να πετροβολούμε οτιδήποτε ζει, κινείται και φοράει κράνος

    επανάσταση χωρίς ήθος πάυει να είναι εξέγερση και καταλήγει να χαρατηρίζεται ως χουλιγκανισμός

    Πατάτε κυριολεκτικά επί πτωμάτων (πτώματος στην συγκεκριμένη περίπτωση) για να κάνετε τα γούστα σας και να το παίξετε επαναστάτες.
    τόσο καιρό δεν σας έπνιγε δηλαδή το άδικο για το μέλλον σας; σας το θύμισε ο θάνατος του παιδιού; που ήσασταν τόσο καιρό; επαναστάτες που περιμένουνε πάσης φύσεως αφορμές για να έχουνε δικαιολογία να διαδηλώσουν φοβούμενοι το »κράξιμο», την αποδοκιμασία (γιατί άραγε; μήπως επειδή δεν έχουμε επιχειρήματα, και αν έχουμε και στέκουν δεν έχουμε την ικανότητα να τα υποστηρίξουμε;) είναι άξιοι της μοίρας τους. Αλλά δεν φταίτε εσείς. Ο Λαζόπουλος και ο Τσίπρας φταίνε που επιδοκιμάζουνε στον βωμό των συμφερόντων τους ότι κάνετε και ότι ράνετε, ειδικά ο πρώτος, και μιας και τον ανέφερα, από όσους φέρελπις νεανίες είχανε μαζευετεί εκεί εκείνο το βράδυ, είδε κανένας σας κάποιον να μπορεί να σταυρώσει 2 κουβέντες σταράτες; Εγώ τουλάχιστον μόνο »τα είπατε όλα εσείς, τα είπανε οι άλλοι» άκουσα…Εξέγερση, κατανοητή μεν, στα κουτουρού δε

    Αυτά είχα να σας πω, σας φιλώ σταυρωτά, και merry christmas σας, ή antichristmas όπως θέλει ο καθένας

  44. Νικόλαος Τσονιώτης Says:

    ΓΕΙΑ ΣΑΣ,

    ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ «Μανιφέστο για τους Καιρούς που Ζούμε!». ΟΛΑ ΑΠΟ ΚΑΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΡΧΙΣΟΥΝ ΚΑΙ Ο ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΣ ΠΑΝΤΑ ΕΧΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΦΩΤΙΑ. ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΠΩΣ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΩ ΜΕΣΩ EMAIL.

    ΘΑ ΜΑΣ ΕΝΔΙΕΦΕΡΕ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΣΥΝΔΕΣΜΩΝ ΠΡΟΣ ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΩΝ ΜΑΣ.

    Ο ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΣ ΜΑΣ ΤΟΠΟΣ ΕΙΝΑΙ
    http://www.e-pnyka.gr

    ΑΝ ΑΠΟΔΕΧΤΕΙΤΕ Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΣΑΣ ΘΑ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΣΤΟ
    http://www.e-pnyka.gr/index.php?con=10

    ΘΑ ΗΤΑΝ ΧΑΡΑ ΜΑΣ ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΦΙΛΟΞΕΝΗΣΟΥΜΕ ΑΡΘΡΟ ΣΑΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΕΥΕΣΤΕ, ΜΕ ΤΟΝ ΕΥΧΑΡΙΣΤΑ ΔΕΙΚΤΙΚΟ ΤΡΟΠΟ ΣΑΣ

    ΓΙΑ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΗ

    Νικόλαος Τσονιώτης
    Υπεύθυνος Επικοινωνίας


    Ομάδα Διαχείρισης
    e-pnyka.gr

  45. ΤΑΣΟΣ Says:

    Να χέσω την ελένη και την κάθε ελένη που ξεσηκώνει στέλνοντας ανώνυμα μηνύματα. αν ενδιαφέρεσαι πραγματικά κυρία ελένη βάζεις το στήθος σου μπροστά επώνυμα και όχι πίσω από την ανωνυμία στέλνεις τον κοσμο και τα παιδάκια στην σφαγή, γιατί ποιος ξέρει τι συμφέροντα επιδιώκεις……
    Το κατάστημα που κάψανε μάλλον δεν ήταν δικό σου, ούτε εσύ έμεινες άνεργη γιατί το κάψανε.

  46. ΤΑΣΟΣ Says:

    Α… και προς αποφυγή παρεξηγήσεων
    Είμαι ένας είλωτας που δουλεύω από τα 14 μου χρόνια και δεν θέλω κανένας πούστης να έρθει να μου κάψει το μαγαζάκι μου ούτε το αμαξάκι μου που αγόρασα μεταχειρισμένο με δόσεις.
    Αμφιβάλω αν δουλέψατε ποτέ στην ζωή σας, αν στερηθήκατε ή αν δεν είχατε να πληρώσετε το νοίκι σας.
    Αι σιχτιρ που γίνατε όλοι επαναστάτες από το σαλονάκι του σπιτιού σας.

  47. Μπουρκέλης Γιάννης Says:

    Μπράβο παιδιά! Μαζί σας!
    Το μανιφέστο σας αναδημοσιεύτηκε στο
    http://anepisimos.blogspot.com/2008/12/manifesto.html

  48. Φώτης Μηλιώνης Says:

    Τις μέρες αυτές τριγυρνάω σε όλη την Αθήνα ώστε να νοιώσω τι είναι αυτό που μπορεί να έρθει από τα όσα συνέβησαν.
    Μπορώ και τριγυρνάω γιατί είμαι άνεργος και αρνούμαι να δουλέψω για 600, 700, 800, 900 ευρώ και δεν θα ικανοποιούμουν αν έβρισκα δουλειά και με 2000 ή πόσα ακόμα ευρώ, γιατί ξέρω ότι αυτό σημαίνει πως κάποιος άλλος θα πληρώσει την δική μου “καλή τύχη” με χαμαλίκια των 700 ευρώ.
    Ζω από τις συντάξεις των γονιών μου, γιατί αυτοί και οι γονείς τους δουλέψανε σαν τα σκυλιά, και τόσο, ώστε ουσιαστικά να μην χρειάζεται να δουλέψουν οι δύο επόμενες γενιές.
    Το ότι το έκαναν αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να ακολουθήσω και εγώ υποτακτικά το παράδειγμά τους, σημαίνει ότι η αυτή η κατάχρηση της ζωής του κάθε μη-προνομιούχου πολίτη πρέπει να σταματήσει. Δεν μπορώ να σκύψω το κεφάλι και να ακολουθήσω τα σάπια συντηρητικά μυαλά που βιάζουν ασύστολα τους πάντες απλά και μόνο επειδή βολεύτηκαν οι μισοί και επειδή φοβούνται οι υπόλοιποι. Αυτοί οι επικίνδυνοι είναι που πιστεύουν ότι όλα ήρθαν ουρανοκατέβατα μια ωραία μέρα και πως όλα πρέπει να παραμείνουν ως έχουν.
    Η γενιά μου -η υπερμορφωμένη γενιά- θέλει την αλλαγή, και θα την φέρει. Είναι η ίδια γενιά που βλέπει τις κλίμακες που έχουνε αλλάξει και συνειδητοποιεί πως το πεπαλαιωμένο σύστημα της δημοκρατικής αντιπροσωπευτικής διακυβέρνησης χρειάζεται ριζοσπαστικές αλλαγές.
    Θέλαμε καιρό τώρα να ξεκινήσουμε το διάλογο για την επανίδρυση αυτή, αλλά κανείς δεν άκουγε και κανένα βήμα δεν μας δόθηκε ποτέ, παρά μόνο για το θεαθήναι. Αναγκαστήκαμε να απαντήσουμε με τον μόνο τρόπο που μας έμεινε και αυτόν που οι παλαιότεροι μας έχετε διδάξει άριστα. Όχι, δεν μπορείτε να έχετε επανάσταση χωρίς επανάσταση.
    Τα μυαλά στο κέντρο της Αθήνας, στις καταλήψεις, στο διαδίκτυο και στον σχετικά πιο νηφάλιο ξένο τύπο ψιθύριζαν τον ίδιο σκοπό ακόμα και αν δεν τον φωνάζουν ακόμα. Τον σκοπό που δόθηκε από την ίδια την “κυβέρνηση” της καταστροφής, που μέσα από τον τσιμεντένιο συντηρητισμό της δεν καταλαβαίνει ότι δίνει με τον πλέον σαφή τρόπο τις απαντήσεις στην φαυλότητά της. Απλά τα διατυπώνει -σαν θέλοντας να διατηρήσει την συνέπεια με τον εαυτό της- από την ανάποδη. “Είναι εχθροί της Δημοκρατίας όλοι αυτοί” λέει, και έχει δίκιο, απλά δεν συνεχίζει στο προφανές, “της δικής μας δημοκρατίας”, της δημοκρατίας ομοίωμα, της δημοκρατίας της βιτρίνας.
    Εμείς είμαστε ο ανθός της δημοκρατίας και ζητάμε το τέλος της εξορίας της στο παρελθόν, την θέλουμε εδώ και τώρα σύγχρονη και ζωντανή. Η στιγμή που το αίτημα της αναλογικότερης δημοκρατίας μπορεί να αρθρωθεί είναι το εδώ και τώρα.

    phots_mil@yahoo.com

  49. Ανοησίες Μεγάλες Says:

    «Τις μέρες αυτές τριγυρνάω σε όλη την Αθήνα ώστε να νοιώσω τι είναι αυτό που μπορεί να έρθει από τα όσα συνέβησαν.
    Μπορώ και τριγυρνάω γιατί είμαι άνεργος και αρνούμαι να δουλέψω για 600, 700, 800, 900 ευρώ και δεν θα ικανοποιούμουν αν έβρισκα δουλειά και με 2000 ή πόσα ακόμα ευρώ, γιατί ξέρω ότι αυτό σημαίνει πως κάποιος άλλος θα πληρώσει την δική μου “καλή τύχη” με χαμαλίκια των 700 ευρώ.
    Ζω από τις συντάξεις των γονιών μου, γιατί αυτοί και οι γονείς τους δουλέψανε σαν τα σκυλιά, και τόσο, ώστε ουσιαστικά να μην χρειάζεται να δουλέψουν οι δύο επόμενες γενιές.»
    ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΥΤΟ ΕΙΣΤΕ!
    ΑΝΕΡΓΟΙ ΠΟΥ ΣΑΣ ΠΑΙΡΝΕΙ ΝΑ ΜΗ ΔΟΥΛΕΥΕΤΕ ΓΙΑΤΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΛΛΟΙ ΜΟΧΘΗΣΑΝ.
    ΚΑΙ ΠΟΥΛΑΤΕ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΚΑΙ ΑΗΔΕΙΕΣ.
    ΕΙΣΤΕ ΑΠΛΑ ΤΕΜΠΕΛΟΣΚΥΛΑ ΠΟΥ ΒΡΗΚΑΤΕ ΤΡΟΠΟ ΝΑ ΦΤΑΙΝΕ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΛΙ ΣΑΣ!

  50. Ελενη και κάθε Ελενη Says:

    To WordPress που χρησιμοποιείτε είναι δημιούργημα ενός παιδιού που σήμερα είναι 24 χρονών.
    Ζει στο Σαν Φρανσίσκο και είναι επιχειρηματίας.
    Δίνει τη δυνατότητα έκφρασης και επικοινωνίας σε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, χωρίς διάκριση και περιορισμούς.

    Όταν θα μπορέσει κάποιος τεμπέλης από εσάς να φτιάξει ένα WordPress τα ξαναλέμε.
    Μέχρι τότε απλά καταναλώνετε ότι η «κακιά», «ιμπεριαλιστική» και «νεοφιλελεύθερη» νεολαία κάπου αλλού δημιούργησε.

    Και ζητάτε αξιοπρέπεια.
    Αλήθεια, πόσα Ευρώ σας λείπουν ακριβώς;;;
    Πώς θα τα δημιουργήσετε;;;
    Σας τα χρωστάνε κάποιοι και δε σας τα δίνουν;;;
    Απλά μάθατε να ζείτε με την επιδοτήσεις της ΕΟΚ, τα σχέδια Μάρσαλ και το αίμα των φορολογουμένων.
    Και τώρα που τελείωσαν όλα αυτά έχετε πρόβλημα.
    Και βρίσκετε πρόφαση το φόνο του παιδιού από ένα βλάκα για να ζητήσετε παράταση στην τεμπελιά.

    Και μην μας τρελλαίνετε.
    Δεν φταίνε τα νέα παιδιά που φωνάζουν. Κάποιοι τα χρησιμοποιούν για να περνάνε τα δικά τους συμφέροντα. Με αυτά πλούτησαν και πέρασαν καλά.
    Και με αυτά θα συνεχίσουν να πλουτίζουν.
    Από το Λαζόπουλο μέχρι τον Αλαβάνο και από τους κουτσαβάκηδες των Εξαρχείων μέχρι τα ΜΜΕ που κατακρίνετε ενώ παίζουν το παιχνίδι σας.

    Χωρίς δουλειά, κόπο και προσπάθεια δεν πάει κανείς μπροστά.
    Εσείς είστε απλά χειρότεροι από όσους κατακρίνετε.
    Για αυτό αυτοί θα είναι πάντα τα αφεντικά.
    Θα έχετε πάντοτε τα χειρότερα από τα αφεντικά, διότι δεν μπορείτε καν να τα ανταγωνιστείτε.
    Μένετε αμορφωτοι και οκνυροί.
    Δεν καταλαβαίνετε πως πρόταση δεν είναι το «ΘΕΛΩ ΛΕΦΤΑ». Πρόταση είναι η διαχείρηση των δικών μου χρημάτων.

    Και κάτι ακόμη. Όσοι άξιζαν από κάθε γενιά έχουν φύγει από τη χώρα.
    Τους έδιωξε η βλακεία όλων σας.

  51. omadeon Says:

    Σωστός ο «ανοησίαι μεγάλαι»….
    Δεν πειράζει που λέει μαλακίες, διότι όπως έλεγε και γνωστός κωμικός σε Ελληνικες ταινίες ‘έχεις ΔΙΚΙΟ, αλλά δεν ξέρεις τι λες».

    Αντϊ να τριγυρνάτε, όσοι σύντροφοι είστε άνεργοι με καβάντζα, ελάτε να φτιάξουμε καμμία αναρχική εναλλακτική εταιρεία, γιατί… το να πέσει ο καπιταλισμός σύντομα, με ΤΟΣΟΥΣ ΠΟΛΛΟΥΣ μαλάκες ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ χλωμό το βλέπω.

    ΟΛΗ Η ΕΞΟΥΣΙΑ στα ΔΙΚΤΥΑ.

  52. omadeon Says:

    Υ.Γ.
    Τρικυμία εν κρανίω, πατριώτου τριγυρνώντος στα μπλογκ.
    Κι εσύ ρε μεγάλε ΠΟΥ βρίσκεις το χρόνο να μας/τους βρίζεις?

    ΤΕΜΠΕΛΟΣΚΥΛΟ, αντί να στρωθείς στο διάβασμα, να διαβάζεις κάνα Μπακούνιν, κάνα Μαρξ, κάνα Εγχειρίδιο Προγραμματισμού Η/Υ, σκας μύτη στα μπλογκ να βρίζεις τους αναρχικούς. ΜΠΑΣ κι είσαι κι εσύ αργόσχολος? Εγώ δεν είμαι πάντως. Απλά έχω εθιστεί και καθυστερώ δουλειές γιατί έχω καταντήσει… μπλογκόσχολος. α χα χα χα…

    Το κακό με την Εναλλακτική Οικονομική Συσπείρωση είναι η χαλαρότητα. Μη έχοντας ωράρια, οι πειρασμοί της διανόησης των βλογ παρασέρνουν.

    Ανασκουμπωθείτε, αριστεροί κι αναρχικοί.
    Να φτιάξουμε τα Δίκτυα, για καλύτερη ζωή… 🙂

  53. omadeon Says:

    όπααα… ΤΙ ΒΛΕΠΩ, «ερωτευμένε με τη ζωή», μπούκαραν και οι Ελένες, οι «κάθε Ελένες», του Γκαζογιάννη ίσως?

    Κοπέλλα μου άκουσε να δεις. ΔΕΝ ξέρω ΤΙ κάνει επαγγελματικά ο In Love with Life, εγώ κρατώ τα θετιικά όσων είπες και πετάω τα αρνητικά.

    Εσύ ΤΙ ΞΕΡΕΙΣ για εκείνους που φτιάξαε ΑΥΤΟ το λογισμικό, ή τόσα άλλα, που αναβάθμισαν τον πολιτισμό?
    Ε, σε πληροφορώ ότι είσαι ΒΑΘΕΙΑ νυχτωμένη. ΑΝΑΡΧΙΚΟΙ τα φτιάξανε, τα ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ.

    Εγώ ο ίδιος, ο πολυλογάς και πλακατζής ο ταπεινός, έφτιαξα το πρώτο στην Ιστορία ελεύθερο λογισμικό για HyperText Editing ΠΡΙΝ καν το διαδίκτυο, δηλαδή το 1990, ένα χρόνο ΠΡΙΝ εφευρεθεί η γλώσσα HTML.
    Εφτιαξα επίσης το πρώτο ομιλών Ηλεκτρονικό λεξικό με ομιλία και HyperText, το 1991.

    Συνήθως ΔΕΝ ΤΑ ΛΕΩ, διότι ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΚΟΜΠΆΖΩ.
    Αμα γουστάρεις όμως, πέρνα από το μπλογκ και ρίξε βλέφαρο στο «about».

    Αντε μπράβο…
    Γιατί η μισθωτή σκλαβιά ΒΑΡΑΕΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΑΣΧΗΜΑ.
    (άσε που ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΚΑΛΑ…)
    🙂

  54. omadeon Says:

    Καταλήγει η Ελένη

    Όσοι άξιζαν από κάθε γενιά έχουν φύγει από τη χώρα.
    Τους έδιωξε η βλακεία όλων σας.

    ΣΩΣΤΟ, μονο που βρίζεις ΛΑΘΟΣ ανθρώπους.

    οι περισσότεροι ΑΞΙΟΙ στην Ελλαδα αυτή τη στιγμή αγανακτούν και μιλούν π.χ. στα μπλογκ. Οσοι ΕΜΕΙΝΑΝ δηλαδή. Εγώ από ΛΑΘΟΣ είμαι ακόμη εδώ. Εσπασα το πόδι μου (χωρίς πλάκα) Και γύρισα πίσω από την Αγγλία, πριν μερικά χρόνια. Δυσκολεύτηκα να βρω δουλειά. Οι λίγες που βρήκα ήταν με απαίσια αμοιβή. Μπήκα στο μπλογκιγκ τον μήνα ακριβώς που η εταιρεία όπου δούλευα αδυνατούσε να μας πληρώσει (τότε) και σταματήσαμε να δουλεύουμε. Σε αυτό το βαθμό έχεις ένα δίκιο. Οταν κανείς έχει ελεύθερο χρόνο, μπλογκάρει.

    ομως… αργότερα ξανάρχισα δουλειές, πολύ πιο χαλαρές όμως. Που μου άφηναν και πολύ χρόνο -μέχρι σήμερα- για μπλόγκιγκ. ΠΑΡΑ πολύ προχωρημένες δουλειές όμως, καινοτομικες. Ευτυχώς με άξιους και δίκαιους συνεργάτες αυτη τη φορά.

    ΜΗΝ υποτιμάς τους άξιους χωρίς δουλειά ή με πολύ ελεύθερο χρόνο. ΑΥΤΟΙ δημιούργησαν το μεγαλύτερο μέρος του πολιτισμού.

    Σε άλλα που λες έχεις αρκετό δίκιο, σε άλλα που λες ΚΑΘΟΛΟΥ.
    Μάθε να ΔΙΑΚΡΙΝΕΙΣ. Και να μην τσιμπας από συνομωσιολογίες.

  55. Ελενη και κάθε Ελενη Says:

    Και οι δημιουργοί του WordPress αναρχικοί είναι, καλέ μου. Μόνο που είναι μεγάλη κουβέντα οι τίτλοι και οι ταμπέλες.
    Αυτοί βέβαια που καίνε την Αθήνα δεν είναι αναρχικοί. Είναι απλά πρώην ελληναράδες, νυν εξεγερμένοι και μέλλοντες βωλεμένοι.

    Για σένα δεν ξέρω. Σόρρυ.
    Στείλε μου link. Μοιάζουν ενδιαφέροντα. Και σοβαρολογώ.

  56. Iasonas Says:

    Έλαβα και εγώ το κείμενο από την “Ελένη”. Προφανώς πρόκειται περί “spam” και μακάρι όλα τα spam να είχαν τέτοιου είδους περιεχόμενο.
    Καταρχάς συγχαρητήρια για το “μανιφέστο” είναι από τα καλύτερα κείμενα που κυκλοφόρησαν αυτές τις ημέρες και ελπίζω να το διαβάσουν όσοι περισσότεροι γίνεται.

    Διαβάζοντας τα σχόλια που έχουν γίνει εδώ:

    @ κάφρους που το μόνο που ξέρουν να κάνουν είναι να βρίζουν
    Αφού βγάλατε το άχτι σας από τα κόμπλεξ και την μιζέρια που σας δημιουργεί το καπιταλιστικό σύστημα που όλοι τρέχετε και δε φτάνετε και δουλεύετε από τα 14 (ξέρετε, και εμείς στον ίδιο κόσμο ζούμε, και εμείς τις ίδιες καταστάσεις ζούμε) καθίστε και σκεφτείτε έστω μια φορά τα αίτια της κατάστασης στην οποία βρίσκεστε / βρισκόμαστε.

    @ όσους ανησυχούν για τα μικρομάγαζα
    Νομίζω πως το θέμα της προβοκάτσιας έχει πλέον ξεφύγει από chain mail και δημοσιοποιήσεις φωτογραφιών σε blog, είδα video ακόμα και στον Λαζόπουλο με μπάτσους να έχουν λοστούς (για το οποίο βέβαια τα δελτία ειδήσεων ούτε κουβέντα δεν κάνουν).
    Αν θέλετε να στρέψετε την οργή σας κάπου, κοιτάξτε προς την ΕΛ.ΑΣ. και τα χουλιγκάνια που το σύστημα μας δημιούργησε.

  57. Ελενη και κάθε Ελενη Says:

    Γιατί απολογήσαι;
    Δεν γνωριζόμαστε. Δεν μιλάω για σένα απαραίτητα.
    Ούτε ο ελεύθερος χρόνος είναι κακό πράγμα.
    Μην λέμε τα αυτονόητα.
    Είναι βαρετό.

  58. Ελενη και κάθε Ελενη Says:

    Έχεις διαβάσει την Ελένη του Γκατζογιάννη;
    Είναι καλό βιβλίο. Εκτός αν έχεις παρωπήδες.

  59. ???WHAT??? Says:

    Όσοι αξίζουν στην Ελλάδα μιλούν στα blog;

    Τελικά μόνο να ευλογούμε τα γένια μας μπορούμε σε αυτό το κίνημα.

  60. omadeon Says:

    Καλά ρε παιδιά…
    Τα πήρε στο κρανίο ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΑ ο σχολιαστής «???WHAT???»
    απευθυνόμενος σε μένα

    Όσοι αξίζουν στην Ελλάδα μιλούν στα blog;
    Τελικά μόνο να ευλογούμε τα γένια μας μπορούμε σε αυτό το κίνημα.

    ΛΑΘΟΣ κατάλαβες. Το ΑΝΤΙΘΕΤΟ συμβαίνει, ΜΕΡΙΚΕΣ ΦΟΡΕΣ.
    ΜΕΡΙΚΟΙ που μιλούν στα μπλογκ, αξίζουν.
    Για την ακρίβεια, πολύ λίγοι.

    Εγώ για την ακρίβεια είπα
    οι περισσότεροιΑΞΙΟΙ στην Ελλαδα αυτή τη στιγμή αγανακτούν και ¨μιλούν π.χ. στα μπλογκ.

    Δεν είπα ότι «όσοι μιλούν στα μπλογκ είναι άξιοι».
    Μάθετε επιτέλους ΣΩΣΤΗ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ λεχθέντων ρε παιδιά.
    ΔΕΝ ΕΙΣΤΕ πια σε παρέα ή σε καφενείο.
    Είστε στο ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ και ΟΛΑ ΟΣΑ γράφετε ΑΝΑΛΥΟΝΤΑΙ εξονυχιστικά.
    Οχι μόνο από εμάς εδώ αλλά και από ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΓΕΝΙΕΣ.
    Που ΔΕΝ θα συγχωρήσουν τις διαστρεβλώσεις…

    Μόνο που αν κάτσω να σου μιλήσω για τα ΧΙΛΙΑΔΕΣ ανενεργά ελληνικά μπλογκ ή για τις κλίκες και τη σκοτεινή πλευρά των μπλογκ θα φάμε μέρες σπαμάροντας…

  61. omadeon Says:

    Εγώ πάντως την είδηση για τους θλιβερούς θανάτους αστυνομικών, την είδα σε ΤΟΣΑ πολλά μπλογκ, ΑΚΡΙΒΩΣ ΙΔΙΑ, ώστε αναρρωτιέμαι αν όσοι την γράφουν με κόπη-πεηστ…
    1) έχουν ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ να πουν
    2) έχουν ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ άτυχους αστυνομικούς να αναφέρουν
    3) έχουν ΠΑΡΕΙ ΧΑΜΠΑΡΙ καν, την ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΕΚΤΑΣΗ της βίας ΑΠΟ αστυνομικούς…

    Ακολουθεί ένα λινκ σε σχετικό ντοκυμαντέρ του Κούλογλου…
    (το βάζω στο επόμενο σχόλιο μπας και μας τη φάει η… σπαμέστρα)

  62. omadeon Says:

    http://www.tvxs.gr/v1068
    Ορισμένα «μεμονωμένα'» περιστατικά…

  63. omadeon Says:

    @ΤΑΣΟΣ είπες
    Είμαι ένας είλωτας που δουλεύω από τα 14 μου χρόνια και δεν θέλω κανένας πούστης να έρθει να μου κάψει το μαγαζάκι μου ούτε το αμαξάκι μου που αγόρασα μεταχειρισμένο με δόσεις.

    Είσαι όμως κι ένας ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΜΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ.
    ΠΟΛΛΑ μαγαζάκια και τα μαγαζάκια (των μικροαστών) τα κάψανε ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΕΣ ΜΕ ΚΟΥΚΟΥΛΕΣ. Αποδεδειγμένα, μερικές φορές.

    Δες αυτό και ενημερώσου

    Οι μπάτσοι μοιράζουν την Κουκουλοφορίνη, update 19-12-08b (και συζήτηση στο Πολιτικό Καφενείο…)


    «Οι μπάτσοι μοιράζουν την Κουκουλοφορίνη»

  64. Enrique Says:

    Eίναι γνωστό ότι σε πολλά πράγματα είμαστε η χώρα της υπερβολής. Βέβαια, από τη μια πλευρά είναι καλό να ζούμε έντονα κάποια πράγματα, με συναίσθημα, και στα πολύ θετικά γεγονότα της ζωής, και στα αρνητικά.
    Από την άλλη πλευρά όμως, σε κάποια κοινωνικά ζητήματα που αφορούν όλους μας, θα πρέπει να λειτουργούμε πολύ προσεκτικά. Τι εννοώ?
    Με δεδομένου ότι στην Ελλάδα δεν είναι όλα μαύρα, όπως θέλουν να τα παρουσιάζουν κάποιοι, εγώ θα έλεγα το εξής: Δεν είναι πάντα απαραίτητη η ‘χειρουργική’ θεραπεία σε ένα πρόβλημα. Υπάρχει και η θεραπεία με φάρμακα, δηλαδή με λιγότερο ‘δραστικές’ μεθόδους.
    Ρε παιδιά, ας αφήσουμε στην άκρη τα κόμματα, αλλά αναρωτηθείτε: Eίμαστε ή δεν είμαστε μια δυτική χώρα με περισσότερα προβλήματα μεν από κάποιες άλλες, αλλά με πολύ λιγότερα από πληθώρα χωρών ανά τον κόσμο?
    Θέλω να πω δηλαδή ότι δε χρειάζεται να υπερβάλλουμε και να μιλάνε κάποιοι για ‘πλήρη ανατροπή του σκηνικού’ και ‘δραματικές αλλαγές’ κλπ. Πρέπει να παλέψουμε για βελτίωση χίλιων μύριων τομέων, σεβόμενοι όμως όσα έχουμε καταφέρει ως τώρα ως χώρα, με τις διχόνοιες και τις ομόνοιές μας. Μην είστε πολεμοχαρείς ρε παιδιά, να χαρείτε….

  65. inlovewithlife Says:

    Σβήστηκαν τρία σχόλια, ένα φασιστικό, ένα με χοντρές βρισιές και ένα με παραπληροφόρηση.

    @mantz
    Το κείμενο δεν διαπνέεται από πατερναλισμό. Το αντίθετο. Καλεί τον καθένα να δραστηριοποιηθεί, να κάνει κάτι συλλογικά, να μην παραμένει απαθής σε αυτό που γίνεται. Δεν υπαγορεύει τι πρέπει να είναι αυτό. Για το τι πρέπει να είναι αυτό υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις : οργάνωση σε συνδικάτα βάσης, συνελεύσεις γειτονιάς κτλ. Οι προτάσεις όμως αυτές δεν εκφράζουν την αλήθεια του καθενός ή μάλλον εκφράζουν την αλήθεια πολύ λίγων.

    @ανοησίες μεγάλες
    Μάλλον εσένα πρέπει να σου έχουν βγεί τα πόδια να τρέχεις στα συνδικάτα βάσης που έλεγα πιο πάνω. Δεν είναι όμως όλοι έτσι. Από κάπου πρέπει να αρχίσει να ξυπνά ο κόσμος.

    @τραμπαρίφας
    Αγαπητέ, όταν μιλάς προς «εμάς τους επαναστάτες» σε ποιους ακριβώς απευθύνεσαι? Νομίζεις ότι είμαστε μία συγκεκριμένη τάξη στην κοινωνία? Οι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που έχουν συμμετάσχει σε συλλογικές διαδικασίες, πορείες, διαδηλώσεις, καταλήψεις, συνελεύσεις σε όλη την Ελλάδα δεν είναι κάτι ενιαίο ούτε καθοδηγούνται από ένα συγκεκριμένο κέντρο. Είναι από μεσοαστοί μέχρι χουλιγκάνια και πρεζάκια. Σε αυτή την ανομοιόμορφη κοινωνία ζούμε, αυτή βγήκε στους δρόμους. Μην αναλύεις λοιπόν σα να είμαστε ένα κόμμα υπεύθυνο για τις πράξεις όλων. Επίσης, καθε εξέγερση γκρέμιζε την ηθική της εποχής της. Αυτή η εξέγερση προσπαθεί να γκρεμίσει το ότι θεωρείται ηθικό οι τράπεζες να κλείνουν επιχειρήσεις και σπίτια κατά εκατοντάδες αλλά προπατορικό αμάρτημα η λαϊκή οργή που ξεσπά να έχει και κάποιες ακρότητες. Εσύ βγήκες στο δρόμο όταν η τράπεζα πήρε το σπίτι του γείτονά σου?

    @Τάσος
    Και γω μαζί σου είμαι. Υπάρχουν όμως κάποιοι που δεν έχουν τίποτα. Αυτοί δεν έχουν πρόβλημα να κάψουν και το δικό σου κάτι.

    @φώτης μηλιώνης
    Ρε φώτη σύμφωνος είμαι με αυτά που λες, δεν έπιασα όμως αυτό με τα 900, 1000, 2000 ευρώ και το λόγο που δε δουλεύεις.

    @Ελένη και κάθε Ελένη
    Δεν μας λείπουν μόνο 1000 ή 5000 €. Αυτό που κυρίως λείπει σήμερα είναι μία ζωή με σημασία. Και η σημασία έχει να κάνει με τη συλλογικότητα όχι με το άτομο και την τσέπη του. Δεν είμαστε πλιατσικολόγοι, όπως οι ελίτ της χώρας, που θες να μας έχεις κατ’ εικόνα και ομοίωση αυτών. Α, και θα σου θυμήσω ότι οι «Έλληνες» είναι οι πιο σκληρά εργαζόμενοι στην Ευρώπη σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΟΟΣΑ. Οπότε δεν έχω ιδέα για τι πράγμα μιλάς.

  66. Beltenebros Says:

    Σ’αυτό τον τόπο επανάσταση δε μπορεί να γίνει γιατί τρωγώμαστε πολύ μεταξύ μας…μόνο εμφύλιος… πάλι.

  67. Φώτης Μηλιώνης Says:

    @inlovewithlife
    Λέω απλά ότι προτιμώ να ζω άνεργος με 2 και 3 ευρώ την μέρα από το να ενδώσω στον προσηλυτισμό του συστήματός μας. Αν αυτό με κάνει προνομιούχο στα μάτια κάποιων, τότε ναι, είμαι απλά ένας τεμπέλης. Αν όμως άλλοι βλέπουν σε αυτό αξιοπρέπεια, τότε λέω απλά ότι αυτοί με κατανοούν.
    Αν έβρισκα μια δουλειά με διπλάσια και τριπλάσια λεφτά από τα 700, θα το σκεφτόμουν και πάλι αν θα την δεχόμουν και το τι θα σήμαινε αυτό, γιατί δεν θέλω να ξεχνώ τις υποσχέσεις μου για αλληλεγγύη σε όσους δεν μπορούν να έχουν μια τέτοια τύχη.
    Προτιμώ να είμαι ίσος με αυτούς στο όριο της πείνας μέχρι όσο το δυνατό περισσότεροι να σταματήσουν να πεινάνε, από το να βολευτώ και να “ξεχάσω”.

    phots_mil@yahoo.com

  68. Enrique Says:

    Θα ήθελα να πω σε όσους μιλάνε για ‘επανάσταση’, ότι αυτό ακριβώς είναι και το σημείο στο οποίο διαφωνώ. Θα επαναλάβω ότι δεν πιστεύω ότι απαιτούνται ‘χειρουργικές’ λύσεις στα περισσότερα από τα προβλήματα της κοινωνίας μας, αλλά φάρμακα. Γιατί οι χειρουργικές λύσεις εγκυμονούν μεγαλύτερους κινδύνους και δε χρειάζεται να πάρεις το ρίσκο αν κάποιος μπορεί να βελτιωθεί και μόνο με τα φάρμακα. Προσωπικά προσπαθώ να είμαι ρεαλιστής. Να μην ωραιοποιώ τα πράγματα, όχι όμως και να παρουσιάζω μια μαύρη εικόνα. Προφανώς δε μου αρέσει και η στάση των πολιτικών. Στα δυο μεγάλα κόμματα η μάχη για την εξουσία είναι τόσο σφοδρή, ώστε υπάρχουν η τάση αλληλομηδενισμού. Παρά την μπούρδα που λένε :’Nαι, κάνατε/κάνετε κι εσείς κάποια θετικά…’. Στην πράξη προσπαθούν να δείξουν ότι ο άλλος είναι ένα μηδενικό. Στα μικρά κόμματα, επίσης η μάχη για λίγες ακόμη ψήφους συχνά οδηγεί σε απερίσκεπτες δηλώσεις και πράξεις.
    Δε μου αρέσει ο λαϊκισμός. Πιστεύω πολύ στην ΑΤΟΜΙΚΗ ευθύνη.
    Θα μου πείτε, μα καλά, ο ‘απλός πολίτης’ έχει την ίδια ευθύνη με όσους νομοθετούν κλπ κλπ? ΌΧΙ. Όμως πρέπει ο καθένας μας να αναλογιστεί τι θα μπορούσε να κάνει Ο ΙΔΙΟΣ για να βοηθήσει τον εαυτό του και το συνάνθρωπό του, και όχι να τα ρίχνει ΟΛΑ σε πολιτικούς-δημοσιογράφους-αστυνομικούς και βάλτε ό,τι άλλο θέλετε. Είναι σωστό να υπάρχει ‘συλλογικό’ πνεύμα και δράση σε πολλά κοινωνικά ζητήματα. Ωστόσο, η δράση κάποιου και η όποια προσφορά του εξαρτάται πρώτιστα από τον ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ. Φέρτε στο μυαλό σας έναν τηλεφωνητή σε μια εταιρεία, έναν υπάλληλο στο ΚΕΠ, ένα γιατρό στο νοσοκομείο, ένα δάσκαλο, έναν ταχυδρόμο. Αν ο καθένας από εμάς προσπαθεί να κάνει καλά τη δουλειά ΤΟΥ, θα ωφεληθεί και η κοινωνία. Πώς να μην ωφεληθεί?
    Επίσης, θα μου πει κάποιος: E εντάξει, θα συγκριθούμε με τις χώρες που έχουν λιγότερα προβλήματα από εμάς. Γιατί να συγκριθούμε ασπούμε με τους αναξιοπαθούντες π.χ. της Ζιμπάμπουε? Ή γιατί να συγκριθούμε με τα 200 Ευρώ μισθό της Βουλγαρίας και όχι με τα >1000 της Γερμανίας?
    Δεν έχω αντίρρηση σε αυτά. Και ναι, ξαναλέω ότι πρέπει να προσπαθήσουμε για τη βελτίωση απείρων πραγμάτων. Που θα συνοδεύεται όμως με το σεβασμό όσων έχουμε πετύχει.
    Πιστεύω ότι χρειάζεται σωστή εκτίμηση της κατάστασης. Ρεαλισμός. Η μετριοπάθεια δε συνεπάγεται αδράνεια. Η αγωνιστικότητα διαφέρει από την τυφλή άρνηση και το φανατισμό. Αγωνιστικότητα δε σημαίνει μηδενισμός των πάντων, και επίσης είναι παράλογο να θεωρεί κάποιος τον εαυτό του αγωνιστή ‘κατά του συστήματος’ χωρίς πρώτα να αναλαμβάνει τις δικές του προσωπικές ευθύνες. Ας διώξουμε όλοι πια αυτό το ‘εγώ κάνω καλά τη δουλειά μου, οι »μεγάλοι» φταίνε’. Ας ρίξουμε όλοι τον κακώς νοούμενο εγωισμό.

  69. Νεοβάνδαλος Says:

    Διάβασα το «Μανιφέστο» αλλά και τα 60 σχόλια που γράφτηκαν γι αυτό μέσα σε δέκα ημέρες και οφείλω να πω ότι χάρηκα. Απόψεις επί απόψεων!

    Μπράβο Ελένη! Αν μη τι άλλο πυροδότησες μια ζωντανή συζήτηση και αυτό στις μέρες μας – όπου λίγο πολύ ο κάθε ένα βράζει στο ζουμί του – είναι επίτευγμα.

    Δεν θα εκφράσω ακόμη άποψη για όσα γράφεις αλλά θα κάνω κάποιες επισημάνσεις γύρω από την ουσία των πραγμάτων που βλέπουμε το τελευταίο διάστημα.

    Αυτό που εγώ αντιλαμβάνομαι είναι ότι τώρα που ένας φόνος λειτούργησε σαν καταλύτης κάτι μοιάζει κινείτε. Ο κόσμος συζητά στο δρόμο έξω από φόρμες και τυπικότητες, για θέματα που πριν λίγο καιρό θεωρούταν «ξενέρωτα» και χωρίς ουσία.
    Τα blog και το YouTube έχουν πάρει φωτιά και πέρα από τις φωτογραφίες και τα video με τιε σκηνές δράσης, αρχίζει ένας διάλογος, διαφαίνεται ένας προβληματισμός που ναι μεν υπήρχε σε πολλούς – νέους κυρίως – ανθρώπους, αλλά δεν εκφραζόταν μέχρι τώρα, τουλάχιστον όχι δημόσια.

    Κατεβαίνεις στο κέντρο, στις σχεδόν καθημερινές διαμαρτυρίες κάθε μορφής, και πιάνεις κουβέντα στο με αγνώστους με τους οποίους άσχετα αν συμφωνείς η διαφωνείς, τουλάχιστο τώρα ΣΥΖΗΤΑΣ..

    Τα αιτήματα των διαδηλώσεων τις περισσότερες φορές δεν είναι ξεκάθαρα, αλλά λίγο πολύ κινούνται γύρω από το τρίπτυχο δικαιοσύνη – ελευθερία – εργασία.
    Ξαναγυρνάμε λοιπόν στη διεκδίκηση βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων και αγαθών που θεωρούσαμε κεκτημένα αλλά όπως αποδεικνύεται καθημερινά δεν ήταν καθόλου.

    Διαφαίνεται μια γενικευμένη και ανεπιτήδευτη αγανάκτηση προς το κράτος και τους κρατούντες, η οποία μπορεί να μην έχει πάρει τη μορφή ενός οργανωμένου κινήματος αντίστασης, αλλά αν μη τι άλλο ασκεί πίεση και αποτελεί ένα αντίπαλο δέος σε κάθε λογής βολεμένους, χαρτογιακάδες, καρεκλοκένταυρους.

    Δεν μπορώ να πω πως θα είναι η επόμενη μέρα, ούτε αν το πράγμα θα ξεφουσκώσει, αυτό που εγώ βλέπω είναι πως μια μεγάλη μερίδα του κόσμου σκέπτεται κι αρχίζει ξανά να μιλάει και να διεκδικεί.

    Θα δούμε…

  70. Revolution? Says:

    Ω! Η σπουδαία εξέγερση του ηρωϊκού ελληνικού λαού!
    ΟΥΑΟΥ!!!
    Μετά από χρόνια ίσως φτιάξουμε και μια ακόμη επέτειο.
    Ώστε κάποιοι να μπορούν να καπηλεύονται.
    Φυσικά θα έχουμε χάσει κι άλλα τρένα, κι άλλες ευκαιρίες….

    Συνεχίστε τα ποιηματάκια.
    Το μόνο πρόβλημά σας είναι πως δεν έχετε πραγματικά περάσει δύσκολα.
    Τότε θα καταλάβετε τι θα πει ανάγκη, δουλειά, αξίες κλπ.
    Θα το καταλάβετε κάποτε δυστυχώς. Αλλά δύσκολο να την πληρώσετε εσείς.
    Πάλι όσοι έχουν μάθει να σηκώνουν μανίκια θα την πληρώσουν.

  71. Γιάννης Says:

    Ψέματα, είναι όλα ψέματα…
    Γι’αυτό και θέλουν γκρέμισμα και χτίσιμο από την αρχή..

    Δε με χωράει αυτός ο τόπος, δε με χωρά ο κόσμος όλος…
    Αυτό που μου πουλάνε, δεν έχει να κάνει με μένα..
    Δεν του αναγνωρίζω το δικαίωμα να με ορίζει….

    το τραίνο ξεκίνησε

    Ναι ρε Επανάσταση.., ναι ήρωες, ναι ζωντανοί…
    ενάντια στη βλακεία και στην αποχάυνωση…

    Πρόβατο εγώ ? Οουστ Ρεε!

  72. Γιάννης Says:

    Λένε πως είμαι γκαντέμης
    Παλιοκουμούνι, ανάρχας
    Χωρίς αιτία φρικάρω
    Και άλλα πολλά εμπριμέ

    Πιάσαν τα πόστα κοθώνια
    Όλα τα ξέρουν, ξεράδια
    Κι ήρθανε λέει να μας σώσουν,
    Που να μην σώσουνε ποτέ

    Να δεις που κάποτε
    Θα μας πούνε και μαλάκες
    Να δεις που κάποτε
    Θα μας πούνε και χαζούς

    Μου ‘ρχεται ρεύμα τριάντα
    Του τηλεφώνου σαράντα
    Νερό και νοίκι εξήντα
    Και τα κοινόχρηστα δεκαεφτά

    Γύρω σαΐνια κανάγιες
    Τρώνε με δέκα μασέλες
    Θέλουν βρεμένη σανίδα
    Και τους φερόμαστε κι ευγενικά

    Να δεις που κάποτε
    Θα μας πούνε και μαλάκες
    Να δεις που κάποτε
    Θα μας πούνε και χαζούς

    Κάνω εξετάσεις για κήλη
    Όσοι γιατροί, τόσες γνώμες
    Γρίπη, συκώτι, στομάχι
    Πάω στο ΙΚΑ με βρίσκουν καλά

    Άστα να πάνε στο διάλο
    Κάθε καρέκλα και χάχας
    Όλα πηγαίνουν στο φούντο
    Κι αυτοί εκεί τη λιλής το χαβά

  73. Γιάννης Says:

    Τσίρκο, παράγκα, φίρμα γκρέκα
    τέμπο, μουργέλα, αγγαρεία
    γκράντε μαέστρο καλαμπόρτζο
    ράτσα μπαρούφα, ομελέτα, ιστορία
    γκράντε μαέστρο καλαμπόρτζο
    ράτσα μπαρούφα, ομελέτα, ιστορία

    Μασκαρά, γκρέκο μασκαρά
    μασκαρά, γκρέκο μασκαρά

    Μάτσο αμάκα καπιτάλε
    σκάρτο, τανάλια, πολιτσία
    φράγκο, ρεζέρβα, φαλιμέντο
    περκέ μαντζάρε σοσιαλίστε κομπανία
    φράγκο, ρεζέρβα, φαλιμέντο
    περκέ μαντζάρε σοσιαλίστε κομπανία

    Μασκαρά, γκρέκο μασκαρά…

    Σβέλτα, μαντόνα, μανιβέλα
    φρένο, στραπάτσο, αραμπόλα
    μόδα, καβάλα, ντόλτσε βίτα
    τρόμπα, φιγουρα, σαχλαμάρα κι άρπα-κόλλα

  74. Revolution? Says:

    Ω! Τέτοιο παραλήρημα πολιτισμού!;
    ΟΥΑΟΥ!!!

  75. dionysos Says:

    Οκτώ χρόνια δημιουργικής λογιστικής επί Σημίτη και πέντε χρόνια επί Καραμανλή μας πουλάνε την καραμέλα της λιτότητας, του σφιγμένου ζωναριού, των ιδιωτικοποιήσεων για να μην αυξηθεί το δημόσιο χρέος, για νάχουμε «πρόσωπο» στας Ευρώπας, και εν μια νυχτί δίνουν 28 δις ευρώ στους τραπεζίτες.

    Εχει χαθεί η κοινωνική συνοχή, την παιδεία την θέλουν ιδιωτική τα δύο μεγάλα κόμματα, λεφτά για την υγεία δεν βρήσκουν, η άμυνα εικονική προσοδοφόρα μόνο για τους προμηθευτές, η αγροτιά αφανίζεται, ο τουρισμός και η ναυτιλία σε χέρια λίγων, η αστυνόμευση του εντυπωσιασμού και με μεγάλα ελλειματα. Η Εκκλησία αφορολόγητη τόριξε στις bysiness. Την ίδια ώρα τα ασφαλιστικά ταμεία επενδύουν σε τοξικά ομόλογα, ο γενικός πολιτισμού σαλιαρίζει, οι δουλιές φύγαν Τουρκία και Βαλκάνια, οι μαγαζάτορες εξαφανίζονται πολύ πριν τα χθεσινοβραδινά γεγονότα, Εμπορικά κέντρα των αγορών της πλουτοκρατίας ξεφυτρώνουν περισότερα από τις ανάγκες μας.
    Η ηχώ του Θεού επί της γής κάνει Real Estate. Η δικαιοσύνη παρουσιάζεται με δεμένα χέρια συνήθως αργή, αναποτελεσματική και ενδεικτική της ΑΤΙΜΩΡΗΣΙΑΣ.

    Το πετρέλαιο έπεσε, η ακρίβεια έμεινε.

    Ο έλεγχος τροφίμων ανύπαρκτος. Το περιβάλλον πληρώνει την βουλιμία τους για παράνομο κέρδος, καταστρέφεται συστηματικά.

    Οι εισαγωγές ανεξέλεκτες εξαφανίζουν κάθε ελληνική παραγωγική διαδικασία.

    Μπήκαν στη πόλη οι εχθροί, ο θυμός περισσεύει και κάποιοι υπεύθυνοι ακόμα αναρωτιούνται το πως και το γιατί. Τα προγράμματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ δεν έχουν τις λύσεις. Τον ίδιο φιλελευθερισμό επαγγέλονται. Δεν έχουν το όραμα των δημοσίων επενδύσεων.

    Διαπιστώνουμε ξαφνικά ότι αυτή η Ελλάδα δεν ανήκει σε μας , ανήκει σε άλλους.

    Τι προοπτική έχει ο νεολαίος στην Ελλάδα της αναξιοκρατίας, των golden boys, του ξεζουμίσματος από ΔΕΗ , ΟΤΕ Κοινόχρηστα.

    Τα λόγια περισσεύουν, οι φλόγες δεν αποτελούν λύση, ο θυμός περισσεύει και πέφτει συνήθως επί αδίκων. Φτάνει μέχρι στο εν θερμώ shopping therapy. Σάμπως ένα διαρκές πλιάτσικο των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας δεν βλέπουμε λίγο πολύ ένα γύρω.;; Αποδεικνύεται από τα γεγονότα ότι κυβερνώμεθα από αλήτες και δεν κινδυνεύουμε από 15χρονους «αλήτες» όπως θέλουν να μας πείσουν με τις προκλήσεις τους.

    Οι υπευθυνες λύσεις απαιτουν άλλες διαδικασίες που η πολιτική ηγεσία σήμερα ανεπαρκει να προσφέρει.

    Και ο Αλέξης είναι μια ακόμα τραγική απουσία……Δολοφονημένος.

    ΣΚΟΤΩΝΟΥΝΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑς ΒΟΗΘΕΙΑ!
    Στους φρεσκοβαμένους τοίχους του τοπικού σχολείου με κόκκινα γράμματα:

    «ΚΡΙΜΑ ΟΡΓΗ ΣΚΟΤΩΣΑΝΕ ΠΑΙΔΙ »

    Δεν μπορούμε να μηδενίσουμε την αντίσταση και την αντιπολίτευση όλων των κομμάτων ΑΝ ΔΙΚΑΙΑ ΕΊΜΑΣΤΕ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΟΥ ΔΙΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟΥ νδ+πασοκ όπως τους έχουμε γνωρίσει ως τα τώρα στη πατρίδα μας.
    Στο μηδενισμό δεν θα σας ακολουθήσει κανείς, όδηγείίστορικά εύκολα σε συντηρητικές έως φασιστικές …λύσεις.
    Ουτε κομματική ένταξη απαιτείται, ούτε απόρριψη των δημοκρατικών εκλογικών διαδικασιών έστω με δυσμενείς όρους δικαιωμάτων.
    Ας αγαπήσουμε την αλήθεια και την πραγματικότητα.

  76. Panos Says:

    εγω πάντως δεν βλέπω ανθρώπους να τα βάζουν με το κράτος..βλέπω ανθρωπους να βανδαλίζουν και να τρομαζουν συμπολίτες τους με τα καμώματά τους.
    Δεν είδα να καινε σπίτι πολιτικού που έκανε κομπίνα ή κάποια πολυεθνική που με αθέμιτα μέσα εβγαλε λεφτά.
    Βλεπω τρόμο κι οργη σε μια κοινωνία που καταλυτης είναι το χρήμα. Σας τρομάζει η άνιση κατανομή χρήματος. Εσείς όμως που μιλάτε για δικαιοσύνη και επανάσταση, εσείς αυριο θα είστε τα στελέχη επιχειρήσεων που θα παίρνετε κάμποσες χιλιάδες ευρώ και θα αράζεται με τους πατσάδες να χύνονται από την πολυθρόνα.

    Είδαμε και την γενιά του πολυτεχνείου που εκεί κι αν έγινε επανάσταση σε ένα τόσο δύσκολο καθεστώς. Τωρα είναι διευθυντάδες και στελεχη και πολιτικοί.

    Αυτά που βρίζετε ρε βλήτα αυτά σε λίγα χρόνια θα υιοθετήσετε. Αντι να βράζει το αίμα σας βράστε καλύτερα κανένα αυγό να το ρουφήξετε…

    Ο overfloater είπε το πιο σοφό από όλους εδώ μέσα!
    Όλες οι επαναστάσεις αποτυγχάνουν απλά γιατί τελικά, αργά ή γρήγορα αναπαράγουν το ίδιο σύστημα που αποτίναξαν, δεν παράγουν κάτι ουσιαστικά νέο.
    Και το χειρότερο είναι οτι πρωταγωνιστές στα νέα σκάνδαλα θα είστε εσείς!

  77. Petros Hristidis Says:

    Όποια και να είσαι σταμάτα να με ενοχλείς με τις ανοησίες σου.
    Μάθε πρώτα τι σημαίνει και αν υπάρχει στην ελληνική γλώσσα η κάθε λέξη που χρησιμοποιείς (πχ καπιτάλες – καπιταλιστές). Και κάτι άλλο. Ναι το σοβαρότερο μετά το θάνατο του παιδιού και το κίνδυνο που έθεσαν οι <>, αναρχικοί σε όλες τις πόλεις της Ελλάδος, τις ζωές των αστυνομικών, που είναι και αυτοί άνθρωποι με οικογένειες , καθώς επίσης και τις ζωές τυχαίων περαστικών, όπως τη δικιά μου, είναι τα καταστήματα που κατέστρεψαν τα αυτοκίνητα του κόσμου που τα πιο πολλά είμαι σίγουρος ότι ακόμα θα τα χρεωστάνε, καθώς επίσης και τους κάδους απορριμμάτων και άλλα τέτοια που εμείς πληρώνουμε μέσα από τους φόρους μας. Το μόνο που έχουν δίκιο είναι ότι δεν υπάρχει τάξη στην κοινωνία. Ακόμα και την εποχή της χούντας κυκλοφορούσες στους δρόμους με μεγαλύτερη ασφάλεια. Και να μην ξεχνάνε αυτοί οι λίγοι, ότι εμείς οι μεγαλύτεροι εναντιωθήκαμε στους δικτάτορες και σε ότι άλλο για να έχουμε μια έννομη κοινωνία και να μπορούν αυτοί σήμερα να εκφράζονται ελεύθερα και όχι να καταστρέφουν τα πάντα. Καμία περηφάνια δεν νοιώσαμε για τη νεολαία μας αυτές τις μέρες παρά μόνο ντροπή, επειδή συνειδητοποιήσαμε ότι έχουν απορροφήσει τη νοοτροπία του ετσιθελισμού, του αμοραλισμού και της καλοπέρασης. Αυτή η νεολαία έχει αποκτήσει παρωπίδες και είναι κατευθυνόμενη από δύο μικροκόματα.

  78. Petros Hristidis Says:

    Το παραπάνω σχόλιο αναφέρετε στην Ελένη και την παρακαλώ να σταματήσει να ενοχλεί με τα e-mail της.

  79. Yannis_H Says:

    Δυστυχώς είσαι μέρος της οργής (δικαιολογημένη) και του προβλήματος (εύκολα μεγάλα λόγια). Με τη δική σου πρακτική, ότι δηλαδή όλα είναι εύκολα, πως η επανάσταση είναι στην επόμενη γωνία, πως αρκεί να ουρλιάξεις λίγο παραπάνω και θα καλυτερέψει η ζωή, το μόνο που θα μπορέσεις να δημιουργήσεις είναι μια γενιά περισσότερο απολιτίκ και παθητική. Μετά την απογοήτευση πως τα πράγματα τελικά δεν ήταν τόσο εύκολα (γιατί απλούστατα δεν είναι), τα παιδιά θα κλειστούν ακόμα περισσότερο στον κόσμο τους, θα προσέχουν ακόμα περισσότερο μόνο το τομάρι τους. Το βλέπεις αυτό σαν συνεισφορά σε λύση ή στο πρόβλημα;

    Επίσης, η ‘νέα ζωή’ που οραματίζεσαι πρέπει να έχει, μεταξύ άλλων, και αισθητική. Η δική σου είναι το ακριβώς αντίθετο από τη δική μου.

    Τέλος: ευχαριστώ για τα mail, κάτι έμαθα, αλλά μου αρκεί και θα χαρώ να μην ξαναλάβω.

  80. Θανάσης Says:

    Πάρα πολύ ωραία!!!
    Και το εννοώ!
    Όμως…
    Μπορώ να διεκδικήσω το δικαίωμα να κατέβω ή να μην κατέβω στους δρόμους;
    Να μην βγάλω φωτοτυπίες το φλογερό μου κείμενο;
    Να μην συμμετέχω σε πορείες;
    Να μην, να μην, να μην;
    Μπορώ να έχω τελικά την ελεύθερη επιλογή του τι θα κάνω και τι όχι;
    Αν δεν θέλω να ακολουθώ την όποια κυβέρνηση, δεν θέλω να ακολουθώ και την όποια αντιπολίτευση, κοινοβουλευτική η μη.
    Μην μου λέτε λοιπόν τι ΝΑ ΚΑΝΩ.
    Δώστε μου το δικαίωμα της επιλογής.
    Γιατί η σιχαμάρα προς την καθοδήγηση δεν είναι επιλεκτική.
    Κι αν σπάσουν τα κεφαλια της εξουσίας, προσέξτε τα κεφάλια σας…

  81. Τσουκνίδα Says:

    πολύ καλά τα λες

  82. ΣΥΡΑΚΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ Says:

    Υπάρχουν άνθρωποι που δεν πιστεύουν σε αλλαγές.
    Υπάρχουν άνθρωποι που όλα τα βλέπουν συνωμοτικά και κατευθυνόμενα. Που τους αρέσει να βάζουν ταμπέλες και να μιλάνε με όρους. Τυπολάτρες.

    Μας αρέσει η χώρα που έχουμε;
    Μας αρέσει που ο κάθε υπάλληλος του κράτους μας αντιμετωπίζει υποτιμητικά και με αγένεια;
    Μας αρέσει που σε κάθε υπηρεσία ταλαιπωρούμαστε;
    Που δεν έχουμε έργο και έρευνα να παράγουμε στα σχολεία;
    Που για να ανοίξεις μια επιχείρηση ή να πάρεις ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα πρέπει να φτύσεις αίμα;
    Που αναγκάζεσαι να αμείβεις τον εργαζόμενο λιγότερο γιατί δεν υπάρχει το κράτος να σε βοηθήσει στα έξοδα ενώ στα έσοδα είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος;
    Είμαστε ευχαριστημένοι επειδή πήραμε ένα κολοτζιπ και έχουμε το παιδί στο φροντιστήριο;
    Επειδή ένα κολόσπιτο αξίζει όσο 10 ζωές, ενώ η κατασκευή του το 1/10?
    Επειδή βλέπουμε να αρπάζουν τόσα χρόνια ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ να μην έχει τιμωρηθεί;
    Μας αρέσει όταν συμπολίτες μας είναι στο απυρόβλητο επειδή είναι χωμένοι κάπου ενώ αν εμείς χρωστάμε έστω και 1000€ πάμε μέσα;
    Μας αρέσει που οι νόμοι δεν είναι ίδιοι για όλους;
    Που τόσα χρόνια πληρώνουμε νόμιμες μίζες, αέρα τραπεζών, παπάδες δημοσίους υπαλλήλους, αστυνόμους για φύλαξη προσώπων, βουλευτές για να δίνουν ρουσφέτια, ΔΕΚΟ για να φαλιρίζουν και να ζητάνε και άλλα;
    Μας αρέσει που τόσα χρόνια ΕΝΑΣ ΛΑΜΕΡΟΣ κυβερνήτης δεν μπόρεσε να φτιάξει 800 χιλιόμετρα ΣΩΣΤΟΥ δρόμου στην χώρα μας και σκοτωνόμαστε 2000 ψυχές κάθε χρόνο;
    Μας αρέσει που ΚΑΘΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ αλλάζει κατά το πώς βολεύει όλο το –μη- σχεδιό της για την παιδεία με αποτέλεσμα να κάνουμε συνεχώς κύκλους;
    Τι αισθάνεστε όταν σας κλείνουν την παραλιακή και δεν μπορείτε να κάνετε ένα μπάνιο επειδή είναι «ιδιωτική ή νοικιαζόμενη»; Πως αισθάνεστε όταν δίνετε φακελάκι στο γιατρό; Όταν πληρώνετε τον πολεοδόμο; Όταν σας εκβιάζει ο εφοριακός; Όταν βλέπετε ένα σπίτι ΠΑΝΩ σε αυτά που κάηκαν; ΔΕΝ ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΜΑΛΑΚΕΣ;

    Αυτή την Ελλάδα θέλουμε;

    Οι νέοι είναι τεμπέληδες ή η δική μας γενιά βρήκε ένα σπιτάκι και μια δουλειά τρώγοντας τα έτοιμα των τωρινών 70αρηδων; Μήπως γι αυτό , επειδή δουλέψαμε σκληρά έχουμε το μεγαλύτερο χρέος στην ιστορία; Μήπως θα χρωστάνε και τα παιδιά μας από αυτά που αποκτήσαμε;

    Για όσους έχουμε μαγαζιά, γιατί κι εγώ έχω: μας αρέσει αυτό που καθημερινά τόσα χρόνια ζούμε; Όλο αυτό το αλισβερίσι του τρόμου;

    Αφήστε τα παιδιά και τους νέους να σχεδιάσουν. ΑΦΗΣΤΕ ΤΑ να κάνουν λάθος. Η θα βρουν τον δρόμο ή θα τον δημιουργήσουν.

  83. Beltenebros Says:

    ακριβώς..αφήστε με

  84. Μιχάλης Χαραλάμπους Says:

    Μανιφέστο της πλάκας είναι αυτό. Οι αληθινές επαναστάσεις γίνονται με κατάθεση ψυχής, με καθημερινή μάχη στο στίβο της ζωής, συνεισφέροντας με αυταπάρνηση στο συνάνθρωπο μας και στο κοινωνικό σύνολο
    Χτίζοντας και όχι γκρεμίζοντας
    Δημιουργώντας και όχι καταστρέφοντας
    Καθαρίζοντας και όχι βρωμίζοντας
    Με τη φλόγα του πάθους και όχι με τη φωτιά του βανδαλισμού
    Συμμετέχοντας και όχι κράζοντας
    Με δουλειά και όχι με υπεκφυγές
    Με αγάπη και όχι με εκδίκηση
    Με αρχίδια

    Η κοινωνία μπορεί να είναι άδικη, προβληματική και ανισόρροπη, όμως δεν αισθάνομαι ότι εσύ, οι πολιτικοί, εγώ, οι καπιταλιστές, οι μικρομεσαίοι, οι εργαζόμενοι, οι δημοσιογράφοι, ο καθένας μας έχουμε μικρότερο μερίδιο ευθύνης για αυτήν την κατάσταση. Ας κλείσουμε πρώτα τις τηλεοράσεις που μας χαλιναγωγούν εκεί που θέλουν, ας βάλουμε μπροστά τη κρίση μας, και ας προσπαθήσει ο καθένας μας να βάλει ένα μικρό λιθαράκι ο ίδιος πριν αρχίζει να λιθοβολεί χωρίς προσανατολισμό όπου τον καθοδηγούν οι κατασκευαστές της «νέας εποχής».

  85. inlovewithlife Says:

    Επειδή κάποιος είπε ότι έχει δικαίωμα στο να μην κάνει τίποτα αυτές τις μέρες. Και βέβαια έχει. Μπορεί και να μην κάνει ποτέ τίποτα που να έχει χροιά πολιτική.

    Ωστόσο, τα τελευταία γεγονότα έκαναν κάτι πολύ σημαντικό. Ανάγκασαν όλους μας να πάρουμε μία θέση σε ό,τι συμβαίνει στην κοινωνία μας. Οι θέσεις που πάρθηκαν μπορεί να ήταν αντιδιαμετρικά αντίθετες, από το να πετάω πέτρες μέχρι το να θέλω να κατέβω στο δρόμο να δείρω αυτούς που πετάνε πέτρες. Από τη θέση που ο καθένας παίρνει στην κατάσταση που βρισκόμαστε, κρίνεται. Όχι από κάποιον θεό. Επειδή στην κοινωνία μας υπάρχουν σοβαρά προβλήματα, κρίνεται από τις συνέπειες που αυτά έχουν και θα έχουν (ακόμη σοβαρότερες) στο σύνολο.

    Με αυτή την έννοια μπορείς και να μην κάνεις τίποτα ποτέ ή να λες ότι δεν υπάρχουν καν προβλήματα, κρίνοντας εξ ιδίων τα αλλότρια. Αυτό όμως δε σε καθιστά «αθώο» σε σχέση με την υπάρχουσα κατάσταση. Σε καθιστά άξιο αυτής.

  86. Iasonas Says:

    Πιο πάνω έκανα δύο σχόλια, προς τους κάφρους και προς όσους ανησυχούν για τα μικρομάγαζα.
    Ξέχασα κάποιους οι οποίοι βλέπω είναι αρκετοί.

    @ όσους ενοχλήθηκαν από την «Ελένη» και τα e-mail της, από τα παιδία των καλών τεχνών που διέκοψαν θεατρικές παραστάσεις, από τους διαδηλωτές που κλείσανε του δρόμους κ.τ.λ.
    Είστε η τραγική κατάληξη του συστήματος μας. Τρέχετε να πάτε στην δουλειά, τρέχετε να γυρίσετε σπίτι να δείτε τις ειδήσεις, τρέχετε και δεν φάνετε.
    Σας έχουν βάλει σε μία ρόδα για χάμστερ και τρέχετε. Το σύστημα που προστατεύετε με την στάση σας είναι αυτό που σας έχει φέρει σε αυτήν την κατάσταση. Μία κατάσταση στην οποία έχετε μετατραπεί σε ένα κοπάδι από πρόβατα όπου δεν χρειάζεστε καν τον τσοπάνη για να σας έχει σε τάξη. Απομακρύνετε από το κοπάδι οτιδήποτε διαφέρει έστω και λίγο και οτιδήποτε σας βγάζει από το πρόγραμμα σας.
    Θα πεθάνετε σε λίγο καιρό και το μόνο που θα έχετε κάνει είναι να διαιωνίσετε ένα αρρωστημένο σύστημα.
    Σταματήστε να τρέχετε σαν παλαβωμένοι ρε χαμστεροειδή!

  87. inlovewithlife Says:

    Όλα τα λεφτά το σχόλιο του Ιάσονα.

    Αν η κοινωνία αυτή εδώ θα πάει μπροστά, αυτό δε θα είναι από τα χαμστεροειδή που αυτές τις μέρες μας έχουν φορέσει το προσωπείο το δουλευταρά βιοπαλαιστή, που από πίσω όμως έχει πέντε – έξι σπίτια, τις κομματικές του ακρούλες και βίσματα, τους εργαζόμενους, Έλληνες και ξένους, που πηδάει στη δουλειά, και το καγιέν. Αυτό θα είναι από ανθρώπους που παλεύουν για κάτι καλύτερο.

    Και μη μου το παίζετε όλοι εδώ πέρα αφ’ υψηλού. Και εμείς δουλεύουμε καθημερινά σκληρά και λειτουργούμε μέσα στην κοινωνία του ωχαδερφισμού και του ατομισμού σας όπως μπορούμε, όχι απέξω, τρέχοντας σε όλο τον ελεύθερο χρόνο μας για τα κινήματα.

    Όποιος λοιπόν αναφερθεί ξανά για το άτομό μου με απαξιωτικούς όρους και αφ’ υψηλού, το ύφος μου δε θα είναι ήπιο αλλά αντίστοιχο. Και σε όποιον δεν αρέσει το παρόν μανιφέστο, να γράψει και να κάνει πράξη στη ζωή του κάτι καλύτερο, όπως μπορεί. Δεν διεκδίκησα ποτέ στη ζωή μου την απόλυτη αλήθεια και δε θέλω να πείσω κανέναν ωχαδερφιστή σε αυτό τον τόπο.

    Άιντε στα μαγαζιά σας τώρα γιατί έχουμε να ψωνίσουμε και να ξεπατώσουμε κάτι εργαζομένους άγιες μέρες καταναλωτισμού που είναι.

  88. Καλαμοκαβαλημένοι Says:

    Σιγά ρε επαναστατημένοι που είμαστε όλοι θύματα κι εσείς οι αγωνιστές;!
    Κατεβείτε λίγο από το καλάμι! Έχετε γίνει πλήρως γραφικοί με τα δακρύβρεχτα αυτοικανοποιούμενα όνειρά σας που δεν έχουν όνομα παρά μόνο αριθμό.
    ουφ!

  89. Αλέξανδρος Καρακατσόπουλος Says:

    Καλό θα ήταν να δουλέψετε πρώτα και μετά να ζητήσετε περισσότερα δικαιώματα και προς θεού ΟΧΙ ΑΛΛΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ
    Αυτοί θα μείνουν στα 700€ και καλά θα κάνουν !!!!!!!!!!!!!!!!
    Υπάρχει και επιχειρηματικότητα και νεες ιδέες και εμπόριο και εκατομύρια πράγματα που μπορούν να κάνουν οι ικανοί και οι έξυπνοι!!!!!!!!!!!
    Αλίμονο στους ανίκανους στους βλάκες και τα παλιοκουμούνια!!!!!!!!!!!!!!!

  90. inlovewithlife Says:

    @καλαμοκαβαλημένοι
    Ακόμη εδώ είσαι εσύ? Δεν έχεις τρέξει ακόμη να ψωνίσεις στο άγιο πνεύμα των ημερών? Πρέπει να στηρίξουμε την ιστορία του κέντρου της Αθήνας, δηλαδή τους καταστηματάρχες. Τράβα στην Ερμού να ψωνίσεις παντούφλες και άσε τα δακρύβρεχτα σχόλια στα μπλογκ.

    @Αλέξανδρος
    Τόσο καιρό δουλεύουμε στο γνωστό καθεστώς των 400 – 700 Ευρώ χωρίς ωράρια και ασφάλιση. Τώρα ήρθε η ώρα να πληρώσουν όλοι αυτοί που βγάλανε καγιέν, σπίτια και εξουσία στις πλάτες μας.

    «Υπάρχει και επιχειρηματικότητα και νεες ιδέες και εμπόριο και εκατομύρια πράγματα που μπορούν να κάνουν οι ικανοί και οι έξυπνοι!!!!!!!!!!!»

    Παλιά μου τέχνη κόσκινο. Πες μας ρε Αλέξανδρε ότι είσαι νεοφιλελεύθερος, για να ξέρουμε με ποιον μιλάμε. Ικσνός και έξυπνος μπορεί να είναι τόσο ο γιος του Στέγκου όσο και ο γιος ενός μετανάστη και ενός νεόπτωχου. Αν πιστεύεις ότι αμφότερες αυτές οι κατηγορίες έχουν τα ίδια εκατομμύρια ευκαιρίες, τότε είσαι πολύ μόνος σε αυτή την ιδεοληψία. Το αμερικανικό όνειρο που περιγράφεις έχει πεθάνει σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες στην ίδια την Αμερική, στην Ελλάδα δεν υπήρξε ποτέ ούτε για αστείο. Τέλος, υπάρχουν άνθρωποι που επιθυμούν μία ζωή με σημασία και όχι μία ζωή που κινείται 24 ώρες το 24ωρο γύρω από την εργασία χωρίς ελεύθερο χρόνο και κοινωνικές – οικογενειακές επαφές, μόνο και μόνο για να έχουν μία αξιοπρεπή διαβίωση. Δεν είναι και ο καλύτερος καιρός για τον καπιταλισμό για να πετάς τέτοιες απερίγραπτες ατάκες.

  91. Φελλάς Ιωάννης Says:

    Θα ήθελα με την σειρά μου να συγχαρώ όλους σας για τα όμορφα και εύστοχα λεγόμενα για την κατάσταση των ημερών που ζούμε.
    Σχετικά με τα γεγονότα που στιγματίστηκαν από καταστροφές και λεηλασίες θα αναφέρω το εξής:Ο Ελληνικός λαός έχει μια μακρά Ιστορία εξεγέρσεων και αγώνων μεγάλων που ακόμα μιλάμε γιαυτούς.ΑΛΛΑ!!!
    Οι αγώνες αυτοί δεν γινόντουσαν φορώντας μάσκες και κράνη ώστε να κρύβονται οι υποτιθέμενοι αγωνιστές.Δεν κατάστρεφαν επίτηδες ούτε έβαζαν σε κίνδυνο αθώους πολίτες την ίδια τους την ζωή αλλά και αυτά για τα οποία χρόνια προσπαθούν να χτίσουν μέσα από αυτήν την άδικη κοινωνική & οικονομική μεταχείριση που υπάρχει στην χώρα μας.Φυσικό είναι σε έναν αγώνα να υπάρξουν καταστροφές, αλλά όχι σκόπιμες με στόχο την ρεμούλα και το κλέψιμο.Αγωνιστής είναι αυτός που με το πρόσωπό του φανερό αγωνίζεται για τα πιστεύω του χρησιμοποιώντας θεμιτά αλλά και αθέμιτα μέσα για να δηλώσει την αγανάκτηση του.
    Εγώ σαν υπάλληλος αλλά & μέλος συνδικάτου του Δήμου Αθηναίων ζω καθημερινά την απογοήτευση των ανθρώπων για την αισχρή οικονομική αλλά και εργασιακή κατάσταση που επικρατεί.
    Όμως λίγοι είναι αυτοί που πραγματικά αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους και αυτό με λυπεί.Δεν κατηγορώ κανέναν γιατί διακρίνω τον φόβο της αβεβαιότητας για το αύριο , τον φόβο που εσκεμένα έχουν περάσει στον κόσμο για δικό τους όφελος αυτοί που ονομάζονται Διοίκηση εργατικού δυναμικού.
    Ελπίζω κάποια στιγμή και με έναυσμα τα γεγονότα , να ξυπνήσουν και να καταλάβουν ότι χωρίς μάχη δεν κερδίζεται τίποτα, χωρίς μάχη μέρα με την μέρα θα χάνουμε όλο και περισσότερα από αυτά που σήμερα έχουν κερδιθεί με αγώνες.Να καταλάβουμε όλοι μας και να πούμε .
    ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ ΟΧΙ ΑΛΛΟ!!!

  92. Baift Says:

    Να ρωτήσω κάτι ρε παιδιά;
    Γιατί δεν προσπαθούμε να βάλουμε σε μια σειρά τον ίδιο μας τον εαυτό και τελικά να ονειρευτούμε το τι θα γίνει μετά…; Δεν λέω, τέλειος ο αυθορμητισμός και η επανάσταση χωρίς κουτιά ή γραμμές, αλλά χωρίς να έχουμε όνειρα για το μετά; Μπορεί να είναι ουτοπικά ή ακόμα ηλιθιότητες, αλλά θα είναι κάτι…

    Και τα όνειρα δημιουργούνται αν βρούμε τι σκατά μας την σπάει σε αυτο που ζούμε…

    Θα σας πώ εμένα τι μου την σπάει…

    Σήμερα μου είπε κάποιος:
    «Και γιατί να ρθεί ένα νέο σύστημα;; όταν θα φτάσεις 30 χρονών θα αλλάξεις άποψη.»
    Ξέρετε τι απάντησα;
    «Όχι δεν θα γουστάρω την κατάσταση ούτε τότε και πάλι το σύστημα για μένα δεν θα λειτουργεί…
    Γιατί θα θρέφω το πατέρα μου, καθώς η σύνταξή του δεν θα φτάνει για να πάρει το γιαούρτι του και να συνεχίσει την δουλειά δεν θα μπορεί γιατί τώρα λιώνει στην δουλειά,
    γιατί θα με εκμεταλλεύεται η πολυεθνική που θα δουλεύω,
    γιατί θα πληρώνομαι αρχίδια,
    γιατί θα πηγαίνω στην περιοχή μου και δεν θα μπορώ να μυρίζω οξυγόνο γιατί έχουν κάψει τα πάντα,
    γιατί θα με αναγκάσουν να ζω σε μια πόλη γεμάτη καυσάεριο,
    γιατί η τηλεόραση θα συνεχίζει να παραπληροφορεί και να διαμορφώνει συνειδήσεις μικρών και μεγάλων,
    γιατί αν κάνω παιδί (αν έχω χρόνο και χρηματα) μπορεί να μου το σκοτώσει κάνενας μπάτσος του συστήματος,
    γιατί οι πολιτικοί θα κλέβουν και δεν θα αντιπροσωπεύουν,
    γιατί θα διαβάζω μια ζωή για με κρατήσουν στην δουλεία μου και να μην πετάξουν στο δρόμο στα πενήντα μου,
    γιατί θα έχω 2 δάνεια (ένα στεγαστικό και ένα καταλωτικό γιατί η ΔΕΗ θα έχει ανέβει και άλλο)
    και το γιατί θα στο πώ τότε…, αν ζώ γιατί μικροφέρνω και μπορεί κάποιος να μου καρφώσει καμιά σφαίρα…»

  93. n.com Says:

    Πραγματικά, η κατάσταση έχει ξεφύγει..
    Διάβασα και το «Μανιφέστο» και τα περισσότερα, αν όχι όλα, τα σχόλια και αυτό που απλά δυστυχώς επιβεβαίωσα είναι το εξής:
    Το σύστημα της εποχής στην οποία ζουμε έχει καταντήσει τον κόσμο να βλέπει τα πράγματα μονάχα από μια οπτική γωνία, αυτήν του εαυτού μας.με αποτέλεσμα να μην καταλαβαίνουμε με ποιο σκεπτικό ο απέναντί μας διαμορφώνει την άποψή του.
    Απλά και μόνο παρακολουθώντας τη λογική συνέχεια των πραγμάτων, και βέβαια αν σου σπάσουν/κάψουν/κλέψουν κ.τ.λ. το μαγαζί θα καταρεύσεις και θα έχεις και απόλυτο δίκιο να κατηγορείς την όποια «εξέγερση» θεωρείς εσύ υπαίτια για την καταστροφή του μαγαζιού σου-και κατ’επέκταση-της ζωής σου. Το είδα μέσα στο ίδιο μου το σπίτι, αφού ο αδελφός του πατέρα μου ήταν ένας από όλους όσοι είχαν αυτή την ατυχία-να πέσει το μαγαζί του στα χέρια αυτών που έχουμε καταλήξει να αποκαλούμε κουκουλοφόρους..
    Παρ’όλα αυτά δεν μπορώ να πώ ότι κατανοώ πλήρως πολλά από τα θέματα που θα μπορούσαν να προκύψουν ή που έχουν ήδη προκύψει και εκφράζονται μέσα από πολλά σχόλια σ’αυτήν τη σελίδα, μιας και είμαι ακόμα 15 χρονών και δεν έχω ακόμη εμπειρίες που να με κάνουν να αγανακτώ ως προς τη δουλειά μου. Διάβασα όμως στο σχόλιο του «τραμπαρίφα» ότι παιδιά της ηλικίας μου δεν τα απασχολεί αν θα μείνουν άνεργα όταν «με το καλό» αποφασίσουν να εργαστούν. Λοιπόν κύριε τραμπαριφα, όποιος και αν είστε-και συγγνώμη κιόλας για το πιθανόν γεμάτο θρασος ύφος μου, σίγουρα σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση θα μιλούσα με μεγαλύτερο σεβασμό-σας έχω μια έκπληξη: ο μόνος που κρύβεται πίσω από το δάχτυλό του είσαι εσύ. Αν όντως νομίζεις ότι καρφί δεν μας καίγεται για το επαγγελματικό μας μέλλον πλανάσαι πλάνην οικτράν (το είπα καλά ή υπάγεται στον τομέα του «ωχαδερφισμού» με τον οποίο φαίνεται να χαρακτηρίζετε εμένα και τους συνομήλικούς μου;) Ο τόπος αυτός θα ερημώσει. Το 98% των εφήβων θέλουμε να εγκαταλείψουμε την χώρα όταν ενηλικιωθούμε προκειμένου να βρούμε μια καλύτερη τύχη γιατί ΣΑΦΩΣ και συνθλίβονται τα όνειρα μας. Δεν διαφωνώ ότι μπορεί να υπήρχαν και περιπτώσεις παιδιών που έκαναν σαματά για το τίποτα. Μην μας βάζεις όμως όλους στο ίδιο καζάνι. Στις πορείες τις καταστροφές τις έκαναν άσχετοι και όχι μαθητές 14-15-16 χρονών. Εμείς είχαμε συναίσθηση και γιατί πηγαίναμε στην πορεία και τι έπρεπε και τι όχι να κάνουμε εκεί. Ένα από τα συνθήματα που ακούγονταν ξέρεις ποιο ήταν; «ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΟΝ GREGORY, ΟΛΟΙ ΜΙΑ ΓΡΟΘΙΑ. ΤΟ ΞΕΡΟΥΜΕ ΡΕ ΦΙΛΕ ΜΑΣ ΚΟΙΤΑΣ ΑΠΟ ΨΗΛΑ.» Ο θάνατος, αν όχι η δολοφονία, του Αλέξανδρου απλά μας ένωσε. Τα προβλήματα αυτά προϋπήρχαν. Και όποιος ανεγκέφαλος νόμιζει ότι στην απαίσια εποχή που ζούμε τα παιδιά της ηλικίας μου δεν έχουν προβληματισμούς (γενικώς και ειδικώς μιλώντας) με κάνει και απογοητεύομαι ακόμα περισσότερο για τα φώτα που θα περάσετε εσείς «οι ώριμοι» στη γενιά μου.

  94. Iasonas Says:

    @Baift

    Το πρόβλημα αν δεις από τα σχόλια που έχουν γίνει εδώ, είναι ότι ακόμα μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού δεν παραδέχεται ή δεν βλέπει ότι η κοινωνία μας είναι μια βαθειά αρρωστημένη και προβληματική κοινωνία.
    Άλλος επειδή έχει βολευτεί και άλλος επειδή τον έχουν πείσει ότι «έτσι είναι τα πράγματα» και «δεν γίνεται αλλιώς». Όπως ακριβώς σου είπε και αυτός σήμερα.

    Το πρώτο βήμα λοιπόν είναι να καταλάβουμε και να μην φοβόμαστε να πούμε τι είναι αυτό που πάει στραβά ή μας την σπάει, όπως έκανες μόλις.
    Αν η πλειοψηφία το έκανε αυτό, είτε σε blog είτε σε αφίσες, την επόμενη κιόλας μέρα θα υπήρχαν προτάσεις για λύσεις. Την επόμενη μέρα θα είχαν όλοι όνειρα για το μετά.

    Παρόλα αυτά, μιας και έχει αναφερθεί αρκετές φορές στα σχόλια, υπάρχουν ήδη προτάσεις και σχέδια για το πως θα μπορούσε να έχει δομηθεί διαφορετικά η κοινωνία μας ώστε να μην υπάρχουν τα σημερινά προβλήματα.
    Ουσιαστικά είναι σχέδια για μια αναρχική κοινωνία (μη μας τρομάζει αυτός ο παρεξηγημένος όρος που φέρνει εικόνες καταστροφής στο μυαλό μας λόγο των media) όπου εξαλείφονται οι τάξεις και πολλοί από τους διαχωρισμούς που υπάρχουν σήμερα.
    Αν σε ενδιαφέρει να δεις τι ονειρευόμαστε μερικοί από εμάς για το μετά, ρίξε μια ματιά σε αυτό:

    http://www.zeitgeistmovie.com/add_greek.htm

  95. Baift Says:

    έχω δεί την ταινία – ντοκυμντέρ… 🙂

    Δεν με ενοχλούν τα σχέδια για μια αναρχική κοινωνία… Αντίθετα τα υποστηρίζω. Ονειρεύομαι αμφιθέτρα ανοιχτά και άνθρωποι να διαμορφώνουν τον εαυτό τους και το χώρο που ζούν. Θέλω να δοκιμάσουμε κάτι διαφορετικό… Δεν λειτουργεί η γαμημένη η κοινωνία έτσι όπως είναι… Έχεις δίκιο αν ήταν όλοι συνειδοτοποιημένοι, θα υπήρχε μια παραπάνω ελπίδα… Ας τους ανοίξουμε λοιπόν τα ματία, όλοι έχουν αγανακτήσει με κάτι….

  96. N.Ago Says:

    Εύγε!!!
    Και πολλές ευχές για Χρόνια Πολλά!

  97. Calypso Larah Says:

    Άσε τους καλλιτέχνες ήσυχους και μη τους παροτρύνεις σε δρώμενα.
    Πάνω πού άρχισε ο κοσμάκης να παίρνει μπρος θες να τον αποδυναμώσεις με χασμουρητά?

    Οι Ζωντανοί με τούς ζωντανούς και οι καλλιτέχνες με τούς καλλιτέχνες όπως λέει και η παροιμία……

  98. ΚΟ.Υ.ΣΟΥΡ.Ι. Says:

    Πολεμούν για μας……

    Update: Ο inlivewithlife έχει γράψει ένα μανιφέστο με πολύ πιο πλήρεις χρηστικές οδηγίες.
    Έμπνευση για το σημερινό ποστ, η φράση ενός αγανακτισμένου…

  99. Άρλεκιν Says:

    Για να αλλάξεις λίγο τον κόσμο, αρκεί να κλωτσήσεις μια πέτρα
    Για να αλλάξεις τον κόσμο λίγο παραπάνω, αρκεί να κάνεις κάτι ανάλογο σε κλίμακα,
    Όσο μεγαλύτερη η πέτρα (αλλαγή) τόσο πιο πολύ δύναμη χρειάζονται,
    Όσο πιο πολοί αυτοί που κλωτσάνε, τόσο πιο εύκολα κατρακυλάει η πέτρα (έρχεται η αλλαγή)

    Λίγο απ’ όλους θέλει κι ο κόσμος αλλάζει
    κι ας φαίνεται ίδιος μες στα χρόνια,
    ο κόσμος αλλάζει
    το θέμα είναι να βρούμε την συνταγή
    κι αυτό μόνο με δοκιμές προκύπτει, μόνο στους δρόμους…

    @ calypso larah,
    μια βόμβα δε σκάει από ένα τραγούδι, ένα πίνακα, ένα θεατρικό έργο,
    ένα όμως από αυτά μπορεί ν’ ανάψει φυτίλια

  100. John Balekas Says:

    συμφωνω με ολα

  101. Και τι δεν ήταν – ”Μιλώντας για το Δεκέμβρη του 2008” « //ΠαραλληλοΓράφος// Says:

    […] “Μανιφέστο για τους Καιρούς που Ζούμε!”  […]

  102. Και τι δεν ήταν – ”Μιλώντας για το Δεκέμβρη του 2008” | Διάσταση Ενημέρωσης Says:

    […] “Μανιφέστο για τους Καιρούς που Ζούμε!”  […]

Σχολιάστε