Μήνυση και στο indy.gr

by

διαδικτυακή καταστολή

Αναδημοσίευση από indy.gr

Διαδικτυακή καταστολή

­Την Τετάρτη, 18 Φεβρουαρίου είχε προγραμματιστεί η εκδίκαση της υπόθεσης του blogme.gr. Η δίκη τελικά αναβλήθηκε για τις 6/5/2010. Η δίωξη της διαδικτυακής ελευθεροτυπίας, η οποία προκάλεσε τον Οκτώβρη 2006 διεθνείς αντιδράσεις κατά της Ελλάδας, εντάσσοντας τη χώρα στην ίδια κατηγορία με Κίνα, Ιράν και Βιετνάμ, όσον αφορά την καταστολή της ελευθερίας στο διαδίκτυο. Τις ίδιες μέρες που δημοσιοποιήθηκε το γεγονός λάμβανε χώρα στην Αθήνα η πρώτη συνάντηση του Παγκόσμιου Φόρουμ για τη Διακυβέρνηση του Διαδικτύου

(Αντίδραση 1, Αντίδραση 2, …)

Έκτοτε έχουν παρουσιαστεί τουλάχιστον τέσσερα ακόμα κρούσματα αντίστοιχων διώξεων, εκ των οποίων η υπόθεση του press-gr στα τέλη Φεβρουαρίου του 2008 έλαβε τη μεγαλύτερη δημοσιότητα και αποτέλεσε αφορμή για έναρξη διαδικασιών σχετικά με την έκδοση νόμου για την κατάργηση της ανωνυμίας στο διαδίκτυο. Οι διαδικασίες αυτές κατέληξαν σε «οπισθοχώρηση» μετά από μεγάλη κινητοποίηση των blogger, προς τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για το έγκλημα στον κυβερνοχώρο. (σχετικός σχολιασμός από Lawnet)

Σήμερα, μεταφέροντας και στο διαδίκτυο το κλίμα καταστολής μετά την εξέγερση του Δεκέμβρη, εξαπολύονται θεσμικές και μη επιθέσεις απέναντι σε ανεξάρτητα μέσα πληροφόρησης και την ανοιχτή δημοσίευση: athens indymedia, απειλές για μήνυση στο sync.gr.
Το indy.gr δεν αποτελεί εξαίρεση.

Με αφορμή δημοσίευση του περασμένου Μαΐου και μήνυση που έχει κατατεθεί εναντίον των συντακτών, διαχειριστών και υπευθύνων του indy.gr και indymedia.gr (!), καλείται σε απολογία ο άνθρωπος που κατοχύρωσε τον δικτυακό τόπο indy.gr.

Οι επιθέσεις αυτές έχουν γίνει αφορμή για συζήτηση που έχει ξεκινήσει σχετικά με την ελευθερία έκφρασης στο διαδίκτυο (εδώ και εδώ).

Αυτές τις μέρες ξεκίνησε και η δίκη του Pirate Bay στη Σουηδία. Ενημέρωση από την πρώτη και την δεύτερη μέρα της δίκης.

Ένα Σχόλιο to “Μήνυση και στο indy.gr”

  1. Μπλόγκινγκ « σύνδεση με Κάιρο Says:

    […] Επανάσταση της πολιτικής: Ποτέ η πολιτική από τα κάτω δεν ήταν εμφανέστερη. Ποτέ δεν ήταν μαζικότερη. Ποτέ δεν ήταν αποτελεσματικότερη. Απολυταρχικά και διδακτορικά καθεστώτα, όπως αυτό της Αιγύπτου, συλλαμβάνουν μπλόγκερς (βλ. για τον 23χρονο που κατέκρινε τον Μουμπάρακ, για την απαγωγή blogger μετά από πορεία προς τη Γάζα, και μία ακόμη σύλληψη blogger), ακριβώς επειδή αντιλαμβάνονται και δεν μπορούν να διαχειριστούν ότι η πολιτική πλέον δεν προέρχεται μόνο από την κυβέρνηση (η Αίγυπτος βέβαια είναι μια άλλη ιστορία). Όχι βέβαια πως λείπουν αντίστοιχα κρούσματα απ’ τη ‘δημοκρατική’ Ελλάδα! […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: